un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

MULT ZGOMOT, PENTRU NIMIC?!

„Chiar daca faptele sint rigide, adevarul este flexibil” spune o lege a lui Murphy… Ceea ce am anticipat s-a adeverit. Cu cateva zile inainte de intrunirea Sinodului, cu totii emiteam diverse ipoteze, insa pe masura ce se apropia ziua judecarii celor doi a inceput sa se contureze decizia: mai intai Mitropolitul Corneanu este incurajat si promovat prin numirea in fruntea Comisiei de dialog ecumenic si interreligios a BOR, apoi IPS Teofan si Andrei se desolidarizeza de propunerea IPS Bartolomeu de caterisire, PS Justinian se razgandeste si el, iar 21 dintre ierarhi (ingrijorator de multi !!) aleg sa voteze cu PS Vincentiu in lupta pentru Oltenia, castigata la un vot diferenta de PS Irineu…

Ce va urma? Pai se va adanci criza, ajungandu-se, mai devreme sau mai tarziu, la SCHISMA! In mod sigur celelalte Biserici Surori vor lua atitudine, vor refuza comuniunea cu cei doi ierarhi apostati, toti romanii ortodocsi vor avea de suferit, rusii, dupa cum stim au refuzat intrarea romanilor ortodocsi in manastirile lor, ca semn de protest, probabil si romanii din Athos vor avea de suferit, imputandu-se lor vina celor doi apostati, si asa mai departe, vom asista la un sir de consecinte. GRAVE!!

Cum spunea si Pr Iustin odata, in Romania este inflatie de smerenie, iar IPS Teofan si Andrei, daca se confirma ca s-au „lepadat” de IPS Bartolomeu, confirma super-evlavia si super-smerenia bolnavicioasa si ca, pe de o parte intaresc spusa lui Petre Tutea, conform caruia unii confunda cumsecadenia cu prostia, iar pe de alta parte, intaresc faptul ca Deasa Impartasanie duce sigur la intunecarea mintii daca este administrata cu nevrednicie, in duh fals de smerenie si duhovnicie!

Si, ca sa inchei tot in spiritul lui Murphy: „Mai bine sa ai un sfirsit de cosmar, decit un cosmar fara de sfirsit”. Prilej pentru saltimbaci sa salte…

Publicitate

iulie 9, 2008 - Posted by | ATITUDINI, ECUMENISM, MASONERIE, NEW-AGE, ORTODOXIE, STIRI | , , , ,

19 comentarii

 1. IPS Bartolomeu a fost SINGURUL care a votat contra! Si apoi a plecat val-vartej, suparat, fara sa declare nimic!

  Comentariu de Andi | iulie 9, 2008

 2. destept mai esti ma urdu-hindi-guru, daca tot veni vorba de bagat in treburi de care n-ai habar. se pare ca dejectiile tale nu-ti mai incap pe propriul blog. blegule.

  Comentariu de hellig usvart | iulie 9, 2008

 3. Mai, mai, mai… tradat si de cei ai casei?…

  Comentariu de sceptik | iulie 9, 2008

 4. Ma bucur tare mult ca membrii Sfantului Sinod au conlucrat in Duhul Sfant si au luat cele mai intelepte decizii.
  Abia de acum incolo in Biserica lucrurile se vor reaseza pe fagasul lor firesc. Pentru ca Dumnezeu nu doreste schisma in Biserica maestre sceptik, nici campanii denigratoare, ci dragoste, bunatate, intelegere, smerenie, blandete, iertare. Adica ceea ce ai lasat tu deoparte si cei asemenea tie.
  Iata ca Hristos este si va fi mereu biruitor!

  Comentariu de anatolie | iulie 9, 2008

 5. Si…..apropo de „mult zgomot pentru nimic”, zgomotul l-ai facut tu si ceilalti fanatici ca tine. Si a fost exact pentru „nimic” din ceea ce va doreati.
  Cineva spunea ca lucrurile mari se fac totdeauna in tacere. Poate vei intelege candva asta!

  Comentariu de anatolie | iulie 9, 2008

 6. Anatolie, esti penibil.

  Apoi, nimeni din cei ca mine, sau eu, n-a dorit schisma. Din contra, am si zis pe Blog ca UE doreste sa provoace schisma, si sa-l scoata pe Bartolomeu schismatic.

  Oricum gestul Sinodului talharesc, si gestu si sinodu, va fi aspru sanctiionat de Bisericile Surori, iar monahii athoniti vor fi dati afara din Sf Munte sub acest pretext.

  Nu se termina aici, fratioare, criza se adanceste!

  Si sa stii ca printre cei ca mine se numara si oameni de marca, atat mireni cat si monahi. Inlocul tau nu mi-as permite sa generalizez si sa critic astfel de personalitati. Doua dintre ele Pr Iustin si Pr Arsenie. Ca sa nu mai vb de Sfanta Chinotita. NU cred ca esti mai smerit, inteelept si virtuos ca ei. Eu sunt pacatos, n-am zis niciodata altceva, dar ma simt madular al Bisericii.

  Sa fii sanatos, Dumnezeu sa te lumineze. Pe tine si pe lasii din BOR, mai ales pe IPS Andrei si Teofan care n-au stat aproape de IPS Bartolomeu. Au sa regrete ca ierarhii de la Florenta! Vor da socoteala, toti vom da. Eu sunt cu constiinta impacata. Voi sunteti ?

  Comentariu de sceptik | iulie 9, 2008

 7. Cand a fost ales IPS Teofan ca Mitropolit al Moldovei, ati facut din asta un eveniment extraordinar, nemaintalnit, o victorie impotriva dusmanilor Ortodoxiei. Acum il desfiintati si pe el. Maine, poimaine, o sa greseasca cu ceva ( fata de opiniile, mentalitatea si dorintele voastre) si IPS Bartolomeu si atunci o sa-l desfiintati si pe el.
  Poate ca Duhul Sfant voieste altceva pentru Biserica Ortodoxa decat doriti voi.
  Iar despre parintii duhovnici mentionati de tine, nu pot spune decat ca le sarut dreapta cu respect, accept toate povatuiriile si sfaturile lor, dar pot si eu nuanta in anumite probleme. Eu nu m-am referit la acestia, ci la cei obsedati de osandirea ierarhilor cu orice chip.
  In orice caz, si marii duhovnici pe care ii mai avem sunt oameni si au parerile lor, chiar daca, cu siguranta, sunt mult mai inalti, duhovniceste vorbind, decat as putea fi eu vreodata. Insa as putea da si eu cateva nume de mari duhovnici romani care au pareri putin diferite, fara a intelege ca ar putea exista in aceasta problema o lupta la nivelul ideilor pe baza afirmatiilor acestora. O sa dau doar doua nume care-mi vin acum in minte: regretatul mare duhovnic Arsenie Boca si contemporanul mare duhovnic Teofil Paraian.
  Eu raman la ideea ca trebuie sa aparam Biserica mai intai zidind-o in sufletele noastre si abia atunci vom putea emite pretentia de a o „salva” noi, pacatosii. O va salva Hristos mereu.
  Sper sa nu fi fost penibil si de data asta!

  Comentariu de anatolie | iulie 9, 2008

 8. Ba ai fost si de data asta si sa iti zic si de ce, ca sa nu zici ca fac afirmatii gratuite: suferi de boala parerii de sine, iar aceasta boala te face sa vezi superficial lucrurile si numai din postura in care stai fratia ta. Nu esti deloc atent la ce am scris si imi pui in gura cuvinte pe care eu nu le-am spus, ori denaturzi sensul a ceea ce am vrut eu sa spun, sau, mai rau, inventezi. Probabil ca citesti pe diagonala ce scriu, din cauza lipsei de timp, ori iti lipseste rabdarea.

  – nu osandeste nimeni ierarhii in principal ci o parte din ei, care in primul rand s-au autoexclus si auto-condamnat. Cat priveste persoana IPS Teofan, da am jubilat la alegerea Sfintiei Sala, si a fost clar lucrarea Sfantului Duh. Dar am jubilat de 2 ori, in primul rand pentru alegerea SSale iar in al doliea rand pentru infrangerea contracandidatilor, ecumenisti, securisti si masoni. Deci, victorie dubla. Totusi, asta nu inseamna ca IPS Teofan, ca oricne altul nu este supus greselii, sau nu poate fi criticat. Avem in continuare respect pentru Sfintia Sa, dar nu putem lasa nesanctionata gafa de zilele astea. De ce a spus ca sustine pe IPS Bartolomeu cand de fapt, n-a facut-o. S-a razgandit, insa, schimbarea macazului ne va costa mult pe toti…

  – tot spui ca noi judecam si dam solutii si ne consideram salvatorii Bisericii. E adevarat ca judecam si uneori condamnam, insa nu condamnam altceva decat ceea ce primejduieste mantuirea noastra. Pentru ca Biserica este un tot, alcatuit din bucati, sau, un corp, cu mai multe madulare. Desi suntem pacatosi, dar suntem si fii ai Bisericii, iar daca ne dam cu parerea si ne pronuntam, uneori manati de patimile noastre, ESTE PENTRU CA CEI CARE SUNT IN MASURA SA SE PRONUNTE, NU O FAC, IAR CEI DE LA CARE SE ASTEAPTA PAZA TURMEI, SUNT FURI. Prin urmare, nu din slava desarta ne pronuntam sau actionam ci din sentimentul ca am fost lasati pe dinafara, ignorati. E-adevarat ca Hristos conduce Biserica, dar fierul se curata prin foc. Hristos nu va lasa Biserica de izbeliste dar trebuie selectati oamenii prin care o va salva, pentru ca Dumnezeu nu trimite ingeri acolo unde sunt oameni, fratele meu. Iar prin personajele prezente astazi in Sinod nu cred ca va veni vreo salvare. Desigur, e timp de pocainta si asteptam indreptarea, dar impietrirea inimii si intunecarea mintii se vindeca greu. Se face instantaneu, dar se vindeca greu si chiar daca se vindeca, va lasa urme.

  – nu este nimeni obsedat de nimic, te asigur! Tot ce facem, facem cu binecuvantarea duhovnicului, chiar daca uneori mai calcam si pe alaturi…

  In celelalte privinte, la ce ai scris si in acest comentariu, in ce ai scris si la altele, raspunsurile le gasesti in articolele mele, si daca vrei, ale noastre. Frate, , tu esti tributar unei mentalitati gresite: a unei smerenii false, a unei evlavii mieroase si a unei pareri de sine ce se vrea a fi credinta in pronia lui Dumnezeu. Iti amintesc faptul ca, atat deznadejdea, cat si credinta nemasurata in Dumnezeu sunt pacate impotriva Sfantului Duh. Sunt 2 extreme care se unesc, avand aceleasi consecinte.

  Altceva nu stiu ce sa-ti mai zic, pentru ca tu esti exponentul unui curent, care are foarte multi adepti. Curentul emo, care a patruns prin IPS Corneanu si in Biserica. Si ieri, Sinodalii au fost victimele acestui curent. Ma tem ca nu esti in stare sa vezi lucrurile asa cum sunt. Nu stiu daca are sens sa dezbat cu tine, ma tem ca va fi un monolog separat. Iti doresc ca Dumnezeu sa te lumineze, sincer! Nu vad cum daca persisti in parerea de sine si nu te deschizi sincer iluminarii divine…

  Iar timpul, draga Anatolie, va lamuri graul de neghina, ca si neghina seamana cu graul cand e mica, stii doar… Timpul va trece si vom vedea ulterior pe cine recunoaste Dumnezeu… Pentru ca daca lucrarea noastra este destructiva, ea se va narui, nu va prinde. Dar ma tem ca intreaga lume ortodoxa este de partea noastra acum.

  Ce vei spune tu cand, peste 2-3 zile, toate Bisericile surori vor rupe comuniunea cu noi? Huh? Vei mai zice oare si atunci ca in Sinod a fost lucrarea Sfantului Duh? Sau poate toata lumea e in inselare, cu tot cu Athos…

  Hm, nu stiu de ce persisti in atitudinea ta. Ai auzit de mitul pesterii? Mai iesi din „vagauna” si mai stai de vroba cu lumea, aduna mai multe pareri si apoi pronunta-te.

  Succes!

  Comentariu de sceptik | iulie 9, 2008

 9. Ah si apropo de iertare, ca ti-am ramas dator parca, sper sa nu confund… Am scris aici https://sceptik.wordpress.com/2008/07/09/denigrare-vicleana/ nu stiu daca i citi, despre cele 3 trepte necesare pentru dobandirea iertarii. Le rezum:

  – recunoasterea faptei, dar nu numai ci si dorinta de indreptare si pocainta

  – pocainta efectiva

  – rascumpararea greselilor prin implinirea faptelor bune

  Cu alte cuvinte, IPS Corneanu a afirmat public ca nu regreta ce a facut si ca o va face si pe viitor daca va simti asta. Acuma la Sinod i-au zis astia ca daca vrea sa ramaie in fonctie, tre sa joace unpic teatru si sa spuna de gura lor ca regreta…

  Sa fim seriosi, criza tocmai s-a adancit, s-a agravat, iar fratia ta vine si da slava lui Dumnezeu pentru rezolvarea ei. Sa inteleg ca si IPS Bartolomeu este extremist/fanatic, fiind siingurul care s-a incapatanat sa ceara caterisire celor 2?

  Frate esti naiv. Pe langa ipocrizie, fatarnicie si penibilitate. Tu nu-ti dai seama?

  Comentariu de sceptik | iulie 9, 2008

 10. Daca ar fi si in fotbal la fel, ar fi naspa. Important este ca oamenii de o orientare asemanatoare sa fie solidari. Este exact ca in uniunea europeana unde pe munca , sunt foarte multe opinii si romanii sunt pe penultima pozitie. In loc sa fim solidari in raport cu o chestiune serioasa, ne agatam in amanunte.

  Comentariu de starlete | iulie 10, 2008

 11. Au judecat corect. Anania s-a făcut de râs.

  Comentariu de alexandru petria | iulie 10, 2008

 12. Bisericile surori probabil nu vor face practic nimic. Oricum de Biserica Sora Rusa cu parere de rau spun ca dupa ce au sfintit reactorul nuclear militar nu stiu ce ne-ar interesa prea mult pozitia ei.

  Comentariu de Pendulul lui Foucault | iulie 10, 2008

 13. Sf.Teodor Studitul:
  „Sinodul nu este aceasta: sa se întruneascã simplu ierarhi si preoti, chiar dacã ar fi multi; ci sã se întruneascã în numele Domnului, spre pace si spre pãzirea canoanelor… si nici unuia dintre ierarhi nu i s-a dat stãpînirea de a încãlca canoanele, fãrã numai sã le aplice si sã se alãture celor predanisite, si sã urmeze pe Sfintii Pãrinti cei dinaintea noastrã… Sf. Ioan Gurã de Aur a spus deschis cã dusmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci si cei aflati în comuniune cu ei.”

  Comentariu de Mircea Puscasu | iulie 10, 2008

 14. Sf.Teodor Studitul:
  „Avem poruncã de la însusi Apostolul Pavel cã, atunci cînd cineva învatã ori ne sileste sã facem orice alt lucru decît am primit si decît este scris de canoanele Sinoadelor ecumenice si locale, acela urmeazã a fi osîndit, ca nefãcînd parte din clerul sfintit.”

  Comentariu de Mircea Puscasu | iulie 10, 2008

 15. Sf.Teodor Studitul:
  „Si chiar dacã am fi pãcãtosi în multe, totusi suntem ortodocsi si mãdulare ale Bisericii Universale, îndepãrtîndu-ne de orice erezie si urmînd oricãrui Sinod recunoscut ca ecumenic sau local. Si nu numai acestora, ci si hotãrîrilor pe care le-au luat si le-au propovãduit Sinoadele. Nici nu este ortodox desãvîrsit, ci pe jumãtate, cel care crede cã are dreapta credintã, dar nu se alãturã dumnezeiestilor Canoane.” (Migne, PG Epistola II.81)

  Comentariu de Mircea Puscasu | iulie 10, 2008

 16. Sfîntul Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului
  „… Si acestea care au fost hotãrîte la Sinoadele ecumenice si de obste, trebuie ca toti sã le pãzeascã. Si toti cîti pãzesc cele pe care fie unul dintre Pãrinti le-a scris în chip particular, fie un sinod local le-a statornicit, au dreapta judecatã. Dar pentru cei care nu le primesc este înfiorãtoare neglijenta.” (Epistola I cãtre papa Nicolae)

  Comentariu de Mircea Puscasu | iulie 10, 2008

 17. Sfîntul Ioan Damaschin
  „Dacã cineva va învãta, în afara acestora pe care le-a primit Sfînta Bisericã Soborniceascã, de la Sfintii Apostoli, de la Pãrinti si de la Sinoade, sã nu-l ascultati, nici sã primiti sfatul sarpelui, dupã cum l-a primit Eva si a cules moarte. Si chiar dacã v-ar învãta un înger sau un împãrat în afara acestora pe care le-ati primit, astupati-vã urechile.”

  Comentariu de Mircea Puscasu | iulie 10, 2008

 18. Buna ziua, am sa va pun o intrebare fara legatura cu articolul de mai sus ci cu un altul: as vrea sa stiu unde anume in Coran scrie ca Treimea este asemenea urinei si fecalelor. Am o traducere foarte buna a Coranului si as fi foarte curios in care sura se afirma asa ceva.
  Va multumesc.

  Comentariu de Daniel | iulie 31, 2008

 19. ce plasa am luat cu Daniel si asta spune tot, caci ca de obicei pe noi nu intreaba nimeni ca si cum am fi niste handicapati de care au ,,grija,, pf daniel si sindul sau

  Comentariu de lucia | martie 26, 2009


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: