un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

CAMPANIA „PASTRATI CURATA BISERICA”

CAMPANIA PASTRATI CURATA BISERICA

PRECIZARI DESPRE CAMPANIE:

1. Nu conteaza cine a lansat-o, ci daca e dreapta sau nu. Consideram ca a venit vremea sa ne unim, astfel, intr-o atitudine comuna, unitara, puternica, toti cei care suntem in acelasi cuget si Duh, spre slava lui Dumnezeu si a Sfintei sale Biserici (care suntem cu totii!).

2. Este important sa dovedim ca cei interesati de ce se intimpla in Biserica sintem si in stare sa marturisim adevarul si sa ne opunem, dupa puteri, unor masuri care fac rau Bisericii – adica noua, tuturor.

3. Este esential sa fim solidari. Cu orgolii si cirteli nu vom face niciodata nimic. Este necesara strangerea randurilor, a tuturor celor mici sau mari care suntem nelinistiti cu privire la orientarea actuala a Bisericii. Campania este un strigat, fie si in pustiu, si o chemare catre toti cei care impartasesc durerea pentru situatia in care aflam. Este un apel pentru constientizare, respoonsabilizare si solidaritate intru Adevar.

4. Nu facem pe procurorii in Biserica; noi trebuie sa cintarim totul cu dragoste si cu grija la care ne obliga insasi calitatea de membri ai Bisericii. Noi nu condamnam, ci marturisim.

5. Nu vrem sa demolam, ci sa marturisim nelinistea cea buna cu privire la mantuirea noastra de obste.

6. Nu am consimtit la aceasta campanie pentru ca ne consideram cei mai buni dintre cei buni, ci pentru ca am crezut ca e si de datoria noastra sa raspundem prezent acum si pentru ca, iata, aceia care vor fi fiind mai buni decit noi inca se lasa asteptati.

7. Curajul este caracteristic pentru un crestin. Daca nu avem astazi curajul sa rostim adevarul, nici sa nu ne asteptm ca lucrurile sa se schimbe in bine de la sine.

8. Nu ne rafuim cu nimeni, ci doar instituim un grup de veghe si marturisire.

~~~

VA INVITAM SA CONSULTATI SECTIUNILE:

INTREBARI SI RASPUNSURI

CUM POT SUSTINE/PARTICIPA ?

ALTE MOTIVE, LAMURIRI, PRECIZARI

~~~

UPDATE: PRIMUL CARE SE ALATURA CAMPANIEI ESTE CLAUDIU TARZIU, urmat de blogul Razboi intru Cuvant, Revista Gand si Slova Ortodoxe, Blogul Oltenians, Hristofor, VICTOR RONCEA, Blogul DespreOrtodoxie, Centrul de Monitorizare si Analiza Strategica – Republica Moldova. Alti sustinatori: Sibbila Poesis Niko – Resita, Lucian Cuibus News – Cluj, Blogul web2exit

februarie 29, 2008 - Posted by | ATITUDINI, DUSI CU PLUTA, ECUMENISM, ORTODOXIE, STIRI | , , ,

68 comentarii

  1. … ca bine le zici, nu o fac din rea intentie cat din nestiinta mai marii ( chipurile ) BOR , ceea ce este foarte, foarte grav… ma alatur campaniei, asta ca sa simta sufletul meu libertatea, si sa particip efectiv la Trezirea Spirituala a Romaniei… si cei care simt la fel , sa ne urmeze exemplul! Doamne ajuta!
    SIBILLA POESIS
    http://sfinx667.wordpress.com

    Comentariu de sfinx667 | martie 1, 2008

  2. Extraordinara poza.
    Sunt evanghelic dar nu am culoare spirituala.
    Cine trebuie sa se trezeasca spiritual in biserica ta? http://nazireat4him.blogspot.com ( voteaza)

    Comentariu de Alexander | martie 1, 2008

  3. revin(din nou on-topc pentru ca incep sa consider discutiile cu tine destul de productive intelectual)…cred ca biserica este o institutie ce a pierdut inca de ceva vreme caracterul ei spiritual sau rolul de lider in formarea de opinii pertinente…daca e necesara o schimbare ea trebuie sa fie drastica,radicala si sa inlocuiasca aproape tot sistemul de organizare al unei institutii religioase,lucru putin probabil…dar pana se va intampla eu spun sincer ca nu merg la biserica,mai bine citesc biblia la mine in baie.

    Comentariu de waszlaw | martie 1, 2008

  4. Mah omule poti citi Biblia unde vrei tu desi un minim de respect trebuie sa existe. Dar sunt unii – eu nu pricep cum si de ce – carora le „vine” inspiratia pe WCeu…

    Cat priveste prima parte e foarte adevarata si trista…

    N-o sa se schimbe nimic, mentalitatea comunista va dainui in continuare in BOR dar eu sunt ferm convins ca Dumnezeu nu va ramane indiferent de ce se petrece in Biserica Sa. Timpul va trece si va confirma spusele mele.

    PS. Vezi ca ne-‘ntzelegem mai bine on-topic? 🙂

    Comentariu de sceptik | martie 1, 2008

  5. barna fratilor, barna. ce campanie de trei lei… va credeti duhovnicesti? va credeti curati? ma rog, daca asa vreti voi sa luptati. dar va atrag atentia ca aveti sange de marxisti revolutionari ceea ce e periculos.

    Comentariu de heraasku | martie 1, 2008

  6. Aha… Bine ca ne-ai spus, o sa fim atenti… 🙂

    Nu ne credem duhovnicesti DAR VREM SA FIM. Iar unii ne pun bete-n roate in loc sa ne-ajute. Ce zici de asta?

    Stiam ca unii in numele democratiei invadeaza alte tari sau fac haos in societate dand mai multe drepturi minoritatilor decat majoritatii insa acum uite ca democratia a ajuns sa fie confundata cu marxismul. Buna treaba…

    Stai linistit, si tu si altii. Nu instigam la nimic. Vrem doar sa aratam ca suntem in stare de a avea o parere comuna, ca ne pasa. Despre asta e vorba, dar se pare ca n-ai inteles. Dumnezeu sa te lumineze fratioare, oate odata si-odata o sa-ti pice si tie fisa…

    Comentariu de sceptik | martie 1, 2008

  7. cata vreme declarati ca va pasa de mantuire si DE AIA nu puteti sa fiti „indiferenti”, va urez succes.
    nu cumva, insa, la un moment dat si PREA CURAND sa va raliati uneia sau alteia dintre tabere, facand campanie acesteia. pana la urma, lupta pt putere a fost si va mai fi si in sinod. consecintele pt. dogma si pt. mantuirea credinciosilor trebuie intuite si doar in acest sens se impune luarea de pozitie si este permis partizanatul.

    Comentariu de noname | martie 1, 2008

  8. democratia moderna este copilul stralucitor al marxismului si al vointei de putere. destul de straniu sa aperi dreapta credinta prin mijloacele revolutiei continue. LUPTA PENTRU LIBERTATE SI PENTRU ADEVAR APARTINE MARXISMULUI SI SOCIALISMULUI – DE TOATE FORMELE. mai ganditi inainte sa cadeti in mrejele revolutiei. eu nu sunt luminat?? asa o fi. dar cred ca un om ce a trait paradisul comunist s- a saturat de oameni luminati. ganditi-va ca ceea ce faceti este dezbinare si daca ei au inceput dezbinarea noi – Biserica – trebuie nu sa punem umarul la dezbinare ci la dragoste. schimbarea vine da la persoana nu de la institutie. nu sunt adeptul pasivitatii spirituale insa pot afirma pasivitatea socio-politica ca act al martiriului modern/etern.
    greseala revolutiei consta in alegerea caii omului. Hristos spune ” Eu sunt calea, Adevarul si Viata” nu lasa sa se inteleaga ca exista alte cai de rezolvare a diferendelor si a neintelegerilor intre frati. o petitie depusa pune sistemul cezarului in miscare si cine il va opri?! poti muri pe cruce dar daca dragoste nu ai nimic nu esti…
    Cu respect si dragoste!

    Comentariu de heraasku | martie 2, 2008

  9. noname noi nu facem campanie nimanui.

    IPS Bartolomeu e singurul care are curajul sa infrunte pe comunistii mafioti din Sinod. Aici e toata buba. De aia am si pornit campania. Sa aratam ca IPS Bartolomeu nu slujeste unui interes propriu. Ce zice, zice bine. Totusi asta nu inseamna ca facem partizanat. Ai vazut si tu ce comunicate emite Patriarhia…

    Comentariu de sceptik | martie 2, 2008

  10. haraasku, n-ai inteles scopul Campaniei, din cate vad. Noi vrem sa aratam ca suntem capabili de a gandi la unison. Intelegi? Sa transmitem un mesaj ca suntem mai multi carora ne pare rau de fagasul pe care a intrat Biserica acuma, ca nu e vorba doar de o manastire sau de un singur om. Si Patriarhia ar trebui sa aiba bunul simt de a nu ne fura pe fata asa cum spunea si Claudiu, ca nu suntem asa de prosti.

    Nu pornim nici o revolutie, stai linistit. Vrem sa aratam ca si noua mirenilor, celor de jos, ne pasa de ce zic ierarhii. Atat.

    Comentariu de sceptik | martie 2, 2008

  11. mama,,:| am vazut un preot intr-un Q7 .Am ramas masca.saracul :-<

    Comentariu de ovi | martie 2, 2008

  12. Bunul Dumnezeu, numai El poate face Minuni.

    Comentariu de agentiacp | martie 2, 2008

  13. Draga agentule cp, noi nu dorim sa ne facem voia si sa impunem oamenii nostri in Biserica sau alte prostii de genul acesta. REPET: nu vrem decat sa ne facem cunoscut mesajul, ca impartasim un mesaj comun. NU FACE REVOLUTIE FRATILOR! Vrem sa ne facem cunoscuta parerea!

    Comentariu de sceptik | martie 2, 2008

  14. Pr. Arsenie Boca: „Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apuslui. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa”
    sincer nu cred ca PF DANIEL a ajuns la un nivel de traire spirituala si duhovnicie ca cel al parintelui BOCA si al multor altora care s-au declarat impotriva ecumenismului

    Comentariu de elena | martie 2, 2008

  15. eu il cred pe parintele A. BOCA ce este un sfint inca necanonizat.Campani initiata de dvs. ma duce cu gindul la o afirmatie facuta de parintele GH. CALCIU DUMITREASA,alt marturisitor al credintei ortodoxe in puscariile comuniste:”CRED IN ACEASTA OPOZITIE SACRA A POPORULUI ROMAN,CONTRA ECUMENISMULUI”.DUMNEZEU SA NE AJUTE,sa ajute si ortodoxia romaneasca sa dainuie.

    Comentariu de sofia i | martie 2, 2008

  16. IPS BARTOLOMEU este singurul ierarh in viata care a facut puscarie pt credinta in temnitele comuniste ,adica A DAT SINGE CA SA PRIMEASCA DUH,[am zis ierarh,caci mai sint marturisitori in viata par A.PAPACIOC,PAR .I.PIRVU..]Daca pe unii ca acestia nu ii credem atunci pe cine sa mai credem ??!!

    Comentariu de sofia i | martie 2, 2008

  17. Si la noi in biserica arunca oameni cu harti pe jos si cu guma de mestecat netopitoare.

    Comentariu de dadatroll | martie 2, 2008

  18. […] liber cuvantul“, cum spunea Cuv. Serafim Rose. De aceea, sprijinim demersul initiat de bloggerul Mihail Bacauanu (Sceptik) (chiar daca, poate, limbajul mesajului este, in opinia noastra… perfectibil), alaturi de care […]

    Pingback de Război întru Cuvânt » CAMPANIA “PASTRATI CURATA BISERICA” | martie 3, 2008

  19. Ce motivează ortodoxismul :

    1) un interes cât se poate de lumesc

    sau

    2) o prostie drăcească ?

    Cred că şi amândouă deodată sunt posibile…

    Comentariu de Anodos | martie 3, 2008

  20. Anodos iti atrag atentia ca esti off-topic.

    Ortodoxia este motivata de faptul ca a pastrat neschimbata invatatura Bisericii Primare si succesiunea apostolica. Catolicismul si protestantismul au adus inventii fara suport in Scriptura si Traditie, care sunt problematice pentru mantuirea sufletelor adeptilor lor. Dar asta-i alta discutie…

    Si se zice ortodoxie nu ortodoxism… Barem atata lucru sa stii…

    Comentariu de sceptik | martie 3, 2008

  21. ”Şi deci când vă vom părăsi, rogu-vă, mântuiţi-vă de acea aberaţie – diplomele academice. Într’o zi m-am întâlnit aici, pe drumul mănăstirii noastre, cu un om care zicea că primise titlul de doctor în theologie. Şi eu i-am răspuns: „Ce vreţi, aceasta se preţuieşte mai mult decât sfinţenia în lumea noastră întunecată.”
    Şi la ce ne-au dus aceste şcoli? – Am dobândit nişte fiinţe standard ce vorbesc despre lucruri pe care niciodată nu le-au trăit. De unde întunerecul acesta în Biserica noastră? De unde toate rupturile? (Arhim Sofronie de la Essex).Si eu ma alatur campaniei ,nu cred ca este loc in Biserica lui Hristos de interese proprii,si apoi Ortodoxia trebuie ”traita ”asemenea marilor parinti ,nu -s de-ajuns diplomele mai marilor nostri .Multa credinta si curaj!

    Comentariu de maria .s | martie 3, 2008

  22. NE ALATURAM CAMPANIEI si IDEII „inteligente” care i-a trecut prin minte fr. „sceptik”!

    In lumea antica (a primului mileniu), nemultumirile mirenilor erau exprimate chiar si cu „execes de zel” si cu atitudini pline de verva si hotarare, care semanau a…”tulburare” dar care se dovedeau pana la urma ca un o REAATIE NORMALA si NECESARA!

    Asa s-au manifestat oamenii cand a fost exilat SF. IOAN HRISOSTOM, sau cand a fost exilat SF. ATANASIE CEL MARE! Poporul a reactionat si a luat atitudine!

    Si la fel pe vremea marilor dispute HRISTOLOGICE si SOTEOROLOGICE de pe vremea SF. MAXIM MARTURISITORUL, poporul simplu a „protestat” si „vociferat” si…”DEZAPROBAT” atitudinea conciliatorie (fata de ereticii monotelisti) atat a SCAUNULUI imperial de la constantinopol, cat si a SCAUNULUI PATRIARHIEI ECUMENICE!

    Sf. Maxim a fost UN INCITATOR si un INSTIGATOR la …nesupunere, si la IMPOTRIVIRE fata de…erezia si lasitatea si anormalitatea CARE INFASURASERA atat scaunul imperial cat si cel patriarhal.!

    Credem ca si azi A-I URMA PE SFINTII PARINTI, precum SF. MAXIM MARTURISITORUL, chiar si in felul de purtare si vituire si mai ales de MARTURISIRE PUBLICA A ORTODOXIEI, si de manifestarea a unei atitudini DEMNE fata de insititutiile …”tot mai putin demne de respect”, fie ele si eclesiastice, ESTE UN LUCRU BUN, caci Sf. AP. PAVEL ne spune in Epistola catre Evrei, cam asa: „Aduceti-va aminte de mai-marii vostri, care v-au grait voua Cuvantul lui Dumnezeu; priviti cu luare aminte cum si-au incheiat viata si URMATI-LE credinta”!

    Daca „mai-marii” nostri de acum, NU VOR sa mai ia aminte la MAI MARII CRESTINISMULUI si ai ORTODOXIEI din vecurile trecute, atunci SA NU NE PIERDEM MACAR noi, simplii mireni, CINSTEA ACEASTA de a calca pe urmele SFINTILOR PARINTI!

    AMIN! SLAVIT SA FIE DOMNUL!

    Comentariu de MILESCHRISTI | martie 3, 2008

  23. multumesc pentru aceste cuvinte incurajatoare!

    Comentariu de sceptik | martie 3, 2008

  24. http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?p=3317#3317

    Comentariu de MILESCHRISTI | martie 3, 2008

  25. MA DECLAR DE ACORD CU ACEASTA CAMPANIE SI AVETI TOATA SUSTINEREA DIN PARTEA http://WWW.OLTENIANS.WORDPRESS.COM ESTE O SAPTAMANA FOARTE IMPORTANTA, AS PUTEA SPUNE CRUCIALA PENTRU BISRICA ORTODOXA ROMANA SI AS MAI PUTEA ADAUGA CA PE LANGA ACESTE LUARI DE ATITUDINE AR TREBUII SA INDREPTAM CATRE CER SI RUGILE NOASTRE CA SA SE FACA VOIA DOMNULUI NU VOIA OMULUI
    DOAMNE AJUTA!

    Comentariu de oltenians | martie 3, 2008

  26. […] “PASTRATI CURATA BISERICA” ( Posted on martie 3, 2008 by oltenians O campanie initiata de […]

    Pingback de CAMPANIA “PASTRATI CURATA BISERICA” ( « ADEVARUL TE FACE LIBER | martie 3, 2008

  27. Vă felicit pentru inițiativă. Ar trebui însă să reformulați. Ceva de genul:campania pt. curățirea Bisericii. S-ar înțelege din titlul vostru că Biserica era curată lacrimă până acum, că Teoctist a lăsat-o imaculată.
    Vă întreb: i-a dat cineva afară pe securiști ,pe comuniști și pe turnători din conducere BOR, pe cei care au făcut pactul cu diavolul, pe cei care dau cezarului și ce este al lui Dumnezeu?
    Cine a introdus și ce caută masoneria în BOR, că doar nu a apărut așa hocus-pocus la alegerile pt. Patriarh?
    Acest Patriarh este străin de Hristios, de neam și de țară pt. că el slujește altor interese. Și nu poți sluji la doi stăpâni, ne spune Mântuitorul.
    În plus, dezvăluirea recentă făcută de IPS Bartolomeu referitoare la introducerea frauduloasă a unui articol (ce nu fusese aprobat de Sf. Sinod) în statutul BOR arată că PF Daniel + echipa sunt susceptibili de fals și uz de fals, infracțiune pedepsită de codul penal.
    În consecință trebuie să cerem demisia acestui patriarh Daniel și a celor care îl susțin în conducerea BOR, altminteri este totul doar o pierdere de timp.
    Dumnezeu să vă ajute în demersul vostru.

    Comentariu de Un om care iubește dreptatea | martie 3, 2008

  28. […] SCOP: Ierarhii noştri trebuie să înţeleagă că ei sînt urmaşii Apostolilor, nu patronii noştri, iar noi nu sîntem sclavii lor, ci sîntem împreuna-slujitori! Arătaţi-le că nu sîntem indiferenţi de soarta Bisericii. Arătaţi-le că dorim respectarea Canoanelor în duhul Sfinţilor Părinţi, prin care Ortodoxia a triumfat de fiecare dată! Nu instigăm la nimic! NU VREM SĂ PORNIM NICI O REVOLUŢIE, VREM DOAR SĂ FACEM TUTUROR CUNOSCUT MESAJUL NOSTRU, CĂ SÎNTEM MAI MULŢI CARE ÎMPĂRTĂŞIM ACEEAŞI IDEE. Vrem să arătăm că avem un punct de vedere unitar şi că trebuie să se ţină cont de noi, de vreme ce, aşa cum am spus şi mai sus, SÎNTEM ÎMPREUNĂ-SLUJITORI! Adică nici mireanul nu poate fără cleric, nici clericul fără de mirean nu-şi are rostul, asta vreau sa zic… Iniţiatorul  […]

    Pingback de Păstraţi Curată Biserica ! « Popas Alternativ | martie 3, 2008

  29. Doamne, ajută, Mihaile !

    Mă alătur şi eu la această campanie. Pentru a fi bineplăcută lui Dumnezeu, acest strigăt de durere (campania respectivă) trebuie însoţită de rugăciune smerită şi de poveţele permanente ale duhovnicului (personal).

    http://hristofor.wordpress.com

    Comentariu de Hristofor | martie 3, 2008

  30. Hristofor, neaparat. Neaparat! Multumesc pentru sprijin. De altfel, foarte folositoare si adaugire tale. Foarte folositoare.

    Doamne-ajuta!

    Comentariu de sceptik | martie 3, 2008

  31. […] INIŢIATORUL […]

    Pingback de Păstraţi curată Biserica! « Despre Ortodoxie | martie 3, 2008

  32. Frate, cine te-a insarcinat pe tine sa salvezi Ortodoxia?
    A devenit Hristos neputincios?
    Lanseaza te rog, daca poti, o campanie impotriva PACATULUI! Pt. ca asta e lupta noastra! Sau ai uitat?

    Comentariu de gabriel | martie 3, 2008

  33. Frate, uite ce e: iti las tie cinstea de a porni o asemenea campanie, dar iti promit ca voi fi primul care se alatura. Pe langa aceasta, voi face lobby pe langa ierarhii nostri pentru ca intr-o asemenea campaniei ei ar trebuie sa fie primii inscrisi si exemple demne de urmat. Ce zici, iti tragi si tu blog?

    si sa-ti mai zic o vorba pe care am auzit-o de la un parinte: DUMNEZEU NU TRIMITE INGERI ACOLO UNDE SUNT OAMENI!

    Comentariu de sceptik | martie 3, 2008

  34. cand ma gandesc ca ma consider marxist dar pseudo-sustin demersul tau…hmmm, ciudat nu? biserica trebuie sa fie O POARTA, nimic altceva(am uitat sa mentionez, sunt luteran pe hartie-dar crestin,doar crestin in inima – da, sustin ecumenismul ca pe un prim pas…)…biserica trebuie sa devina ceea ce se intelege citind evangheliile(toate nu doar cele din biblie)…petru,pavel sunt bla-bla…cuvantul si filosofia lu’ isus sunt singurul reper valid…(cred eu, iar asta e o opinie)… BISERICA e una iar aia e a credintei nu o institutie aproape de stat.

    Comentariu de waszlaw | martie 3, 2008

  35. frate …luteran, Biserica cu adevarat ESTE UNA si NUMAI UNA!
    Si EA, aceasta UNA, este SFANTA si SOBORNICEASCA si APOSTOLEASCA, cum spunem noi in CREZ!

    Ea nu mai trebuie sa devina…ceea ce vor unii si altii, sau li se pare unora si altora ca ar trebui sa devina, CACI EA – BISERICA…ESTE DE LA INCEPUT DESAVARSITA SI COMPLETA SI FARA NEAJUNSURI.
    Ea este „MIREASA LUI HRISTOS” si „POPORUL LUI DUMNEZEU”, al celor chemati din taramul si robia intunericului, la taramul si libertatea luminii si a Canaanului Vesnic.
    Biserica este POPORUL (si nu institutia birocratica cum crezi tu) al acelor (si anumai al acelor, si nu si al altora…) crestini CARE AU UN SINGUR DOMN (IISUS HRISTOS CEL ADEVARAT, si nu unul mincinos…) O SINGURA CREDINTA (cea DATA SFINTILOR ODATA PENTRU TOTDEAUNA (cf. IUDA, cap.1, vers.3)si nu mai multe) si UN SINGUR BOTEZ VALABIL si VALID si nu mai multe!
    Biserica, ca popor al lui Dumnezeu, al celor RASCUMPARATI DE IISUS HRISTOS, nu a primit Adevarul in rate si cu portia si esalonat si cu taraita! Si nici nu a fost vreodata NEDESAVARSITA! Ci a PRIMIT TOT ADEVARUL (cf. FAPTELE APOSTOLILOR, cap.20, vers.27) si ODATA PENTRU TOTDEAUNA! (cf. IUDA, cap.1, vers.3).
    Si in toate veacurile EA – TRUPUL LUI HRISTOS! a fost si a ramas STALPUL si TEMELIA ADEVARULUI (cf. 1 TIMOTEI, cap.3, vers.15)! Necazul este ca in Biserica acesta scumpa ORTODOXA, vrajmasul ei, diavolul, si al MIRELUI EI-HRISTOS, si-a plasat oamenii lui ca sa faca tulburare si sa rastalmaceasca adevarul si sa induca in eroare pe credinciosi, asa cum comunistii sovietici si-au plasat oamenii in toate cutele societatii romanesti, dupa 1947.
    Si cum comunistii sovietici nu au reusit sa-i faca pe romani sa nu mai vorbeasca romaneste si sa nu mai fie romani, tot asa, si cei care au patruns in Biserica, chiar daca au intrat in toate cutele structurilor ei, totusi nu au putut sa distruga TARIA EI, si nici nu au intinat curatia ei, si nici nu modificat INVATATURA si DOCTRINA EI.
    Chiar daca au cazut in pacate si apostazie multi membri ai Bisericii, nu ei au rupt Biserica, ci ei s-au rupt de Trupul ei, DAR TRUPUL RAMAS a pastrat in el ADEVARUL SI VIATA HARICA desavarsite.
    Si acum (in aceste vremuri) chiar daca vor cadea multi episcopi si preoti si diaconi si mireni si chiar monahi in erezia ecumenismului si a globalismului si a uniformizarii religioase mondiale, important este ca cei care RAMAN ORTODOCSI sa ramana IN INTEGRALITATE si DEPLIN DREPTMARITORI ai ADEVARULUI venit pe lume IN CARNE si OASE DE PAMANTEAN si ai DUHULUI ADEVARULUI!
    Taria Bisericii nu sta in numarul oamenilor CI IN FIDELITATEA EI NEPATATA FATA DE MIRELE EI-HRISTOS, CARE ESTE ADEVARUL INTRUPAT si in curatia „launtrului ei”, in FECIORIA EI …INTERNA! asa cum o fecioara care este logodita trebuie sa fie fecioara pe dinauntru si nu numai imbracata cu portul si imbracamintea fecioarelor pe dinafara!
    Ca sa nu mai lungim vorba, „campania de PASTRARE A CURATENIEI IN BISERICA” se refera nu atat la cele din afara ale Bisericii, ci mai ales la PASTRAREA RANDUIELILOR EI INTERNE SI A CURATIEI LAUNTRICE A TRUPULUI si DUHULUI EI, care curatie consta in NEPATATA FIDELITATE FATA DE TOT CEEA CE HRISTOS A RANDUIT prin Slujitorii Sai, Apostolii si SFINTII PARINTI!

    Doamne ajuta!

    Comentariu de MILESCHRISTI | martie 4, 2008

  36. Dusmanii lui HRISTOS si ai ORTODOXIEI, vor sa faca Biserica „SA CURVEASCA DUHOVNICESTE”, asa cum sinagoga evreeasca a curvit cu idolii in Vechiul Testament.
    Adica vor acesti dusmani ai lui Hristos sa o faca pe MIREASA LUI-BISERICA, SA LEPEDE FIDELITATEA DE PANA ACUM fata de JURAMANTUL PASTRARII ADEVARULUI OROTODOX si fata de tot ceea ce a respectat pana acum.
    Toate denominatiunile care au lepadat randuielile de la Sinoadele Ecumenice sunt niste „preacurvare”, si vor sa atraga intr-o partasie vinovata si desfranata si pe MIREASA CURATA a lui Hristos-BISERICA ORTODOXA!
    O curteaza cu prietenie mincionasa si cu vorbe dulci, ca sa faca sa accepte IMPREUNAREA VINOVATA cu DOGME si RANDUIELI si INVATAURI si PARERI izvorate nu DIN DESCOPERIREA CEREASCA, ci din mintile bolnave si INFIERATE IN CHIAR CUGETUL lor launtric (1 Timotei, cap.4, vers.2), de minciuna pierzatoare si ucigasa de suflet si de ereziile otravitoare (cf. Sf. IGNATIE BRIANCIANINOV).

    Sf. Ap. Pavel, ne-a lasat scris CA HRISTOS O VREA PE MIREASA LUI CU GELOZIE NUMAI PENTRU EL (cf. 1 Corinteni, cap.11, vers.2)! Si tot acelasi Apostol ne-a mai avertizat ca sa ne pazim de „sarpele nevazut-satana”, ca nu cumva sa ne abata gandurile de la CURATIA si NEVINOVATIA cea intru HRISTOS! (cf. 2 Corinteni, cap.11, vers.3)!

    Prin urmare toata miza mantuirii si toata rasplata ei constau in PAZIREA FIDELITATII si a CREDINTEI (inteleasa ca CREDINCIOSIE) IN CUGET CURAT (cf. 1 Timotei, cap.3, vers.9) si a IUBIRII noastre fata de Dumnezeu DIN TOATA INIMA si DIN TOT CUGETUL si in UMBLAREA NOASTRA INTRU ADEVAR si nu in minciuna!

    SF. IOAN Aostolul si Evanghelistul o numeste pe Biserica lui Hristos cu apelativul „ALEASA DOAMNA” (cf. 2 IOAN, cap.1, vers.1) si avea mare bucurie CA FII ei cei de atunci (crestinii acelor timpuri) UMBLAU INTRU ADEVAR!

    SA FACEM SI NOI „bucurie” acestui SF. APOSTOL si INSUSI DOMNULUI HRISTOS si SA UMBLAM SI NOI INTRU ADEVAR, ca sa avem si noi parte de aceeasi fericire vesnica ca si FII BISERICII din primele veacuri!

    AMIN!

    Comentariu de MILESCHRISTI | martie 4, 2008

  37. dacă paşii în această campanie vor fi făcuţi cu chibzuinţă – eu consider că va avea succes, deşi deodată, ci peste ceva timp.

    Comentariu de jjbo | martie 4, 2008

  38. „Apoi Samson s-a dus şi a prins trei sute de vulpi, a luat făclii, a legat câte două vulpi de coadă şi intre ele câte o făclie;
    După aceea a aprins făcliile şi a dat drumul vulpilor prin grânele Filistenilor şi a aprins şi clăile şi grâul nesecerat, viile şi livezile de măslini.”
    (Cartea Judecatorilor 15:4,5)
    Frate Sceptik,
    Imi poti spune, te rog, care este semnificatia acestui lucru?
    Atentie: nu este deloc off-topic!

    Comentariu de Eugen Serea | martie 4, 2008

  39. Campania ta nu o sa aiba nici o finalitate, atat timp cat judeci, acuzi, ameninti, arati cu degetul si dispretuiesti importanta ierarhilor Bisericii tale.
    Un om smerit ar fi spus dimpotriva, ca se considera pe sine insusi cel mai pacatos om din lume. Si atunci ai fi tacut. Ai fi „luptat” in tine insuti, in adancul sufletului. Oamenii cu suflet nobil, sufera in tacere, se roaga, se transforma interior si prin asta „salveaza” Ortodoxia.
    Insa mandria dumitale te determina sa te consideri mai ceva decat ierarhii Bisericii, sa „aperi” Biserica de ecumenism, desi nu ti-a cerut nimeni asta. Nu are Hristos nevoie sa aparam noi Biserica. O face El, Capul Bisericii.
    Chiar credeti ca aceasta campanie va putea opri ceva ce, daca va fi cum spuneti dvs.,adica „prigoana”, „persecutie” etc.,va fi imposibil de oprit?
    Nu v-ati gandit o clipa ca poate acest lucru este ingaduit tot de Dumnezeu? O campanie de genul acesta e apa de ploaie. Vine timpul marturisirii lui Hristos? Foarte bine! Daca va trebui ne vom da viata pt El, in liniste, nu tipand de mama focului ca vine sfarsitul.
    Atunci sa vad eu cati din cei care azi tipa, vor avea credinta si taria sa moara pentru Hristos! Mi-e teama ca tocmai de asta se tipa, din cauza putinatatii credintei. Niciodata in istoria Ortodoxiei, nici chiar in epoca persecutiilor, crestinii nu au fost atat de ingroziti precum sunt unii astazi. Ei au avut intotdeauna NADEJDE in Hristos care a spus ca Biserica Sa nu va fi biruita nicicand. Noua ne lipseste azi aceasta nadejde. L-am lasat pe Hristos deoparte si salvam noi Biserica.
    Sa nu intelegeti gresit, nici eu nu as fi vreodata de acord cu ecumenismul in forma in care credeti dvs. ca va veni, dar nici maniera aceasta de actiune cred ca nu este potrivita. Vine tavalugul? Cum luptam? Ne rugam, ne putem credinta si nadejdea in Hristos, iar daca va fi nevoi murim. Poate ca asta a pregatit Dumnezeu pt noi.

    Comentariu de gabriel | martie 4, 2008

  40. Draga Gabriel, nu are nimeni nimic impotriva intalnirilor inter-religioase care pot duce la aproprierea dintre noi. Sunt si eterortodocsi de la care am putea invata ceva… Totusi, rugaciunile impreuna sunt o mare greseala, dar cea mai mare greseala a Ierarhiei, care m-a determinat sa pornesc aceasta campanie este dispretul si aroganata fata de noi cei ce suntem supusii lor. E una sa te intalnesti cu X sau Y si alta e sa faci Boboteaza in comun. E una sa discuti despre avorturi cu X sau Y si alta e sa ameninti familiile calugarilor „traditionalisti”. Si asa mai departe. Ierarhii nostri se comporta de parca ar fi baroni, iar noi suntem ceva servitorii lor.. Nu se poate asa ceva. Nu exista pic de interes pentru revigorarea vietii monahale sau a celei de parohie. Se pune accent prea mult pe intalnirile ecumeniste in timp ce problemele interne sunt neglijate. Astfel compromitem si dialogul inter-religios si ii pierdem si pe cei „dinauntru”. Daca asa ne-a pregatit Dumnezeu, bine, o sa ne rugam sa ne dea taria si intelepciunea sa ne purtam crucea cat se poate de bine.

    Iti amintesc totusi ca multe profetii si-au amant termentul tocmai pentru ca Dumnezeu a gasit in niste oameni motivul pentru aceasta. Daca Taina Faradelegii trebuie implinita asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne opunem. Ce ti-e asa neclar?

    Comentariu de sceptik | martie 4, 2008

  41. Parintele si Teologul rus ALEXANDRU SCHMEMAN, a luat atitudine (in anii 60 si 70 in America, caci acolo a locuit) impotriva SECULARIZARII Bisericii ORTODOXE de pe continentul american si altor NEORANDUIELI (chiar liturgice), si a facut UN RAPORT cu toate obiectiunile lui pe care l-a supus conducerii ierarhilor americani.
    NU a gresit acest mare sacerdot si teolog ca a luat atitudine si ca a inftisat atat ierarhiei, cat si mirenilor simpli, ANORMALITATEA care exista in biserica din acele locuri.
    Ce s-ar fi intamplat daca in timpul Sinoadelor Ecumenice, ar fi „tacut si suferit in tacere” toti SFINTII PARINTI cei care AU VORBIT cu CURAJ si INTELEPCIUNE impotriva ereziilor si a altor practici si randuieli gresite care se instaurasera in unele parti locale ale Bisericii? Am mai fi avut azi canoane si randuieli si dogme daca ei ar fi tacut??
    Sf. Maxim, ne spune ca in fiecare veac, fiecarei generatii de crestini i s-a dat o lupta anumita si o sarcina anumita!
    Veacului de acum (cel din urma) ni s-a lasat (conform Profetiiei Sf. Antonie cel mare si a altor INAINTE VAZATORI) sarcina si lupta MARTURISIRII ADEVARULUI, intr-o lume in care PANA SI IERARHII (si mai ales ei) au ajuns sa taca las si vinovat impotriva minciunii si EREZIILOR!
    Biserica O CONSTITUIM si noi FIECARE DINTRE MADULARELE EI, si noi mirenii, si nu numai ierarhia!! Si prin urmare SARCINA APARARII EI, A ADEVARULUI si CURATIEI EI si A RANDUIELILOR EI o avem FIECARE DINTRE NOI, nu numai ierarhia!
    Din istorie stim ca de multe ori ierahia A SMINTIT si A SCANDALIZAT pe multe suflete si mai ales A FACUT SA SE PIARDA (pe vremea comunismului, cand conducerea Bisericii nu a stat DREPT ci…lingusitor in fata regimului antichristic)!
    Sf. Pavel spune undeva CINE SE SMINTESTE si …eu sa nu ard?
    Oare asa fac si episcopii de acum? Ore ARD EI IN INIMA LOR fiindca SE SMINTESC SI PIERD TOT MAI MULTI DINTRE FIII BISERICII?
    Si inca ceva oare gresesc Parintii ARSENIE PAPACIOC si IUSTIN PARVU si altii CA NE INVATA SA LUAM ATITIDINE SI SA MARTURISIM CU CURAJ ADEVARUL in fata unor „slugi” ai altor interese decat ALE LUI HRISTOS??
    Deci DACA SFINTII PARINTI NU AU TACUT nici noi nu vom tacea!
    Fr. MIHAIL Bacaunul cu campania sa „problematca si..chipurile incitatoare la zazanie” FACE UN LUCRU BUN pana la urma si anume TESTEAZA „PUTEREA DE MARTURISIRE” (fie si virtual) care mai exista si care a mai ramas in romanii ortodocsi!
    DOMNUL A SPUS …CINE MA VA MARTURISI PE MINE IN ACEST NEAM PREACURVAR …pe acela doar il va marturisi SI EL IN FATA TATALUI!
    Fr. Gabriel, REUNUTA LA CLISEUL prea des folosit de multi al FALSEI SMERENII si constientizeaza ca a MARTURISI ADEVARUL nu-i un pacat, ci CEL MAI NOBIL GEST si cea mai plina de RASPLATA vesnica, fapta crestina, fiindca cei care inca nu sunt limpeziti ce sa faca si cum sa creada (multi dintre fratii nostri ortodocsi nepracticanti) vazand LIMPEZIMEA PUTERII ADEVARULUI, se vor decide unii sa marturiseasca si ei impreuna cu cei care deja au inceput s-o faca…, dar daca unii frati ortodocsi slabi si firavi in credinta VOR VEDEA NUMAI TACERE lasa si vinovata in jurul lor, in veci nu-si vor mai pune pe inima sa devina si ei ca si primii crestini.
    Atatia pagani au marturisit si ei pe HRISTOS-DUMNEZEUL CRESTINILOR, vazand deminitatea martirilor crestini. De nu-i vedeau pe acei crestini, azi nu mai era si ei prin calendare.
    Si inca ceva! De nu vrei sa te incurci cu „mai marii” lumii si eventual sa ai probleme de la ei, cel putin NU II DOJENI pe cei care incep sa „exerseze” marturisirea, fie ea facuta mai intai si intr-o maniera virtuala, caci de la aceasta nu-i prea greu sa treaca si la cea REALA!
    E vremea sa nu mai facem PACATUL STRAIN AL COMPLICITATII LA INAINTAREA CU PUTERE IN LUME A TAINEI FARADELEGII, caci ne vom pierde mantuirea si poate se va supara Domnul pe cei care tac si le VA PORUNCI PIETRELOR SA VORBEASCA si MARTURISEASCA ceea ce crestinii nu mai vor…!
    Doamne ajuta!

    Comentariu de VELA GHEORGHE | martie 4, 2008

  42. Centrul de Monitorizare şi Analiză Strategică din Republica Moldova s-a alăturat acestei Campanii.

    http://mdn.md/

    Comentariu de Hristofor | martie 4, 2008

  43. Nu voi exprima o părere referitoare la justeţea demersului vostru. Observ însă, două nume: Oastea Domnului şi Gheorghe Vela (alias Miles Christi) şi aş dori să fac cîteva precizări, în calitate de webmaster al sitului http://www.OasteaDomnului.ro (situl oficial al Oastei Domnului) şi cunoscător personal al fratelui Gheorghe Vela.

    În primul rînd că Asociaţia Oastea Domnului din cadrul Bisericii Ortodoxe Române cu sediul la Sibiu, str. Ch. Darwin 11, nu susţine şi nici nu e implicată în demersul pe care frăţiile voastre îl faceţi, cum eronat se înţelege de pe situl vostru.

    Fratele Gheorghe Vela nu are titlu să ne reprezinte, el exprimînd doar opinii personale, disociindu-se de Asociaţia Oastea Domnului, după spusa lui şi după activitatea paralelă pe care o întreprinde, neparticipând de o lungă perioadă la activităţile Oastei Domnului.

    În nume personal şi al Asociaţiei Oastea Domnului vă cer să faceţi cuvenita rectificare, cît mai repede cu putinţă.

    Vă mulţumim.

    PS. Pe langă marii poeţii creştini pe care-i aveţi mai sus, lipseşte unul: TRAIAN DORZ, care a scris poezii cît toţi la un loc! Nu mă credeţi? Vă rog să „gustaţi” cîteva: http://www.oasteadomnului.ro/forum/viewforum.php?f=25

    Slăvit să fie Domnul!

    Comentariu de Sorin Tanase | martie 4, 2008

  44. Iar dacă vreţi „trezire spirituală” cum am citit de prin primele posturi, soluţia nu e piatra şi răspărul, dar „Aflarea, trăirea şi vestirea lui Iisus Hristos cel Răstignit”

    Spor în cele duhovniceşti!

    Comentariu de Sorin Tanase | martie 4, 2008

  45. Multumesc de modificări.

    Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

    Comentariu de Sorin Tanase | martie 4, 2008

  46. Si eu te rog frate MIHAIL sa mai faci inca o cuvenita “rectificare” si sa nu te intimidezi cu una cu doua de “precizarile” oficiale ale…”oficialilor” Asociatiei Oastea Domnului de la Sibiu.
    Rectificare pe care ti-o cer este asta, si anume sa treci in randul celor care SUSTIN demersul fratiei tale si forumul http://www.oasteadomnuluiortodox.ro! Te rog!
    Nu este momentul si nici cadrul potrivit ca pe acest site sa-ti spun povestea acestui forum, care este un forum paralel cu cel “oficial” al Asociatiei Oastea Domnului si nici nu este nimerit sa-ti vorbesc despre unele probleme care exista azi in O.D., ci vreau doar sa-ti spun ca ratiunea aparitiei si fiintarii forumului pomenit mai sus, este data si legata de cuvantul ORTODOX inserat in chiar adresa forumului.
    Da! Exista ostasi care s-au disociat de linia “ambigua”, “prudenta”, “diplomatica”, “tematoare” si “lingusitoare” (fata de mai marii puternici (si vremelnici) ai Bisericii) si “tot mai putin ortodoxa” a conducerii Asociatiei Oastea Domnului de la Sibiu, dovada ca a mai aparut inca un site tot paralel cu cel oficial, si anume http://www.ComoriNemuritoare.ro
    Fiindca mantuirea sufletului este prea scumpa, IAR ORTODOXIA este singura CALE prin care ea se obtine (vorbesc ca ortodox), multi ostasi din Oastea Domnului au simtit nevoia SA INSISTE si sa se preocupe doar de “cultivarea” si “marturisirea” ORTODOXIEI, in cadrul Oastei, stiut fiind bine faptul ca de decenii, in aceasta asociatie au fost “infiltratii” neortodoxe care au dus la pierderea increderii celorlati frati ortodocsi in acesta asociatie si la compromiterea imaginii sale in lume.
    Prin urmare DE LA acei OSTASII ORTODOCSI si iubitori de ORTODOXIE care au ca si “instrument si organ” de exprimare a conceptiei lor despre lume, mantuire si Biserica forumul http://www.oasteadomnuluiortodox.ro ai sprijin si sutinere in demersul fratiei tale.
    Cred ca atat campania aceasta initiata de fratia ta, cat si aporturile pe care le aduc alte siteuri care lupta pentru ORTODOXIA CEA CURATA (gen Razboi Intru Cuvant), vor avea darul DE A-I ALEGE inn viitor pe multi dintre fiii Bisericii acesteia de fratii lor ceilalti de…parohii, asociatii, si vor ajuta la COAGULAREA acelor energii ale Bisericii care nu vor sa-si incline capul in fata atat a duhului seclarizator al lumii, si in fata puternicilor lumii INTR-O FORTA si ENTITATE unica.
    Faca Bunul Dumnezeu, ca toti tinerii ortodocsi care suspina dupa PASTRAREA libertatii si frumusetii AUTENTICE a Credintei noastre ortodoxe strabune, sa INTELEAGA necesitatea ACESTEI COAGULARI, cat mai repede si cat mai limpede. Doamne ajuta!
    PS: Sper sa nu mai fie nevoie sa vin cu alte precizarii.
    O sa-i para rau Asociatiei “Oastea Domnului” si “oficialilor ei” ca nu sustine acest demers in mod … oficial. Curajul si ravna pentru Ortodoxie sunt flori tot mai rare pe lume…
    Slavit sa fie Domnul!

    Comentariu de MILESCHRISTI | martie 5, 2008

  47. Nu voi transfera nici eu problemele noastre personale aici. Şi de altfel tot ce trebuia scris a fost scris.

    Voi aminti doar că fratele Gheorghe Vela de fiecare dată confundă întîlnirile duhovniceşti, fie ele şi virtuale, cu „pledoariile la bară” (el fiind un avocat, şi-mi este cunoscut şi mie acest domeniu de activitate profană), acolo unde, eşti obligat întodeauna să spui adevărul (sau numai părţi din el) în favoarea ta, impresionînd tocmai prin mulţimea gesturilor şi cuvintelor, uneori fiind nevoit să exagerezi, nu-i aşa, în favoarea celui care te plăteşte.

    Cum am spus, nu voi mai adăuga nimic, şi vă asigur că eu şi fraţii mei ostaşi, iubim (deloc declarativ sau ostentativ) Biserica şi Neamul din care facem parte.

    Slăvit să fie Domnul!

    Comentariu de Sorin Tanase | martie 5, 2008

  48. Oricum, nu va lasam eu sa transferati problemele personale aici :))

    Frate Gheorghe, nu putem adauga la sustinatori un forum. Forumul este forum… Insa daca situl comorinemuritoare doreste sa adere…

    toate cele bune

    Comentariu de sceptik | martie 5, 2008

  49. Frate Gheorghita, as aprecia daca i-ati transmite fratelui Matei Vasilica, de pe forum acest link:

    INTREBARI SI RASPUNSURI

    facandu-l atent la punctul 2. Asta ca raspuns la nedumeririle fratiei sale.

    Comentariu de sceptik | martie 5, 2008

  50. O minune sau un compromis care ascunde o infrangere mai importanta?!

    http://www.razbointrucuvant.ro/2008/03/05/surpriza-maxima-ips-teofan-mitropolitul-moldovei/

    Comentariu de razbointrucuvant | martie 5, 2008

  51. pfiu, chiar ca surpriza maxima…

    Comentariu de sceptik | martie 5, 2008

  52. Iubitii mei frati si surori in Hristos:
    Vad ca ati transformat Razboiul Nevazut cu patimile personale, intr-un palpitant show electoral politico-clerical!
    Credeti ca asa se va face curatenie in Biserica? Inlocuindu-i pe “cei murdari” (ai altora, nu ai nostri) cu “cei curati” (ai nostri)? Credeti ca ierarhii “modernisti-ecumenisti” sunt de vina ptr neregulile si compromisurile din Biserica? Credeti ca “traditionalistii” vor face curatenie? Ce inseamna curatenie? Nu cumva inseamna curatenie interioara, in primul rand? Daca nu se umbla la mentalitatile lumesti ale ortodoxului roman (cleric sau mirean), ce folos de schimbare? Cei “curati”, care le iau locul “murdarilor” cum vor impiedica ecumenismul? Vor face o trezire spirituala in masa a poporului, bazata pe Scripturi si pe Sf.Parinti, in asa fel incat nici o furtuna sa nu ne mai dezradacineze? Vor renunta la spagi ptr: hirotonie, repartizari de parohii “grase”, avansari in ierarhia clericala, etc? Vor renunta la amestecul in politica si afaceri? Vor refuza cu scarba sa fie glorificati? Isi vor pune jeep-urile si mertzanele in slujba Domnului, vizitand locuri “uitate de Dumnezeu” din eparhiile lor, mangaind, vindecand, hranind si aducand o raza de soare in intunericul amaratilor veacului acestuia? Vor lua atitudine ferma impotriva ereziilor contemporane gen: “Codul lui Da Vinci”, “Evanghelia dupa Iuda”, “Mormantul pierdut al lui Iisus”, etc., ca doar, slava Domnului, au doctorate peste doctorate, vorbesc limbi straine vechi sau noi + har de la Dumnezeu? Vor avea curaj ca sa apara la postul national de televiziune si sa atraga atentia care este voia lui Dumnezeu in cazul compromisurilor cu U.E. si chiar sa dea anatema pe guvernantii care ne ingenuncheaza spiritual inaintea Europei ateizate si ateizante? Vor predica in fiecare duminica in alta biserica, in mod clar si usor de inteles, Cuvantul lui Dumnezeu, oilor pe care le pastoresc, refuzand atingerile sfioase si tematoare ale oamenilor, dar avand dupa Sf.Liturghie dialog cu ei: cald, apropiat, intelegator, liber si deschis? Vor indemna personal la citirea Bibliei, Filocaliei si a Vietilor Sfintilor, la transpunerea in viata de zi cu zi a invataturilor dumnezeiesti de acolo, sau totul va fi doar o teorie frumoasa, practica revenindu-le sf.sihastri din munti? Sau totul se va rezuma, ca si pana acum, la slujba ptr morti de sambata si slujba ptr vii de duminica? La biserici si manastiri pline doar de Paste si Craciun? La cozi interminabile la luat Aghiazma Mare si la sarutat Sf.Moaste, cozi unde daca nu esti tare poti fi calcat in picioare si ucis de ravna sfanta de “a apuca” a multimii? Cand va fi invatat acest popor ca Dumnezeu este Iubire? Cand vom intelege ca trebuie sa avem cu El o relatie? Cand ritualul sacru al Sf.Biserici va inceta sa fie un spectacol fastuos de sunet si lumina, si va deveni inteles mintii si hranitor sufletului credinciosului de rand? Intrebati omul de pe strada ce a inteles din Sf.Evanghelie pe care de-abia a auzit-o explicata (daca se mai explica, asa cum se explica…)? Mai nimic! Iar despre Apostolul zilei? Nici macar atat! Aceasta este Catedrala Mantuirii Neamului: credinta acestui popor nefericit, credinta care zace ruinata si asteapta sa fie refacuta din temelii! NU VETI BAGA POPORUL ROMAN PE USILE UNEI CATEDRALE PACATOS SI IL VETI SCOATE MANTUIT! NU VETI CURATA BISERICA DOAR ELIMINAND LA MODUL FIZIC IERARHIA “MURDARA”, UMBLATI LA INIMA ACESTUI NEAM CU SABIA CUVANTULUI LUI DUMNEZEU, FOLOSITA CA BISTURIU, NU CA PUMNAL!
    Dumnezeu sa ne ajute ca sa scoatem barna din ochiul personal, si APOI vom vedea clar sa scoatem paiul din ochiul aproapelui!
    P.S.
    Frate Sceptik,
    Inca nu mi-ai raspuns la intrebare, este postul nr.38 de aici.
    Poate te ajuta interpretarea Sf.Maxim Marturisitorul.
    Doamne ajuta!

    Comentariu de Eugen Serea | martie 6, 2008

  53. Iubite domn, voi incepe cu sfarsitul:

    n-am raspuns la intrebare pentru ca mi s-a parut mai mult retorica si nu mi-a placut nici doza de cinism. Cum adica noi destabilizam Biserica? NOI? Nu prea vad cum… Din contra, noi suntem cei prigoniti, cei pusi la punct, noi suntem cei mici si neglijati. Dar, e parerea fratiei voastre si nu v-o interzice nimeni, mai ales noi. Ati primit un raspuns pe Razboi intru Cuvant, la care subscriu, dar as vrea sa va raspund si eu aici.

    In primul rand ma deranjeaza faptul ca vorbiti pe langa subiect si ca va faceti ca nu pricepeti ce dorim noi prin aceasta campania. Sesisez asta in urma „Credeti ca asa se va face curatenie in Biserica? Inlocuindu-i pe “cei murdari” (ai altora, nu ai nostri) cu “cei curati” (ai nostri)?”. Stimate domn, noi nu vrem sa-i bagam pe-„ai nostri” in locul „lor”. Noi dorim ca unii ierarhi ai Bisericii sa-si schimbe atitudinea fata de oile pe care le pastoresc. Asa cum spune si Mantuitorul, oile isi cunosc pastorul iar daca nu-l urmeaza se datoreaza faptului ca furul a intrat pe geam si pretinde a fi pastor, iar oile simt asta si n-o sa-l urmeze. Dupa cum am precizat, atat noi cat si ierarhii suntem dispusi la greseli dar prin greseala se intelege fapta neintentionata. Ori cand tu treci la amenintari, sicanari si asa mai departe, ai depasit stadiul de impertinenta. Hai sa spunem lucrurilor pe nume.

    Da, cred ca ierarhii modernisti-ecumenisti sunt de vina pentru neregulile si compromisurile in Biserica si da,
    „traditionalistii” vor face curatenie. Da, da, curatenie interioara in primul rand, pentru ca traditionalistii au in spate pe marii duhovnici, iar modernistii pe marii… masoni, care i-au spalat pe creier in centrele ecumeniste din afara. Da, „traditionalistii” precum un PS Andrei, IPS Teofan, PS Galaction, PS Calinic, IPS Pimen ca sa dam cateva nume, vor face o trezitre spirituala in masa daca vor avea oameni cu care sa lucreze si sa-i sustina. Ori PS Andrei a fost impiedicat sa ajunga Mitropolit, PS Calinic a fost pagubit de niste voturi, IPS Pimen si IPS Bartolomeu vor sa fie indepartai pe motiv ca-s prea batrani, iar IPS Teofan a fost santajat (conform Ziua) sa renunte la candidatura pentru Patriarhie pe motiv c-ar fi colaborat cu Securitatea. De parca PF Daniel caruia i-a fost ars dosarul, i-a fost ars de „curat” ce era. Hai sa fim seriosi si sa terminam cu sofismele. Sa vedem realitatea si sa ne-o asumam daca vrem sa se schimbe ceva. Petre Tutea spunea intr-unul din volumele sale ca haosul si ortodoxia nu pot coexista. La fel spunem si noi cei implicati in aceasta campanie, ca nu putem
    trai in minciuna si compromisuri.

    Si uite stimate domn, dau doar un singur exemplu: eparhia Alba Iuliei este una din cele mai bune. Are si post de radio, o universitate cu profesori care isi vad de treaba lor si oameni evlaviosi. Cum de s-a intamplat asa ceva? Pai PS Andrei a fost ALES DE OAMENI ca episcop. OAMENII l-au vrut nu interesele unor forte oculte. Pe de alta parte, la Roman, PS Ioachim ce face?

    Prigoneste pe-un Amfilohie (Diaconesti), prigoneste pe-un Ioan Enache (revista Credinta Ortodoxa) si alte lucruri
    dintr-acestea dezonorante. Vedeti, fratilor, unde duce „protestul” si „rascoala” oamenilor? La fel si cand a fost vorba sa se puna Mitropoliti peste Tarile Romanesti: in sud au fost pusi greci (mai multi), in Moldova, numai unul. Morala? Moldovenii au „protestat”, s-au tinut tare si au castigat.

    Spuneti ca „UMBLATI LA INIMA ACESTUI NEAM CU SABIA CUVANTULUI LUI DUMNEZEU, FOLOSITA CA BISTURIU, NU CA PUMNAL!”.

    Va atrag atentia ca pe blog am ajuns la al 10-lea episod din seria Explicarii Sfintei Liturghii, iar daca veti rasfoi
    articolele precedente veti constata mai multe eseuri care indeamna la pocainta si cercetarea cartilor sfinte. Asta pe blogul meu. Pe Razboi intru Cuvant, materialele religioase ABUNDA. Si sunt si foarte bune calitativ. Asa ca nu putem fi acuzati de harta.

    Barna din ochiul personal este o lupta pe toata viata stimabile. Nu se face peste noapte. recunoastem ca avem lacune dar SUNTEM DISPUSI SA LE INDREPTAM. Insa nu putem spori duhovniceste fara a avea un cadru DUHOVNICESC in care sa ne manifestam si sa crestem! Cu rugaciuni in comun, conferinte de preaslavire (ca pe vremuri) si cu dorinta de a avea un „cult personal” nu vom ajunge nicaieri. MAI MULT, ca madulare ale Bisericii nu ne este deloc indiferenta SOARTA unora din fratii nostri, poate prieteni, care sunt amenintati golaneste de diverse persoane sus-puse si din Biserica si din afara ei. Cum iti permiti tu ca ierarh, si ii nominalize aici in primul rand pe PF Daniel si PS Sofronie, sa spui ca distrugi manastirea X sau Y ? Pai ce, ai pus tu umarul la ctitorirea acelei manastiri? Te-ai jertfiti tu acolo? Ai spalat tu covoarele si geamurile, ai carat tu lemnul din padure si bolovanii din rau? Manastirea e a calugarilor si a comunitatii care a construit-o, nu te bagi tu cu bocancii in sufletele lor! Stii tu cati s-au vindecat acolo la Masluri sau cati morti si-au gasit alinarea in urma Liturghiilor de-acolo. Sau cati aflati in calatorie, au fost izbaviti de furtuni si ispite? Stii tu cati si-au spalat haina sufletului acolo, plangand in fata icoanelor, sau cate pacate au fost ridicate intr-un asemenea loc? Cine esti tu sa distrugi si sa lipsesti oamenii de asa ceva, DOAR pentru ca ei nu-ti impartasesc punctul tau de vedere, care nu este agreat nici de Sfintii Parinti, nici de Dumnezeu si este strain de Traditia Bisericii. Asa ca domnule Eugen Serea, doar cine nu s-a confruntat cu asemenea situatii poate SA STEA PE MARGINE.

    De asemenea, ca un colaborator al revistei CREDINTA ORTODOXA nu pot sa nu-mi exprim durerea pentru obstructionarile de tot felul pe care le intampina domnul Ioan Enache, inimosul jurnalist care se afla in spatele revistei! PS Ioachim si PF Daniel, prin piedicile de tot felul pe care le-au pus si pe care le pun, ar trebui sa stie ca domnul Enache are atat colaboratori cat si cititori din randul intelectualilor: preoti, profesori, doctori, avocati, etc., si ca nu-i deloc frumos ca sa ingreunezi aparitia acestei reviste sau sa-i jignesti colaboratorii/cititorii. Nu credeti, domnule Serea? Dictatura este specifica sistemelor politice, NU si Bisericii. Cand au sa dispare mentalitatile pagane si atee din Biserica, atunci va spori si nivelul duhovnicesc al mirenilor. Ori noi asta vrem sa transmitem, ca noi mirenii, vrem sa sporim duhovniceste, dar nu cum inteleg unii sa defineasca aceasta crestere in duhovnicie, ci asa cum trebuie. In invatatura si Lumina Sfintilor Parinti.

    Daca inca mai aveti neclaritati, sunt dispus sa le clarific. O zi buna!

    Comentariu de sceptik | martie 6, 2008

  54. felicitari sceptik… nu pot decat sa ma bucur… cei carora au avut un ” nod in gat „, citind expresia ” trezire spirituala”..si-au dovedit cu prisosinta „frumusetea interioara ” si curatirea interioara, iaca-ta pana si aci, fiecare dupa ” putinta „… eu sed cuminte in bancuta mea simpla si modesta si ma delectez citind cu folos, ” care e mai curat ca celalalt, si care e mai murdar „…si atunci, de unde intrebarea..ce dorim cu campania asta…pai vad ca pana si ei au constatat, sper sa si constientizeze, curatenia generala se cere, fara patima, imi mentin parerea..
    iata ca IPS Teofan a fost ales, incepe sa se limpezeasca cerul si om vedea ce-o mai fii…
    bravo sceptik…asta e dragoste, sa ai rabdare, sa ramai echilibrat, sa-ti pastrezi surasul… cand oamenii uita a mai fii oameni, vazui cum reusesc preaiubitii frati si ostasi ( va rog din suflet sa aveti iertare, nu doresc sa generalizez ) mi-au daruit printre altii si mie, un muritor, biet crestin, o dragoste …. Dumnezeu sa ne lumineze si inca mai sper ca nu vom ramane indaratnici si ne vom lasa mangaiati de intelepciune
    Doamne Ajuta!
    SIBILLA

    Comentariu de sfinx667 | martie 6, 2008

  55. Referitor la campania initiata de inimosul frate MIHAIL…

    Nu impotriva unor ierarhi sau preoti ANUMITI (anumite persoane din CLER) a fost initiata campania, CI IMPOTRIVA PATIMILOR si STARILOR ANORMALE DE LUCRURI care i-au cuprins si subjugat si infasurat si inlantuit pe multi dintre pastorii Bisericii, asta TREBUIE SA SE INTELEAGA!

    Fr. Mihail NU LOVESTE si IN OAMENI, ci IN PACATE, nu in Conducerea Bisericii, CI IN PATIMILE celor din conducere, si cand spune de CURATENIA BISERICII nu are in vedere curatenia de clerici, ci DE TOT CEEA CE NU ESTE DUHOVNICESC si MORAL si VIRTUOS si CRESTINESC si „AUTENTIC ORTODOX” in Biserica…! Deci SA FACEM ACEASTA DISTINCTIE!

    Nu pe pacatosi ii uram CI PACATELE IN CARE ZAC si incapatanarea de a ramane ei in ele!

    E adevarat ca si noi mirenii avem pacate, si patimi si zacem in rele, DAR CAND ESTE VORBA DE COMPROMITEREA RANDUIELILOR SI ADEVARURILOR BISERICII, de cei care se “scuza” ca sunt si ei “oameni” NOI MIRENII, cu pacatele si patimile si slabiciunile si neputintele si…rautatile noastre NU AVEM VOIE SA TACEM!

    Suportam orice, PANA LA …ADEVAR! si pana la RANDUIELILE LASATE DE SFINTII PARINTI! Or, in cele 12 motive invocate de fr. MIHAIL avem si ECUMENISMUL, LIPSA DE REACTIE (impotriva ecumenismului si a altor invataturi straine CARE CER DREPT DE “CETATE” in tara noastra), TRADAREA (fidelitatii si ascultarii fata de ACRIVIA si SCUMPATATEA CANOANELOR si RANDUIELILOR SFINTILOR PARINTI) etc.!

    Prin urmare ACESTA ESTE MIEZUL RATIUNII si JUSTETII acestei campanii si anume PASTRAREA CURATENIEI SPECIFICULUI si “DATULUI” si “DUHULUI” ORTODOXIEI, al ESENTEI EI si “INIMII” EI, care este ADEVARUL EI DOGMATIC si RANDUIALA EI CANONICA!

    DOAMNE AJUTA!

    Comentariu de MILESCHRISTI | martie 6, 2008

  56. Mai bine zis mentalitati decat patimi… e un mod defectuos de intelegere a iubirii, smereniei si duhovniciei (confundata cu nr de diplome in universitatile eterortodoxe din Apus…)

    Comentariu de sceptik | martie 6, 2008

  57. Frate Sceptik,
    Mi-ati blocat cumva posibilitatea de a scrie pe blogul dvs. sau e o problema tehnica?

    Comentariu de Eugen Serea | martie 7, 2008

  58. Va cer iertare, a fost doar o problema tehnica!

    Comentariu de Eugen Serea | martie 7, 2008

  59. Frate Sceptik,
    Intrebarea mea cu vulpile nu a fost retorica, v-am raspuns la ea in Razboi intru cuvant.
    Aveti dreptate ca oile isi simt pastorul, dar nu dupa mirosul traditionalist sau modernist, ci dupa glas! Poti fi si lup imbracat in haine de oaie si sa mirosi a pastor, dar glasul te va da de gol! Fie ca esti dintr-o tabara sau alta!
    Da, amenintarile, sicanarile, etc. din partea unor ierarhi depasesc stadiul de impertinenta, si e bine sa spunem lucrurilor pe nume! Dar ce va face sa credeti ca venind la putere ceilalti, nu vor proceda la fel cu cei din partea carora au avut de suferit?
    Iertati-ma, dar spatele nostru nu trebuie asigurat nici din marii duhovnici, nici de marii masoni, ci de Hristos! Este pe deplin adevarat ca cineva spalat pe creier de masoni nu mai are cum sa fie un bun crestin, dar nici nu va bazati, va rog, pe cei care-si legitimeaza putinatatea spirituala printr-un parinte duhovnic de statura spirituala incontestabila! Fiecare suntem chemati sa crestem la statura barbatului desavarsit care este Iisus Hristos! Nu ne putem ascunde la nesfarsit in spatele marilor oameni ai lui Dumnezeu, care, sa nu uitam, si ei pot fi subiectivi (au preferinte si antipatii), si ei se pot insela!
    Cat despre dedesubturile electoral-clericale, acestea da, ma dezgusta si ma intristeaza! Dar nici sa comentez partinic, cu sufletul la gura ultimile noutati: cine pe cine a sabotat, cum a reusit nu stiu cine in alegeri si s-a inseninat cerul! Biserica nu-i nici stadion, nici tribuna politica electorala!
    Faptul ca oamenii de presa sunt prigoniti, intimidati, amenintati de catre ierarhi este un lucru care tine de domeniul justitiei.
    Cand ma refeream la Sabia Cuvantului lui Dumnezeu, nu era nici un atac personal, dvs. faceti tot ce va sta in putinta ptr cei ce se pot informa de pe net. Imi cer iertare ca nu am fost mai explicit: ma refeream la cei care au puterea sa puna Biblia, Scrierile Patristice si alte scrieri sfinte in mainile multimii, care poate ca nu are acces sau nu se pricepe la calculatoare si internet!
    Stiu ca scoaterea barnei din ochiul personal este o lupta de-o viata, dar sper, totodata, ca trecerea de la “frate” la “stimabile” este doar un usor si pasager atac al diavolului asupra partii irascibile a sufletului dvs!. Ca daca e o formula de respect in adresare, atunci o refuz din start!
    Sunt de acord ca este nevoie de un cadru duhovnicesc ptr a creste si acesta nu se obtine cu rugaciuni in comun si cu conferinte de preaslavire, ca pe vremuri. Dar dorinta de a avea un cult personal nu se refera la “eu ma rog la mine acasa, n-am nevoie de prezenta in Biserica!” ci la necesitatea ca fiecare sa dezvoltam o relatie de dragoste cu Dumnezeu, ca de la Tata la fiu, nu sa respectam niste norme rigide si de neinteles, care au ca rasplata mantuirea!
    Asa este, nu se poate sa-ti bati joc de munca unor oameni, desfiintand manastiri (sau fie si numai amenintand cu desfiitarea). Acolo sunt jertfe de lacrimi si sange, si nimeni nu are voie sa le anuleze printr-o trasatura de condei! Daca exista temeiuri canonice ptr asa ceva, atunci da! Stati linistit, fr.Sceptik, chiar daca nu m-am confruntat personal cu asa ceva, va inteleg si va respect atitudinea!
    Insa daca nu sunt de acord 100% cu demersul fratiei tale, nu inseamna ca stau pe margine, ca atunci iar ne intoarcem la acel blestemat de “cine nu e cu noi, e impotriva noastra!”
    Sunt reprobabile piedicile care se pun jurnalistilor, dar, atentie, sunt ei cu totul si cu totul impartiali? Nu justific reactia persecutorilor, vreau doar sa nu se creeze ideea unei relatii de tip victima-calau!
    In ceea ce priveste dictatura, va dau o veste proasta (si e proasta in primul rand ptr mine!): Biserica NU este un sistem democratic! Corect din punct de vedere biblic este ca o comunitate sa-si aleaga pastorul dintre cei mai buni fii ai ei, iar episcopul sa vina si sa-si puna mainile peste el, dupa ce a cercetat felul de viata si credinta acestuia! Dar de fapt noi ne trezim cu cineva care a facut si el o facultate, saracul, si s-a trezit repartizat aici ca n-a avut bani sa dea o spaga mai substantiala! Asa ca va trage tare sa recupereze banii imprumutati, ca nici pe degeaba n-a ajuns aici! Deciziile teologice, de invatatura, de legislatie interna si de urmarire a respectarii ei nu sunt in mainile mirenilor! Si multe, multe altele! Daca esti preot, oricand poti fi caterisit ca iesi din “sf.ascultare” dar nicidecum daca oficiezi sau participi la nunti cu lautari, bautura, jocuri, cuvinte porcoase, etc! (exista canoane ptr asa ceva, preotul sa fie caterisit iar mireanul, afurisit!). Stiati ca daca un preot aduce para episcopului sau poate fi caterisit? Nu se urmareste daca este sau nu intemeiata para, singura sansa a preotului este sa se mute sub autoritatea altui ierarh, care oricum va fi cu ochii pe el, “ca e din aia, paraciosii!” Si ne mai miram ca preotii tac?
    Sunt de acord cu ultima parte a raspunsului fratiei tale, si ma rog la Dumnezeu ca sa fie de la El ceea ce ati inceput, ca daca nu, se va risipi de la sine!
    Amin!
    P.S.
    Si ca sa vezi, frate Sceptik, ca nu suntem vrajmasi, ci avem acelasi tel, iti trimit aceasta poezie, cum am trimis o alta si la Razboi intru cuvant. Nu-mi fac publicitate, e doar modalitatea mea specifica de a lupta, asa cum a fratiilor voastre este demersul de pe acest blog.

    Trezirea la realitate

    Trăim un „creştinism“ de forme goale,
    Necunoscut creştinilor dintâi:
    Cu tineri obsedaţi de sex şi „ţoale“,
    Cu-adulţi săraci în Duh, cu suflet moale
    Şi vârstnici – ale banului momâi…

    Grijii de trup i-am închinat icoane,
    De suflet parcă nici n-am auzit…
    La Dumnezeu venim doar cu plocoane:
    Coliva stafiditelor cucoane
    Pe care frica morţii le-a „trezit“…

    Şi ne-amăgim: „– Noi suntem un popor
    Încreştinat de 2.000 de ani!
    Eu, ca român, din Sfântu-Andrei cobor!
    Din când în când ne strângem, Sfânt Sobor,
    Că numai noi, Iisus, Ţi-am rămas fani!

    O generaţie de sacrificiu
    Se crede fiecare val de oameni…
    Dar noi avem înscris pe frontispiciu
    Destin măreţ, nu crize-ntr-un ospiciu,
    Când ne-a văzut Poetul răi şi fameni!…

    Iar tu, cel ce-ndrăzneşti să spui ceva,
    Mi-ataci, perfid, Sfânta Ortodoxie!
    Răul s-arăţi oriunde-altundeva!
    Te-a uns pe tine, oare, cineva
    Să dai prim-ajutor de hipoxie?!“

    Aşa gândi-va „bunul ortodox“
    Când va citi această poezie…
    Şi mă va-nvinui de erezie
    Fără să-şi vadă tristul paradox:
    Slujirea la doi domni, cu frenezie!…

    Hristos ne-a învăţat atât de clar
    Că nu putem sluji şi Lui şi-averii!
    Nu-i simplă, omenească road-a vrerii
    Tot ce avem mai bun, ci al Său dar!
    Jertfim, în muguri, taina primăverii…

    De-aceea n-avem flori în luna mai,
    Nici ploaie, vara-n seceta haină…
    „Creştinule“, primeşti, în loc să dai!
    Nici toamna ta n-o plângi: „– Iisus, mai stai!
    N-am roade, mi-e Biserica străină!…“

    Un cult de morţi rămasu-ne-a credinţa,
    La Liturghie-s toţi de vârst-a treia
    Şi-ncearcă, păcălindu-şi conştiinţa,
    Când i-a ajuns din urmă neputinţa,
    Să-ncheie-alt „pact“ pân’ nu s-a stins scânteia…

    „Ascultători“„smeritelor“ tăceri?!
    Femeia-i curvă, fără condicuţă,
    Bărbatul – rob trupeştilor plăceri,
    Copiii ne-amintesc, prin neplăceri,
    Al omului „drept sfânt“ de-a fi maimuţă!…

    O, cât ai suferit, Ortodoxie!…
    Păstorii tăi au adormit în puf…
    Se tem doar de-un atac de-apoplexie,
    Coşmar la vremea siestei, fandaxie,
    Pe al caniculei de iad arzând, zăduf…

    Tu, ortodoxul nostru „cel cuminte“:
    Îl cauţi numai de Crăciun şi Paşti
    Pe-Acel ce te-a iubit cu Dor fierbinte,
    Lăsând şi cerul şi pe-al Său Părinte
    Şi a murit ca-n Duhul să renaşti?!…

    Trezeşte-te, te rog, fratele meu,
    Oricine-ai fi, ori cleric, ori mirean,
    Adu-ţi aminte, fiu de Dumnezeu:
    Nu poţi trăi ca un păgân mereu,
    Viaţa-n Hristos nu e „rasol cu hrean“!

    Din dulci iluzii, la realitate,
    Revino-ţi, până nu e prea târziu,
    Căci ai primit un Duh de libertate…
    Din Jertfa lui Iisus, ca Domn şi Frate,
    Îţi vei lua puterea de-a fi viu!

    Şi iartă-mă dacă te-am întristat
    Cu cele spuse într-a mea scrisoare…
    Nu trebuie să fii deloc crispat;
    Gândeşte-te: de n-aş fi existat,
    Iisus Hristos cum ţi-ar mai fi scris, oare?!…

    luni, 30 iulie 2007

    Comentariu de Eugen Serea | martie 7, 2008

  60. Si totusi… am incercat de 3 ori chiar acum sa va trimit mesajul de pe Razboi intru cuvant si nu reusesc… Oricum, va rog sa-l cititi de acolo. Doamne ajuta!

    Comentariu de Eugen Serea | martie 7, 2008

  61. Vad ca s-a trimis si aici. Dumnezeu sa aiba mila de noi, de toti, si ma iertati daca in demersul meu am adus vreo jignire la adresa cuiva. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

    Comentariu de Eugen Serea | martie 7, 2008

  62. iertati-ma si pe mine, Dumnezeu sa ne ierte..

    Comentariu de sceptik | martie 7, 2008

  63. frate SCEPTIK, i-am trasnmis fr. Matei Vasilica ceea ce mi-ai cerut, A INTELES „justetea” campaniei fratiei tale si a ramas oarecum impresionat de „precizarile” suplimentare ale fratiei tale cu privire la campania pe care ai demarat-o, dovada ca pe forumul nostru au fost preluate si alte materiale de pe siteul fratiei tale:

    http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?p=3338#3338,

    iti dorim spor in lupta si munca apologetica si…mantuire!

    DOAMNE AJUTA!

    Comentariu de MILESCHRISTI | martie 10, 2008

  64. Doamneeeeeee!!…ce mult ma bucur:))..suntem mai multi!!!serios,va felicit din tot sufletu’…sa nu ne abatem de la calea asta..

    Comentariu de IronLung | martie 11, 2008

  65. La inceput ai spus : ” Nu vrem sa demolam, ci sa marturisim nelinistea cea buna cu privire la mantuirea noastra de obste.” Atunci de ce campania nu e de marturisure ci de curatare?
    Ai mai spus : „Nu am consimtit la aceasta campanie pentru ca ne consideram cei mai buni dintre cei buni…”
    Atunci de ce pornesti ceva ce numai cei mai buni pot face : „curatarea”
    Ai mai spus : ” Curajul este caracteristic pentru un crestin.”
    Nu curajul este caracteristic ci iubirea. Iubirea pentru Hristos, Dumnezeu Tatal si Sfantul Duh si iubirea pentru aproapele tau. Mucenicii nu au avut curaj, ca nu erau gladiatori la lupte, ci au avut iubire.
    Draga sceptikule, sunt convins ca din dragoste de Biserica ai pornirile astea, dar ai binecuvantare de la duhovnic? Nadejdea noastra e Tatal, Scaparea noastra e Fiul, Acoperamantul nostru este Duhul Sfant; nu arhiereii, nu patriarhii, nu smintitii, in orice scaun ar fi ei si din orice tagma ar fi ei. Biserica lui Hristos e biruitoare, nu poate fi biruita. Unde e dragostea in campania asta. Cat despre ce ai spus despre Sfintii Parinti, iarta-ma ca te smeresc eu, un pacatos, dar esti departe de a te compara un Sfant Parinte si de a lua dezbaterile lor ca argument in ceea ce faci tu. Ce faci tu si ce se intampla acum e departe de un Sinod. Cand ai sa fii tu un Nicolae si ai sa ai in fata un Arie, atunci sa palmuiesti, pana atunci, asa cum spune Parintele Arsenie Papacioc, pregateste-te pe tine de marturisirea Adevarului cand va veni vremea, daca va veni pentru generatia noastra. Iarta-ma daca te-am suparat dar ai atatea de facut pentru tine si aproapele tau : fapte bune, rugaciuni, postiri, citiri din Sfanta Scriptura, citiri din Vietile Sfintilor. Nu te sminti si nu te lasa smintit si nu sminti pe altii. Dumnezeu sa indrepteze in pace vietile noastre si sa ne aduca la cunostinta Adevarului Sau

    Comentariu de Vintila-Claudiu | martie 18, 2008

  66. 1 nu-i o campanie de curatare ci un indemn de a pastra „curata” Biserica. Un indemn si o rugaminte survenite in urma unor nelinisti justificabile prin prisma evenimentelor ce au precedat Sinodul din Martie. PUNCT!

    2 exista diferite stadii duhovnicesti insa LA MARTURISIRE suntem chemati cu totii.

    3 da, am binecuvantare de la duhovnic sa scriu

    Iubirea trebuie sa fie nefatarnica frate. Si sa tinteasca mantuirea aproapelui. Exista mai multe feluri de „iubire”: atractie fizica, respect fata de o personalitate, dar numai iubirea aproapelui ca raza desprinsa din iubirea de Dumnezeu este mantuitoare. Adica de ce duc lipsa ierarhii nostri. unii dintre ei, evident.

    Frate, restul comentariului tau, iarta-ma si pe mine ca te smeresc, este sofism curat. Se vede ca-ti lipseste „documentarea”. N-ai prins duhul Sfintilor Parinti, mai incearca.

    Da o fuga pe la mai multe manastiri, stai de vorba cu mai multi oameni (si mireni, si calugari) s-apoi om mao vorbi.

    Nu te pronunta asupra ceea ce nu cunosti. Nu rosti cuvinte pe care le poti regreta mai tarziu. Si mai citeste si lamuririle despre campanie, poate te edifici…

    Comentariu de sceptik | martie 18, 2008

  67. Cred si eu ca avem nevoie de Biserica curata, toate neadevarurile par a se intoarce impotriva noastra. Deunazi am vazut ca un „ortodox” ne povesteste ce si cum…..
    Prejudecati Ortodoxe

    Comentariu de elefterie | iulie 7, 2008

  68. Suntem multi care te sustinem ,bravo pt ceea ce faci! trebuie sa ne trezim ! Nu se mai poate !Nu mai pot vedea episcopi si preoti n masini luxoase,ei care predica saracia de buna voie????!!! Bineanteles ca suntem pacatosi ,toti dealtfel,dar haideti sa incercam sa-i facem pe ce-i care ne conduc spiritual sa-si vada de lungul nasulai! ……nu cred ca ne va bate dumnezeu pt acest lucru!

    Comentariu de bogdan l | septembrie 8, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.