STRATEGIA KOSOVO
Supun atentiei fratiilor voastre 2 articole din ZIUA, 13 martie 2008. Este vorba de CULISELE AFACERII KOSOVO si „INDEPENDENTA KOSOVO ESTE O EROARE”
Presedintele sarb Boris Tadici a dizolvat ieri Parlamentul si a convocat alegeri legislative pentru 11 mai, dupa o grava criza guvernamentala generata de disputele privind independenta Kosovo si apropierea de UE, relateaza Mediafax. Tadici a luat aceasta decizie dupa ce premierul nationalist Voislav Kostunita a decis sambata sa dizolve alianta cu Partidul Democratic (DS) al lui Tadici din cauza divergentelor profunde privind apropierea de UE, dupa independenta Kosovo. Proclamarea unilaterala a independentei Kosovo – factorul declansator al tulburarilor politice actuale – a fost prevazuta in cadrul strategiei de extindere a NATO, dupa cum o dovedeste o scrisoare a unui parlamentar german catre cancelarul Gerhard Schroder publicata de Centrul de Studii Globale din Canada. Deputatul CDU Willy Wimmer avea sa relateze intr-un interviu acordat Jurnalului pentru Politica Externa din Germania ca SUA se folosesc de Balcani in tratarea problemelor cu lumea musulmana si urmand politica lui Bismarck pentru a mentine dezechilibrul european.
In cadrul unei scrisori extrem de sincere, Willy Wimmer ii transmite cancelarului german Georg Schroeder (foto stanga, alaturi de Vladimir Putin) rezultatele unei conferinte la nivel inalt sponsorizate de Departamentul de Stat SUA pe 2 mai 2002 la Bratislava. Wimmer – care la acea data era vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE arata cauzele campaniei de bombardare a Serbiei timp de 78 de zile, scopurile extinderii NATO catre granitele Rusiei. La conferinta de la Bratislava au participat nume sonore ca Ronald Asmus (Council on Foreign Relations), John Bolton (fost ambasador SUA la ONU), Ian Brzezinski, Erhard Busek (reprezentantul SECI), Jan Figel (ministru adjunct de Externe slovac, actual comisar european). Din partea Romaniei au fost prezenti ziaristul Bogdan Chirieac, Sorin Frunzaverde (pe atunci ministru al Apararii), Sergiu Medar (pe atunci directorul Directiei de Informatii a Armatei).
In mesajul catre Schroder, Willy Wimmer arata ca „organizatorii conferintei au solicitat o recunoastere cat mai rapida a independentei Kosovo; ca organizatorii au declarat ca Iugoslavia se afla in afara oricarui cadru legal, in principal in afara Actului Final de la Helsinki privind inviolabilitatea frontierelor”. La aceasta conferinta, conform lui Wimmer, s-a aratat ca „razboiul impotriva Iugoslaviei a fost declansat pentru a rectifica o decizie gresita a generalului Eisenhower din timpul celui de-al II lea Razboi Mondial. De aceea din motive strategice trupele americane trebuie sa fie stationate aici pentru a compensa ocazia pierduta in 1945”.
Deputatul german arata ca „extinderea NATO ar fi folositoare daca s-ar reface situatia teritoriala in regiunea dintre Marea Baltica si Anatolia existenta la apogeul puterii Imperiului Roman. Din acest motiv Polonia trebuie flancata la nord si sud de state democratice, iar Romania si Bulgaria trebuie sa asigure legatura terestra cu Turcia”.
si
Fostul reprezentant permanent al SUA la ONU, John Bolton, a declarat ca, in opinia sa, recunoasterea independentei Kosovo este o eroare, pentru ca va contribui la dezvoltarea instabilitatii in Balcani, informeaza NewsIn. „Aceasta este o problema de care noi (SUA – n.r.) nu avem nevoie in Balcani, deoarece exista alte interese americane in aceasta regiune. Acestea nu trebuie sa constituie o problema in calea relatiilor SUA cu Rusia, care sunt cu mult mai importante pentru interesele nationale ale SUA. De aceea consider ca independenta Kosovo in special, in situatia actuala, este o eroare”, a spus Bolton.
Oficialul, in prezent colaborator stiintific superior al American Enterprise Institute, a recunoscut ca foarte multi politicieni vor invoca Kosovo drept un precedent, insa nu intotdeauna acestia vor proceda corect. Potrivit fostului diplomat, recunoasterea Kosovo a facut viata mai amara pentru Georgia, Moldova si alte tari, care sunt nevoite sa tina cont de aceste amenintari la adresa integritatii lor teritoriale.
In plus, Bolton sustine ca, la un moment dat, Kosovo ar fi ajuns la un acord cu Serbia in privinta independentei. ”Acest fapt s-ar fi produs intr-un moment anume, insa nu acum, cand exista lacune institutionale, ce pot fi utilizate de catre islamisti si persoane cu viziuni radicale”, a explicat John Bolton.
Intrebat daca este de acord cu afirmatia presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, potrivit careia Rusia alimenteaza tensiunile separatiste in Abhazia, Bolton a raspuns ca intelege punctul de vedere al presedintelui georgian.
„Intr-adevar, exista dovezi ca Rusia acorda ajutor Abhaziei si Osetiei de Sud. Cred ca aceasta este o problema fundamentala a Rusiei. Moscova trebuie sa recunoasca definitiv destramarea Uniunii Sovietice si faptul ca aceasta nu va putea fi restabilita. Rusia nu trebuie sa complice de fiecare data acele probleme ce nu trebuie complicate. Accentul pronuntat asupra problemei Kosovo face dificila rezolvarea unor astfel de conflicte teritoriale”, a declarat fostul diplomat.
Referindu-se la faptul ca Rusia se opune extinderii NATO, in special aderarii Ucrainei si Georgiei la Alianta Nord-Atlantica, Bolton a spus ca viziunile retrograde ale Rusiei in aceasta chestiune constituie o problema in calea extinderii NATO. „Consider ca Rusia si Occidentul trebuie sa identifice o structura de securitate comuna. Rusia este amenintata de extremismul islamic in aceeasi masura ca si alte state”, a conchis Bolton.
Un comentariu
Sorry, the comment form is closed at this time.
[…] Tony wrote an interesting post today onHere’s a quick excerptSupun atentiei fratiilor voastre 2 articole din ZIUA, 13 martie 2008. Este vorba de CULISELE AFACERII KOSOVO si “INDEPENDENTA KOSOVO ESTE O EROARE” […]
Pingback de STRATEGIA KOSOVO | martie 13, 2008