un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

BISERICILE DIN CANADA AU NEVOIE DE UN MIRACOL

Cultura nihilista propagata in Vest de-a lungul anilor, demonocratia si dictatura minoritatilor asupra majoritatii, goana dupa averi si bunastare care a dus inevitabil la racirea constiintei si la impatimire, au contribut la o situatie regretabila din punct de vedere religios, pe langa celelalte „efecte secundare” care vin din aceasta. Din ce in ce mai multe lacasuri de cult catolice au ajuns sa fie nepopulate si scoase la licitatie. Problema e atat de grava cu cat trendul este ascendent, iar cladirile nu se mai vand acum nici macar pentru un dolar. Abia 100 de locuri dintr-o mie, daca se mai ocupa pe timpul slujbei de duminica din catedrala catolica Notre-Dame-du-Perpétuel-Secours din Quebec. Cei 125 $ care rezulta in urma colectei, nu ajung nici macar pentru plata facturii de incalzire. Mai putin de 10% din populatia catolica a Quebecului mai participa la messa. Peste 100 de biserici si catedrale au fost vandute in ultimii 10 ani in regiunea Montreal, dar acum nu mai sunt dorite nici ca lemne de pus pe foc. Si sa nu credeti ca valoarea istorica are vreo relevanta. Pentru ca n-are. Unele lacasuri de cult au fost transformate in scoli de alpinism, restaurante, ateliere de lucru, sali de concert, sau chiar fabrici. Unele au ajuns pe maini private, iar vreo 2 au fost si demolate.

Mai pe larg (in engleza) la: http://www.thestar.com/news/canada/article/594474

PS! Aceasta situatie este intalnita in toate partile „lumii civilizate”. Alte exemple la: http://eresulcatolic.50webs.com/aggiornamento.html

martie 20, 2009 - Posted by | ATITUDINI, ECUMENISM, NEW-AGE, STIRI | , , , , ,

5 comentarii

 1. -ei dar nu ar trebui sa ne bucure chiar daca sunt catolici probabil ca si la noi se va intampla treaba asta peste cativa ani nu uita de profetia sfantului Lavrentie al Cernigovului daca nu ma insel si oricum degeaba sunt pline daca sarmanii oameni sunt dusi catre pieire de agiornati nostrii episcopi si preoti!!!

  Comentariu de Robert | martie 20, 2009

 2. Nu stiu unde ai vazut tu ton de bucurie…

  Comentariu de sceptik | martie 20, 2009

 3. Din cate stiam eu nici un stat fie el cat de secular nu impoziteaza Biserica si asociatiile religioase. Cel putin, nu doar ca la noi Biserica nu plateste impozit, dar am citit despre Biserica Scientologica de la un fost adept apropiat de fondator ca tocmai din asta si-a intitulat creatia „Biserica Scientologica”, pentru a fi scutit de taxe, scopul lui fiind cu totul altul, mai lumesc. Desigur pt. a „demonstra” ca e o religie a combinat toate porcariile si ineptiile budiste intr-o formula proprie, dar care nu avea nimic de-a face cu scopul infiintarii ei (captarea oamenilor bogati si influenti, in mare cam deziderate masonice de control ecnomic, financiar, politic asupra lumii).
  Deci in Occident trebuie sa plateasca impozit la stat Biserica? Daca ar fi doar de problema incalzirii sau electricitatii cred ca s-ar gasi solutii sa nu fie inchise (vietuirea ca in sec.IV fara asemenea „avantaje” si implicit un post sever dar primit de Dumnezeu a preotului paroh).
  Si cand te gandesti ca unii ca Rotschild si Rockefeller sunt acuzati ca vor sa starpeasca oamenii de pe planeta – pai cu asemenea atei jegosi le-as da si eu o mana de ajutor, ca nu pretuiesc aceste miliarde de ignoranti religiosi nici cat broasca mea testoasa care a murit de cativa ani. Macar ea se ruga lui Dumnezeu (si nu glumesc), nu ca niste inutili si excremente occidentale. Deh, al treilea razboi mondial le va rezolva pe toate. De fapt, Marele Razboi de dupa el.

  Comentariu de Dan | martie 22, 2009

 4. La cat sunt de mari bisericile lor, gadeste-te. Intretinerea costa… chiar daca e elementara.

  Comentariu de sceptik | martie 23, 2009

 5. Da, intretinerea o costa, dar sa fim seriosi – o biserica n-are nevoie de electricitate si gaz pentru incalzire, doar daca parohul e „mofturos” si vrea sa fie in ton cu lumea si „avantajele civilizatiei”. Dar pentru tinerea unui serviciu religios (Liturghie, Ierurgie, Taina, Rugaciune simpla) n-ai musai nevoie de curent electric sau de gaz. Dovada ca timp de 1800 ani s-a putut si fara. Desigur ca masura poate parea extrema pentru un obisnuit cu civilizatia, etc. dar daca Biserica e scutita de impozit pe teren si pe donatii/profit, deci nu are treaba cu statul mai pe sleau, nu pricep la ce te referi prin „intretinere”. Daca la femeia de serviciu ce face curat sau alte modernisme, un preot ravnitor poate suplini aceasta cheltuiala sau chiar sa-i implice pe credinciosii mai ravnitori fie ei cat de putini in aceasta slujba pentru folosul lor vremelnic si vesnic.
  Daca te referi prin „intretinere” ca mai trebuie renovata din cand in cand cate o biserica, pai asta oricum se face o data si poate dura si 100 de ani daca se pastreaza (hai sa nuexagerez, dar 50 tot rezista o cladire renovata). Iarasi de e vorba de personalul auxiliar, pot fi implicati credinciosi mai ravnitori in locul celor ce vor bani si in felul asta invata si ei mai multe despre cultul liturgic.
  Oricum, din cate tin minte un patriarh ortodox sfant din vremea bolsevismului rusesc (Tihon din Zadonsk cred, sau cu T, dar nu-i mai retin numele) a tinut liturghia doar cu un singur credinios in biserica! Si ce vremuri erau atunci! Ceea ce vreau sa zic e ca daca se vrea se poate, dar daca nici preotul nici credinciosii nu mai au interes – mai bine sa ia sfarsit o astfel de mascarada fariseica, daca doar banul e criteriul lor si pastrarea aparentelor, care nu place lui Dumnezeu.

  Comentariu de Dan | martie 23, 2009


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: