un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

CE A ADUS ORTODOXIA LUMII

Daca tot am deschis un front impotriva unor termite care rod Biserica din interior (apropos, blogul bastrixxx.wordpress.com care se vrea o parodie la bastrix.wordpress.com nu-mi apartine catusi de putin) de ce sa nu vorbim si despre cei care in ciuda pregatirii lor gazetaresti sau intelectuale NU VOR sa inteleaga anumite aspecte, clare ca lumina zilei. Totodata, daca primul front mi-l insusesc pe deplin, asumandu-mi responsabilitatea pentru naduful varsat asupra unor pseudo-ortodocsi, de data suplimaceasta lansez provocarea tuturor, considerand-o de maxima importanta. Nu stiu cat vor pricepe unii din ce sustinem noi, dar avem datoria de a explica, ca sa nu creada ca suntetm cazuti din bananierii africani sau ca am calatorit prin timp, veniti de undeva din Evul Intunecat.

Domnul Petru Clej, care scrie la revista ACUM a lansat un sondaj de opinie, intitulat provocator: „Ce efect a avut religia ortodoxa asupra dezvoltarii Romaniei”. Cu o zi in urma i-am trimis un mesaj privat acestui domn in care il rugam politicos sa inteleaga ca a fi ortodox traitor este un efort care se adauga peste pecetea Botezului si pe langa participarea minimala la slujbele duminicale. Crezand ca este vorba despre o confuzie de termeni, o intelegere superficiala a ideii de crestin ortodox sau de Biserica Ortodoxa, i-am explicat domnului Petru Clej de ce nu trebuie confundata evlavia pietista a unora cu trairea duhovniceasca a unui ortodox practicant si care este diferenta intre a te crede ortodox si a fi ortodox, pentru ca este o diferenta.

Se pare, insa, dupa cum se vede din invitatia de a participa la acest sondaj, ca la domnul Petru Clej n-a fost vorba de o confuzie sau de o intelegere eronata ci de un act voit de asociere a termenului de „ortodox” cu acela de „inapoiat”. Ca este asa se vede lesne din titlul sondajului ACUM.

Domnia sa face aceleasi asocieri/interpretari eronate ca si multi alti ne-ortodocsi, care, nestiind mai nimic despre Istoria Bisericii Universale, isi apara credinta cea mai apropiata de sufletul lor, fie ca vorbim despre o credinta catolica, sau protestanta sau budista, fie ca vorbim de necredinta, de ateism. Astfel, domnul Clej, care a petrecut ceva vreme in Angliterra civilizata, bate un apropos: Ortodoxia n-a facut decat sa ne tina inapoiati. Asa s-a intamplat si la noi si la rusi precum si in alte state ortodoxe, care din cauza religiei drept-maritoare au ajuns sarantocii lumii. Desigur, presupunerea aceasta nu poate fi valida, deoarece si America Latina (majoritar catolica) sau Africa (majoritar pagana desi cu foarte multe bogatii naturale) sunt mai sarace decat tarile majoritar ortodoxe, ceea ce conform logicii domnului Clej, ii contrazice presupunerea.

Apoi, domnul sus-mentionat amesteca si termenii: ce treaba are Biserica cu dezvoltarea economica? Biserica se ocupa de mantuirea sufletelor, iar Ortodoxia aduce ca argument multimea impresionanta de moaste, de Cuviosi, Sfanta Lumina de la Ierusalim precum si minunile care se petrec cu fiecare din noi. Biserica imbratiseaza omul si-l primeste in randul sau, dar nu obliga pe nimeni sa se schimbe, cu de-a sila, in virtutea libertatii depline pe care Dumnezeu a acordat-o omului. De ce sa fie socotita Biserica responsabila pentru ca in capul statului si-au facut aparitia niste caste de hoti, care au instaurat un regim corupt, de subjugare a poporului. Din contra, asa cum s-a intamplat si in perioada de ocupatie sovietica, Biserica a fost o victima a regimului politic, chinuindu-se sa supravietuiasca.

Ii amintesc domnului Clej, care a lucrat chiar la BBC, ca tocmai pe acest canal s-a spus ca dupa al doilea razboi mondial, Romania avea cea mai puternica moneda din Europa, iar cei ce au incetinit dezvoltarea economica a tarii au fost tocmai hotii care au vandut tara strainilor, spre exploatare (sa nu uitam ca am avut regi straini, a se citi ce spune istoricul englez G. Forrester despre acestea) si care n-au avut in gand o strategie pe termen lung de dezvoltare a Romaniei, totul rezumandu-se ca si acum la a fura cat mai mult intr-un termen cat mai scurt. Iar aceste gunoaie care mai mereu s-au aflat la conducerea tarii, (cand se ridica sus oamenii de nimic, nelegiutii misuna pretutindeni) nu se pot numi ortodocsi, macar ca si acum ii vedem adunati pe la evenimente religioase, manati sau constransi de necesitatea strangerii de voturi.

Prin urmare patimile si pacatele neamului ne0au atras soarta pe care acum ne-o meritam din plin. Pentru ca niciodata n-am stiut sa ne promovam valorile si am stat mai mereu cu mana intinsa, cand spre est, cand spre vest. Pe de alta parte, situatia geografica a facut pe multi sa ravneasca la tarisoarele romane. Ce-a facut Ortodoxia? Ne-a aparat identitatea si ne-a pastrat ca neam pana in ziua de astazi, in conditiile in care pana si Viena au ajuns turbanele turcilor. Dar ce-a facut Apusul? Apusul n-a facut decat sa incerce sa ne subjuge si sa colonizeze teritoriile recent descoperite si sa negutatoreasca sclavi. A trimis Apusul vreun ajutor lui Stefan, Mircea, sau Mihai Viteazul? Nici pomeneala. Doar vorbe mieroase si cutite-n spate. Si-acum ravnim la bogatia apusului castigata prin uneltiri si viclesuguri? Prin inrobire, furturi si siluiri? Prin privilegii furate cu tunul si onoruri acordate tradatorilor? Sa dorim sa facem parte din structurile europene care interzic taranului sa detina mai mult de 20 de litri de tuica; care invadeaza Irakul in scop defensiv si democratic pentru a-i suge petrolul, care darama lacasuri de cult in Kosovo instaurand un regim mafiot, de traficanti de droguri si carne vie, socotindu-l democratic https://sceptik.wordpress.com/2008/02/14/noul-stat-terorist-kosovo/ | https://sceptik.wordpress.com/ziua.net/display.php?data=2008-02-16&id=233257? Sau la ce civilizatie sa ravnim domnule Petru Clej? La sodomia promovata ca egalitate de sanse, la hirotonia de episcopese si episcopi homosexuali, ca nici macar bisericile nu mai sunt biserici la ei, dumneavoastra nu vedeti? Priviti la Apus si veti vedea moartea, in diferite nuante. Si va intrebati si ne provocati si pe noi sa spunem ce a adus ortodoxia lumii? Raspundem: pe Hristos, fiul Dumnezeului celui viu, care a facut cerul si pamantul, de Care toate se infricoseaza si care, aici e aici, va veni la plinirea vremii pentru a cere socoteala fiecaruia de cum L-a primit. Asta marturisim, chiar daca dvs. nu ne credeti, ca a adus ortodoxia lumii. Dar umanismul ce a adus domnule Clej? Dar civilizatia dvs. ce a adus? Cozi mai putine la birourile fiscale, pentru asta va bucurati? Considerati o reusita comandarea pizzei pe internet? Dar bolile, experimentele pe oameni, adulterele, inrobirea celor mai slabi, suferinta astea nu le vedeti? Iadul pe pamant, asta a adus umanismul european. L-a alungat pe Hristos si a facut dumnezeu din civilizatie, din democratie, din libertinaj.

Apusul e mai dezvoltat si datorita faptului ca a detinut numeroase colonii, fapt pentru care acele popoare se zbat acum in mizerie si pentru ca si-au impus puterea cu forta, instaurand si detronand conducatori, manipuland si inrobind. Nu demult am citit ca pentro orice dolar american pe care Africanii il primesc ca imprumut de la tarile civilizate, trebuie sa plateasca inapoi 13!! Asta e echitabil? Ce a adus ortodoxia lumii, tarii? Respectul de sine, iubirea de Dumnezeu si ferirea de asemenea blestematii. Noi nu am apucat sa ne dezvoltam pentru ca mai mereu eram solicitati la razboaie cu imperii de zeci de ori mai puternice: pe de o parte cu turcii si tatarii, pe de alta cu „fratii catolici” unguri si poloni. Ce a adus ortodoxia tarii/lumii? O spiritualitate aparte, o religie cu care atunci cand o descopera occidentalii exclama cu lacrimi de bucurie: „We’re HOME!”. Dar se pare ca pe dvs. nu va intereseaza aceste lucruri, fiind pornit spre a va demonstra si sustine propriul punct de vedere, indiferent de raportarea la Adevar.

Ortodoxia a dat tarii un Cosbuc, un Goga, un Tutea, un Nichifor Crainic, un Mircea Vulcanescu, un Eminescu si nu in ultimul rand un Nicolae Paulescu, si as vrea sa-l includ aici si pe sarbul Tesla, macar ca nu-i roman.

Biserica nu condamna tehnica in sine ci pe cei ce fac din tehnica idol, precum cercetatorii elvetieni care spera sa desopere prin noul laborator de 5 miliarde molecula numita „a lui Dumnezeu” despre care nu se stie mare lucru, dar care se crede a avea un rol esential in functionarea Universului. Ei cred ca pe Dumnezeu il poti pune pe-o masa si diseca, sau cum spunea un coleg de-al dvs. „la Dumnezeu se ajunge numai prin stiinta, nicidecum prin religie”.

Asadar, domnule Clej, fara a lungi mai mult discutia, vreau sa va spun ca ortodoxia are foarte multe de oferit lumii si exista profetii conform carora toti se vor intoarce la Ortodoxie, dupa ce Sfanta Sofia va reveni in mainile ortodocsilor. Vom trai si vom vedea… Insa as vrea sa mai precizez 2 lucruri: primul, ca nu poti intelege lucrurile pana nu incepi sa le studiezi sincer si detasat, ar al doilea ca prostia umana si nesimtirea (si celelalte patimi) nu au granite. De pilda, puteti citi AICI cum arata Parisul acum cateva sute de ani. Cand la noi se ridicau biserici, monumente de arta, parisienii nici macar nu descoperisera canalizarea!

septembrie 9, 2008 - Posted by | ATITUDINI, ORTODOXIE | , ,

31 comentarii

 1. […] Despre recunostinta, Mitropolitul Antonie de Suroj […]

  Pingback de Razboi întru Cuvânt » Ce ne mai asalteaza (Noutati 10 septembrie 2008) | septembrie 10, 2008

 2. oooooooooooooo Doamne,asta e chiar ultimul lucru pe care ma asteptam sa il citesc in materie de ignoranta…

  Comentariu de waszlaw | septembrie 12, 2008

 3. Vorba lungă sărăcia omului. Ceea ați scris stă dovada relei dumneavoastră credințe și/sau ignoranțe

  1) Revista ACUM http://www.acum.tv nu are nicio legătură cu România liberă și vă rog să corectați IMEDIAT această dezinformare.

  2) Sondajul este formulat în termeni neutri, cu o întrebare deschisă „Ce rol a jucat religia ortodoxă în dezvoltarea României?”

  http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=485.

  Iar rezultatele – 58% – a favorizat dezvoltarea țării
  31% – a frânat dezvoltarea țării – dovedesc că întrebarea a fost formulată corect, iar votul perfect liber.

  În rest un text plin de clișee sfertodocte, de nivelul cercului microbiștilor din Cișmigiu.

  Aștept așadar corecție grabnică și scuze pentru insinuările calomnioase din acest text de două parale.

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 13, 2008

 4. frate… am intalnit un ortodox eretic.. rau de tot eretic rau de tot repet…
  dar tu.. un catolic eretic.. rau de tot …
  dar tu esti mai rau frate ! ai probleme? cum poti scrie asemenea tampenii despre cartile Lui J.k.? autoarea lui Harry Potter?

  tu constientizezi ca sunt doar niste carti si nimeni nu a scris acele carti cu scopuri satanice sau elemente satanice cum ai scris tu in siteul tau banal… ! esti… prea .. bagat in priza

  Comentariu de Mihai | septembrie 13, 2008

 5. waslaw, tu oricum esti ateu… nu vad la ce te bagi…

  Comentariu de sceptik | septembrie 13, 2008

 6. Domnule „Bacauanu”, aveți impresia anonimatul sub care vă ascundeți vă scutește de a corecta calomniile din text?

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 14, 2008

 7. Domnului Petru Clej

  Calomnii vad in raspunsul dumneavoastra, nicidecum in textul de mai sus, scris foarte clar si la obiect.
  Nu stiti nimic despre ortodoxie si nu aveti dreptul sa vorbiti despre lucruri pe care nu le cunoasteti.
  Puneti mana si cititi! Ignoranta e un pacat!

  Comentariu de Mari | septembrie 14, 2008

 8. ultimul lucru care as putea fi este ateu.

  Comentariu de waszlaw | septembrie 14, 2008

 9. De ce anonimat domnule „CLEJ”? Pai unde m-ati verificat dvs.? Sau vreti sa scanez cartea de identitate si s-o postez pe site, cu foto si adresa?

  Apropos, stiti ca in judetul Bacau exista o localitate numita Cleja ? Poate suntem din acelasi judet…

  Cat priveste calomniile domnule „Clej” eu sunt un om de principiu. Spuneti-mi care sunt acele calomnii si voi remedia indata. Ati pomenit ca nu aveti legatura cu Romania Libera, dar atunci de ce cand tastez acum.tv ma redirectioneaza catre romanialibera.com ? Huh? Si de ce apare in titlul paginii RLIV/ACUM ?

  Iertati-ma sunt indus in eroare de aceste lucruri, daca le lamuriti, indata ma voi desocia de ele. Daca aveti alte acuze, va rog sa le prezentati cu liniuta, ca sa le pricep.

  Si inca o data spun, mentiunea pe care am facut-o cum ca ACUM are parte cu RL a fost facuta ca un amanunt suplimentarm, n-am batut nici un apropos. Faceti-va domeniu calumea, si atunci veti fi tratati ca grupare independenta. Nici macar un domeniu nu sunteti instare sa cumparati?

  sa traiti!

  Comentariu de sceptik | septembrie 14, 2008

 10. Calomniatorul anonim în loc să-și ceară scuze se mai leagă și de domenii. Deci după ce este prins cu mâța-n sac tot el face scandal.

  Vă cer IMPERATIV să ștergeți orice asociere cu ziarul România liberă, care, dacă ați avea un minim de decență, ați vedea că are ca adresă http://www.romanialibera.ro.

  De asemenea, că rog să înlăturați orice insinuare cu privire la sondaj, a cărui întrebare este neutră.

  Nu vă ma ascundeți sub anonimat ca să faceți asemenea mârșăvii.

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 14, 2008

 11. Ca să fie clar, găzduitorul acestui blog minte și persistă în minciună deși știe că ceea ce spune nu e adevărat. Acest lucru se numește CALOMNIE. Halal atitudine creștină.

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 14, 2008

 12. Petru Clej- un mason si/sau evreu care arunca cu pietre in Religie, in Religia Ortodoxa din care face parte majoritatea covarsitoare a tarii. faptele il arata ca e un antihrist mincinos, cum spune Hristos despre vremurile din urma. Stimabile PC si ceilalti comentatori rauvoitori la adresa acestor dezvaluiri dure, dar adevarate, va jucati bine rolul de mici dracusori, alaturi de acel prof Emil Moise care dorea scoaterea icoanelor din scoli, si altii. Doar ca veti da fata cu Mantuitorul pe Care L-ati scuipat si nu vă va fi usor. Sau credeti ca noi, cititorii ortodocsi nu vom reactiona contra dusmanilor lui Hristos? va inselati, tovarasi masoni- Clej, Badilita, Patapievici, Plesu, Romania Libera (ziar condus de comunisti-evrei) etc. Doar ca nu ne punem mintea cu toti retardatii mintal si antihristii ziaristi, sa raspundem la toate dracoveniile lor. toti care au lovit in Biserica, in Religie, in Icoane, in orice sfant are neamul nostru, au sfarsit-o rau. Pedepsiti, nu de noi, ci de Dumnezeu. Si e vai si amar sa va pedepseasca Dumnezeu pt ce faceti.

  Comentariu de Fabian | septembrie 14, 2008

 13. Fabian, am auzit si eu de la altii cine este acest Petru Clej. El spune ca e impartial, dar vorbele il vadesc ca pe un hulitor al BOR si un calomniator a Ortodoxiei. Insasi sondajul il tradeaza, cu toate sustinerile lui.

  Domnule Clej, o sa-mi cer iertare cand gresesc nu gandesc la comanda. Demonstrati ce v-am intrebat si problema e ca si rezolvata. Sa va fie rusine.

  Comentariu de sceptik | septembrie 14, 2008

 14. Domnule calomniator anonim, dacă doriți să ajungem în instanță, o să facem și acest lucru.

  Trebuie să știți că există acest principiu că un calomniator trebuie să facă proba verității și nu cel calomniat.

  Așadar, eu v-am spus că revista ACUM nu are nicio o legătură cu ziarul România liberă. Așadar, fie probați afirmația făcută, fie o ștergeți din textul de mai sus.

  Sondajul pe care l-am lansat și la care întrebarea sună în modul cel mai neutru cu putință „Ce rol a jucat religia ortodoxă în dezvoltarea României?” http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=485

  Are ca răspunsuri toate variantele:

  1) A favorizat dezvoltarea țării
  2) A frânat dezvoltarea țării
  3) Nu a avut nicio influență
  4) Nu știu

  Așa încât afirmațiile dumneavoastră sunt calomniatoare.

  Apoi vă recomand să încetați cu afirmația idioată de „calomniator al ortodoxiei”. Dacă musulmanii și evreii – în total peste un miliard de persoane – nu recunosc divinitatea lui Isus Hristos, asta înseamnă că sunt „calomniatori ai creștinismului”. Ca ce chestie ortodoxia – cu un total de credincioși de sub 5% din populația planetei ar avea un alt statut decât celelalte religii?

  Ați auzit despre mine? De la cine de la acest derbedeu antisemit care se ascunde, ca dumneavoastră, cu lașitate, sub un alias?

  Nu sunt nici evreu și nici francmason, dar dacă aș fi nu mi-ar fi rușine să o afirm.

  Așa că domnule calomniator anonim, încetați să mai turnați minciuni pe acest blog de două parale.

  Și învățați gramatica limbii române: „Însăși sondajul” spune totul…

  Sunteți un calomniator laș, agramat și faceți paradă de religie fără să vă comportați ca un adevărat creștin.

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 14, 2008

 15. Domnule Clej, am inteles, ACUM nu are nici o legatura cu RL. Bine, s-a notat. Pana nu dispare redirectionarea catre romanialibera.com nu schimb nimic. Intr-adevar eu trebuie sa aduc dovezile si le-am adus, in cealalta postare. Pana acum dvs. nu mi-ati lamurit confuzia. Si nici nu ma mai intereseaza.

  Calomnie? Nu vad care este calomnia totusi. Intrebarea sondajului, desi are mai multe variante de raspunsuri, tradeaza alta idee decat cea enuntata. Asta e, daca erau si altfel de intrebari referitoare la alte religii, n-as fi fost suspicios. Formulati astfel de intrebari si despre catolicism sa zicem.

  Am auzit de dvs, de la un alt jurnalist respectabil, nu de la acest „derbedeu”.

  Aceasta discutie se opreste aici. Daca aveti ceva de declarat o puteti face in paginile revistei ACUM. V-am notat punctul dvs de vedere dar… va mai ascultam si altadata. Si faceti ceva cu redirectionarea aia ca pe de o parte creati confuzie, iar pe de alta nu da bine revistei.

  Toate cele bune!

  Comentariu de sceptik | septembrie 14, 2008

 16. Si nuvad de ce va deranjeaza sau va jigneste eticheta de „calomniator al ortodoxiei”. Oricum nu sunteti ortodox.

  Comentariu de sceptik | septembrie 14, 2008

 17. „Ați auzit despre mine? De la cine de la acest derbedeu antisemit care se ascunde, ca dumneavoastră, cu lașitate, sub un alias?”
  Si Mantuitorul Hristos a fost acuzat ca e nebun, antisemit (ca era contra poporului evreu, a Legii lui Moise) si a fost rastignit de… evrei. Deci, adevaratii antisemiti sunt evreii care au ucis pe Hristos, pe Apostoli care erau… evrei, pe Sf Stefan, primul martir crestin, ucis cu pietre de evrei.
  Lasati-o mai moale cu denigrarea Bisericii Ortodoxe si cu acuzatia de antisemit… care vi s-ar potrivi dvs!

  Comentariu de Fabian | septembrie 14, 2008

 18. Gata, m-am saturat de discutia asta. Am scos referirea din postare cu privire la RL, oricum prea putin conta cine sta in spatele revistei, duhul e usor sesizabil.

  Domnule Petru Clej, va rog sa va luati talpasita de-aici, cu tot cu dracii care va insotesc. Duceti-i la ACUM daca vreti, nu pe blogul meu.

  Orice alt comentariu pe marginea acestui topic va fi oprit.

  PS: Imi pastrez ideea „paranoica” in legatura cu sondajul: Biserica trebuie sa lucreze la mantuirea sufletelor, nu la faurirea de imperii sau aliante politice. Intrebarea sondajului este penibila si cu subinteles, cu toata „paranoia” mea. GudBai!

  Comentariu de sceptik | septembrie 14, 2008

 19. Domnule calomniator laș anonim, credeți că dacă ștergeți mesajele mele, o să apăreți mai puțin mincinos?

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 15, 2008

 20. Domnule „Clej” v-am sters mesajele ulterioare celui in care am anuntat stergerea din articolul de mai sus legatura dintre ACUM si RL, asa cum ati dorit. De asemenea am sters si ultima postare, cea cu imaginile de pe situl acum.tv (desigur, cu comentariile aferente, atat cele ale lui Fabian cat si ale dvs.).

  Au ramas pe site comentariile dvs pana la acest punct, unde v-am dat libertatea de a va expune punctul de vedere. Vad ca in continuare persistati in a va reintoarce si a repeta aceleasi idei, ca un papagal. Imi suprasolicitati rabdarea si de-acum o sa va gasiti mesajele in cosul de gunoi, ca tot aveti idei urat-mirtositoare. V-am rugat frumos sa parasiti acest blog, cu tot cu cohorta de duhuri care va insotesc. Mergeti in locuri pustii, fara de apa.

  Cat priveste „anti-semitismul” nascocit de dvs., oricine care comenteaza aici are dreptul la o parere si isi asuma deplina responsabilitate, fara a implica efectiv blogul meu in vreo ideologie sau vreun curent. Cand o sa ma vedeti instigand la spart geamuri sau alte acte de violenta, atunci ma puteti acuza de ura sau ca as fi un instigator.

  Pana una alta, dreptul la opinie, libera exprimare si dreptul la libera asociere, sunt (inca) primele articole din Constituia acestei tari.

  Asadar, drum bun, in orice directie va veti indrepta!

  Comentariu de sceptik | septembrie 15, 2008

 21. Domnule calomniator anonim laș și antisemit, vă ascundeți după deget. Ce părere aveți despre afirmațiile antisemite ale derebdeului anonim care chipurile e absolvent de teologie și își spune Fabian?

  Cât privește responsabilitatea a ceea ce se publică aici, sunteți responsabil solidar în fața legii și dacă cineva postează aici o afirmație care e pasibilă de urmărire penală – să luăm un exemplu ipotetic – negarea Holocaustului sau glorificarea lui Anotnescu, incitare la ură religioasă sau de rasă – dumneavoastră sunteți corăspunzător cu potențialul delincvent penal.

  Altădată când calomniați și mințiți, așa cum ați făcut cu http://www.acum.tv, să vă așteptați la replici de acest gen.

  Sper să fi fost învățătură de minte.

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 16, 2008

 22. „Delincvent penal” esti matale si cei asemenea, care improasca in ce avem mai sfant noi romanii. D-le Clej, va jucati cu focul si credeti ca ne impresionati daca faceti galagie si va bateti joc de Religie. Va inselati. Avem peste 150 preoti care pot oricand sa va puna la Liturghie la morti timp de 40 de zile si apoi in alte 40 de zile sa va aratati de acolo de unde veti ajunge cu sufletul, sa spuneti lumii intregi unde se afla cei ce denigreaza Biserica Ortodoxa si slujitorii ei. E destul insa ca un sungur preot, care citeste prostiile si atacurile dvs, sa va puna la slujbe sau la Psaltire, si veti regreta. Nu pt ca ati lovit in mine sau in X, Y, ci pt ca v-ati batut joc prin sondajele dvs si prin ceea ce scrieti aici, de Biserica lui Hristos.
  Sa nu credeti ca mi-e frica de dvs sau alti masoni/sau nu, ci avem datoria sa ne aparam ce avem mai scump chiar cu pretul vietii. e clar??
  Am scris mai sus, ca antisemit sunteti mai degraba dvs, in nici un caz un crestin ortodox. Doar Hristos si Apostolii au fost evrei, nu? Si tot evreii i-au omorat. Cine e antisemit cu adevarat??

  Comentariu de Fabian | septembrie 16, 2008

 23. Da’ nenea Petru Clej, ce mare cunoscator al dreptului penal sunteti dumneavoastra. Cine v-a invatat de le stiti pe toate asa, ca un om mare 😀 ?

  Comentariu de Ioana | septembrie 16, 2008

 24. Si staaaaaati putin, nenea Clej. Aici e ca la nebuni. Dumneavoastra scrieti pe un site care are adresa romanialibera.com si considerati ca e calomnie sa se spuna ca aveti legaturi cu Romania Libera? Cu atat mai mult cu cat, acum ceva vreme, chiar scriati la Romania Libera? De cand n-am mai ras asa bine :))))

  Comentariu de Ioana | septembrie 16, 2008

 25. Lașul anonim antisemit fanatic „Fabian” a trecut la amenințări. Nu mai vorbiți în numele românilor și nu mai abteți câmpii. Învățați-vă cu democrația, care înseamnă că mai există și oameni care gândesc diferit ca dumneavoastră – așa cum rezultă din sondajele revistei ACUM.

  Tot nu am înțeles în ce consta denigrarea în sondajul respectiv și unde mi-am bătut joc aici de Biserică. Nici gazda acestui blog n-a reușit să-mi explice și nici nu cred că are cum.

  N-am făcut decât să cer îndepărtarea minciunilor despre revista ACUM – ceea ce s-a întâmplat – și cer în continuare să fie retrase acuzațiile aberante pe care le faceți.

  A propos de masoni și de românism că tot pomeniți – cine a avut un rol mai mare în făurirea statului român modern – franc masoneria sau Biserica ortodoxă?

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 16, 2008

 26. Domnule Petru Clej,

  ce acuzatii aberante ar trebui sa retrag, ca nu pricep? Aia cu RL am sters-o pentru ca nici nu era asa importanta la urma urmei.

  Din ultima fraza cu masoneria si Biserica imi dau seama ca nu sunteti capabil sa intelegeti ce am zis eu, nu ca n-as fi in stare sa va lamuresc. Tot ce ati facut de cand ati scris aici a fost sa repetati ca un papagal aceleasi idei, fara a cere lamuriri suplimentare. Din contra a trebuit sa schimbam cateva comentarii ca sa-mi lamuriti dvs. de ce sunt redirectionat pe romanialibera.com .

  In ce priveste intrebarea sondajului “Ce rol a jucat religia ortodoxă în dezvoltarea României?” eu nu vad de ce este asa de greu sa pricepeti ca Biserica NU are cum sa joace nici un rol in dezvoltarea Romaniei. Biserica se ocupa de cu totul alte probleme, cele total diferite de ale STATULUI. Cu alte cuvinte, Ministerul Economiei are rol in dezvoltarea tarii, Ministerul Sanatatii, Regiile Autonome, MInisterul Agriculturii, etc, dar nu si Biserica (ortodoxa sau de alt fel). Nici acum n-ati inteles?

  Dvs. vreti sa insinuati ca suntem inapoiati pentru ca suntem, ortodocsi. Poate n-ati vrut sa insinuati asta, DAR ASTA PARE, si nu este vina mea pentru ca inteleg in mod propriu o intrebare ambigua si prost formulata. Nu este vina mea ca n-ati fost in stare sa formulati altfel intrebarea. Spre exemplu de ce neaparat Biserica Ortodoxa? pentru ca este majoritara? Trebuia precizat. Si trebuia precizat si de ce o Biserica ar avea rol in dezvoltarea economica a unei tari.

  De asemenea, pentru cei slabi la minte ca mine, n-ar fi rau sa inserati o rubrica DISCLAIMER/DEZVINOVATIRE in care sa precizati ca romanialibera.com nu are de-a face cu romanialibera.ro . Asta ca sa nu existe confuzie. Si va mai si mirati ca am inteles gresit, pai din cate vad nu sunteti in stare sa purtati un dialog, tot ce faceti este sa intrat cu bocancii si sa repetati amenintator aceleasi fraze stereotipe: „Domnule calomniator”, etc..

  Deci, am rectificat aia cu RL.com dar altceva nu pot rectifica din cauza dvs., pentru ca n-ati formulat bine intrebarea sondajului. Rectificati dvs. intrebarea si om mai sta de vorba. Pana una alta, v-am mai zis, aceasta discutie se opreste aici.

  Si ca veni vorba de instante, oare ce-ar spune instanta despre spam-urile pe care le primesc in casuta postala cu linkurile spre revista dvs. ACUM? Stiti ca spamurile sunt interzise de lege? Si cred ca o instanta onorabila si probabil si redactia romaniei libere ar crede de cuviinta un disclaimer pe situl dvs., in care sa va declarati independenti. La urma urmei, si pe un cablu banal sunt instructiuni de folosire, tocmai din acelasi motive. De asemenea, in raspunsurile sondajului trebuia precizat despre care dezvoltare este vorba. Daca nu este precizat se intelege ca despre cea economica, daca ati avut in minte alt tip de dezvoltare, spirituala sa zicem, trebuia precizat. Intrebarea sondajului este ambigua, iar raspunsurile sunt lacunare. Daca vreti sa pricepeti bine, daca nu…

  Comentariu de sceptik | septembrie 16, 2008

 27. Se pare, domnule anonim și calomniator, că vă trebuie un manual de folosire pentru un sondaj de opinie. Nu e de mirare.

  Ce părere aveți despre intervențiile antisemite ale acestui „Fabian”?

  În rest, văd că nu cunoașteți limba română, dacă folosiți cuvântul „DEZVINOVĂȚIRE” în acest context (nu mai spun că nu înțelegeți termenul „dezvoltare”).

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 17, 2008

 28. N-ar fi rău să citiți acest articol ca să înțelegeți ce este http://www.acum.tv

  http://www.romanialibera.com/editorial/editorial.php?step=articol&id=13

  Comentariu de Petru Clej | septembrie 17, 2008

 29. Se pare ca da, am nevoie de acel manual. Sa ma anuntati cand apare unul si poate beneficiez de reducere promotionala. Voi lua mai multe sa dau si pe la cunoscuti.

  Multumim de precizarea din comentariul nr. 29, este binevenita.

  Si pentru ca tot vorbim de comentarii, aceasta discutie o voi opri aici. Cu alte cuvinte toate comentariile de pe blog vor fi de acum inainte moderate. La urma urmei e blogul meu si eu sunt seful aici. Cine vrea sa lungeasca aceasta discutie s-o faca in alta parte.

  Si domnule Clej, v-as fi recunoascator daca mi-ati da posibilitatea sa ies din lista de spam-uri a ACUM-ului. N-am gasit nicaieri UNSUBSCRIBE.

  Si sper sa apreciati si faptul ca v-am dat libertatea deplina sa va exprimati punctul de vedere aici.

  Acum, calatorului ii sade bine cu drumul, asa ca mergeti in pace!

  Comentariu de sceptik | septembrie 17, 2008

 30. Nu-l bagati in seama pe Clej asta,nu-i decat un formator de opinie care-i jigneste pe toti care il contrazic si îi catalogheaza drept „derbedei,anonimi,patriotarzi,patrioti de mucava”etc,etc.O fi o coada de topor…

  Comentariu de unu | ianuarie 4, 2009


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: