un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

MISCAREA ECUMENISTA NUMITA A FOCOLARELOR

Mda, cand credeam ca s-au mai potolit cat de cat spiritele in ce priveste ecumenismul, ce ne informeaza Patriarhia? Ca PS Sofronie, da cel despre care … stiti voi… nu mai zic ca iar ma tulbur, participa la o intrunire – ca delegat oficial al BOR? -ecumenista, dar ce fel de ecumenism? Un ecumenism pietist si mai dracesc decat intrunirile standard de pana acum. PS Sofronie (dar si IPS Serafim) sunt membrii ai Miscarii Focolarelor (denumire din italiana, = camin).

Miscarea este de origine -ati ghicit!- romano-catolica! In spiritul miscarilor si curentelor puse in practica de „vizionari” si „sfinti”, o tanara din nordul Italiei a avut o revelatie conform careia Dumnezeu i s-a descoperit ca este iubire, prin urmare… trebuie sa ne iubim. Aceasta miscare a fost atribuita Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.

Si, dupa cum miscarea presupune declaratii de iubire, aceste se reinoiesc in fiecare an si nu tin cont de granite dogmatice sau de invatatura de credinta. Ele presupun un pietism bolnavicios, in care superficialul si fatarnicia tin locul adevarului (care deseori e dureros) si adevaratei dragoste, care nu se bucura de nedreptate ci se bucura de adevar. Un fel de curent emo, cum spunea cineva… In aceasta miscare „fiecare episcop promite fratelui său episcop să fie gata să-şi dea viaţa pentru el, iubind Biserica celuilalt ca pe a sa proprie”. Adica sa iubesti si pe eretic si erezia!! Pe eretic nu trebuie sa-l uram, dar erezia trebuie indreptata. Asa ca PS Sofronie da dintr-una-‘ntr-alta! Numa ca de data asta calca pe-alaturi cu blagoslovenia Patriarhiei (oare si a Sinodului?)…

Mai multe detalii gasiti la DANION VASILE, preluat ulterior de ProOrtodoxia , Apologeticum si Razboi intru Cuvant. Eu ma opresc aici, iar cu privire la aceasta miscare nu pot zice decat „Nu zi hop pana nu sari gardu'”. Exista ceva si mai dracesc decat ecumenismul standard, cu pupaturi si declaratii comune, iar acest upgrade se cheama „Miscarea Focolarelor”. Cred ca in curand vom redacta alt Memoriu! Doamne fereste!

septembrie 19, 2008 - Posted by | ATITUDINI, DUSI CU PLUTA, ECUMENISM, MASONERIE, NEW-AGE, ORTODOXIE, POLITICA, STIRI | , , , , ,

23 comentarii

 1. Sursa initiala este blogul lui Danion Vasile si ar fi corect ca acolo sa facem trimiterea principala.

  Din pacate nu stiu cine ar mai semna un alt memoriu, dupa dezbinarea si blazarea care s-au instalat in urma esecului din iulie 😦

  Comentariu de Andi | septembrie 20, 2008

 2. Voi rectifica.

  Nu vad de ce dezbinare, dar sa zicem ca ar putea fi si asta, in schimb nu are cine sa spuna nimic impotriva noastra, invinovatindu-ne, pentru ca daca a fost vreo victorie a Ortodoxiei la Sinodul – indraznesc sa-l numesc in continuare talharesc – aceasta a fost obtinuta de semnatarii Memoriului.

  Din pacate – si asta e o constatare personala – nu avem nici in randurile semnatarilor nostri traitori autentici, sau mai bine zis sunt foarte putini! Degeaba facem miscari de protest pentru ca nu are cine adera la ele, iar majoritatea din cei care adera sunt superificiali inc redinta si foarte multi, daca ar fi luati la iscodit, ar da inapoi.

  Dar, desi sunt sceptic, eu zic ca nu trebuie sa nelasam. Daca am prins aceste vremuri, avem datoria sa ne ridicam la asteptarile care se subinteleg.

  Comentariu de sceptik | septembrie 20, 2008

 3. chiar ca ma minunez de unde acumulati atata prostie!!! e totusi prea multa. nu intelegeti lumea in care traiti, banuiesc ca sunteti , majoritatea legionari, natzi. Sofronie, Nicolae si marea, coplesitoarea majoritate fac corect ceea ce trebuie in spiritul lui Christos. Voi sunteti in inselare. Ecumenismul e actiunea Duhului Sfant, iar impietrirea voastra e a lui satana. Masoni sunt si buni, sunt si rai, ca tot omul, si crestini si satanisti , poate, dar nu importa, o organizatie nu e buna sau rea, ci oamenii, membri ei sunt buni sau rai. Antieuropenismele, antisemitismul (reprimat de legea romana, va avertizez, intrati sub incidenta Codului Penal si a urmarii S.R.I.) sunt din pricina semianalfabetismului vostru, al ignorantei si a unui minim de cunostinte teologice, politice, sociale, adica voi nu aveti minima cultura generala. Apoi, Sf. Chiara Lubich e o mare personalitate supraconfesionala care trebuie venerata si admirata (chiar urmata). Confesionalismul e o ideologie, morte. Adevarata Biserica e in inima lui Iisus Christos, iar organizatiile numite Biserici (ortodoxe, catolica etc.) poarta uneori fragmenete din aceasta. Biserica adevarata a tinut de perioada apostolica, apoi un vis si un ideal, mereu nerealizabil.

  Comentariu de egoarh | septembrie 22, 2008

 4. ” Antieuropenismele, antisemitismul (reprimat de legea romana, va avertizez, intrati sub incidenta Codului Penal si a urmarii S.R.I.) ”

  Fratioare, tu stii ca la fel de bine si calomnia este pedepsita conform aceluiasi Cod Penal? Unde vezi tu antisemitism pe blogul asta? Cred ca ma confunzi cu altcineva. Nu mai flutura Codul Penal asa, fara motiv, ca o sa se faca ferfelite si-au sa-i zboare foile!

  Comentariu de sceptik | septembrie 23, 2008

 5. ce zici de un site eresul ortodox? ti ar place? ca din pacate multe tampenii s au facut si in bisericile ortodoxe

  Comentariu de marcelino | septembrie 24, 2008

 6. Scrie si in Sf Scriptura si in Pateric si la Sf Parinti ca diavolul se poate preface in inger de lumina. ba chiar ia forma unor sfinti pt a insela pe cei creduli. Citim la Sf Simeon Stalpnicul cum a fost inselat de diavolul sa urce intr-o caruta de foc la cer. Dupa ani de zile de nevointe el totusi a crezut- de unde era sa stie ca e diavolul?- dar inainte de a sui, si-a facut Cruce. A disparut vedenia fulgerator. Sub el, a vazut ca era o prapastie mare unde cadea daca ar fi calcat in acea caruta.Citim si aici: http://eresulcatolic.50webs.com/credinta.html
  Asa ca, Miscarea Focolarelor este din aceasta serie de inselaciuni diavolesti. Comentariile de mai sus pro-Focolare sunt clar pe linia antiortodoxa, masonica, new-age-ista. De astia a zis Mantuitorul: „vor veni hristosi mincinosi…”. Pacat ca cei mai slabi in credinta vor cadea. Parintele Arsenie Boca zice: „inapoi la canoane, la Sf Traditie, la Sf Parinti, altfel la iad, cu arhierei cu tot”. Cine are minte, sa ia aminte la aceste vorbe.
  Oare pt ce au murit martirii din Transilvania, contra catolicismului in secolul XVIII? Oare la Sf Maxim Marturisitorul de ce i s-a taiat limba si mana? Ca azi sa ne pupam cu catolicii,protestantii sau monofizitii? Mi scarba de sarutul lor, seamana cu al lui Iuda.

  Comentariu de Fabian | septembrie 26, 2008

 7. mai, draga egoarth,
  ce cati p-aci pe la ortodocsi?
  du-te, nene, de propovaduieste „sfintenia” lu` madam lubich si pe cea a masonilor pe la confesiunile occidentale, de unde se si trag respectivii. Lasa prozelitismu`, ca e la fel de „penal” ca si cuvintele pentru care, „frateste”, avertizezi pe altii.
  Si insulta e la fel de penala. Asa ca mai usor cu cuvintele jignitoare, ca stii tu principul bumerangului.

  Cuvia nu inseamna numai infidelitatea trupesca a sotilor unul fata de altul. Curvie este orice deviere a omului de la propovaduirea Noului Testament si amestecarea cu „noutatile” nascute de mintea lui si a altora.

  Comentariu de axxa | septembrie 27, 2008

 8. marcelino,
  ce zici de un site „padure fara uscaturi”, de unul „barna din ochiul fratelui” si de altul „hotul striga hotul”? Ultimul mergand pe sistemul ca orice pacatos, pentru a se „usura” de constiinta lui, sa arate cu deshtu` greselile altora si sa nu faca nimic pentru indreptare, ba chiar sa le inmulteasca…

  Comentariu de axxa | septembrie 27, 2008

 9. Marcelino, nu vorbeam despre „tampenii” ci despre erezie, adica o definitie a unui proces de denaturare si rastalmacire a invataturii Bisericii, care duce la pierzarea sufletelor. Daca tu asta ai inteles ca eresulcatolic este un site in care se improasca cu gunoi in catolicism, e problema ta. In realitate este un site care descopera intregii lumi, catolicilor mai intai, adevarul despre decaderea Bisericii Apusene, decadere survenita in urma inovatiilor pe care le-a facut de-a lungul timpului.

  „Tampeniile” din BOR nu ne-am ferit sa le semnalam, atat aici cat si pe alte bloguri-situri sau chiar in presa.

  Am zis-o si pe eresulcatolic si o zic si aici: Atat BO cat si BC sunt Biserici de origine apostolica si este pacat pentru milioanele de catolici ca nu le pasa despre ce se petrece in ograda lor. Totusi, scopul sitului nu este de a critica BC ci de a dezvalui celor inclinati spre ecumenism adevarata fata a „fratilor” crestini.

  Iubirea este un cuvant prezent in vocabularele tuturor popoarelor, dar desi poate purta mai multe masti, totusi nu poate insemna decat un singur lucru.

  Ii asteptam pe romano-catolici, mai ales pe cei carora le pasa sincer de mantuirea lor, sa revina la adevarata Biserica a lui Hristos, care este confirmata de istorie si Traditie, Biserica celor 7 Soboare a Toata Lumea.

  N-ai de ce sa percepi eresulcatolic ca pe un afront personal , ci mai degraba cerceteaza sursele de unde am preluat materialele si vezi ce spun ele. 90% din ele apartin vechilor catolici sau catolicilor convertiti la ortodoxie, cum este si abatele Wladimir Guetee.

  Comentariu de sceptik | septembrie 27, 2008

 10. Axxa, multumesc de interventie. Nu trebuie sa uitam ca departarea harului atrage intunecarea mintii. Imi amintesc de cuvintele Marelui Grigorie care spunea ca ambele parti implicate in dialog trebuie sa fie cat de cat duhovnicesti, pentru ca dialogul sa dea roada.

  Din pacate, fiecare isi apara in primul rand credinta cea mai apropiata de sufletul sau si nu face nici un efort pentru a intelege si a accepta o parere contrara. Ei strga Talibanii!, dar ei sunt cei dintai. Ei ma (ne) acuza de venin dar daca s-ar musca pe ei, ar ajunge la Urgente.

  Ce sa faci… astea-s vremurile. Dar o vorba englezeasca zice „ai grija la ce doresti”. Si vin eu si zic: pentru ca DUmnezeu rasplateste fiecaruia dupa inima lui. Vor ecumenism? Au sa aiba parte. Vor sa disparem din viata lor, om face-o si pe asta. Si atunci vor ramane cu iadul pe care singuri si-l cladesc.

  Este trista, dar.. gustul nu se discuta 😉

  Comentariu de sceptik | septembrie 27, 2008

 11. ecumenismul nu este o erezie, o erezie trebuie sa aiba o doctrina, ori miscarea ecumenica nu are. Apoi ea este doar, in si prin Duhul Sfant vointa Lui Iisus Hristos. Nicio biserica nu mai are ceva din aceea apostolica, toate sunt organizatii care au la baza ideologii, vor sa-l posede pe Iisus si poseda doar un idol. Aceasta miscare le ajuta sa-si descopere adevarata vocatie. Adevarul e Iisus, restul sunt doar adevaruri conform ratiunii, care sunt doar ideologii si idoli. nu trebuie iubiti frati si surori in iisus Hristos, preanecunoscutulm sa va incrancenati pe certuri de cuvinte, iubiti atat conteaza, restul balast, abureala, de care rade cu hohote Iisus (un antropomorfism ironic, desigur)

  Comentariu de Grigore Paacepa | septembrie 29, 2008

 12. cred ca ar trebui sa mai tineti cont si de:
  cunoaste-te pe tine insuti,
  respecta chiar si ceea ce nu cunosti si nu iuibesti
  accepta diferenta
  fi tolerant
  asa cum a fost Iisus

  Comentariu de Grigore Paacepa | septembrie 29, 2008

 13. chiar daca voi faceti parte dintr-o secta neortodoxa (eu apartin Patriarhiei Romane, care are drept cap vazut Sinodul si pe Pf Patriarh DANIEL), totusi va respect punctele de vedere

  Comentariu de Grigore Paacepa | septembrie 29, 2008

 14. Este o denaturare a credintei iar prin aceasta tinde sa devina erezie. Prin acceptarea ereziilor celorlalti (teoria ramurilor, Biserici Surori, Intercomuniunea, etc) devii si tu erezie. In sine este apostazie.

  Noi credem ca Biserica Ortodoxa este singura soborniceasca si apostoleasca. Dvs. Puteti sa aveti alta parere, dar nu aveti dreptul sa o impuneti nimanui.

  Cred ca ar trebui sa mai tineti cont si de:

  Cunoaste-ti credinta ortodoxa in care esti botezat
  Cerceteaza Scriptura si citeste Sfintii Parinti ca sa vezi in ce duh sunt scrise si ce spun, ce invata
  Respecta invatatura de credinta ortodoxa ca sa te mantuiesti si sa nu intri sub anatema Sfintilor Parinti si sa nu-ti atragi ispite
  Respecta pe celalalt, dar nu renunta la ortodoxie
  Fii tolerant si iubeste pe pacatos dar sa urasti erezia
  Asa cum a facut Iisus, care primea pe desfranati si vindeca pe pacatosi, dar mustra pe farise

  Noi nu facem parte din nici o secta, altfel am fi declarat-o in mod expres.

  Si noi apartinem aceleasi Patriarhii, dar dupa evenimentele din ultimul an, nu ne simtim reprezentati de cei care ar trebui sa fie nimic altceva decat veghetorii si chivernisitorii mantuirii noastre dar care tind sa ne socoteasca ca pe niste sclavi.

  Comentariu de sceptik | septembrie 29, 2008

 15. e viziunea ta, dar este un alt tip de ortodoxie. nu cred ca este cea mai buna.sunt perfect in cunostinta de cauza. eu sunt din aceia care te reprezinta. Din fericire calea aceasta exclusivista in care voi ati impietrit nu e dorita de majoritatea credinciosilor, ca , de altfel, orice rigorism.noi avem o viziune deschisa, luminata despre Dumnezeu. Prea puternicul patriarh si venerabil frate poate nu te reprezinta dar este conducatorul vazut al administratiei B.O.R.

  Comentariu de siliconvalley | septembrie 30, 2008

 16. „eu sunt din aceia care te reprezinta”

  buna treaba, inseamna ca asta-i al doilea ierarh care-mi citeste blogul, de care stiu…

  noi n-am impietrit in nimic, suntem deschisi oricarui dialog si oricarei dezbateri, atat din interior cat si din afara (cu ereticii). Tocmai aici e problema ca Ierarhii nostrii inteleg sa-si faca treaba ca si cum ar fi dintr-o casta superioara, fara sa dezbata si sa inteleaga nemultumirile celor „de sub” ei.

  Parinte draga, ortodoxia nu poate exista in mai multe variante, cu mai multe „arome”.

  Noi nu suntem impotriva dialogului inter-religios sau a cooperarii pe diverse domenii dar nu acceptam rugaciunea cu cei de alte credinte, si stiti restul povestii.

  As vrea doar sa subliniez ca aceasta atitudine „siropoasa” nu place apuseanului insetat de mantuire ci doar celor care urmaresc alte foloase de pe urma acestor intalniri. Apuseanul vrea sa stea de vorba cu un ortodox adevarat, care sa-i explice ortodoxia si sa-i dovedeasca prin exemplu personal ce inseamna. Desigur, pasul urmator poate insemna sau nu convertirea, dar un apusean care-si doreste mantuire (asa cum am intalnit si eu cativa) doresc sa afle adevarul in varianta „necenzurata”, pentru ca ei sa-l poata cantari si evalua. Ce prezentati Sfintiile Voastre pe la aceste intruniri si rugaciuni in comun, reprezinta varianta denaturata a Ortodoxiei, care NU va atrage in veac pe nimeni la adevartata credinta, decat pe cei superficiali, gadilati la mandrie, care oricum nu sunt un castig real pentru nici o Biserica.

  Eu pun pariu ca mai multi s-au convertit in urma dialogurilor cu un Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Ilie Cleopa sau alti duhovnici ai Moldovei, decat a convertit Preaputernicul (numai in fata oamenilor nu si a lui Dumnezeu) Patriarh Daniel.

  Cat despre faptul ca este conducatorul vazut al BOR, aceasta s-a facut mai mult din ingaduinta lui Dumnezeu (pentru pacatele noastre) decat ca binecuvantare. Iar ca prestatia lui de pana acum este lamentabila. N-a rezolvat nici una din problemele reale ale Bisericii. In fine…

  Calea exclusivista in care staruim, este unica mantuitoare, iar noi avem de partea noastra multe argumente, in schimb de partea pro-ecumenista nu trece nimeni cu adevarat valoros. Nici un canon, nici un om cu viata sfanta, doar trufia partilor implicate si cateva pasaje biblice scoase din context si rastalmacite.

  Care este folosul acestor intalniri ce se petrec de veacuri?
  N-aveti nimic de partea voastra, nu numai nici un argument solid, ci nici macar un rezultat. Faptul ca se dau mai multe burse la Roma nu-i o veste chiar asa de imbucuratoare.

  Din contra as putea spune, ca din cauza unor fatarnici ca voi, apusenii tind sa ne puna pe toti in aceeasi oala, si sa creada aceeasi idee periculoasa, ca Dumnezeu e acelasi in fiecare religie. Atunci la ce bun jertfa mucenicilor si lamuririle Sinoadelor? Ca noi acum sa stergem toate acestea si sa acceptam doar o singura porunca, si asta prost formulata si definita?

  Mare raspuns are un biet muritor in fata lui Dumnezeu, dar celui ce i s-a incredintat mult, si mai mult i se va cere. Cum unii nu se cutremura de Judecata ?

  Comentariu de sceptik | septembrie 30, 2008

 17. Iar daca te indoiesti, Sfintite Parinte, de faptul ca nici o Biserica nu mai are sobornicitate si apostolicitate, apoi nu te poti numi ortodox, deci n-ai cum fi fiu al adevaratei Biserici.

  Si nota bene! E diferenta intra marturisire (ce facem noi) si promovarea unei prostii (ecumenismul). Noi nu instigam la nimic. nu dorim nici schisma, nu dorim nici raul aproapelui (asa cum pe nedrept suntem acuzati). Ci dorim sa traim in continuare in legea ortodoxa. Oare cerem prea mult ? Oare incalcam COdul Penal al U.E?

  Nu cred.

  Comentariu de sceptik | septembrie 30, 2008

 18. nu ortodoxia o predicam noi, ci pe Hristos, ceea ce credeti voi ca e ortodoxia e doar o ideologie. credem in Dumnezeu, nu in ideologii, de aceea ecumenismul este credinta noastra intima. intelegi? nu vrem sa convertim pe nimeni la o ideologie, ca Parvu et.comp., ci doar la Hristos. Un catolic, un protestant etc. poate fi un bun crestin sau un ideolog al confesiunii sale. nu avem nevoie de ideologi si ideologii. credinta in Iisus nu are nevoie de dogme (simple vorbe facute de oameni pentru oameni, limitate de timp, istorie, spatiu, etc. pe Dumnezeul Cel Viu nu-l inchizi in nici-o definitie. Definitia sau dogma e un idol, ea trebuie sa fie doar un simplu jalon. canonul poate fi dat de orice Sinod are o valoare limitata in timp si spatiu si nimic divin in el, doar 100% omenesc. nu credem in legea ortodoxa, repet, ci, doar in Hristos. Pricepi suntem liberi de constrangeri de cuvinte, dar puternic legati de Iisus, de Dumnezeu cel Viu nu de idoli (imagini, dogme, cuvinte etc.)Apoi, in Biserica nu e democratie, ci ierarhie, nu cere ierarhul parearea vulgului, nu are ce face cu ea, ierarhul este interpretul autentic al voii lui Dumnezeu in jurisdictia eparhiei sale.democratie e doar in parlament Multe vorbe, dar fara iluminare nu veti intelege mare lucru

  Comentariu de siliconvalley | octombrie 1, 2008

 19. „nu ortodoxia o predicam noi, ci pe Hristos”

  – il predicati pe Hristos dar in straie ortodoxe. Daca nu predicati ortodoxia – ceea ce se si vede, multumim de sinceritatea cu care se recunoaste acest fapt – de nu va lepadati de hainele acestea negre si lungi si barba hidoasa? De ce vreti sa predicati in interiorul Ortodoxiei un Hristos strain de Ortodoxie?

  „credinta in Iisus nu are nevoie de dogme … pe Dumnezeul Cel Viu nu-l inchizi in nici-o definitie”

  – cum asa ? Nu El a zis despre Sine ca este Cel ce este ? Nu El a zis ca a venit sa marturiseasca despre Tatal, ca oricine crede in Fiul sa ajunga la Tatal? Cu alte cuvinte s-a revelat noua. Asta este diferenta majora dintre crestinism si celelalte religii, ca Hristos este Dumnezeu cel viu, Dumnezeu cel revelat, care a zis despre Sine si a dovedit prin faptele Sale ca a zis adevarul, ca El e Calea, Adevarul si Viata. Iar prin trimiterea Apostolilor la propovaduire, prin frangerea painii, prin botezul in Iordan, a instituit Biserica. Nu poate exista mantuire in afara Bisericii!

  „nu credem in legea ortodoxa”

  – atunci lasati loc la altii.

  „Apoi, in Biserica nu e democratie, ci ierarhie, nu cere ierarhul parearea vulgului, nu are ce face cu ea, ierarhul este interpretul autentic al voii lui Dumnezeu in jurisdictia eparhiei sale.”

  – nu, aici e greseala, in Biserica este IMPREUNA – SLUJIRE. Nu exista preot fara altar! Sfintele Canoane interzic acest lucru. Dar ce inseamna asta? Ca nici comunitatea nu poate fara preot, nici preotul nu are sens fara comunitate. Impreuna-slujire a fost ceruta si de Mantuitorul cand a zis ca cel mai mare sa fie sluga celui mai mic. Crestinismul este de departe o religie a paradoxurilor! Si asa cum vulgul se supune ierarhiei, si ierarhia trebuie sa se supuna voii lui Dumnezeu. Dar asa cum ati zis, fara iluminare nu se poate intampla una ca asta.

  Apropo, iluminarea pe ce cai se cunoaste?

  Comentariu de sceptik | octombrie 1, 2008

 20. „nu ortodoxia o predicam noi, ci pe Hristos, ceea ce credeti voi ca e ortodoxia e doar o ideologie. credem in Dumnezeu, nu in ideologii, de aceea ecumenismul este credinta noastra intima. intelegi? nu vrem sa convertim pe nimeni la o ideologie, ca Parvu et.comp., ci doar la Hristos.”(siliconvalley)

  Par.Arsenie Boca zice: „Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor. Căderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxă, fie ei: arhierei, preoţi de mir, călugări sau mireni. Înapoi la Sfânta Tradiţie, la Dogmele şi Canoanele Sfinţilor Părinţi ale celor şapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Ferească Dumnezeu!” (Talanţii împărăţiei, p.197).
  Cine v-a facut episcop, PS voastra?? trebuia sa va faceti cioban la oi, poate le-ati fi pastorit mai bine decat o faceti acum. Vedeti ca ar fi bine sa treceti la catolici cu acte in regula si sa lasati in pace poporul dreptcredincios care nu se ia dupa prostiile voastre, focolare, pupaturi, impartasanie comuna, agheasma comuna, dialoguri ecumenice…
  Episcopul care numai se roaga cu ereticii se cateriseste, spun canoanele. Nu scrie ca daca se roaga in Biserica sau afara. Ci oriunde. Iar cel ce crede ca ereticii au har, cad si ei sub acelasi canon, daca sunt clerici. Asa ca, dupa canoane ar trebui sa fiti caterisit demult. Si nu pt pacate personale – care se iarta prin spovedanie – ci pt EREZIE care departeaza harul de la om. Deci chiar daca in fata oamenilor continui sa fii episcop, in fata lui Dumnezeu esti cazut din har, in rand cu Arie, Nestorie, Eutihie, cu monofizitii eretici de azi, cu Luther, Calvin, toti sectarii de azi in frunte cu papa.
  Mai cercetati canoanele si dogmele ortodoxe, Prea Sfintiti episcopi!
  Iar cine se ia de par Iustin Parvu si-l acuza de ceva, este un om mort pt mantuire, fie el Patriarhul BOR sau ecumenic! Aveti grija ce vorbiti de par Iustin, sa nu va semnati condamnarea la iad de pe acum.
  Milioanele de romani ortodocsi care-l cunosc stiu sa foloseasca si „bataia” fata de cei ce-l denigreaza. Aveti grija sa nu propovaduiti dvs nu pe Hristos, ci pe satana prin ceea ce afirmati mai sus. Ar fi pacat de mitra ce o purtati.

  Comentariu de Fabian | octombrie 2, 2008

 21. Catre: siliconvalley, Grigore Paacepa:

  Oare chiar sunteti ierarh al BOR sau vreun mason care vrea sa denigreze ierarhia Bisericii? As prefera ultima varianta.

  Comentariu de Fabian | octombrie 2, 2008

 22. e un ratacit.

  Comentariu de axxa | octombrie 3, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: