un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

RELIGIA IN SCOALA: A FI SAU A NU FI?

Domnul Razvan Bibire, jurnalist bacauan, scrie pe blogul sau un comentariu destul de rautacios la adresa mentinerii religiei in liceu, intitulat „Intoarcerea inchizitiei”. Despre acest subiect, am ales sa nu ma pronunt pe blog, facandu-se destul tam-tam pe aceasta tema. Pana acum… Am inteles ca pana si muftiul din Constanta s-a declarat solidar cu campania Patriarhiei. Se cuvin, cred, niste precizari, pe care le-am publicat si pe blogul sus-numit. Anume:

Despre stupiditatea sustinerii evolutionismului puteti citi si aici: https://sceptik.wordpress.com/2007/10/05/creationismul-este-condamnat-de-ue/

In ce priveste religia, se doreste a fi obligatorie pana in anul 11 de liceu, exclusiv, urmand ca in anii 11 si 12 sa fie materie optionala. Mentionez ca fiecare cult are dreptul de a-si elabora propria programa religioasa. Nu vad de ce se considera indoctrinare, ora de religie fiind mai mult decat o expunere de fapte sau intamplari istorice. La ora de religie se discuta mai multe probleme, de viata sa zicem. Religia are un rol major in formarea caracterului tinerilor si le ofera raspunsuri la diversele probleme ce ii framanta.

Religia ca materie scolara nu are ca scop formarea unor oameni religiosi neaparat ci mai degraba formarea unor oameni de caracter, indiferent de domeniul in care vor activa. Tot asa cum in urma studierii geografiei nu devenim geografi sau in urma studierii fizicii nu devenim fizicieni. Este vorba de niste notiuni generale…

Cat priveste aspectul moral, noi ortodocsii consideram ca Mantuitorul a venit sa ne indumnezeiasca, sa ne faca dumnezei, asadar nu cum spun catolicii sau protestantii doar ca o achitare juridica in fata Tatalui. Problema este mult mai complexa… Teoria evolutionista si scoaterea religiei din scoli reprezinta un atac ateist si dezinformare. Faptul ca religia se vrea a fi obligatorie reprezinta oferirea unei informatii tinerilor, pe care acestia aleg sau nu s-o aprofundeze. Mai degraba interzicerea predarii religiei precum si alte interziceri motivate de diverse drepturi, intruchipeaza mentalitatea comunista de spalare pe creier.

februarie 27, 2008 - Posted by | ATITUDINI, ORTODOXIE, STIRI | , , , ,

7 comentarii

 1. Sunt multi comunisti la putere. Tot ei au ramas.

  Comentariu de Monica | februarie 27, 2008

 2. Am intrat pe multe forumuri pentru a vedea opinia generala cu privire la predarea religiei, si din nefericire din ce in ce mai multe persoane de toate varstele cred ca reprezinta o forma de indoctrinare, o limitare a libertatii de gandire, probabil pentru a-si justifica propriul comportament importiva firii, cum ar fi sustinerea dreptului la avort. Desi orele de religie reprezinta ultima bariera ridicata pentru tineri in calea indiferentei, a promiscuitatii, a materialismului si a egoismului, unii considera ca nu sunt de nici un folos in formarea caracterului. E greu si sa incerci sa le explici, atat sunt de inversunati. Normal ca e inutil sa le vorbesti despre credinta, ca iti rad in nas, te mai fac si nebun sau fanatic la o adica; ar trebui macar sa vada utilitatea din punct de vedere moral si sa nu le nege copiilor dreptul de a fi informati pe larg cu privire la religie.

  Comentariu de Angie | februarie 27, 2008

 3. nu vor sa-si recunoasca si sa-si asume starea de pacatosenie pe de o parte, iar pe de alta n-au facut nici cel mai mic efort pentru a intelege ortodoxia sau ce face popa la biserica

  tocmai de aceea am initiat si serialul de Liturgica insa n-am avut prea multi clienti la el..

  deh, ce-si face omul cu mana lui…

  Comentariu de sceptik | februarie 27, 2008

 4. Urmaresc ceea ce scrii despre Sfanta Litutghie, dar pentru asta trebuie sa am o anumite stare (asezare sufletesca), de aceea le listez, ca sa le pot citi cu atentie, mai tarziu. Iti multumesc mult pentru asta. Dumnezeu sa te ajute.

  Comentariu de Monica | februarie 29, 2008

 5. Listeaza-le, listeaza-le 🙂

  salutari

  Comentariu de sceptik | februarie 29, 2008

 6. Dogmatism, in-toleranta si EV Mediu- Se vede ca Romania nu a trecut de Evul Mediu dpdv cultural si psihologic – – la noi Renasterea nu a ajuns….Vorba lui C-tin Radulescu Motru – sintem un popor tinar….prea tinar ….Poate ar fi bine sa se predea Istoria Religiilor – de catre un profesor – de istorie cu vaste cunostiinte de psihologie sociala…insa nu de un preot (de orice fel ar fi el)….Oricit de uman si deschis ar fi acel preot tot n-o sa reuseasca sa puna pe picior de egalitate toate religiile (in mintea lui)….etc…..etc….si atunci ma intreb cum o sa poata fi ne-partinitor…?! Nu mai vorbesc de manuale – in care e scris ceva de genul Dumnezeu pedepseste….etc…..
  A pune = intre Dzeu si pedeapsa-frica = blasfemie, indoctrinare, programare negativa, manipulare etc
  Dumnezeu e Iubire ! Nu e vreun capcaun care te agreseaza cind gresesti….insa e mai convenabil sa vinzi imaginea lui Dzeu asa, altfel cum ai mai manipula…mase intregi de oameni ? Bibliografie de iluminare: Gustave le Bon – Psihologia multimilor, Radulesc Motru – Psihologia poporului roman (ne caracterizeaza : gregarismul, gura lumii si religiozitatea de fatada…)

  Comentariu de c a | martie 13, 2008

 7. Ce spui matale…domnule/doamna c a?? de dogmatisme si INNPOIERI si INCHISTARI …medievale?
  De ce aveam noi nevoie de RENASTERE…domnule?
  Renasterea este REINTOARCERE LA …PAGANATATEA LUMII ANTICE, si la IDOLATRIA OMULUI!! Este intoarcerea fetei de LA CER catre pamant, si de la DUMNEZEU…la om!
  Si de ce spui ca un preot NU AR PUTEA PREDA …religie ortodoxa? Fiindca nu ar fi cult? fiindca ar fi NEPARTINITOR fata de alte religii etc?!
  Mon cher, bati campii cu eleganta!

  LIMBI CLASICE, FILOSOFIE, PEDAGOGIE, ISTORIA RELIGIILOR, LIMBI STRAINE, PSIHOLOGIE si alte discipline umaniste SE STUDIAZA LA FACCULTATILE de TEOLGIE ORTODOXA din tara asata!
  Ca sa stie viitorii absolventi sa stea de vorba si cu imparatul si cu omul simplu, si cu carcotasi ca matale, si cu oameni care sunt sinceri dar care isi pun serioase probleme existentiale!

  Te rog sa nu incurci doua chestiuni si anume „predarea dogmelor” si…”dogmatism”, ambele au la baza cuvantul si termenul de „dogma”!

  Dar stii dumitale domnle ce inseamna DOGMA?
  Uite ce, inseamna UN ADEVAR AL BISERICII care are 5 CARACTERISTICI si TRASATURI, se asemana cu o axioma matematica:

  1. ADEVAR care este DESCOPERIT (REVELAT) de INSUSI DUMNEZEU din ceruri, care nu a fost inventat si cugetat si…”gandit” de oameni!

  2. ADEVAR DEZVALUIT prin BISERICA CRESTINA (prin intemediul POPORULUI LUI DUMENEZEU)! Dumnezeu a descoperit ADEVARURILE SALE mai intai la oamenii sai si la POPORUL SAU, care il are Dumnezeu ca DOMN si STAPAN si IMPARAT si LEGIUTOR si INVATATOR!

  3. ADEVAR care SE POATE PRICEPE, INTELEGE si INSUSI! Dumenezeu nu a descoperit ABERATII si ELUCUBRATII si INEPTII si NEROZII, ci ACELE LUCRURI pe care oamennii LE POT INTELEGE si deprinde!

  4. ADEVAR …NEMODIFICABIL si NESCHIMBABIL si…NE APGRADABIL si NEEVOLUABIL, ci IMUABIL si „batut in cuie” daca vrei! asa cum sunt axiomele in matematica, adica CUNOSTINTE CLARIFICATE PENTRU TOTDEUNA asupra carora nu se mai poate reveni ulterior. Si asa cum sunt in drept si justitie HOTARARILE JUDECATORESTI DEFINITIVE si…IREVOCABILE!
  Aici este problema spinoasa si delicata in dialogurile cu „carcotasi” ca dumitale, si cu alti contestatori ai Ortodoxiei si ai DOGMELOR EI, si anume ca noi (ortodocsii) afirmam ca avem un adevar NU RELATIV ci ABSOLUT, si care nu mai poate suferi modificari, fiindca NU ARE NEJUNSURI SI CUSURURI!, fiindca este DESCOPERTIT chiar DE DUMNEZEU CEL DIN CER care a venit pe pamant IN CARNE SI OASE DE PAMANTEAN printre pamanteni! SI EL acest DUMNEZEU intrupat a afirmat ca CUVINTELE si ADEVARURILE lui nu sunt oarecare CI VENISCE si IMUABILE, caci a zis „CERUL SI PAMANTUL VOR TRECE, DAR CUVINTELE MELE NU VOR TRECE!”

  5. ADEVAR OBLIGATORIU pt. MANTUIRE, care nu este …FACULTATIV si nici OPTIONAL, care este OBLIGATORIU pt. crestinii ortodocsi de a fi CUNOSCUT, INSUSIT, RESPECTAT, si mai ALES TRAIT si APLICAT in viata lor!

  Iar referitor la ideea ca DUMENEZEU este IUBIRE!
  DA! In BIBLBLIE Dumnezeu este definit prin 4 CUVINTE si expresii – sintagme frazeologice: 1. „EU SUNT CEL CE SUNT” (cf.IESIREA (EXOD) cap.3, vers.14); 2. „DUMNEZEU ESTE FOC MISTUITOR” (cf. Deuteronom, cap.4, vers.24; Evrei, cap.12, vers.29); 3. „DUMNEZEU ESTE DUH” (cf. IOAN, cap.4, vers.24); 4. „DUMNEZEU este IUBIRE” (cf. 1 IOAN, cap.4, vers.8 si 16).

  Dar Dumnezeul acesta iubitor este SI DREPT. Un Psalm al lui David spune asa: „DREPT ESTE DUMNEZEUL NOSTRU SI NU ESTE NEDREPTATE INTRU DANSUL” (cf. PSALMUL 91, vers.15), iar unalt psalm spune astfel: „DREPT ESTE DOMNUL SI DREPTATEA A IUBIT SI FATA LUI SPRE CEL DREPT PRIVESTE” (cf. Psalmul 10, vers.7).

  Dumnezeul acesta S-A DESCOPERIT PE SINE INSUSI, Intr-un unic FEL, si anume asa cum a vrut EL si nu cum ar fi vrut oamenii!
  Si EL vrea SA-L CINSTIM ASA CUM EL PRETINDE si cum EL A ARATA ca voieste si nu cum isi inchipuie si viseaza oamenii, pt. ca EL CARE, care A FACUT TOATE CATE SUNT dupa O ORDINE si CU RANDUIALA, el „NU ESTE UN DUMNEZEU AL NEORANDUIELII” ci al ORDINII si ARMONIEI si PRECIZIEI!

  Necazul este ca multi spun ca ei il iubesc pe Dumnezeu DAR NU VOR SA-L IUBEASCA si CINSTEASCA si RESPECTE si ADORE si ASCULTE si….slujeasca ASA CUM CERE EL!, ci asa cumconsidera ei.

  Din cele ce le-ai scris mai sus, S-A VAZUT ca nici tu, frate sau sora NU IL CINSTESTI ASA CUM VREA EL, caci ai o parere tare deformata si plina de dispret FATA DE TOT ADEVARUL si DOCTRINA BISERICII si fata de OAMENII EI!

  Mai am o singura idee de adaugat. Un filosof spunea ca POATE SA FIE INVATATOR intr-un domeniu numai un om care il cunoaste bine. OR, un preot ESTE nu numai un teolog teoretician, ci SI LITURGHISITOR, adica PRACTICANT si EXPERIATOR AL CULTULUI si PUTERILOR HARICE si SACRAMENTELOR date si INSTITUITE de INSUSI DUMNEZEU CEL INTRUPAT!

  Si atunci de ce nu ar fi capabil un preot SA II INVETE PE COPII RELIGIA? Oare cine s-ar pricepe mai bine ca el, si cine ar fi mai nimerit ca el?
  Cei ca tine, care zac in confuzii si idei neclarificate?

  Pai de nu ar fi oameni specialisti pe bucatica lor TOATE DOMENIILE AR DECADEA, cu…teoreticieni generali si plini de cultura generala ca cei de alde matale!

  Ia sa iti reconsideri parerile despre ORTODOXIE, iar de nu esti ortodox sau practicant ortodox, cel putin precizeaza, ca sa stim cu cine avem de a face, si sa nu ne mai racim gura de poamana!

  Un ortodox…!

  DOAMNE AJUTA!

  Comentariu de VELA GHEORGHE | martie 14, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: