un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

NU, AUTONOMISTILOR

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) adopta la sfarsitul lunii ianuarie 2006, la initiativa lui Gyorgy Frunda, Recomandarea 1735 „Conceptul natiunii”, destinata sprijinului UDMR in promovarea autonomiei. La sfarsitul saptamanii trecute a fost publicata o replica a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei (CMCoE) care rastoarna recomandarea APCE. CMCoE respinge ideea definirii conceptului de natiune lasand la libertatea fiecarui stat sa se defineasca prin intermediul Constitutiei.

Presiunile maghiare de eliminare a sintagmei „stat national unitar” din Constitutia Romaniei nu mai pot fi legitimate prin documentele Consiliului Europei (CoE). Multitudinea abordarilor printre tarile europene a facut ca tentativa de eliminare a conceptului de natiune din constitutiile europene sa esueze. In plus, „precedentul Kosovo” a speriat statele europene care prin replica mentionata transmit un semnal clar pentru eliminarea posibilitatilor de aparitie a unor noi autonomii si procese de secesiune.

Replica Comitetului de Ministri arata ca aceasta institutie „a facut o examinare detaliata a recomandarii, discutand in mai multe ocazii o schita a replicii. In cursul acestor examinari, anumite concluzii au devenit evidente: in primul rand conceptul de natiune variaza considerabil de la un stat la altul, in al doilea rand, indiferent de aceste perceptii numeroase, conceptul de stat este un subiect la fel de sensibil pentru toate statele. In aceste conditii, Comitetul, realizand pe deplin dificultatea adoptarii unei singure pozitii neechivoce pe marginea problemei ridicate in recomandare, insa dorind sa acorde Adunarii Parlamentare o replica intemeiata, a decis sa caute un punct de vedere legal aditional”. Opinia a fost acordata de Comitetul pentru Drepturile Omului, care a sustinut ca „o definitie comuna a conceptului de natiune nu este necesara pentru aplicarea efectiva a standardelor Consiliului Europei privind minoritatile nationale, in special Conventia Cadru pentru protectia minoritatilor nationale”.

In anexa replicii CMCoE se arata ca „desi traditiile constitutionale si contextele difera, toate statele membre sunt atasate ideii de incluziune a tuturor cetatenilor lor in procesele de luare a deciziilor si in dezvoltarea unei societati inclusive, cu respect deplin pentru principiul ne-discriminarii”.

Altfel spus, asigurarea participarii egale la viata politica si sociala a minoritatilor constituie o garantie a respectarii drepturilor minoritatilor. Argumentele si presiunile in ceea ce priveste discriminarea minoritatilor in Romania devin astfel vorbe goale, avand in vedere participarea minoritatilor la actul de guvernare, ca si reprezentarea in forul legislativ.

CONTINUAREA IN ZIUA

martie 4, 2008 - Posted by | POLITICA, STIRI | , , , , , ,

Un comentariu

  1. […] Conservationist wrote an interesting post today onHere’s a quick excerptAdunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) adopta la sfarsitul lunii ianuarie 2006, la initiativa lui Gyorgy Frunda, Recomandarea 1735 “Conceptul natiunii”, destinata sprijinului UDMR in promovarea autonomiei. La sfarsitul saptamanii trecute a fost publicata o replica a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei (CMCoE) care rastoarna recomandarea APCE. CMCoE respinge ideea definirii conceptului de natiune lasand la libertatea fiecarui stat sa se defineasca prin intermediul Constitutiei. Presiunile maghiare de eliminare a sintagmei “stat national unitar” din Constitutia Romaniei nu mai pot fi legitimate prin documentele Consiliului Europei (CoE). Multitudinea abordarilor printre tarile europene a facut ca tentativa de eliminare a conceptului de natiune din constitutiile europene sa esueze. In plus, “precedentul Kosovo” a speriat statele europene care prin replica mentionata transmit un semnal clar pentru eliminarea posibilitatilor de aparitie a unor noi autonomii si procese de secesiune. Replica Comitetului de Ministri arata ca aceasta institutie “a facut o examinare detaliata a recomandarii, […] […]

    Pingback de NU, AUTONOMISTILOR | martie 4, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: