un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

BAD BOY RONCEA. VICTOR RONCEA.

Patriarhia Romana vegheaza asupra presei ca nu cumva sa se strecoare ceva nedogmatic, neblagoslovit, mai ales cand blagoslovenia e inteleasa mai mult pe linie – sa zicem politica? – neduhovniceasca. Ultima jertfa: Victor Roncea, ziaristul. Cu ce-a gresit domnul Roncea fata de Patriarhie? Pai a gresit criticandu-l pe PF Daniel, daca asta poate fi considerata greseala. A vorbit despre ceata care inconjoara moartea fostului patriarh Teoctist, a facut niste dezvaluiri deranjante, iar mai nou, a comentat faimosul articol S din noul statut, precum si faptele celor doi ierarhi care ar trebui caterisiti – conform canoanelor – Nicolae Corneanu si Sofronie Drincec. De asemenea domnul Victor Roncea a gresit clar, grav si indubitabil si cand a scris pozitiv despre Parintele Iustin Parvu. Asa ca una peste alta, cum spune si dumnealui, te pomeni ca Patriarhia l-o afurisi pe el inaintea celor doi ierarhi.

Acuma, ce treaba avem noi cu domnul Roncea va intrebati, asa-i? Pai avem, pentru ca Patriarhia, de cand cu PF Daniel in fruncea-i a inceput o serie de comunicate de-a dreptul penibilie, iar cand cineva sanctioneaza modul deficitar in care Patriarhia intelege sa-si faca auzit punctul de vedere, repede se emite un comunicat cu privire la acea persoana. N-am vazut sa se emita comunicate pe alte teme mai importante cum ar fi marsul pro-homo sau despre codul familiei, sau de ce nu, chiar despre fapta Mitropolitului Corneanu. Ah, da imi amintesc, despre fapta de la Timisoara, Patriarhia a zis ca nu-i ferm convinsa… Auzi… Bine, si pe langa astea, ar mai fi si alte lucruri, nu vreau sa ma pronunt, le stiti si voi la fel de bine, se vede si din avion.

Dar am si eu o intrebare (atentie! – e retorica, nu va apucati sa raspundeti 🙂 ): in comunicatele emise vis-a-vis de domnul Roncea sau domnul Ciachir, sau cati or mai fi fost, suntem si noi inclusi nu? Ca daca suntem in acelasi duh, automat intram sub incidenta organelor de justitie, nu? Chiar daca nu suntem nominalizati, ar trebui sa ne simtim inclusi… Si inca o chestie: poate cei de la Relatii cu Presa din cadrul Patriarhiei ar vrea sa-si revizuiasca modul de actiune (sau este impus de PF Daniel?) si sa-si pastreze energia pentru evenimente cu adevarat importante. Pesemne de aia nu prea reactioneaza sau daca o fac, o fac slab, ca nu le mai ramane destula vlaga. Poate ca ar fi bine sa dea dovada de maturitate – maturitatea este o virtute duhovniceasca.

Si ca sa raspund si celor dintre noi care ne acuza de fanatism/extremism/etc, le amintesc faptul ca noi suntem doar EFECTUL. Cauza trebuie cautata in alta parte. Dar ati vazut voi, vorba aia, vreo imparatie care sa se destrame pe sine?

Pana la urmatorul comunicat, va doresc toate cele bune.

PS! Nu vad de unde amanarea deciziei privitoare la IPS Corneanu, asta in conditiile in care, dupa cum am inteles, nici un cleric nu mai are voie sa puna piciorul pe pamant rusesc. Iar acest gest al rusilor este o sanctionare aspra pentru Sinodalii nostri. Oare ei pricep ceva din toate acestea? Dupa lentoarea cu care actioneaza, as zice ca nu. Vremuri grele, monser, caldura mare…

iunie 10, 2008 - Posted by | ATITUDINI, ECUMENISM, ORTODOXIE, POLITICA, STIRI | , , , ,

2 comentarii

  1. Foarte dubios de ce Daniel ezita sa ia masuri ferme, concrete, in cazul Corneanu. Dumnezeu sa-i dea intelepciune. Si lui si noua!

    Comentariu de dan zub | iunie 11, 2008

  2. -din cate am inteles si am auzit se vor lua masuri …dar nu pe fata se pare ca (mitropolitul Cornenu ) va fi pensioat!

    Comentariu de Robert | iunie 11, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: