un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

IETE DRACOVENIE

Buuuun, ne aflam in fata unui moment foarte important din viata Bisericii noastr Ortodoxe. Atat de important incat intreaga lume ortodoxa e cu ochii pe noi. Sfanta Chinotita a trimis un Memoriu Patriarhiei Romane prin care isi arata ingrijorarea. De asemenea, Memorii atat din tara cat si din afara (Rusia) au ajuns pe masa Sinodalilor. IPS Bartolomeu singurul care are demnitatea sa spuna lucrurilor pe nume a cerut caterisirea celor 2 ierarhi apostati. Ideea IPS Sale este dupa Canoane. Si marii duhovnici Iustin Parvu si Arsenie Papacioc s-au desprins un pic din linistea vietii monahale pentru a sustine propunerea IPS Bartolomeu de caterisire. Sunt si unii, tributarii gandirii laxiste care bantuie ca un strigoi prin tarisoara noastra, daca nu prin toata lumea, care sustin o idee mai „moale”, „impaciuitorista”. Si, de parca n-ar fi fost deajuns cate s-au scris despre acest subiect,cat au scris ortodocsii, cat au scris anti-ortodocsii, iata ca, vorba aia, belelele curg, noi sa fim sanatosi. Desi IPS Bartolomeu a anuntat ruperea comuniunii cu cei 2 ierarhi, iar intreaga lume ortodoxa ameninta ca va face la fel daca nu vor fi caterisiti, Sinodul ce face? Il aseaza pe neica Corneanu in fruntea unei comisii. Si nu oricare, ci in fruntea „Comisiei pentru comunităţi externe, relaţii interortodoxe, intercreştine şi interreligioase”. Mai mare prostie si infantilism nici ca se putea. E ca-n bancurile alea despre diverse „culmi” – culmea prostiei, culmea atletismului, culmea ignorantei, etc.. Cu alte cuvinte SFANTUL SINOD NICI N-ARE DE GAND SA-L CATERISEASCA PE MITROPOLITUL CORNEANU, DIN CONTRA IL INCURAJEAZA, IL SUSTINE SI IL PROMOVEAZA. GESTUL CARE A REVOLTAT INTREAGA LUME ORTODOXA, DE LA VLADICA LA OPINCA, ESTE INCURAJAT DE IERARHII NOSTRI!! Si atunci, de la cine sa vina izbavirea? De unde dreptatea. De la Dumnezeu frate, ca de la om desarta este izbavirea. Mai putem spune ceva? Eu personal am ramas perplex cand am citit. Nu stiu ce-ar mai fi de spus…

În cadrul şedinţei de astăzi, 8 iulie 2008, a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii prezenţi precum şi membrii Administraţiei Patriarhale s-au întrunit pe comisii de lucru. Cele patru comisii sinodale sunt: Pastorală, monahală şi socială; Teologică, liturgică şi didactică; Canonică, juridică şi pentru disciplină; şi Comisia pentru comunităţi externe, relaţii interortodoxe, intercreştine şi interreligioase.

Întrunirea Comisiei teologică, liturgică şi didactică a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cea a Comisiei pastorale, monahale şi sociale de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Discuţiile Comisiei canonice, juridice şi pentru disciplină s-au defăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei iar cele ale Comisiei pentru comunităţi externe, relaţii interortodoxe, intercreştine şi interreligioase, sub preşedinţia Înaltpresfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului.

iulie 8, 2008 - Posted by | ATITUDINI, ECUMENISM, HAZ DE NECAZ, MASONERIE, NEW-AGE, ORTODOXIE, STIRI | , , , , ,

9 comentarii

 1. Mda. Sincer, stiu ca s-au cerut explicatii de catre Biserica Ortodoxa a Greciei si de Biserica Ortodoxa Rusa. In primul rand cum Alexei a sfintit primul reactor nuclear militar rus care produce pentrru arme nucleare ,implicit a sfintit armele de distrugere in masa. Din punctul de vedere sa sfintesti arme nucleare si sa ceri socoteala ca popa pixulescu s-a impartasit la greco-catolici e fariseism. Tinand cont si de pozitia Bisericii Ortodoxe Ruse in Basarabia si nesimtirea de care dau dovada rusii, nu cred ca aveam vreun motv sa dam socoteala lor si nici ei nu au vreo baza morala sa iti ceara socotelea cat timp iti dau flegme in fata si mint in acelasi fel.
  Iar in privinta lui Bartolomeu sunt foarte sceptik. AM inteles ca pe vremea lui Nea Nicu a ajuns in America si a facut biserica ortodoxa romaneasca acolo unde era deja una, doar ca nu era sub tutela cui trebuie.
  No bun. Iar despre revotla de la vladica la opinca, sa iti dau o veste ca nu e chiar asa. Pe scurt nu a fost nici o revolta generala in cadrul BOR iar cel mai probabil Bisericile fratesti nu vor face mai mult decat atat.
  Am citit chiar si un interviu cu parintele Iustin Parvu, care spune ca in Ardeal abia se mai vorbeste romaneste. Ori e nestiinta, ori reavointa dar adevar nu este in nici un caz. Vorba ta, am ramas perplex…

  Comentariu de Pendulul lui Foucault | iulie 9, 2008

 2. 1 – nici eu n-am evlavie la Alexei si e trist ce a facut. Astept si un link cu stirea despre reactor. E adevarat ce spui, totusi, din Biserica Rusiei fac parte multi Cuviosi, iar in Rusia la ora actuala este o mare renastere ortodoxa.

  2 – Bartolomeu are destule bube in cap, am zis-o si o mai zic. Totusi, indiferent ce a facut in trecut, are un mare impact ce face in prezent si desi trecutul lui il trage in jos, faptele din prezent vor rascumpara multe greseli ale trecutului. Pocainta preusupune recunoasterea greselii, incetarea faptei ticaloase si rascumpararea ei. Bartolomeu le-a intrunit pe primele 2 si la al treilea capitol castiga vertiginos, dupa cum se vede. Daca-si va rascumpara prostiile trcutului, si se va mantui, Dumnezeu stie, dar are mari sanse. Altii care n-au colab cu Securitatea au in prezent fapte josnice, neortodoxe care sigur ii va consta mantuirea. Ideea e ca Raiul se poate si pierde si castiga in ultima secunda, in ultima suflare de viata. Nu-i o regula dar exista aceasta posibilitate. Om trai si om vedea…

  Pr. Iustin se referea la altceva – la terenurile cumparate de unguri, masiv in Ardeal si de influenta pe care o au. Boc desi a iesit majoritar a dat de inteles ca UDMR are atata influenta incat trebuie sa colaboreze cu candidatul lor. De asemeenea bloggerul Dan Tanasa a scris pe blogul sau despre multe actiuni iredentiste, filetiste. Citeste Victor Roncea si Dan Tanasa si ai sa te convingi ce a vrut Pr Iustin sa zica.

  Comentariu de sceptik | iulie 9, 2008

 3. Ce sa faca si Sinodul? Trebuie sa-l acopere pe unul (IPS Nicolae) cand hop sare altul (IPS Bartolomeu). De parca BOR e centru de coercitie si disciplinare pentru proprii ierarhi.
  IPS Bartolmeu pare a avea multe bube, iar acum se vorbeste depsre rolul lui in dezbinarea BO din America. Cum sa se descurce BOR si sa mai ramana cu ierarhi?
  Despre IPS Nicolae stim cu totii, despre IPS Bartolmeu servim de pe unde putem:
  Paul Goma despre IPS Bartolomeu

  Comentariu de elefterie | iulie 9, 2008

 4. Ei, face parte din campania de deningrare a IPS Bartolomeu. Nu le convine ca a reactionat dur si acuma vor sa-l scoata extremist, legionar, securist.. etc… Dupa cum am spus. exista mai multe etape pentru iertare, peste care nu putem sari. Corneanu nu a implinit-o nici macar pe prima, nu regreta ce a facut. Cu siguranta o s-o mai faca. Bartolomeu e deja pe cale sa incheie al treilea capitol: rascumpararea greselii. Sa fim atenti la diversiune, fratilor…

  Comentariu de sceptik | iulie 9, 2008

 5. Parintele Parvu spune asa:

  „Dar, ei asta spun, ca miscarea greco-catolicismului a contribuit la formarea limbii si culturii neamului romanesc… Pai, uite cum au contribuit, acum se vede care a fost intentia lor, dupa roadele pe care le vedem cu totii in Ardeal. Asa de mult au contribuit incat abia mai auzi vorbindu-se in Transilvania limba romana, pana vor ajunge sa ne-o ia de tot.

  ….

  Dar ei au abuzat si abuzeaza si pana astazi de bunatatea noastra, de intelegerea noastra, incat astazi foarte putini din Ardeal iti mai vorbesc limba romana – peste tot limba maghiara. si parca, la un moment dat si romanii nostri se simt altfel daca vorbesc ungureste, parasindu-si limba lor de veacuri.”

  Nu cred ca e vreo „alegorie” la cumparatul de pamanturi in Ardeal. E o „directa” la Scoala Ardeleana pentru ca despre ei e vorba. Sursa este: http://theologhia.wordpress.com/2008/06/27/avertismentul-duhovnicului/

  Referitor la Bartolomeu: si-a marturisit pacatele despre care spune Goma? Parca Nicolae a marturisit ca a turnat? Sau?

  Link-uri in cazul Bisericii Ortodoxe Ruse
  http://radugonciar.blogspot.com/2007/10/biserica-rus-binecuvinteaz-crima.html
  http://silviuman.wordpress.com/2007/09/28/putin-serafim-din-sarov-bomba-nucleara-si-ortodoxismul-fill-in-the-gaps/
  http://www.adevarul.ro/articole/biserica-rusa-binecuvanteaza-programul-nuclear-militar/325738

  Acum ce nu am inteles eu referitor la „cazul” Corneanu este daca a fost/va fi sau nu judecat iar daca a fost deja cu ce s-a ales? Cu o palma dupa ceafa, cu o mustrare? Sau „cazul”
  nu mai exista.
  Ca nu sunt de acord cu opinia dumneavoastra e o alta poveste.

  Comentariu de Pendulul lui Foucault | iulie 9, 2008

 6. Stie Parintele ce zici, nu vorbeste el dupa ureche, are informatiile lui. Oricum, in Mures se cam vorbeste hungureste peste tot. Asta stiu sigur.

  Diseara aflam verdictul. Cred ca nu va fi nici macar pensionat. Probabil se termina cu Schisma 😦 Asta vrea UE-ul, schisma. Cazul va marca istoria, sa stii, va fi un punct de cotitura…

  Comentariu de sceptik | iulie 9, 2008

 7. Pai exista zone in care se vorbeste maghiara de mult timp, de pe vremea cand chiar si Valahia era condusa de un catolic(Basarab). Este zona Mures, Harghita, Covasna. In special Harghita si Covasna sunt si mai si. Dar asta nu e de ieri, de azi, de pe vremea greco-catolicilor. E de mai mult timp. In schimb la Fagaras auzi numai romaneste. Am o matusa unguroaica. Verii mei nu stiu o boaba ungureste. Nici macar cata stiu eu iar la mine se reduce chestii de mama interlocutorului.
  Sa auzim verdictul. E posibil sa urmeze schimbari. Sa vedem. Sa asteptam vremurile. Altceva nu e de facut…

  Comentariu de Pendulul lui Foucault | iulie 9, 2008

 8. Am o intrebare: v-ati gandit vre-o clipa ca poate IPS Nicolae a fost pus sa prezideze comisia aia mai demult si nu special pentru aceasta intrunire? Eu cred ca toti presedintii si membrii de comisii sunt pusi acolo pe o perioada mai lunga, nu sunt realesi la fiecare intrunire a Sinodului.

  Oricum, pana nu se da decizia de caterisire IPS Nicolae are inca functiile/drepturile neatinse.

  Comentariu de Sorin | iulie 9, 2008

 9. Draga Sorin,

  Am inteles ca era si inainte presedintele aceleiasi comisii, ba mai mult, cica aceste comisii se fac la fiecare sedinta de Sinod, deci nu e batuta in cuie. Totusi cand exista un asemenea scandal, in care IPS Corneanu este acuzat, si aratat cu degetul de o lume intreaga, ce sa intelegm prin faptul ca este incurajat si promovat? Nu-i clar ?

  Pentru ei, acest scandal nu inseamna nimic, memoriile, semnaturile, etc, sunt egale cu 0 pentru ei. Ce sa mai….

  Comentariu de sceptik | iulie 9, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: