un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

MOASTELE DE LA AIUD AU IZVORAT MIR

Tocmai am primit si eu un mesaj in toiul noptii cum ca niste moaste de la Aiud pe care le-ar fi avut la el Danion la conferinta de la Iasi, ar fi izvorat mir. Ha-ha! Cred ca mor de ciuda toti cei care s-au opus canonizarii lor! Urmeaza sa vedem filmuletul si eventual niste foto. Sa ne rugam ca PF Daniel sa nu moara de inima rea la aflarea vestii, si odata cu el, toti lupii in blana de oaie din Biserica Ortodoxa. Nu de alta, dar ar fi un gol prea mare, brusc!

Detalii la:

Moldova Mare si Danion

martie 19, 2009 - Posted by | ATITUDINI, DIN TEMNITE, ORTODOXIE, SANATATE, STIRI | , , ,

25 comentarii

 1. SFINTII INCHISORILOR TREBUIE CANONIZATII CAT MAI REPEDE! DUMNEZEU O SA LE ORANDUIASCA PE TOATE! AMIN

  Comentariu de andrei | martie 21, 2009

 2. Comentariu de andrei | martie 21, 2009

 3. Comentariu de andrei | martie 21, 2009

 4. Comentariu de andrei | martie 21, 2009

 5. Comentariu de andrei | martie 21, 2009

 6. Mai sceptik, macar tu ar trebui sa fii putin mai sceptic fata de asemenea minuni aparute intr-un context dubios, schismatic chiar as putea zice.

  Comentariu de Alin | martie 25, 2009

 7. Nu vad de ce zici context schismatic/dubios. La cata suferinta, rugaciune si sfintenie a fost acolo… Cand s-au facut sapaturile pentru constuirea monumentului de la Aiud a mirosit puternic in aer a mir. Daca tu ai dubii… Eu sunt mai sceptic in privinta ortodoxiei si integrritatii mintale a celor ce contesta sfintenia celor ce au patimit in incisorile comuniste. Faptul ca unii erau legionri e alta poveste, noi nu sanctificam miscarea legionara, vrem sa santificam mucenicii care au marturisit pe Hristos. Dar interesele oculte ale unora, care mai degraba considera corect revizuirea dogmelor decat revizuirea si indreptarea propriei gandiri fac ca si dupa moarte, acest marturisitori sa fie in continuare prigoniti. Dar asculta-ma bine, fiecare isi va lua plata sa.

  Comentariu de sceptik | martie 25, 2009

 8. De la bacauani am pretentii la mai mult, Aline.

  Comentariu de sceptik | martie 25, 2009

 9. Sceptik,

  eu vad lucrurile ceva mai nuantat.
  Ce a fost in inchisori a fost o treaba, minunile de la conferintele lui Danion cred ca sunt ceva diferit, mai ales cand sunt parca facute pentru a da credibilitate iesirilor extremiste ale lui Danion (vezi partea cu „decizie apostata” si „Sinod talharesc”).

  Spui tu ca nu se incearca sanctificarea miscarii legionare? Dar „Acatistul Sfintilor din inchisori” l-ai ascultat?

  Partea de inceput cel putin este clar tentativa de sanctificare a miscarii legionare prin niste personaje notorii ale ei: Mota, Marin, Zelea Codreanu, Nicadorii, Decemvirii.
  Cel putin ultimii nu au ramas si nu vor ramane in istorie decat ca asasini notorii.
  Si chiar daca ai sa le gasesti justificari politice, nationaliste, incompatibilitatea faptelor lor cu morala crestina este mai mult decat evidenta, de sfintenie ce sa mai vorbim..

  Comentariu de Alin | martie 25, 2009

 10. Da, nu stiu cat de nuantat le vezi tu, ar fi bine sa fie nuantate dar is mai mult pestrite :).

  Te tot legi de Danion. Adevarat e ca a fost cam dur in exprimare dar tu nu esti capabil din cate imi dau seama sa vezi intregul tablou: ierarhi care colaboreaza sau chiar sunt masoni, ierarhi apostati care slujesc in comun cu cei de alte credinta, un patriarh care a ajuns la putere prin asasinarea (nu de catre el, dar este crima) a celui dinaintea sa, un patriarh care a declarat oficial ca dogmele trebiesc reconsiderate, si per ansamblu un Sinod caruia ii e frica sa reactioneze la cea mai mica problema cu care se confrunta Biserica si care intelege sa-si impuna respectul mai mult cerandu-l cu forta.

  Toate aceste atitudini dure, care pe tine te smintesc si pe care le vezi in afara duhului ortodox se datoreaza tot ierarhiei care actioneaza de fiecare data ca un fel de gica-contra, de gandesti ca-s pusi acolo ca sa distruga unitatea si religia ortodoxa. Sunt si exceptii desigur, dar mici.

  Chiar si acatistul de care amintesti, nu ar fi existat in forma asta daca ierarhia ar fi abordat problema si ar fi facut un acatist oficial. Mucenicii sunt mucenici, Aline! Nu conteaza nici culoarea politica nici viata de dinainte, important este daca si-au dat viata marturisind dreapta credinta, pe Hristos.

  Din punct de vedere moral, poti lua ca exemplu viata Sfintei maria Egipteanca, o mare desfranata care a ajuns sfanta.

  Dpv politic poti lesne constata ca sunt oameni de treaba in toate partidele, si invers, sunt hoti in toate partidele. Faptul ca unii se pronunta in fel si chip asupra acestor martiri nu inseamna ca si eu ma raliez automat vorbelor lor. Fiecare sa fie judecat pentru ce spune si face, ma urmaresti? Oricum sunt multe de zis si nu le clarificam noi acum. Nu sunt pentru schisma, dar se pare ca asta e trendul. Daca vrei sa fii echidistant si sa vezi nuantat e bine sa remarci greselile de ambele parti.

  Si oricum, nu se poate juca nimeni cu Dumnezeu! Nici Danion si nici Sinodul. Stii ca la Neamt moastele sfantului necunoscut din biserica au iesit din pamant. Sa-i fereasca Dumnezeu pe cei care se opun canonizarii martirilor, comunisti sau din alt timp.

  Comentariu de sceptik | martie 25, 2009

 11. Sceptik,

  Eu ti-am expus un fapt perfect obiectiv.
  Comparatia cu Maria Egipteanca nu-si gaseste locul in acest context.

  La fel si discutiile despre aspecte circumstantiale care au ca scop divagarea de la faptele CONCRETE pe care le-am expus mai sus.

  Dar daca vrei, le putem lua la discutat punct cu punct.

  In ceea ce priveste schisma, este buna dintr-un anumit punct de vedere. Si anume, epureaza Biserica de acele elemente care oricum nu-si gaseau rostul acolo.

  Si ca sa inchei (deocamdata), sa ne fereasca Dumnezeu sa ajungem sa canonizam crima, oricat de patriotic ar parea gestul.
  Asta da lepadare.

  Comentariu de Alin | martie 25, 2009

 12. Alin, fii te org mai punctual. Ca informatician cred ca poti :).

  Eu cred ca ti-am raspuns punctual, mai mult nu pot.

  Cat priveste ML, nu poti generaliza anumite actiuni pentru toti membrii ei. Nu uita ca o instanta internationala si una din tara au scos-a de sub invinuire extremista. Iar daca tu confunzi marturisitorii din temnitele comuniste care si-au dat viata pentru Hristos cu cativa fanatici, gresesti.

  Nu sunt un fan al ML, dar trebuie sa privim obiectiv lucrurile. Se pare ca amandoi folosim acest termen dar ii dam conotatii diferite/opuse. Oricum si tu faci speculatii (vizavi de Iasi). Deci ori discutam concret ori incercam sa ne impunem unul altuia ideile?

  Comentariu de sceptik | martie 25, 2009

 13. Chestia cu ML acuzata si dezvinovatita e un mit din cate stiu.
  Daca poti sa ma contrazici te rog sa-mi faci trimitere la documentatia oficiala a procesului care spui tu ca a avut loc.

  Si sa nu confundam vina legala cu cea politica.
  Cei enumerati mai sus n-au ucis la ordin de sus ci au facut-o din proprie initiativa. Deci dpdv juridic, Legiunea nu are nici o vina.
  Insa dpdv moral, Legiunea nu s-a dezis de ei, ci dimpotriva, le-a „onorat” „jerfa” iar asta este o preluare a vinei din punct de vedere crestin (vezi Catehismul Ortodox si pacatul care il facem atunci cand aprobam pacatul altora).
  Faptul ca mai tarziu au platit pacatul uciderii cu pret de sange nu poate decat sa aduca aminte de cuvintele Mantuitorului: „cine ridica sabia de sabie va pieri”.

  Personal, nu confund marturisitorii adevarati (cum a fost Gafencu) cu extremistii in cauza, altii vor dupa cum vezi sa faca lucrul asta pe spinarea ortodoxiei si a Bisericii Ortodoxe Romane, invocand cinstirea sfintilor.
  Ceea ce este (cred ca esti de acord cu mine) aberant, odios.

  Cei care au facut acatistul in cauza stiu foarte bine ce au facut acei oameni iar faptul ca se mai considera si crestini (ortodocsi!) dar incearca sa ceara canonizarea, ca pilda de sfintenie a unor oameni care au ramas in istorie din pacate DOAR pentru crimelor lor, ridica mari semne de intrebare.
  Gandeste-te doar ce pilda ar putea da acesti oameni?
  Crestina? In nici un caz. In schimb ar deschide calea (unii abia asteapta) jihadului „ortodox”.

  Bun, il avem pe Gafencu.
  Personal, din cate stiu despre el, este pilda autentica de sfintenie.
  Dar ce faci cu faptul ca actorii principali ai miscarii care cer cu insistenta canonizarea lui sunt in buna masura aceeasi cu cei pe a caror buze este acatistul de mai sus?
  Si care da, s-a citit chiar la parastului lui Gafencu pe 18 februarie la Tg. Ocna si in mainile carora canonizarea lui Valeriu Gafencu risca sa se transforme dintr-o pilda de sfintenie in material de propaganda a extremismului de dreapta.
  Problema nu e deloc simpla, nu-i asa?

  Nu pot comenta acum punctual afirmatiile tale alea care am zis ca sunt „circumstantiale” dar am sa o faca candva 🙂

  Stii care a fost explicatia lui Danion vizavi de cuvintele „decizie aposta” si „sinod talharesc”?

  Faptul ca (sustine dumnealui) decizia Sf. Sinod este in contradictie cu deciziile altor Biserici Ortodoxe in acesta privinta si face trimitere la materialul publicat de Editura Predania pe care te-am mai invitat o data sa-l citesti ca sa vezi ca NU are dreptate.

  Asa ca ce sa alegem? Domnul Danion este ignorant (vorbeste despre ce nu cunoaste), sau mincinos (rastalmaceste gresit niste adevaruri evidente)?

  Iata un context destul de putin credibil pentru un miracol pe care dumnealui il interpreteaza ca o confirmare a adevarului spuselor sale la acea conferinta.

  Comentariu de Alin | martie 25, 2009

 14. corectie mai sus: „sa nu confundam vina legala cu cea morala”.

  Comentariu de Alin | martie 25, 2009

 15. Materialul de la Predania:

  Dă clic pentru a accesa Pozitii_ale_Bisericii_in_privinta_actelor_electronice.pdf

  Comentariu de Alin | martie 25, 2009

 16. Momentan despre ML:

  Cred ca discutia despre ML este off-topic pentru ca vorbim despre cei ce au marturisit dreapta credinta in fata unui sistem de opresiune. Situatia este asemanatoare cu a noastra. Faptul ca au fost legionari asta nu conteaza in actul de canonizare pentru ca nu Legiunea sau Codreanu i-a facut sfinti ci Hristos si Maica Domnului, care au intervenit in momente critice, asa cum relateaza si cartile scrise pe aceasta tema. Tu spui ca martirajul lor a fost o pedeapsa pentru cei care scot sabia, dar te inseli generalizand. Fara a disculpa anumite grupuri care au savarsit faradelegi, trebuie sa recunosti ca ML a fost la inceput o miscare eminamente ortodoxa si ca oficial nu a abdicat de la acest traseu (ma refer la doctrina). Grupruile de care amintesti, la care as mai adauga muschetarii din zona Galatiului, sunt exceptii.
  Apoi nu trebuie trecut cu vederea impactul negativ pe care l-a avut Antonescu asupra miscarii, cand a dat drumul sa se inscrie in ea toti delicventii.

  ML a fost dezvinovatita in exterior in urma procesului de la Nurnberg („Pozitia politica a Miscarii Legionare in vederile tribunalului International de la Nurnberg, ed. Fundatia Profesor George Manu, Bucuresti, 2005”) iar pe plan intern in procesul Dosar nr. 152/1995 – Decret Lege nr. 118.1990, decizie irevocabila nr. 745 a Curtii de Apel Suceava, scris si in Evenimentul Zilei , nr 999, 4 octombrie 1995.

  Este exagerata afirmatia cum ca legionarii care au suferit in temnitele comuniste si-au primit plata pentru crimele comise. Sa nu uitam ca au aparut date noi si despre asasinarea lui N. Iorga. Si indiferent ce ar fi fost ML in temnitele comuniste a fost cu totul altceva. Faptul ca unii vor sa reinvie ML este alt subiect si nu tine de canonizarea acestor martiri. Este trist ca nici pe Pr. Arsenie Boca sau Paisie Olaru nu vor sa-i canonizeze.

  Cat despre celelalte ce afirmi pe acest subiect (ML) sintetizez: problema nu e deloc simpl, dar cei care au complicat-o in halul asta sunt chiar ierarhii pentru ca atunci cand lucrurile au fost pasnice s-u ferit sa abordeze problema. unii dintre ei inca slujesc ideologiei comuniste si nu puteau sa voteze pt sanctificarea lor. Restul ce spui, ai dreptate, e regretabil, dar exagerezi atribuind totul „extremei drepte” si generalizand. Trebuie sanctificati. Macar sa sa inceapa cu Sandu Tudor, cu Valeriu Gafencu si altii.

  Jihad ortodox? Frate este vorba de raportul cauza-efect. Sunt vinovati arabii pentru atacurile sinucigase? Sunt, dar puterile vestice care ii imping spre asta n-au nici o vina? Nu iese fum fara foc. Tot tonul asta aspru care exista, acuzatii si ura se datoresc faptului ca problema a scapat deja de sub control, ierarhie este total pe dinafara si ne indreptam, desi regretabil, spre schisma. Lucrurile puteau fi tinute din scurt, cu tact si cu intelepciune. Sinodul putea sa santifice pe TOTI marturisitorii din temnite, dar sa specifice ca nu incurajeaza nici un soi de reinviere a ML. Nah, si-atunci eu cel putin eram impacat :). Era o iesire finuta dintr-o situatie complicata.

  Danion exagereaza, evident, prin acele „epitete”, dar il inteleg. Tu vrei sa vezi problema numai strict pe acest caz, dar acest caz nu poate fi privit singular. Pozitia Sinodului se inscrie intr-o serie ampla de atitudini stupide, iresponsabile si iritante. Dar tu „tii” cu Sinodul pentru ca nu accepti ca cipurile ar fi „pecetea” apocaliptica si de aici vine pozitia ta „pasnica”. Iar aici nu te pot lamuri…

  Cat priveste minunea de la Iasi, este o afirmatie destul de indrazneata, cum ca totul a fost masluit. Mie mi-e frica si sa ma gandesc la asa ceva. Tu n-ai decat sa-ti asumi responsabilitatea atat in fata oamenilor cat si in fata lui Dumnezeu pentru ce spui/crezi. Mie, cu exceptiile de rigoare, imi este frica de „indrazneala” pe care o au in fata lui Dumnezeu legionarii. ML a fost un fenomen unic: toata elita intelectuala a aderat la acest curent. ML fata de celelalte miscari de „dreapta” din toata istoria omenirii, n-a manifestat o miscare xenofoba, rasista, violenta. E drept ca-i urau pe evrei, dar nu din rasism ci din cauza ca au caparat toate mediile sociale de atunci. E drept ca au savarsit (unii, nu toti) crime dar oficial a fost o miscare ortodoxa. Arienii lui Hitler sau italienii lui Mussolini n-au avut aceste calitati si n-au starnit asa mare admiratie in randul intelectualilor, cum a facut ML. De aceea ML a si fost scoasa de sub orice acuzatie de extremism, pentru ca n-a avut de-a face cu celelalte miscari cu adevarat xenofobe si rasiste ale vremii, asta neinsemnand ca nu au existat si evenimente regretabile cu membrii Legiunii, care nu pot fi incurajate, si nici nu le incurajeaza, de altfel, nimeni.

  Comentariu de sceptik | martie 26, 2009

 17. Mergi la Aiud, la osuar sa vezi cum unele moaste miros a mir. Cand s-au sapat temeliile acolo pentru constuctii, zile intregi a mirosit a mir in tot orasul. Vezi ca am publicat pe blog si o serie de minuni (preluate din revista Atitudini) care au savarsit aceste moaste, inclusiv vindecari de cancer. Acest lucru poate fi atestat prin hartiile medicale, de dinainte si de dupa. Faptul ca au izvorat mir, deja chiar nu prea conteaza, avand in vedere cele amintite aici. Dosarul de canonizare propus Sinodului nu mentiona si sanctificarea ML, iar ML n-a fost si nu este condamnata (cel putin inca) de nici o instanta locala sau internationala. Si nu vad cum s-ar putea condamna intreaga miscare pentru belelile unora. La fel si in acest caz, nu poti sa nu sanctifici niste oameni care l-au marturisit pe Hristos in fata unui sistem de guvernare dracesc, pentru niste dezaxati care au ajuns legionari numai cu numele. Si nici nu poti sa-l urasti pe Gafencu pentru ca la comemorare au participat miscari de dreapta. E absurd ce spui. Canonizarea din partea Sinodului, nu vine decat sa recunoasca o stare de fapt: aceea ca sunt mucenici. Oricum, in fata Domnului ei sunt la loc de cinste, eu nu am dubii.

  Comentariu de sceptik | martie 26, 2009

 18. Cat priveste Sinodul, pentru mine nu mai are mare valoare, atat timp cat n-a caterisit pe cei doi ierarhi, asa cum prevad canonaele, atata timp cat se amesteca cu masonii si rotarienii, atata timp cat patriarhul afirma public ca dogmele trebuiesc reconsiderate, s.am.d, pentru mine acest Sinod are o valoare simbolica si nu mai este mult pana la schisma. Nu o doresc, dar asa cum spuneai si tu, are menirea de-a separa apele. Cale de intors nu vad, dupa tonul care se foloseste si dupa comunicatele pr. Stoica, nu cred ca mai este loc de reconciliere. Vom vedea ce si cum.

  Comentariu de sceptik | martie 26, 2009

 19. frateee a intrat si aci Sfantul@Alin Marturisitorul VeriChip…sa ne rugam pt.sanatatea lui,ca daca Doamne feri pateste ceva,o sa il puna Preafericitul in calendar…:)))))))

  Comentariu de kosk | martie 27, 2009

 20. :)))

  Comentariu de sceptik | martie 27, 2009

 21. Dumnezeu sa ma ierte, dar eu nu consider mare minune izvorarea mirului din moaste, mai degraba tamaduirea oamenilor de neputintele lor trupesti si sufletesti e minune, dar ca iese mir din moaste, oare cu ce ma aleg eu din asta? Mai mare minune mi s-ar parea – si nu sunt ironic – pogorarea focului din cer ca in vremea Sodomei si Gomorei pentru nimicirea unor cetati pacatoase spre exemplu (cam la fel cu vechile decapitari publice – aveau efect serios asupra criminalilor). Sau distrugerea unui imperiu (SUA si UE de ex) care nu ar putea fi distrus cu forte omenesti si care subjuga o buna parte din oameni economico-financiar, ba chiar iti dicteaza cum sa-ti traiesti viata.
  Intr-un cuvant, minune e aia care schimba ceva in oameni, dar mirul care izvoraste din moaste nu prea vad sa aiba alt rol decat confirmarea sfinteniei oamenilor din a caror moaste iese. Cu alte cuvinte nu are atata impact precum alte minuni ca Lumina care coboara doar la Pastele Ortodox in Ierusalim, ca doar oamenii aia daca sunt sfinti raman sfinti indiferent daca din moaste le curge sau nu mir.
  Oricum nu cred ca ar trebui sa cautam acum minuni, Dumnezeu ne-a parasit si singurele minuni genul celor mentionate cu focul din cer doar Antihristul va mai face spre amagirea noastra (oricum din pacate cei asupra carora va pogori focul nu vor fi sodomitii cum a facut Dumnezeu, nu degeaba se numeste Anti, facand totul pe dos).

  Comentariu de Dan | martie 29, 2009

 22. Sceptik,

  Am sa-ti raspund si la postarile (consistente) de mai sus dar mai incolo.
  Sunt discutii care chiar ma obosesc si n-am intotdeuna rabdarea si tactul necesar de a preda abecedarul logicii si a bunului simt.

  Fara suparare, sper.

  Comentariu de Alin | martie 29, 2009

 23. Nu e nici o suparare. Din contra, nu stiu ce ai putea spune. Faci niste confuzii pe care nu vrei sa ti le asumi. Ti-a mai zis, trebuie sa vezi problema in ansamblu. Tu vezi numai pana la varful nasului…

  Comentariu de sceptik | martie 30, 2009

 24. Dan, moastele de la Aiud, inclusiv prin mirul pe care nu te impresioneaza, au facut minuni. Cazurile pot fi confirmate dpv medical. Au vindecat de cancer chiar. Faptul ca au izvorat mir atesta sfintenia lor, pentru cei ce inca se indoiau, iar prin acel mir se vindeca bolnavii. Iata cu ce ne alegem de pe urma lor…

  Impactul e destul de mare, dar noi suntem impietriti. Gandeste-te ca acesti marturisitori au in fruntat un sistem anticrestinesc, la fel cum este si noua Uniune Europeana Socialist Sovietica. Ei vor fi de mare ajutor in vremurile pe care le traim acum.

  Si Alin este de acord cu mine cand spun ca aceasta minune de la Iasi vine sa clarifice ideea de multi contestata, cum ca nu sunt sfinti. Numai ca Alin crede c-a fost intentionata, adica o facatura, nu o minune… Se pare ca m-am pripit cu userul sceptic, altii sunt mult mai sceptici decat mine, ceea ce pe o parte ma socheaza, iar pe de alta ma face invidios :)).

  Comentariu de sceptik | martie 30, 2009

 25. Pai nu fii asa invidios, nu sunt sceptic eu :), doar zic ca minune e doar aia in urma careia ma aleg cu ceva in mod real cum ai mentionat vindecarile datorate moastelor cu mir (desi as extinde, chiar vindecarea de patimi e minune, nu musai de o boala trupeasca, de ex. vindecarea de curvie, betie, fumat, etc), nu simpla izvorare care pe mine nu ma ajuta (eu stiu ca cei din temnitele comuniste sunt toti sfinti – carcotasii nu isi au rostul, i-as baga la mititica fara TV si cu cateva bice peste spate si gura vreo 5 ani si apoi sa se pronunte, dar nu din scaunele lor patriarhale moi si confortabile cu ale lor salarii ingrasate ca nu au nici o credibiitate) iar pe sfinti cu atat mai putin intrucat ei deja s-au mantuit.
  La asta ma refeream :). Despre o eventuala farsa ma tem si eu sa ma gandesc, iese din discutie. Poate singura „farsa” ar putea fi ca cei prezenti la aceasta minune sa onsidere ca ei sunt infailibili si ca de fapt toata chestia asta a fost o confirmare din partea Domnului a infailibilitatii lor, nu a sfinteniei marturisitorilor anticomunisti. Asta ar fi singura „farsa” posibila desi nu ar schimba cu nimic minunea si rostul ei lasat de Dumnezeu – nu ala pe care unii oameni i-l aroga.

  Comentariu de Dan | martie 30, 2009


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: