un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

PRIMITI CU COLINDUL?

Marti seara, Ateneul din Bacau a primit colindatori. Monahii din 4 manastiri ale judetului Bacau au cantat pentru sutetele de bacauani prezenti in sala, colinde traditionale. N-ar fi multe de spus… Un gest laudabil din partea Eparhiei Romanului, savurat de credinciosi si speram ca la anul evenimentul sa se repete. Poate la Casa de Culutra, ca e mai incapatoare…

Ceea ce era de neconceput in urma cu 20 de ani s-a petrecut in urma cu doua zile la sala „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau. Pentru prima oara dupa 1990, corurile de maici de la manastirea „Buna Vestire” -Tisa Silvestri, „Sfintul Emilian din Durostorum – Ciolpani”, „Sfinta Treime” – Bogdana si „Adormirea Maicii Domnului” – Diaconesti, au fost prezente la Bacau, pentru a sustine un concert de colinde intitulat „Minunata-i Noaptea sfinta!”. Ineditul moment, de o profunda incarcatura spirituala, a adunat sute de bacauni, tineri si virstnici, in spatiul consacrat muzicii clasice. Cele patru coruri au reusit sa creeze in sala „Ateneu” o atmosfera de autentica traire ortodoxa, oferind publicului nu doar insolitul unor cintari rasaritene specifice acestei perioade, pe care multi dintre noi nu le-am ascultat nici macar o singura data, ci si frumusetea interpretarii colindelor traditionale ortodoxe de catre persoane a caror viata este o continua lupta pe calea desavirsirii duhovnicesti: maicile din manastirile Eparhiei Romanului. Seara zilei de marti a fost una cu adevarat deosebita pentru toti cei care au ales ca, pret de doua ceasuri, sa fie partasi pregustarii Noptii sfinte ce sta sa se apropie de sufletul nostru.

„Nu credeam ca vom putea transforma acest templu al muzicii intr-o adevarata catedrala”, au fost cuvintele pe care Preasfintitul Arhiereu-vicar Ioachim Bacauanul le-a rostit la finalul concertului. De alfel, in fata unei sali arhipline, PS Ioachim Bacauanul, a tinut sa precizeze rolul si importanta monahismului in aceste vremuri tulburi, mentionind faptul ca Episcopia Romanului, desi a fost una cu majoritatea manastirilor inchise in perioada comunista, a reusit dupa 1990, sa se revigoreze, „avind in momentul de fata 27 de manastiri sI schituri, si peste 450 de vietuitori, ceea ce inseamna ca in zona aceasta a Moldovei, ca de altfel la intreg poporul roman nu s-a instalat o criza spirituala”.

In ceea privestea seara minunata a colindelor, nu doar publicul spectator a fost incintat, ci si specialistii in domeniul muzicii. Vibrind la fiecare cintare, ca si cind ar fi fost pe scena, profesorul Gheorghe Gozar de la Liceul de Arta „George Apostu”, s-a aratat extrem de incintat la finalul concertului. „A fost o reusita din punct de vedere al muzicii, al mesajului transmis, dar si al organizarii. Sala plina, ca sa nu mai spun ca foarte multi ar fi dorit sa intre insa nu au mai avut loc, dovedeste faptul ca numai prin credinta oamenii pot fi mai buni. Si cred ca aceste colinde ar trebui cintate in mai multe locuri, pentru ca multi asteapta sa auda mesajul lor sfint”, a mai adaugat profesorul Gozar. La finalul concertului, exarhul manastirilor din Episcopia Romanului, parintele Pimen Costea, organizatorul principal al acestui eveniment deosebit, a tinut sa multumeasca tuturor, precizind ca asemenea activitatI vor mai avea loc si anul viitor.

Constantin Gherasim pentru Ziarul De Bacau

decembrie 18, 2008 - Posted by | ORTODOXIE, STIRI | , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: