un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

INTERPRETARI PROTESTANTE

Fara a avea dorinta de a porni un Jihad, sau o Cruciada, scriu cateva randuri si despre protestanti, ca sa nu se simta lasati pe dinafara, avand in vedere ca problemele ortodoxiei nu ma feresc sa le remarc aici, precum si actiunile catolicilor cu interes pentru Biserica Ortodoxa. Citind mai multe site-uri/bloguri ne-ortodoxe iti poti da seama cu usurinta de impasul in care se afla acele suflete asupra carora nu se coboara Sfantul Duh, de orbirea lor sufleteasca si intunecarea mintii. Astfel, blogul unui duh intaratat vorbeste despre o conferinta evanghelica la care a luat parte, fiind foarte entuziasmat. Eu n-am fost acolo, citesc din ce scrie pe blog, insa nu poti sa nu te intristezi cand auzi despre cuvinte ca marketing, lider, strategie, toate avand conotatii religioase. Cei prezenti la acea conferinta au invatat cum sa fie lideri de biserica, de comunitati, cum sa-i faca pe altii lideri in acelasi domeniu, cu alte cuvinte tot ce tine de leadership sau management. Puteau fi prezentate chiar „concepte laborioase, diagrame sofisticate şi teorii care mai de care mai alambicate”, dar n-a fost cazul… „Surpriza mare a fost să vedem că s-a pornit de la aceeaşi problemă simplă, care ne frământă pe fiecare: cum poţi să faci o biserică azi care să fie similară cu cea din Faptele Apostolilor”. Cu alte cuvinte nu mai insistam pe calea celor din vechime, desavarsirea prin post si rugaciune, sau dobandirea discernamantului prin Harul lui Dumnezeu pe care ar trebui sa ne sarguim sa-l atragem. Nu, in ziua de astazi, ne-am adaptat la cerintele pietei: slogane, strategii, s.a.m.d.. Ce sens are sa-i vorbesti unui protestant despre Traditie, despre Sfintii Parinti (viata + opera)? El e ferm convins ca daca a aparut in istorie la anul 1500 are si el dreptul la un colt de Rai. Nu?

Ma-ntreb daca in pauza de cafea au cantat din mandoline si chitari…

Un alt blog protestant m-a amuzat copios. Omul asta chiar crede ca durerile de rinichi si apendicita sunt interventia directa a lui Dumnezeu. Si ofera chiar si un index scripturistic pentru edificare, ca nu cumva sa credem ca protestantii nu cunosc Scriptura. Redau si eu cele scrise pe acel blog:

Psalmi 26:2 Cercetează-mă, Doamne, încearcă-mă, trece-mi prin cuptorul de foc rinichii şi inima!

Ieremia 17:10 „Eu, Domnul, cercetez inima, şi cerc rinichii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtare lui, după rodul faptelor lui.”

Ieremia 20:12 Şi acum, Doamne, Dumnezeul oştirilor, care încerci pe cel neprihănit, care pătrunzi rinichii şi inimile, fă-mă să văd răzbunarea Ta împotriva lor! Căci Ţie îmi încredinţez pricina.

Iov 16:13 Săgeţile Lui mă înconjură de toate părţile; îmi străpunge rinichii fără milă, îmi varsă fierea pe pământ (asta-i culmea, să ai criză de fiere şi de rinichi în acelaşi timp)

Apocalipsa 2:23 Voi lovi cu moartea pe copiii ei. Şi toate Bisericile vor cunoaşte că „Eu Sunt Cel ce cercetez rinichii şi inima”: şi voi răsplăti fiecăruia din voi după faptele lui.

Un evanghelist din Cluj este trist ca IPS Bartolomeu socoteste sectele neoprotestante unul dintre cele mai mari pericole la adresa ortodoxiei. Ei, neoprotestantii nu pricep de ce atata rautate si prigonire intre fratii crestini. Sa le dam cateva indicii? Pai in primul rand prozelitismul agresiv, mai ales perioada de dupa ’90 dar si cea de astazi. Recenta Lege a cultelor interzice prozelitismul, insa nu-l defineste si nici nu precizeaza pedeapsa. Cu alte cuvinte este lasata la bunul simt al aderentilor. Bun simt de care unele secte nu dau doavada, iar cine nu crede sa iasa pe strada si-i va vedea cu tolba de pliante dupa ei. Frati „crestini” au oare Romania nu era increstinata deja cand ati dat voi pe-aici? Poate n-ati auzit de lucrarea misionara a Sfantului Apostol Andrei desi unii sustin ca am fost vizitati in partile Dunarii si de Sfantul Apostol Filip… Dar Sfantul Duh vorbeste mai ales prin quakeri vostri, noii Apostoli de care trebuie sa facem ascultare, nu?

Un alt lucru intrigant care ar trebui sa ne puna pe toti pe ganduri, mai ales pe ei, este Decretul national si de siguranta a statului, numarul 927/1942 prin care cultul baptist era scos in afara legii. Motivul? Instigarea impotriva statului, participarea (prin reprezentanti) la Tratatul Ribbentrop-Molotov si la Dictatul de la Viena. De asemenea, ei s-au manifestat subversiv impotriva romanilor prin legaturile lor cu fratii din Anglia si SUA in vremea celui de-al doilea razboi mondial, iar dupa 23 august 1944 s-au aliat cu sovietele pentru ingenuncherea poporului roman sub dicatura proletara. Asa se face ca prin Decretul-Lege publicat in MO nr. 253 din noiembrie 1944, Statul comunist recunoaste primul cult religios: cultul baptist. Este fara indoiala o rasplata pentru sprijinul acordat.

Iata cum apusenii, fie prin catolicizanti, fie prin neoprotestanti, a jucat un rol important in faramitarea si asuprirea poporului roman. Si acum se fac ca nu pricep de ce Biserica Ortodoxa doreste a fi numita Biserica Nationala. Cred ca e limpede de ce!

februarie 14, 2008 - Posted by | ECUMENISM, ORTODOXIE | , , , , , ,

50 comentarii

 1. Stimate domnule Bacauanu Mihail,

  „Evanghelistul din Cluj” este programator, si site-ul pe care l-ati vizitat este unul proponderent de informare pentru comunitatea evanghelica din Cluj-Napoca, dupa cum ati fi putut citi la pagina aceasta: http://clujulevanghelic.ro/acasa/

  Daca vom ajunge eu si dumneata prin Harului Dumnezeului cel Milostiv in Imparatia Sa, una din dorintele mele o sa fie sa stam pe locuri apropiate la masa Mirelui, dar nu numai cu dvs., ci si cu toti exclusivistii (sunt destui si intre protestanti) care vor fi ajuns acolo.

  Apoi, eu cred ca putem face mult mai multe pentru mantuirea semenilor nostrii decat sa infieram pe cei care cred ca si noi in Trinitate, Scriptura, iertare pacatelor si inviere.

  Dvs. care sunteti un om onest cu dvs. insiva stiti prea bine ca popopul roman este in mare parte crestin cu numele, si religiozitatea lui este una de fatata, de duminica si de sarbatori. Sunt si preoti care recunosc ca ortodocsii practicanti sunt minoritari ca procent.

  Eu cred ca eforturile noastre ar trebui sa se indeprte spre aceia care sunt nepracticanti. In special de aceia sunt preocupati protestantii, si va asigur ca daca poporul ar fi drept marturisitor si cunoscator al credintei celei vechi, al bunei traditii si a invataturilor Sfintilor Parinti, nu s-ar mai gasi loc pentru alte religii in aceasta tara.

  Eu cred ca cel mai mare pericol care deja a depasit stadiul de pericol si este deja o realitate este secularizarea mintii si a faptelor.

  Sa va fie credinta intru mantuire, si fapte intru iubirea aproapelui.

  Comentariu de Vasile Tomoiagă | februarie 14, 2008

 2. “Evanghelistul din Cluj” nu s-a vrut a fi o jignire domnule Tomoioaga… M-ati inteles gresit nu-i vorba de infierare este vorba despre Adevar si ridicarea minciunii la rang de dogma. Cine a infiintat Miscarea Adventista, spre exemplu? Un fermier nauc si a fost continuata de o schizofrenica care n-a terminat nici macar 4 clase din cauza ca avea halucinatii. Ulterior a pretins ca are revelatii. Ce e circul ala unde quackerii confunda indracirea cu roadele Sfantului Duh? Ce e circul asta cu muzici si chitari la rugaciune, spectacol ieftin pentru a incuraja mandria de sine si superifialitatea…

  Domnule eu sunt printre cei care sustine fatarnicia ortodocsilor. Am si scris cateva subiecte pe blog pe aceasta tema. Iar serialul despre Liturgica vreau sa aduca lamuriri si sa sedimenteze cateva notiuni esentiale pentru ortodocsi. Insa problema e alta: or fi orotodocsii superficiali dar asta e din vina lor ca nu-s ravnitori, in timp ce sistemele protestante se marginesc in a da raspunsuri superficiale la probleme ce ne framanta, incurajand astfel superficialitatea de care dvs ii acuzati pe ortodocsi.

  Este sigur faptul ca secularizarea si neintelegerea cuvantului crestin poate fi socotit dusman comun insa prin insasi sistemele sectare, si aici aluneca si Biserica Catolica, din cate vad- nu fac nimic concret pentru eradicarea fenomenului. Si chiar daca ar vrea s-o faca n-au cum.

  Ati pomenit de sinceritate cu noi insine, domnule Tomoioaga, si de invataturile Sfintilor Parinti, atunci sa ne intoarcem la ele si sa nu mai cautam interpretari dupa mintea noastra. Solutia e la indemana oricui. Nu mai incurajati parerea de sine in adunarile voastre si indemnati pe oameni sa gandeasca pentru ei si sa se uite in istorie. Sa inceapa chiar cu istoria cultului lor, poate astfel vor observa si ei ce schizofrenici au ca fondatori.

  Sa va lumineze Dumnezeu sa intelegeti gravitatea incurajarii si raspandirii unui sistem sectar. Reveniti la ortodoxie, nu pentru ca zic eu, nu pentru oarecare interese ci PENTRU MANTUIREA SUFLETELOR VOASTRE!

  Doamne-ajuta!

  Comentariu de sceptik | februarie 14, 2008

 3. Sceptikule,

  Înaine de a acuza pe unii si pe altii de schizofrenie, invata sa citesti corect un text si nu mai pune in carca altuia lucruri pe care el nu le-a spus. Nu de alta dar nu prea pare o practica ortodoxa, mon cher.

  Pe blogul unui duh intaratat pe care pretinzi sa-l citezi nu scrie nimic de marketing, mandoline sau chitari, nici de slogane… tot asa cum la Faptele Apostolilor nu scrie de tradite, tamaie, icoane, pupatul mainii, pomana, coliva, parastase, relicve, liturghii, vecernii, molifte, lumanari si alte asemenea inovatii generatoare de venituri eclesiale.

  Ce ma surprinde cel mai tare nu este tonul rauvoitor, fiindca nici nu ma astept la altceva, ci este modul in care manipulezi istoria in acest demers cu adevarat isteric, care nu are nimic in legatura cu realitatea. Dupa mintea dumitale baptistii au fost scosi in afara legii in 1942 pentru ca au participat la pactul Ribentropp-Molotov si la Dictatul de la Viena… halal rationament… uiti ca in 1942 tara era in mainile celor care au efectuat atat Dictatul cat si Tratatul Ribbentropp… ce motive ar fi avut ei sa-si pedepseasca asa ‘colaboratorii’? De fapt baptistii au avut bisericile inchise de pe vremea tulburarilor legionare si a dictaturii regale, ca urmare a presiunii enorme exercitate de biserica majoritara. Culmea nesimtirii istorice este pretentia ca in noiembrie 1944 statul roman era de sorginte comunista… asta nici macar istoricii comunisti nu au indraznit sa pretinda… ei definind inceputul epocii cu data de 6 martie 1945 cand s-a instaurat guvernul Petru Groza, in urma unor alegeri fraudate din greu.

  Daca sufletele protestantilor se afla in impas, dragul meu, ale ortodocsilor mi-e si frica sa spun unde se afla. E ca in bancul acela unde comunistii afirmau: „capitalismul este pe marginea prapastiei”. Evident, comunismul era cu un pas inainte! Asa si cu sufletele ortodocsilor.

  Comentariu de mihai | februarie 14, 2008

 4. Mihai nu acuz pe nimeni, istoria o face! Si tot ea estimeaza si urmarile. Cat priveste informatia preluata de pe blogul tau reciteste articolul si vezi contextul si mai ales unde se opreste referinta la blogul tau.

  Nu este nici un ton rauvoitor, dar voi incurajati circoteca si faceti si prozelitism agresiv ca sa atrageti oamenii la invatatura voastra superficiala si nedeplina, prin care sufletele adeptilor vostri sunt in mare necaz. Faci referire de FA si apoi de invataturile voastre, dar pana la voi ce-a fost, vid total? Biserica a crescut in Duhul Sfant si Dumnezeu a ridicat oameni potriviti la timpul potrivit pentru a cerne graul de neghina, se pare ca unele neghine au ramas… Cat priveste sectele din Romania ele au lucrat mai tot timpul impotriva idealului romanesc, ele au venit dinafara si nu au nimic nobil in ele. Invataturile voastre sunt hule si blasfemii, oare cand o sa va dati seama? Va place autosuficienta…

  Sufletele protestantilor se afla in impas pentru ca intreg esafodaj este prost, de aia. Sufletele ortodocsilor sunt si ele in impas dar asta pentru ca suntem noi lenesi si neravnitori, ne-am dat cu duhul lumii. Fa un pelerinaj pe la marii duhovnici si pe la marile manastiri, asa de curiozitate poate te lumineaza Dumnezeu sa intelegi ce inseamna si cum lucreaza Harul Sau.

  Doamne-ajuta!

  Comentariu de sceptik | februarie 14, 2008

 5. Dragul meu,

  Cred ca faci risipa de epitete si de acuzatii care nu au nici un suport. Folosesti vorbe mari dar, daca ti-as cere sa le definesti, cred ca ai ingheta… De exemplu, poti sa-mi spui care este „idealul romanesc”?

  Lumina spirituala sa stii ca nu vine nici de la Rasarit si nici de la Apus, cu atat mai putin de la manastiri si de la duhovnici. Lumina vine de la Dumnezeu, prin Cuvantul Lui si lucrarea iluminatoare a Duhului Sfant.

  Te bati in piept cu vechimea unei institutii… asta doi bani nu face. Credinta adevarata s-a transmis prin oameni si nu prin institutii. Institutiile, istoria o stie, au fost corupte si nedemne, nu vreau sa dau exemple aici, dar sunt sigur ca le stii foarte bine. Eu nu m-as mandri cu ele.

  Dumezeu poate sa-si ridice oameni ai Lui in fiecare generatie, fara a purta povara esecurilor tuturor generatiilor anterioare. Daca ai citi Biblia mai mult si mai putin parerile unora si ale altora, te-ai lumina si tu indeajuns. Lumine iti este foarte aproape, dar daca o tii sub obroc, la ce folos.

  Daca te uiti pe harta Europei vei vedea ca popoarele eminamente ortodoxe sunt cele mai inapoiate… Te-ai intrebat vreodata de ce? Din cauza conspiratiei sectantilor? Haida de!

  Comentariu de mihai | februarie 14, 2008

 6. Sceptik,
  limbajul si ura din spatele a ceea ce exprimi nu te poate tine alaturi de adevaratii duhovnici de sorginte ortodoxa cu care te lauzi, si care sunt reali dealtfel; te descalifici singur prin maniera de abordare a subiectului; intr-un asemenea caz cultura teologica nu face doi bani…
  Nu te supara pe mine, sau supara-te, dar te manifesti ca unul din galeria lui Gigi Becali; oare de-aia sa-l fi decorat BOR pentru virtutile sale crestine?; nu cred ca de-aia…, dar oricum pretul platit a fost cam mare; ma refer la BOR – desigur.

  Comentariu de Beni | februarie 14, 2008

 7. Draga Mihai, tizule :), sunt prea mandru ca sa pornesc o discutie fara sa stiu ce vorbesc. Altii m-ar contrazice si m-as face de rusine. Uite sa-ti raspund pe scurt,. Anabaptistii, stramosii vostri, sustineau printre altele ca Hristos a fost doar un om si credeau in imparatia celor 1000 de ani; penticostalii sustin botezarea cu Duh Sfat, care le confera aceeasi bucurie de fiecare data cand se coboara peste ei, retraind bucuria de care s-au impartasit Apostolii pe vremea Mantuitorului. De asemenea ei socotesc Duhul Sfant drept o creatura, care a ramas in locul Mantuitorului pe pamant. Helen White, continuatoarea culutului adventist, dupa esecul fermierului Muller in a prezice data venirii Mantuitorului pentru a-si intemeia imparatia de 1000 de ani, sic! n-o fost anul 1843, nici 1844, suferea de boli psihice, epilepsie, halucinatii… Acestia sunt intemeiatorii vostri fratilor.

  Lumina vine de la Dumnezeu dar trebuie sa te faci vrednic de a primi lumina, adica sa te despatimesti, mai intai. Trebuie sa atragi harul asa cum a facut si Maica Domnului, care de copila a trait in curatie, prin faptele tale. Trebuie sa te arati vrednic de a primi harul, iar duhovnicii de care zici tocmai asta au demonstrat. Nu-i neaparat sa fii calugar ca sa fii om duhovnicesc, insa apropos de manastiri…

  Nu ma bat in piept cu vechimea unei institutii. Ma bat in piept cu supravietuirea Bisericii de-a lungul vremii, cand lupii in blana de oaie au vrut s-o sfasie si n-au reusit. Biserica nu greseste Mihai. Oamenii din Biserica pot gresi pentru ca daca spunem ca suntem fara de pacat, mincinosi suntem. Omul e supus ispitei, mai ales crestinii, de aceea sunt caderi. Important este sa le depasesti. Biserica ortodoxa este garanta adevarului scripturistic deoarece veacurile trecute peste ea, nu i-ai schimbat credinta, iar aceasta credinta a fost lamurita de oamenii sfintii ai Bisericii, nu sfintiti, adica preoti ci sfinti, asupra carora s-au revarsat darurile Duhului. Pai tu compari pe Helen White cu Isaac Sirul, sau Cu Grigorie Palama? Sau pe Muller sau Muntzer cu Ioan Damaschin sau Maxim Marturisitorul? Inainte de a vorbi citeste-le viata, studiaza ortodoxia si apoi zi ce crezi, nu te trezi vorbind din amintiri, pe baza unor idei preconcepute. De aia te-am trimis la marii duhovnici, sa-i cunosti.

  Am citit Biblia cap coada si am ajuns la aceeasi concluzie. M-am luminat si am vazut in ce inselare sunteti bietii de voi.

  Tarile ortodoxe sunt cele mai sarace draga Mihai pentru ca exista aceasta discrepanta intre Vest si Est nu de altceva, si mai ales pentru faptul ca popoarele ortodoxe n-au avut colonii de la care sa suga aurul, asa cum au facut englezii, spaniolii sau francezii. Da, a iesit Rusia oleaca din matca, insa pe vremea tarilor n-a dus o politica expansionista, asta s-a intamplat de-acum un secol. Oricum decat sa dam socoteala pentru bogatiile furate mai bine in banca noastra, nu?

  Si nu uita ca ortodocsii au avut oameni de seama printre ei in mai multe domenii, oameni de stiinta, scriitori, s.a.m.d.. Asa ca mai degraba e rautacios comentariul tau decat postarea mea.

  Vorbesti despre idealul roman? Da acum e destul de greu de nuantat, desi nu imposibil. In linii mari e acelasi. M-amm referit la faptul ca austro-ungarii au uneltit prin catolici si calvini la maghiarizarea si insusirea definitiva a Transilvaniei. La fel si Polonii fata de Moldova… Cred ca ai prins ideea.

  Comentariu de sceptik | februarie 14, 2008

 8. Beni, nu m-am alaturat marilor duhovnici ortodocsi. I-am comparat pe ei cu initiatorii cultului vostru. De ce spui ca scriu din ura? Si de ce-la duci pe Gigi Becali in discutie, nu pricep? De ce nu vrei sa-mi raspunzi: unde e succesiunea voastra apostolica, de ce va amnifestati ca niste indraciti (quackerii) si puneti aceasta pe seama Sfantului Duh? De ce nu vreti sa recunoasteti ceea ce este evident? De ce amagiti lumea? Va place sa-i tineti sub papuc…

  Comentariu de sceptik | februarie 15, 2008

 9. eu legat de nenea sceptik mi-am exprimat deja parerea… baiatu asta habar nu are ce vorbeste

  Comentariu de waszlaw | februarie 15, 2008

 10. De ce le e frica la ortodocsi de protestanti??? De ce nu vad ca problema e in curtea lor..de ce pleaca oamenii in alta parte??? se pare ca nu sunt multumiti cu ce primesc acolo…cred ca traim intr-o tara civilizata si trebuie sa invatam sa-i respectam pe ceilalti cu atat mai mult ca sunt frati de-ai nostri…pana nu vom invata asta..vom repeta greselile trecutului si vom plati un pret prea mare..pentru ce???mai pune mana pe istorie..ar fi bine sa nu dezinformezi opinia publica..asta te descalifica din start..

  Comentariu de Ariel | februarie 15, 2008

 11. Cine a dat nastere capitalismului??? Cine a eliberat sclavii??? Mult hulitii de englezi(care nu sunt ortodocsi) care au supt de pe altii..daca nu erau ei cu gandirea lor bazata pe Biblie cred ca si azi traiam in evul mediu…

  Comentariu de Astra | februarie 15, 2008

 12. Si ortodocsii se lauda cu traditia lor..de-acord ei o au, dar din pacate traditia mai mult ii incurca decat sa-i ajute e ceva de genul fariseilor pentru care traditia era mai importanta decat legea..

  Comentariu de Astra | februarie 15, 2008

 13. Ariel, ortodocsi lor nu le e frica de protestanti si eu aici nu mi-am propus sa portnesc o disputa ortodox vs protestanti. Nu cred ca ai inteles: mi-am exprimat niste nedumeriri legate de cultul vostru: fata de cei care l-au intemeiat si fata de urmari. Nu cred ca ortodocsii „pleaca” undeva din cauza ortodoxiei ci pentru ca la voi gasesc raspunsuri ieftine si superficiale. Voi nu postiti, nu va spovediti, nu stati 4 ore la o slujba duminicala in picioare, nu faceti fapte bune, asa ca nu cred dezinformez ci cred ca voi nu sunteti informati. Astept in continuare replici si lamuriri fata de persoanele care au intemiat cultele neoprotestante si invataturile lor fata de Sfanta Treime atunci si acum. Mai cititi voi pentru ca nu eu am scris istoria sinu va prezint istoria mea.

  Astra, vorbestei fara sa stii despre Traditie. Traditia nu a provocat fariseismul, asta vine din mintea noastra slinoasa si impatimita. Traditia nu-i neaparat mai importanta decata Legea, asta e o idee preconceputa ci din Traditie putem afla raspunsuri la probleme fara a retrai gravitatea lor de fiecare data. De asemenea, Traditia este o CONFIRMARE a drumului drept pe care ne aflam, deoarece in Traditie poti vedea o continuitate a ibvataturii Bisericii si o pastrare a ei.

  Cat priveste capitalismul englez nu stiu daca este un argument pertinent. Eu as aduce in discutie revolutia franceza SAU mai bine zis invocarea de catre toti presedintii americani a lui Dumnezeu pentru atacarea altor state.

  Comentariu de sceptik | februarie 15, 2008

 14. Stimate domnule Bacauanu,

  Revin, desi cu grea inima vazand exclusivismul cu care priviti ortodoxia si unele afirmatii cu privire la alte credinte.

  Doresc sa clarific totusi unele aspecte despre care ortodocsii sunt destul de ignoranti (dupa cum sunt foarte, foarte multe lucruri in ortodoxie fata de care protestantii sunt ignoranti).

  In primul rand numele meu este Tomoiaga, nu Tomoioaga, o greseala care se face destul de des.

  Apoi, sa stiti ca si protestantii tin post. Biserica in care sunt eu a tinut post (cate una sau mai multe persoane pe zi) timp de 40 de zile parca. De doua ori. Si mai stiu si alte biserici care au avut zile de post recent, in Cluj-Napoca. Si vinerea de obicei postesc si eu, de la mancare, pana dupa masa.

  Nu stam 4 ore in picioare, e drept. Dar sunt cred si biserici ortodoxe cu banci, eu cred ca am vazut prin Cluj. Eu cel putin am stat, dar nu 4 ore, ca de obicei se vine la biserica pe la 10, 10:30, pana pe la 11, si se sta pana la 12. Am mers la biserica ortodoxa de mic pana pe la 20 de ani, si stiu foarte bine. Ce e putin mai nepotrivit este atitudinea protestanta in ce priveste rugaciunea, care e in sezut sau in picioare, rar pe genunchi.

  Fapte bune, sa va ierte Dumnezeu, dar aici nu cred ca suntem in urma ortodoxiei, si procentual, si cantitativ. Donatiile in bani si alimente, pentru diferite nevoi sau in caz de dezastre, sunt ceva obisnuit in bisericile protestante (aici ma reref la baptisti, penticostali).

  Faptul ca m-ati numit evanghelist nu l-am considerat o jignire, ci eu am obiceiul sa tin la corectitudinea informatiilor, ceea ce nu e usor.

  Parere mea este ca protestantismul roman pierde enorm prin ignoarea istoriei Bisericii dupa secolul apostolic pana la reforma. Dar, greseala noastra este depasita numai de incapacitatea ortodoxiei de a aduce buna traditie si dreptele invataturi in mijlocul poporului. La asta va doresc eu succes.

  Sper ca prioritatile si programul sa-mi permita sa incep si eu o lectura cat de cat a scierilor Sfintilor Parinti, mai ales ca multi din ei au fost apologeti, asa cum aspir si eu, la o scara redusa desigur. Poate o sa incep cu tizul meu, Sf. Vasile cel Mare.

  Fiti pe pace.

  Comentariu de Vasile Tomoiagă | februarie 15, 2008

 15. Domnule Tomoiaga, iertati-ma pentru eroarea de tipar, n-a fost cu intentie…

  In privinta postulu stiu de ce spuneti cunosc si eu cazuri insa acestea sunt recente si nu sunt amintite in cultul protestant ca fiind o regula; deocamdata sunt cazuri izolate.

  Nu am zis ca daca nu stai in picioare 4 ore cazi in pacat. M-am referit la faptul ca fata de protestantism, ortodoxia cere un efor mai mare, din toate punctele de vedere. Statul in pcioare era doar un mic si nesemnificativ exemplu. Donatiile de care amintiti sunt facute de cele mai multe ori in scop prozelit. Si chiar si asa, fapta buna este mantuitoare numai cand se face in numele lui Hristos nu din punct de vedere social! Atentie, da? Ori in aceasta privinta, doctrina protestanta spune ca faptele bune nu conteaza in actul de mantuire, doar credinta. Asta nu inseamna ca protestantii sunt niste infractori, sau oameni rai. Cred ca intelegeti ce vreau sa spun, nu?

  Nu numai protestantismul roman pierde enorm domnule Tomoiaga si poate corect ar fi sa spunem protestantii nu protestantismul, pentru ca sufletele oamenilor trebuie salvata nu miscarea protestanta. Iar prin strategiile de management/marketing care sunt amintite si pe prologos, omul devine un produs.

  Ortodoxia in tarile ex-comuniste trece acum prin clipe nu tocmai bune insa nu vad in ce consta incapacitatea aceasta a Ortodoxiei. A Bisericii Romane, poate, insa Ortodoxia e la fel din clipa apostolica si pana acuma stimabile. A ramas la fel si asteapta ca niste oameni de buna credinta, sinceri cu ei insisi si dornici de mantuire s-o descopere in toata plinatudinea ei. La asta va doresc eu succes si poate n-ar fi deloc rau sa incepeti cu tizul dvs, Sfantul Vasile.

  Succes si Doamne-ajuta!

  Comentariu de sceptik | februarie 15, 2008

 16. Si ati putea consulta si serialul meu despre explicarea Sfintei Liturghii casa nu vi se para ca noi la Proscomidie savarsim un ritual voodoo!

  Comentariu de sceptik | februarie 15, 2008

 17. Ok sa aducem in discutie Revolutia franceza…ce a produs ea?? Iluminismul..din care mai tarziu a aparut ateismul si toata filosofia existentialista.Nu zic au si francezii meritul lor dar premizele revolutiei franceze nu se afla in Biblia ci in om si ceea ce poate el sa faca prin forte proprii…pe cand la englezi totul s-a produs pe cale pasnica prin transformarea gandirii..

  Comentariu de Astra | februarie 18, 2008

 18. Astra, explica-mi de ce vesticii sunt cei mai imorali si mai necrestini? Capitalismul? Gandirea engleza? Sunt si ele un soi de umanism. Uita-te mai bine in jur si vezi ca moralitatea e in Estul ortodox nu in Vestul prostestant. Ei is cu depresiile, sodomiile si alte porcarii. De ce? Pentru ca nu mai luzreaza harul la voi. Religia voastra este seaca. Totul rational, prin om, nu mai exista misticism.

  Iar inainte de a vorbi de ortodoxie iti propun sa te informezi asupra ce este ortodoxia defapt.

  Doamne-ajuta!

  Comentariu de sceptik | februarie 18, 2008

 19. Poti incepe cu scrierile Sfantului Nicoale Velimirovici din care am publicat si eu aici si poti continua cititnd serialul despre Sfanta Liturghie, inceput de mine aici. Ti s-ar mai clarifica niste aspecte…

  Comentariu de sceptik | februarie 18, 2008

 20. Felicitari, d-le Bacaoanu. Cu adevarat, in postari şi in raspunsuri, dati dovada de cunoastere a Dreptei Credinte şi de ecumenicitate (nu zic ecumenism ca sa nu fie interpretat in sens actual) adica aratati cea mai mare iubire pentru eretici, nu condamnandu-i ci aratandu-le drumul spre mântuire.

  Dumnezeu sa va binecuvinteze!

  Comentariu de preugen | februarie 18, 2008

 21. multi ani am fost ortodox si nu am simtit nimic an sufletul meu,apoi am intrat antr-o buna zi an o biserica penticostala…….astazi simt ca D-ZEU ma iubeste….binecuvantat sa fie TATAL, FIUL SI DUHUL SFANT……AMIN.assta e tot ce pot sa va spun, fapt simtit pe propia mea piele,trecutul de la o religie ce am simtito moarta din pricina formalitati ei la o religie reala care se stradueste sa urmeze anvataturile lui Hristos fiul lui D-zeu cu ajutorul Duhului Sfant…(scuzati mica mea interventie si zic ca D-zeu sa binecuvinteze si sa-i primeasca la el pe toti cei ce antradevar al cauta)

  Comentariu de marco | februarie 19, 2008

 22. Orice sistem se perverteste..normal..dar uita-te ce se intampla in Romania ortodoxa..cate milioane de avorturi au fost comise in ultimii ani…cred ca noi romanii ar trebui sa ne punem cenusa in cap…nu se ne dam mai buni ca altii ca nu suntem, sa vedem prima data barna din ochiul nostru ca sa putem apoi vedea paiul din ochiul vesticilor.. Ce moralitate avem noi??? cand legile nu sunt respectate, elevii nu mai asculta de profesori, copii nu mai au frica de parinti…am semanat vant si acuma ii culegem roadele nu exista minim de respect fata de aproapele nostru fiecare isi cauta numai interesele lui..cata vreme nu ne vom recunoaste starea ticaloasa in care ne aflam ne vom afunda si mai adanc in mocirla pacatului…

  Comentariu de Astra | februarie 20, 2008

 23. Tocmai, orice sistem facut de om se perverteste, aici ai dreptate, iar protestantismul a fost creat de oameni. Vorbesti de avorturile Romaniei ortodoxe? Uite in Occident sa vezi cate avorturi se fac prin pilulele anticonceptionale. Crezi ca daca exista prezervativul, dezmatul devine legal? Unde s-au legalizat casatoriile intre homosexuali? Ce culte i-au acceptat in sanul lor? Unde se-mpusca elevii mai tare ca-n America?

  Starea ticaloasa in care ne aflam ne-am recunoscut-o si cumva ne-am asumat-o. Problema e alta ca un ortodox cand are ceva pe suflet, merge la duhovnic si se spovedeste; merge la o manastire si capata curaj; citeste un acatist, un paraclis, si Dumnezeu nu ramane indiferent.

  Voi aveti un cult sec. Nu exista rugaciune pentru aproapele, sunteti egoisti, sunteti mandri, interpretati totul dupa placul vostru. Biserica Ortodoxa se roaga in ecteniile sale pentru toti crestiniii indiferent de neam, se roaga pentru unitate, se roaga pentru parinti, frati, inaintasi, urmasi. La voi totul este SEC. Nu exista iluminarea, n-aveti de unde sa sperati indreptare, nadejde… De aceea si numarul depresivilor si al sinucigasilor este mai mare in randul neortodocsilor.

  Va-ncuiati in micul vostru univers si gata. Mai bine pune-te si siteste istoria: vezi cum a aparut protestanismul, iesi din sistemul asta mincinos daca vrei sa-ti salvezi sufletul!

  Te certi cu mine aici si sustii argumente pro-protestante. Foarte bine, e parerea ta, dar m-as bucura sa fie o optiune rationala in urma unei aprofundari, a unei lecturi consistente, nu bazata pe niste stari emotionale, de suprafata, un fel de „nu te lua de mine ca nu stii ce zici”.

  Doamne-ajuta, sper ca m-ai inteles…

  Comentariu de sceptik | februarie 22, 2008

 24. De-acord protestantismul a fost creat de oameni ..dar ortodoxia de cine??? nu de parintii bisericii..de ce-s mai buni ei ca Luther???sau alti protestanti?? Cum ne-am asumat starea ticaloasa?? cand ne batem cu pumnul in piept cine suntem noi si ca suntem, mai buni ca altii?? asta e ingamfare..da…
  se pare ca nu cunosti protestantismul deloc sau prea putin..exista rugaciune pentru aproapele, exista mii de misionari, unii chiar au murit pentru credinta…si ideea ca e un sistem mincinos e putin deplasata, eu nu-mi permit sa afirm asta depre ortodoxie…ca are unele scapari protestantismul de-acord le are si ortodoxia pe-ale ei..dar ca e un sistem mincinos…asta ramane de vazut…
  Fiecare are dreptul la opinie normal si eu traiesc intr-o tara ortodoxa si tin cont de realitatea asta, dar asta nu inseamna ca totul e Ok, am fost la Biserica ortodoxa de multe ori si am chiar prieteni ortodocsi si chiar evrei(am fost si la biserici anglicane si catolice), asa ca nu sunt inchis deloc in universul meu…tot respectul pentru unii parinti sunt de apreciat…dar nu sunt de-acord cu ideea ca noi suntem cei mai…asta o dovedeste si practica…ca nu suntem.. avem de invatat unii de la altii aici sunt de-acord…

  Comentariu de astra | februarie 23, 2008

 25. Astra uite cum zicem noi:

  noi zicem ca Apostolii au hirotonit episcopi si tot asa, mai departe, transmitandu-se succesiunea apostolica, pe care si ei au primit-o de la Mantuitorul, capul Bisericii. Ortodoxia nu are un intemeiator lumesc cum aveti voi pe Hellen White sau Thomas Muntzer sau mai stiu eu pe care. Intelegi acum diferenta? sau ce vreau sa zic?

  S mai buni decat Luther pentru ca au ajuns la sfintenie prin viata lor si tot ce au facut Sfintii Parinti, stalpii Bisericii, au facut prin insuflarea Duhului Sfant. Ori Luther nu. El a pornit o reforma de la niste motive obiective insa a ajuns mai rau decat atunci cand a pornit.

  cunosc foarte bine protestantismul, altfel nu as fi deschis acest subiect. Da, voi n-aveti rugaciuni pentru aproapele, asta nu inseamna ca sunteti diabolici ci ca este un sistem egoist. Acei misionari… mai bine sa nu vorbim despre ei pentru a nu porni un capitol despre prozelitism…

  Revin, am zis ca este un sistem mincinos pentru ca nu are continuitate, draga Astra. Voi ati aparut in istorie pe la 1500 (anabaptistii) iar daca vorbim despre penticostali sau adventisti, si mai tarziu. Cum ati aparut? Pai unul o zis ca stie cand vine sfarsitul, altul a crezut ca nu trebuie cinstiti sfintii, copii se boteaza numai cand is maturi si asa mai departe. Adica inventii dogmatice fara nici un suport, facute de niste oameni fara nici un pic de discernamant, nu vreau sa fie o ofensa dar asa este. Iarasi revin: Hellen White este cunoscuta ca fiind fondatoarea adventistilor corect? Intrebare: cum poate un om sa porneasca un cult? A doua intrebare: Elena asta a renuntat la scoala primara datorita halucinatiilor. Avea deci niste probleme. Era ea in stare sa porneasca un cult? Se poate compara o prapadita ca asta cu Sfintii Parinti? Despre asta e vorba. Nici acum n-ai inteles?

  Nu vorbim de „scaparile” pe care le au protestantii sau ortodocsii, sau catolicii. Vorbim despre SISTEM, da? Dogmatic.

  Si eu am cunoscuti protestanti si sunt site-uri protestanta, mai ales din afara pe care le rasfoiesc. Ii consider pe protestanti mai sinceri decat catolicii atat cu ei insisi cat si in dialogurile dintre noi. Din pacate nu vreti sa va aplecati un pic asupra istoriei: vorbiti din idei preconcepute, ca rezultat imediat (impulsiv) a ceea ce se spune despre voi.

  Daca mai ai nelamuriri…

  Comentariu de sceptik | februarie 23, 2008

 26. In loc sa cautam atatea interpretari si multe motive in plus, ca noi suntem cei mai tari,ca noi stim totul..ar trebui sa privim catre jertfa Domnului Isus..daca nu era El, puteam azi sa ne tot amagim in religii si multe pareri pentru care odata o sa ne para rau, ca nu am facut mai multe pentru cei din jur, nu i`am ajutat sa cunoasca Adevarul!nu numai ce parintii ne`au zis de cand eram mici ci sa crezi tu cu adevarat!! ne amagim noi in dispute cu multe pareri.. nu am nimic impotriva tuturor celor care se numesc crestini (nu cei cu numele!)dar eu cred ca Domnului nu ii plac disputele acestea, nu am dreptul sa`mi judec fratii, eu nu stiu totul!(” acum cunosc in parte, dar atunci voi cunoaste deplin,precum am fost cunoscut si eu”) dar mantuirea a venit prin jerfta Lui Isus!!prin ceea ce sunt sunt un om slab si neputincios, de multe ori ma socotesc cel mai mic dintre toti,prin puterile mele nu pot face nimic ..dar Slava Domnului ca El ma calauzeste.. si nu cred ca tot ceea ce am trait vine de la oameni,e ceva mult mai mare..e de la Dumnezeu.. fiti binecuvantati 🙂

  Comentariu de WhiteDove | martie 6, 2008

 27. Si-acum sunt destule denominatiuni. Im America putem vorbi de MII de secte… Asta patim cand negam Traditia si aducem inovatii dupa mintea noastra…

  Comentariu de sceptik | martie 6, 2008

 28. Mai scuteste-ma cu Traditia ..de ce nu vii cu Biblia??? Sfintii parinti pe care ii recunosc si protestantii si-au scos invatatura din Biblie de ce sa nu ne intoarcem la origini ne oprim la mijlocul drumului…. Ne-am pierdut focalizarea de pe Biblie nu de pe Traditie…

  Comentariu de Argatul!! | martie 7, 2008

 29. Nu ne-am pierdut nici o focalizare pe Biblie, doar n-o interpretam dupa mintea noastra. In cele duhovnicesti se cere discernamant, iar discernamantul nu se dobandeste asa usor. Sfintii Parinti au atras Harul lui Dumnezeu si au ajuns la sfintenie inca in viata fiind. Dar cum voi nu credeti in Sfinti, considerati asta mai mult o titulatura, nu un fapt concret. Va doresc spor in toate si intelepciune in interpretarea Scripturii. noi ramanem cu mostenirea noastra, confirmata de secole. Minunat esti Doamne, intru Sfintii Tai. Pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor Sfintilor si Ingerilor Tai, Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne pe noi! Amin.

  Comentariu de sceptik | martie 7, 2008

 30. Poi chiar asta e problema ca s-a pierdut focalizarea de pe Biblie, vorbiti numai de sfintii parinti care isi au rolul lor si de traditie si prea putin de Biblie ceea ce nu e normal…Poi ce Biblia nu are sfinti destui????Biblia o intepretam prin Duhul Sfant foarte de-acord nu cu ratiunea noastra…Poi si in sfintenie exista grade dar nici unul nu ajuns la sfintenia lui Isus..asta e clar…Biblia e baza si apoi vin restul fara Biblie e numai forma goala…

  Comentariu de Armitul! | martie 8, 2008

 31. Biblia si nu mai Biblia asta e baza

  Comentariu de Armitul! | martie 8, 2008

 32. Pt. Armitul, Astra, Vasile tomoiaga si toti …”fraii protestanti” cu DEDICATIE, cateva cuvinte pe care i le-am mai scris in urma cu catva timp pe EASTERNORTHODOXFORUM unui alt protestant…care avea si el sarmanul DIFICULTATI de intelegere a …ceea ce este ORTODOXIA!

  Iata ce-i scriam unui tanar (acum redau mai jos raspunsul catre acest tanar cu unele sublinieri si nuantari suplimentare) care avea pe forumul pomenit mai sus usernameul de „billa 008”:

  „Pentru bila008, sunt aceste ganduri!

  Ai cerut prietene sa iti raspunda cineva de pe forumul acesta la nedumeririle tale, si mai ales la cea mai mare pe care o ai dintre ele si anume de ce spunem noi ortodocsii ca avem SINGURA CREDINTA ADEVARTA SI SINGURA CREDINTA CARE MANTUIE!

  In solicitarea ta ai cerut sa ti se raspunda cu …”dragoste” si nu cu duh de cearta.

  Fiindca noi, ortodocsii am avut in istoria noastra de doua mii de ani multi Sfinti Parinti care nu au refuzat niciodata sa raspunda nedumeririlor si intrebarilor si provocarilor altor oameni de alta credinta, fie ca aceste nedumeriri si intrebari si provocari au fost expuse pasnic si sicer si in mod demn, fie agresiv si batjocoritor si cu viclenie perfida, si fiindca acesti Sfinti Parinti ai nostri S-AU PURTAT NOBIL SI DEMN SI CINSTIT atat cu cei care le-au cerut
  Sfatul si indrumarea, cat si cu cei care le-au testat priceperea si iscusinta si intelepciunea lor SI AU SOCOTIT O CA O DATORIE A LOR SA RASPUNDA TUTUROR CELOR CARE LE-AU CERUT SOCOTEALA DE CREDINTA LOR (cf.1 Petru, cap.3, veres.15), incercam si noi, unii din tinerii ortodocsi de astazi, si mai ales cei care suntem si teologi, SA Ne
  PURTAM DUPA MODELUL SI FELUL DE PURTARE AL INAINTASILOR NOSTRII, straduindu-ne sa le urmam felul lor de vietuire (cf. Evrei, cap.13, vers.7) si sa aratam si noi ca si ei CA CREDINTA CRESTINA ESTE …UNA (cf. EFESENI, cap.4, vers.5), NUMAI UNA! SI CA EA A FOST DATA O DATA SFINTILOR PENTRU TOTDEAUNA (IUDA, cap.1, vers.3)!

  Si acum uite pentru ce, prietene, spunem noi, ortodocsii, ca
  ORTODOXIA ESTE SINGURA CREDINTA ASA CUM II ESTE NUMELE…ADICA DREAPTA!

  Dupa INVIEREA SA, HRISTOS-MANTUITORUL , i-a trimis pe cei doisprezece apostoli si pe toti ucenicii Sai SA PROPOVADUIASCA EVANGHELIA LA TOATE NEAMURILE PAMANTULUI SI SA LE BOTEZE SI SA LE INVETE SA PAZEASCA TOATE CATE EL LE-A PORUNCIT LOR (cf. MATEI, cap.28, vers.19 si 20).

  Stiu ca si tu stii aceste lucrruri, dar uite ce fratii protestanti nu inteleg sau ce cuvinte NU LE SAR IN OCHI, sau se fac ca nu le vad, si anume acestea: „Invatandu-le sa pazeasca T O A T E CATE V-AM PORUNCIT VOUA”!!!

  Adica sa PREDEA si apoi sa-i faca SA RESPECTE SI SA TINA TOT CEEA CI-A INVATAT SI TOATE PUTERILE CATE LE-A DAT (cf.Fapte, 1,8 si MATEI, 10, 1) si nu …numai o treime de adevar si invaturi sau doar jumatate sau de puteri sau de HAR, ci TOATE, ABSOLUT T O A T E CATE EL I-A INVATAT SI Le-a PORUNCIT SI FACUT (cf. FAPTE, 1,1)intre oameni si de fata cu ucenicii Sai.

  Si cu adevarat asa au si facut!!! Caci acest „TOT” cum l-au primit, EXACT ASA L-AU DAT MAI DEPARTE (cf. FAPTE, cap.20, vers.27 si 1 TIMOTEI, cap.6, vers.20 si 2 TIMOTEI, cap2, vers.1 si 2)!!!

  Intre ACESTE „TOATE” cate ucenicii le-au ivatat si insusit de la INSUSI HRISTOS, era si SAVARSIREA SF. LITURGHII SI CUMINECAREA UCENICILOR CU TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI (cf. LUCA, cap.22, vers.17- 20 si cu deosebire ultima parte a versetului 19; dar si conform: 1 CORINTENI, cap.10, vers.16 si cap.11, vers.24 si 25)!

  De asemenea intre acestea TOATE, invatate si primite de la Hristos a mai fost si DARUL SI SARCINA (INDATORIREA) DE A IERTA PACATELE OAMENILOR (cf. IOAN, cap.20,vers. 22 si 23)!

  Apoi tot in acestea TOATE INVATATE SI PRIMITE SI CERUTE (impuse de insusi HRISTOS) A FI PREDATE NEMURILOR MAI DEPARTE, in afara de cele doua sacramente (al EUHARISTIEI si POCAINTEI) mai sunt si alte 5 SACRAMNETE (SFINTE TAINE), tot de HRISTOS poruncite a fi SAVARSITE de „trimisii Sai in lume” si de urmasii lor, respectiv:

  – TAINA MASLULUI, adica Ungerea bolnavilor cu untdelemn sfintit (cf.MARCU, cap.6, vers.12 si IACOB, cap.5, vers.4 si 5);

  – TAINA MIRUNGERII (A CONFIRMATIUNII) , prin care se primesc 7 Daruri ale Duhului Sfant (cf. ISAIA, cap.11, vers.2 si 1 IOAN, cap.2, vers.20 si 27)!

  – TAINA CASATORIEI (cf.1 CORINTENI, cap.7, vers.1-9 si EFESENI, cap.5, vers.22-33);

  – TAINA PREOTIEI (cf. IOAN, cap.20, vers.22 si 23; FAPTE, cap.14, vers.23; 1 TIMOTEI, cap.1 PETRU, cap.5,vers.1- 4) dar si TIT cap.1, vers.5 si de asemenea 1 TIMOTEI, cap.3, vers.1-10;

  – si in sfarsit TAINA (SACRAMENTUL) BOTEYULUI, care a fost poruncit asa cum am mai spus in: MATEI, cap.28, vers.19 si 20, dar si in: FAPTE, cap.2, vers.37 si 38 si in alte locuri (dar ma rezum deocamdata caci mai am sa-ti mai spun si alte lucruri)!

  ASADAR, in aceste „TOATE” pe care Hristos le-a poruncit ucenicilor Sai sa le vesteasca, sa le predea si SA LE FIXEZE IN INIMA SI IN VIATA NEMURILOR la care ii trimitea, au fost SI SAVARSIREA SFINTELOR TAINE, pe care lumea protestanta NU LE MAI PASTREAZA!

  Prietene, si DACA NOI LE PASTRAM, fiindca ne-a fost frica de
  ATENTIONAREA SI AVERTIZAREA DOAMNULUI din APOCALIPSA,cap. 22, vers.18 si 19, atunci te intreb CU CE GRESIM NOI CA RESPECTAM TOT CEEA CE A FOST PREDAT SI DAT…IN INTRERGIME DE LA APOSTOLI, fiindca asa le-a PORUNCIT Hristos CA SA LE PREDEA ei, Apostolii, tuturor NEMURILOR pamantului??!

  Crestinii primari NU AU PRIMIT ADEVARUL IN RATE SI CU PORTIA SI CU TARAITA SI …ESALONAT! CI L-AU PRIMIT…TOT ODATA…si pentru totdeauna (IUDA, cap.1, vers.3)!
  Exact ca si meniul suedez de la un restaurant cand toata mancarea este pusa de la inceput pe masa!

  Ne-au acuzat fratii protestanti ca noi, ortodocsii am fi facut modificari invataturii primordiale a lui Hristos la Sinoadele Ecumenice.

  NIMIC MAI FALS!

  NU!, ci pentru ca chiar imediat dupa moartea sau plecarea
  Apostolilor din anumite locuri si Biserici locale s-au ridicat invatatori minicinosi care au invatat INVATATURI RASTALMACITE (cf. FAPTE, cap.20, vers.vers.29 si 30), ei bine tocmai pentru acesta, adica din cauza EREZIILOR CARE AU INCEPUT CA SI O NEGHINA SA FIE SEMANATE IN OGORUL EVANGHELIEI (cf.MATEI, cap.13, vers.24-26), si sa
  cuprinda toata lumea crestina S-A SMTIT NEVOIA CA „TOTUL INITIAL” PREDAT DE APOSTOLI, SA FIE DIN NOU PRECIZAT SI EXPLICAT SI LAMURIT!

  PRIN URMARE la Sinoadele Ecumneice NU SE CREEAZA O INVATATURA NOUA, asa cum gresit spun crestinii protestanti, CI SE CLARIFICA SI SE LAMURESTE CREDINTA CEA UNA SI CEA DATA SFINTILOR PENTRU TOTDEAUNA si TOTUL INITIAL si „ORIGINAR”! si „ORIGINAL” al CRESTINSIMULUI!!

  Si acum frate, fiindca am scris prea mult, DIN MOMENT CE NOI AM PASTRAT TEZAURUL DE INVATATURA DAT DE APOSTOLI, nu gresim cu nimic daca spunem CA NUMAI NOI IL MAI AVEM IN TREZORERIA SI VISTERIA DOCTRINARA A NOASTRA, pentru ca denominatiunile din Apus AU RENUNTAT DE BUNA VOIE LA O MARE PARTE DIN ACEST TEZAUR si au tot adus modificari si…”ABGRADARI” la ceea ce nu putea fi nicidecum modificat, caci Hristos a spus CERUL SI PAMANTUL VOR TRECE DAR CUVINTELE MELE NU VOR TRECE (cf. MATEI, cap.24, vers.35)!

  Si uite un exemplu de modificare a ceea nu trebuia modificat de nimeni in Biserica lui Hristos:

  La 1054, apare schisma dintre orient si occident dintre ortodocsi si catolici, in urma careia ROMA incepe sa MODIFICE si SCHIMBE multe din randuielile Bisericii hotarate de Apostoli.

  La 1517-1519 Apare Reforma, chiar din veacul al 15, cu JAN HUS si alti prereformisti. De la reforma se renunta la aproape toate lucrurile importante ale cultului crestin. Ramane numai EUHARISTIA (la luterani) si SPOVEDANIA si
  BOTEZUL!

  In sec 16 vin anabaptistii care considera ca reforma lui Luther nu a fost deplina, si MERG SI MAI DEPARTE cu CONSIDERATIILE LOR ASUPRA EUHARISTIE SI SFINTELOR SACRAAMENTE, ANULAND si contrazicand ceea ce a spus si hotarat chiar si LUTHER ca EUHARITIA este…SACRAMENT si doar un „simbol”!

  Apoi, in sec.19 vin adeventistii care spun ca TREBUIE SA PAZIM SAMBATA si sa reveni la sabatul evreiesc si sa parasim sarbatoarea Duminicii!

  Dupa adventisti, vin Martorii lui Iehova, care nu recunosc
  Divinitatea lui Hristos si a Duhului Sfant si nici SFANTA TREIME!

  Dupa iehovisti, vin Mormonii, care spun ca in afara de Biblia Crestina mai trebuie sa cunoasteam si CARTEA LUI MORMON, ca sa ne mantuim!

  Si multi altii…

  DE UNDE AU PLECAT TOATE ACESTE …EREZII ??!!

  DE LA MODIFICAREA A CEEA CE NU TREBUIA MODIFICAT NICIODATA! caci DOAMNUL NU DA DUHUL CU MASURA si Hristos nu a descoperit o jumatate de Adevar CIT TOT ADEVARUL! SI TOATA CALEA MANTUIRII SI TOT CEEA CE TREBUIA CA OAMENII SA CUNOASCA CA SA AIBA MANTUIREA SI VIATA DE VECI!

  EI BINE, NUMAI ORTODOXIA A PATRAT ACEST TOT pretios si nealterat si nemodificat si neschimbat de…mintea si parerea oamenilor cea „greselnica” si la fel a pastrat CALEA NEMODIFICATA SI HARTA MANTUIRII NE…SUPLIMENTATA SAU…SIMPLIFICATA CI…”ORIGINALA SI ORIGINARA”!

  ITI DORESC DIN TOATA INIMA SA CUNOSTIM ORTODOXIA si cand o vei cunoaste, vei spune ca si noi!

  CA EXITA UN SINGUR DOMN, O SINGURA CREDINTA ADEVARATA SI UN SINGUR BOTEZ VALABIL…! si toate acestea 3 sunt numai ALE BISERICII CRESTINE ORTODOXE DE RASARIT!

  AMIN!

  SLAVIT SA FIE DOMNUL!”

  Acestea i le scrisesem tanarului „curios”, prin care ii raspundeam la nedumeririle lui.

  ‘Fratilor” carcotasi si indrazneti, ca sa nu spun obraznici le mai doresc sa inteleaga bine acele CUVINTELE ALE DOMNULUI din Evanghelie SA care spun ca „ORICE PACAT SI HULA SE VA IERTA OAMENILOR, DAR HULA IMPOTRIVA DUHULUI SFANT NU SE VA IERTA” (cf. MATEI, cap.12, vers.31), si intelegand sa se cutremure de pacatul lor si sa se…”pocaiasca” cat mai au timp…!
  _________________
  Slăvit să fie Domnul!

  Comentariu de MILESCHRISTI | martie 9, 2008

 33. MILESCHRISTI,
  Pentru a da autoritate apostolica acelor „TOATE” ce trebuie tinute, ar fi bine sa ne dai si ceva referinte biblio-grafice, sau macar bibliografice, nu de alta, dar altfel te luam in serios si facem copy-paste la ce spui tu aici si le anexam Bibliei canonice de dupa Conciliul de la Hippo (anul 393 d.Hr.) şi Conciliul de la Cartagena (anul 397 d.Hr.).

  Si zici ca toti ceilalti in afara Bisericii Ortodoxe Rasaritene sunt eretici si damnati vesnic (sau pe cale de a deveni daca nu-si revin)?!… Tine-o tot asa si nu te mai bagam in seama.

  Da, ortodoxia are o zestre deosebita si o contributie specifica in istoria Bisericii, si merita studiata si inteleasa ca atare. In ceea ce te priveste insa cred ca ratezi unele valori esentiale de la inceputurile ortodoxiei. Le vei afla cu certitudine daca faci tu insuti ce recomanzi altora.

  Comentariu de Beni | martie 9, 2008

 34. @mileschristi, pai de ce pacatuiesti impotriva duhului sfant mai puiule?

  Comentariu de waszlaw | martie 10, 2008

 35. cu dedicatie pt. fratii…protestanti…!un material despre „roadele” misiunii „crestine” de convertire a oamenilor pagani in Asia:

  dupa cum este samanta „adevarului si duhului” protestantilor din Europa si America, ASA SUNT SI ROADELE…pe masura ale acestei samante…de FALS CRESTINISM!

  Ortodoxia cea TRADIONALA nu-i buna pt. protestanti, ci sunt bune ABERATIILE LOR PSIHOPATICE…

  PAZESTE DOAMNE LUMEA TA…SI VIA TA…mincinosii „hritosi” si de „apostolii” lor!

  Comentariu de VELA GHEORGHE | martie 10, 2008

 36. http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?p=3337#3337

  Comentariu de MILESCHRISTI | martie 10, 2008

 37. Care aberatii??? Toti protestantii sunt asa ??? de ce te iei dupa cazuri izolate??? Poi daca e asa ma uit si eu la ortodocsi la cazuri de fanatism gen Tanacu..si mai sunt multe altele….dar nu cred ca alea sunt ortodoxia..alea sunt exceptii si la voi…ca peste tot..uitat-te la esenta si vei cedea cu totul altceva..

  Comentariu de Armitul! | martie 10, 2008

 38. doua „predici” protestante…”teribil de…inspirate” de duhul (in nici un caz de Cel Sfant), dar …”simpatice foc”, rostite de doi pastori care atunci cand vorbesc parca canta si danseaza REAP DANCE si HIP HOP, sarmanii ce mai sunt ei plini de …”duhul”…:

  nicio predica pe care am auzit-o la preotii ortodocsi nu a fost mai…”miscatoare” ca acestea ale acestor pastori protestanti, ca mai ca era sa-mi miste pcicoarele prin camera si era sa ma apuc si eu sa dansez in Postul mare…!

  sa nu fiu inteles gresit, nu sunt ironic, dar am sitit sa le arat si altora, ceva tare…”dragut”!

  salutari fratilor protestanti…!

  Comentariu de VELA GHEORGHE | martie 10, 2008

 39. Ce e asa mare pacat dansul nu inteleg??
  Sau muzica Hip Hop??
  A da inteleg ca noi provenim dintr-o cultura mica si avem un complex de inferioritate dupa cum spunea Cioran…dar astea nu trebuie judecate prin prisma, culturii romanesti, care fie ca vrem sau nu sa acceptam este una periferica si nu de centru…Tu te uiti doar la aparente de ce nu asculti mesajul??….Duhul nu se manifesta in tiparele stramte pe cere i le trasam noi..din fericire…

  Comentariu de Argatul!! | martie 11, 2008

 40. #

  De curand m-am intors de la o Biserica Ortodoxa din Timisoara din cartierul Friedorf, de la o lectie minunata de cateheza pe care parintele paroh a tinut-o dupa vecernie.
  Si am venit acasa ZBURAND de bucurie si multumind din toata inima lui HRISTOS-ADEVARUL ca am auzit din gura acestui Parinte, pe care il cheama GHEORGHE, o invatatura minunata legata de ziua de azi, de DUMINICA ORTODOXIEI pe care tocmai am praznuit-o, noi crestinii ortodocsi.
  Asa de mult mi-au placut ideile care le-am auzit, ca nu m-am putut abtine sa nu le impartasesc si altor frati ai mei ortodocsi, si astfel m-am si asezat la calculator si m-am apucat sa scriu…
  Parintele nu a vorbit mult, ci destul de concis dar a fost BOGAT IN INVATATURA SI MESAJ. Iata ce a spus (citam numai din memorie, cu aproximatie, parandu-ne rau ca nu am avut un reportofon ca sa il inregistrez si ca sa postez mai apoi in format audio aceasta vorbire a lui)…:

  “Despre Duminica Ortodoxiei de azi s-au spus multe si s-au predicat multe in ziua de azi atat in Biserica noastra cat si in alte Biserici. Ati auzit si PASTORALA SF. SINOD care s-a citit in Bisericile noastre.
  Totusi, chiar daca “subiectul zilei de azi” a fost expus, si tratat aproape exhastiv, intrcucat ADEVARUL LUI DUMNEZEU este mereu ACTUAL, el are INACA ALTE NOI FATETE si laturi minunate sa ne mai descopere.
  Multe nu vreau sa va spun c idoar 2-3 idei, si anume:
  In primul mileniu crestin, S-AU FACUT CATEVA INCERCARI SERIOASE DE REFORMARE A BISERICII CRESTINE si nu s-a reusit izbandirea lor atuncea, ci s-a reusit de catre acesti doritori de reforme in mileniul al doilea, prin aparitia si izbucnirea in Crestinatatea Apuseana a REFORMEI LUI LUTHER.
  Aceste incercari de reformare a Bisericii Crestine a PRIMULUI MILENIU au vizat ”purificarea” si “simplificarea” cultului crestin al Bisericii si a doctrinei sale. Si una dintre aceste incercari de “reformare” a cultului si a doctrinei Bisericii Crestine a primului mileniu a fost ICONOCLASMUL, sau lupta unor eretici si imaparati bizantini de a scoate din Biserica (adica din poporul lui Dumnezeu) ICOANELE si CINSTIREA LOR.
  Nu au resusit, caci S-AU PUS CU DUMNEZEU si au indraznit sa se lupte cu EL si cu ADEVARUL LUI, si cine se lupta cu Dumnezeu, PIERDE GARANTAT si SIGUR, chiar daca o vreme i se pare unui astfel de luptator sau luptatori ca au castigat o batalie sau o etapa din acest razboi, asa cum si nenorocitul diavol desi stie ca va fi invins definitv, persisita in impietrirea si incapatanarea lui de a lupta in continuare impotriva lui Dumnezeu, pana la A DOUA VENIRE A LUI HRISTOS!
  Incercarile aceastea de reformare a Bisericii primului mileniu si REFORMA “reusita” in cel de-al doilea mileniu de sarmanele slugi ale diavolului (unele foarte intelegente, dar totusi inselate de arhiconii cei priceputi in amagire si inselare a oamenilor si neamurilor pamantului)…PUTEM SA LE ASEMANAM cu niste lucruri din zile noastre, si aume cu ACELE EXPERIMENTE DE INGINERIE GENETICA de modificare a structurii interne a tesuturilor unor fructe si legume sau de modificare a conformatiei anatomice si fiziologice a corpului si caracteristicilor corpului si functiilor acestuia a unor animale.
  Si anume unii ingineri si oameni de stiinta care studiaza genetica si fac cercetari in acest domeniu, s-au gandit sa faca PORUMB (coceni) de peste 50 de cm lungime si cu boabele cat nucile de mari, si mere cat lubenitele de mari. Si de asemenea s-au gandit ca sa mareasca productia de lapte a vacilor, la un asemenea nivel incat o vaca sa dea 50 de litri de lapte atunci cand este mulsa o singura data.
  Numai ca atunci cand au aparut cocenii de porumb cei cu boabele cat nucile si merele cele cat pepenii de mari, si galetile cu 50 de litri de lapte obtinute de la o singura vaca (a carui corp a fost modificat genetic) s-au constat urmatoarele de catre alti oameni de stiinta si anume ca:
  – boabele de porumb si merele modificate genetic ERAU LIPSITE de MINERALELE si VITAMINELE si puterea hranitoare a porumbului si merelor obisnuite, ba mai mult erau si NOCIVE si CANCERIGENE.
  – Laptele cel …”mult” obtinut pe cale de modificare genetica a functiilor si tesuturilor corpului vacilor pe care s-au facut asemenea experimente, ERA LIPSIT DE proteinele si enzimele si puterea hranitoare a laptelui normal si osbisnuit.
  Si atunci oamenii de stiinta au inceput sa vorbeasca despre VALOAREA “BIOPRODUCTULUI” adica a acelor prodese vegetale si animale OBTINUTE PE CALE NATURALA de catre oameni.
  Au mai inteles acesti oameni de stiinta inca ceva si anume ca nu este bine si intelept ca ei sa-si bage nasul in felul cum au fost GANDITE si PROGRMATE si CREATE lucrurile si plantele si animalele DE CATRE CREATORUL LOR-DUMNEZEU, si ca atunci cand oamenii fac o IMIXTIUNE in legile si programele dupa care au fost aduse la existenta si legiuite si programate toate cele cate exista, ei bine ei, oamenii de stiinta, NU FAC NIMIC VREDNIC DE LAUDA, ci DOAR STRICA si IMBOLNAVESC si SARACESC si SCHIMBA IN RAU si VATAMA lucrurile si fiintele LUI DUMNEZEU, adica fapturile MANILOR LUI.
  Asa au incercat si in domeniul CREDINTEI CRESTINE CELEI DATE ODATA PENTRU TOTDEAUNA SFINTILOR (cf. IUDA, cap.3,vers.1) unii oameni bolnavi si stricati la minte (de erezie), INFIERATI IN CUGETUL LOR (cf. 1 TIMOTEI, cap.4, vers.2), si netrebnici pentru credinta (cf. 2 TIMOTEI, cap.3, vers.8) sa indrazneasca SA MODIFICE ADEVARUL CEL CURAT si NEMINCINOS cel ADUS DE CATRE IISUSU HRISTOS in lume (IOAN, cap.1, vers.17) si omenirii celei care zacea in TARAMUL INTUNERICULUI si a UMBREI MORTII (cf.MATEI, cap.4, vers.16).
  Insa incercarea lor A ADUS O MUTATIE de CRESTINISM, un crestinism MODIFICAT si chipurile “PURIFICAT“ insa in realitate “saracit” si “golit” si “stricat” si “despuiat” DE TOATA PUTEREA LUI VINDECATOARE si de TOATA SAVOAREA “VIETII” DUHOVNICESTI HARICE pe care Domnul HRISTOS a adus-o in lume si daruit-o poporului Sau.
  Si mai mult decat atat, s-a dovedit in cele din urma ca “PRODUSELE” crestine PROTESTANTE si CATOLICE sunt si VATAMATOARE si “cancerigene” pentru sufletul si duhul omului si PRIMEJDIOASE PENTRU MANTUIREA OMNULUI (fiindca CONTIN IN ELE PACATUL HULEI IMPOTRIVA DUHULUI ADEVARULUI, care daca il cuprinde pe un pamantea, chiar daca el isi spune si crestin NU ARE IERTARE NICI IN VEACUL DE ACUM SI NICI IN CEL VIITOR (cf. MATEI, cap.12, vers.31 si 32))si ca ele aceste “produse”, NU HRANESC si nu SATISFAC si POTOLESC cu adevarat adevarata foame si sete duhovniceasca a oamenilor (cf. IOAN, cap.4, vers.13 si 14), fiindca sunt…SARACE IN VITAMINE si MINERALE si ENZIME si PROTEINE…”HARICE” si sunt pline de elemente si “E-uri” cancerigene, adica de idei si recomandari IZVORATE din parerea plina de inselare a firii celei vechi si a gandirii celei cazute si inspirate de TATAL MINCIUNII (cf. IOAN, cap.8, vers.44) care este diavolul si care ii ucide pe oameni cu MICNIUNA CEA UCIGASA DE SUFLET care este EREZIA!

  FERITI-VA DE …”PRODUSELE duhovnicesti MODIFICATE GENETIC prin reforma ale PROTESTANTILOR si NEOPROTESTANTILOR”!!! si hraniti-va numai CU HRANA CEA SANATOASA si CURATA A INVATATURILOR ORTODOXIEI!…”. Un parinte Apostolic, SF. IGNATIE TEOFORUL a spus intr-una dintre epistolele sale catre TRAILENI “FOLOSITI NUMAI HRANA CRESTINA! DEPARTATI-VA DE BURUIANA STRAINA CARE ESTE EREZIA!…” (cf. TRAILENI, cap.VI, vers.1)

  Si mai adauga Parintele, …abia acum incep sa realizeze occientalii ca toate ideile si invatatura si randuielile ORTODOXIEI si ale BISERICII NOASTRE sunt NEMODIFICATE si NESCHIMBATE si PASTRATE de catre noi ortodocsii ASA CUM LE-AU PREDAT SI RANDUIT APOSTOLII lui HRISRTOS!
  Ei, occidentalii ne-au barfit si dispretuit veacuri de-a randul pe noi ortodocsii, ca suntem inapoiati si needucati, habotnici si necivilizati (ca umblam descult si suntem un popor de tarani), dar abia acum DESCOPERA ei, sarmanii si imfatuatii, DIAMANTUL DE VIATA SI HAR SI LUMINA si ADEVAR ascuns in PRACTICILE DE CULT si IN RITUALUL Bisericii Ortodoxe, si in DOGMELE si INVATATURA EI cea curata!
  Si multi dintre ei, dintre occidentali, se intereseaza si se apropie de Ortodoxie si de…””BIOPRODUSELE EI” duhovnicesti, caci vad ca in ceea ce are ORTODOXIA si BISERICA ORTODOXA, este numai HRANA SANATOASA si PLINA DE VIATA SI HAR, adica exact CUVINTELE PLINE DE DUH si DE VIATA ALE LUI HRIOSTOS (cf. IOAN, cap.6, vers.63) cel Adevarat si nu ale “hristosilor mincinosi”, si ale EVANGHELIEI LUI celei ORIGINALE si ORIGINARE…!…”

  Acestea au fost cuvintele (reproduse cu aproximatie de catre mine si impodobite in acesta expusere scrisa cu referiri biblice, din propria mea initiativa) ale Parintelui GHEORGHE de la Biserica Parohiei “FREIDORF” din Timisoara, pe care le-am auzit eu sarmanul la lectia de cateheza ( de fapt o Adunare de cateheza la care au participat si frati ostasi…) din seara asta.

  I-am dat SLAVA LUI DUMNEZEU, ca am auzit din gura acestui Parinte si slujitor al Altarului Bisericii noastre ceva asa de minunat si am plecat bucuros acasa, grabindu-ma sa ajung cat mai repede la calculator ca sa impartasesc si altor fratii ai mei de credinta Sfanta ORTODOXA, aceste minunate idei, caci poate se vor folosi si ei. AMIN!

  SLAVIT SA FIE DOMNUL!

  VELA GHEORGHE

  Comentariu de MILESCHRISTI | martie 16, 2008

 41. Stimate dle Tomoioga,
  Tin sa va raspund ca nu veti putea atrage niciodata pe toti dreptii crestini{ortodocsii) in clanul dumneavoastra plin de sinceritate, de plenitudine si de tihna. ,,Casa dumneavoastra” e usa de la capatul acelei carari pavate cu intentii bune care duce spre iad. Imi pare rau ca trebuie sa fiu atat de acid, dar asta reiese din atitudinea absolut ,,neprofesionista” cu care va tratati pe cei care nu va impartasesc ideile preconcepute si dealtfel instbile.
  Domnia voastra are tot dreptul sa blameze o personalitte ca Bartolomeu Anania, insa ceilalti nu au dreptul la replica. Nu vreau sa va jignesc dar nu este frumos sa modificati mesajele transmise, asa cum sunt ele, bune ,rele, deoarece un adevarat crestin mediteaza la atentionarile celorlalti in luminarea Duhului Sfant.
  Mai mult vreau sa va transmit ca iubirea crestina nu inseamna sa pleci capul la ocarile venite din partea celorlalti. Biserica Ortodoxa a fost prea mult persecutata in cei peste 2000 de ani de existenta, pentru a nu fi in stare sa se mentina pe linia de plutire a dreptei credinte.
  Eu nu pretind ca sunt un bun drept crestin, dar nici nu pot ramane neatent la toate ocarile debitate de catre niste rauvoitori in asa zisa lor casa.

  Comentariu de cunoscatorul | martie 24, 2008

 42. “Îţi mulţumesc, Doamne, că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest sectant blestemat!
  Postesc de două ori pe săptămână (si de 4 ori pe an), fac milostenie din toate câte câştig.”

  “Îţi mulţumesc, Doamne, că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest ortodox idolatru!
  Postesc de cate ori este nevoie, dau zeciuială din toate câte câştig.”

  Suna cunoscut, nu-i asa?!
  Fiecare se socoate pe sine drept, ptr. ca si-a implinit “datoria” fata de Dumnezeu printr-o suma de actiuni omenesti…
  Fratele meu, ortodox sau neoprotestant, dar VIATA, ti-ai predat-o lui Hristos? A ajuns El “Domnul si Stapanul vietii tale”?… (nota: Adonai = Domn sau Stapan). Iti calauzeste alegerile tale, pas cu pas, clipa de clipa?
  Nu cumva, fratele meu ortodox, traiesti ca un pagan 6 zile din 7, dar apoi duminica, vii sfios si smerit la Dumnezeu, ca sa-Ti ajute? Sau poate asculti cantari bizantine (sau chiar le canti), dar adevarata cantare a inimii inchinate deplin lui Dumnezeu nu o canti? Nu cumva citesti Psaltirea si zeci de acatiste in genunchi, dar duhul tau sta “in picioare” si mintea iti zboara aiurea? Nu cumva consideri sfinte doar cantarea liturgica si poezia psalmilor? Care sunt muzica si poezia care te insotesc zilnic sau la evenimentele vietii tale si ale comunitatii (botez, nunta, inmormantare, aniversare, revelion, etc.)? A ajuns oare ascultarea de Dumnezeu superioara ascultarii fata de oameni? Ai inteles ca Sf.Traditie nu este o invatatura paralela a Bisericii, ci doar o explicare, o “plinire” practica a invataturii Bibliei? Si apropo de Sf.Traditie, reusesti sa faci distinctia dintre ea si traditia populara, plina de elemente pagane? Ai reusit sa pricepi ca postul nu este o punte de a accede la Impartasanie, ci un mod de viata (cumpatare in toate = echilibru, armonie)? Simti ca rugaciunea nu este un canon dat de duhovnic, ci insasi respiratia sufletului tau in dialog cu Dumnezeu? Vezi fapta buna ca fiind roada a Duhului Sfant (fara de care vei fi taiat si aruncat in foc ca pom neroditor) sau o privesti ca pe un mod de a-L indatora pe Dumnezeu cu rasplata vietii vesnice? Ai o relatie vie si personala cu Dumnezeul Dragostei, sau inca tremuri de frica Lui, legat prin cordonul ombilical al relatiei cu duhovnicul tau? Si apropo de duhovnic, cand te-ai rugat ultima oara pentru el, ca om, si pentru ca Insusi Dumnezeu sa te calauzeasca prin el?
  Accepti si respecti tu diferentele specifice de inchinare exterioara ale fiecarui cult crestin (chiar daca nu le aprobi), stiut fiind ca adevarata inchinare este cea interioara, in Duh si in Adevar?
  Intr-o predica de-a sa inspirata din Filocalie, Pr.Galeriu definea inchinarea in Duh si in Adevar ca avand 3 trepte: 1. armonie cu tine insuti (cand sufletul stapaneste peste trup), 2. armonie cu aproapele (cand urmaresti pacea si mantuirea sa, slujindu-i in numele Domnului) si 3. armonie cu Dumnezeu (cand Dumnezeu este stapan pe tronul vietii tale si nu mai faci voia ta, ci voia Lui ).
  Si nu mai spune despre un crestin neoprotestant “acest fiu al Tau”, precum fiul ne-risipitor, ci numeste-l “frate”, asa cum ne invata Tatal nostru cel din ceruri! Iar daca nu ai puterea sa-l numesti “frate” intru Hristos, macar numeste-l “frate” intru Adam…
  Un Sf.Parinte spunea odata: “Orice om care cunoaste voia lui Dumnezeu, dar nu o savarseste, este un sectant (nota: in latineste seco, secare = a taia, taiere) ptr. ca unul ca acesta taie intre voia Lui si implinirea ei”… Si fii sigur, fratele meu, ca Sf.Parinti aveau mai clare decat noi notiunile de secta, erezie, etc…
  Da, invatatura de credinta ortodoxa este completa si complexa, pe langa ea, toate celelalte invataturi crestine sunt ca niste explicatii copilaresti la Teoria relativitatii a lui Einstein… Dar cati dintre noi, ortodocsii, ne cunoastem Credinta si cati dintre noi o implinim?…
  Iar daca trec ortodocsii la alte culte, cauzele sunt multiple si problema nu trebuie tratata deloc simplist: fie nu au primit hrana duhovniceasca, fie i-au smintit preotii sau credinciosii, fie ei insisi sunt prea superficiali ca sa mai caute in adancime si se multumesc cu o solutie accesibila simplitatii lor spirituale, fie sunt atrasi de avantajele materiale ale “ajutoarelor” venite de la Biserica mama a acelui cult… Cate ceva din fiecare sau toate la un loc… Si acum, hai sa fim cinstiti cu noi insine pana la capat: ce primeste un om obisnuit (atat cat poate el sa constientizeze la acel moment) atunci cand paseste pragul unei Biserici ortodoxe? Ritual de neinteles, comportament adeseori critic la adresa nepriceperii lui, raceala si indiferenta, egoism pe lunga cale a mantuirii, clerici si mireni firesti in restul timpului, dar spasiti la Liturghie, etc… Dar cand intri intr-o Adunare neoprotestanta: esti intampinat de la intrare cu un zambet si o strangere de mana, esti intrebat daca ai mai fost la ei, ti se da o Biblie si o carte de cantari, esti asezat pe un loc din fata, iar la sfarsit toti se intereseaza de problemele tale, se roaga pentru tine si te invita si a doua oara (daca vrei)… In cazul in care le-ai dat adresa sau telefonul, se intereseaza de ce nu ai putut veni: poate esti bolnav sau ai alta problema… Incearca se se implice in viata ta, pe cata vreme la noi, poti sa zaci si sa mori linistit, nimeni nu se intreaba de ce nu ai venit la Sf.Liturghie! De vizitat acasa ptr. cercetare si ridicare, nici pomeneala, atat din partea preotului cat si din partea aceluia langa care ingenunchezi inaintea lui Dumnezeu…
  Barbatii evrei din vremea Domnului (ca si cei cu zulufi, de astazi) au o rugaciune de dimineata: “Iti multumesc Doamne ca m-ai facut evreu si nu pagan, om liber si nu sclav, barbat si nu femeie!”
  Sa luam aminte, asadar!
  Si acum cate ceva si ptr. tine, fratele meu neoprotestant!
  Recunoaste-ti limitele credintei in care te afli: de la lipsa continuitatii punerii mainilor (incepand de la Sf.Apostoli) si pana la istoria relativ recenta a cultului tau! Si include, te rog, si viata si invatatura initiatorilor cultului tau, apoi compara cu viata si invatatura Sf.Parinti, numai asa, de curiozitate!
  Nu judeca Ortodoxia dupa ortodocsi, daca esti insetat de Adevar, cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide, cere si ti se va da! Uita-te la atatea si atatea cazuri de pastori sau credinciosi neoprotestanti care in dorinta sincera de a afla Biserica Apostolica de la inceputuri, au descoperit cu uimire o Ortodoxie altfel decat fusesera invatati s-o judece!
  Nu uita ca miscarea protestanta a aparut pe un fond de revolta la adresa aberatiilor teologice catolice, dar neexistand reperul ortodox, a trebuit sa-si croiasca singura o cale dificila si alunecoasa…
  Nu nega mijlocirea sfintilor din ceruri, cata vreme voi insiva mijlociti reciproc in rugaciune ptr. aproapele: pai daca rugaciunea noastra de oameni nedesavarsiti credem ca are putere, cu atat mai mult rugaciunea celor care sunt ascunsi prin Hristos in Dumnezeu! De ce nu raspundeti celui care va roaga sa mijlociti ptr. el astfel: “Roaga-te singur, frate, lui Hristos, El este singurul mijlocitor dintre oameni si Dumnezeu!” ?…
  Intelege odata ptr. totdeauna ca icoanele noastre sunt tot atat de “chipuri cioplite” pe cat sunt pianul sau chitara voastra! E chiar atat de greu de priceput ca nu sunt altceva decat mijloace, nu scopuri in sine?
  Te crezi cumva mai sfant ptr. ca vibrezi la cantarile tale, iar cele ortodoxe te lasa rece? Nu cumva problema este inlauntrul tau? Nu cumva omul lui Dumnezeu se poate inchina in orice forma, cu conditia sa fie exprimarea exterioara a unei inchinari launtrice in Duh si in Adevar? Si daca duhul rugaciunii iti este furat de vartejul emotional creat de muzica si versuri, cu ce esti mai presus decat un ortodox superficial in rugaciunea si cantarea lui?
  Si daca ai rugaciunea libera in Duh, dar te gadila in amorul propriu aprecierile laudative din ochii celorlalti, cu ce te deosebesti de ortodoxul care citeste ca un papagal, aceleasi si aceleasi rugaciuni facute de altii, dar fara sa se infioare de patrunderea sensurilor duhovnicesti de acolo?
  Iei si tu Cina Domnului, sau ceva asemanator, dar ce folos daca o consideri un simplu act simbolic de comemorare? Oare nu ne invata Sf.Pavel ca painea si vinul sunt INSASI Trupul si Sangele Domnului? De unde anume din Biblie ai luat tu notiunea de “simbol” aplicata Sf.Taine? Cum esti tu mai deosebit decat ortodoxul care ia Trupul si Sangele Domnului ca “asa am pomenit, asa e bine, asa fac toti” etc., luand apoi plata in insusi trupul lui ptr. nevrednicia cu care s-a apropiat de Sf.Taine? Si apoi, care este vrednicia noastra, decat pocainta? Tu faci pocainta in felul tau specific, nu o comentez, dar te intreb: este ea autentica? Cata vreme nu depasesti barierele fricii, mandriei si rusinii de a te spovedi inaintea unui duhovnic (care este doar un simplu martor, lui Hristos care sta de fata in chip nevazut I te adresezi!) cum va fii pocainta ta curata, in chip desavarsit? Si apoi, sa nu uitam: nu tuturora le-a dat Domnul puterea de a ierta sau de atine pacatele, ci numai unora dintre noi, si anume preotilor! Si asta nu ptr. vreo vrednicie sau merit personal ci ptr. ca fiind un Dumnezeu al bunei oranduieli, a ales sa lucreze intr-un anume fel prin niste oameni, si intr-un alt fel prin altii! Hristos Insusi lucreaza in mod personal prin pacatosi, pentru pacatosi!
  Stiu, participi la conferinte, seminarii, festivaluri, tabere de studiu biblic si tot felul de cursuri de formare spirituala… Toate acestea sunt foarte bune si bine ar fi daca ni le-am insusi (in specificul nostru) si noi, ortodocsii! Dar daca in pofida tuturor acestora mai simti un gol imens in inima ta, cauta-L pe Hristos, fratele meu, in adancul fiintei tale, cu sinceritate si lacrimi, si Il vei re-gasi in Ortodoxie!…
  Te iubesc, te respect si te consider fratele meu! Ma rog la Dumnezeu sa ne intalnim la cat mai multe actiuni de ajutorare a celor mai nefericit decat noi, pentru ca aceasta inseamna, de fapt, ecumenism! Nu putem sa ajungem la un consens teologic, ar iesi un ghiveci, dar putem sluji impreuna aproapelui! In rest, sa stea fiecare cu curatie de inima in fata lui Dumnezeu si sa se intrebe necontenit: sunt eu o lumina a lumii si o sare a pamantului?
  Si acum, la final, aduceti-va aminte, va rog, fratii mei (atat ortodocsi cat si neoprotestanti) care vor fi criteriile Judecatii: oare specificul formei de inchinare publica sau personala? Oare modul in care ne cununam, ne botezam, ne ingropam? Oare cunoasterea teoretica a Cuvantului? Oare puterea cu care a lucrat Duhul Sfant in noi, pana la supunerea duhurilor necurate? Sau rugaciunea, postul si faptele bune? Nimic din toate acestea, fratilor, ci Dragostea pe care am avut-o (la modul practic) fata de aproapele nostru aflat in suferinta!
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!…

  Comentariu de Eugen Serea | martie 25, 2008

 43. Sa iti dea Dumnezeu bucurie, sanatate si fericire frate Eugen Serea, esti un adevarat ortodox, neformalist. nu imi sta in fire sa aduc laude nimanui insa mesajul tau mi se pare unul mai mult decat potrivit. Pseudonimul folosit de catre mine aici are la baza o serie de considerente, in special indispozitia mea de a intra in conflict cu unii oameni cameleon. Sa ne ajute Dumnezeu fratilor sa traim intru Adevar!

  Comentariu de cunoscatorul | martie 25, 2008

 44. ….alo alo….si eu am fost ortodox ….si mai sunt dar
  in adevaratul sens al cuvantului….dupa modelul lui
  Hristos si al apostolilor ….care nu cred ca se imbatau,
  injurau en-gros, curvasareau, s.a.m.d…..cum fac majoritatea
  fratilor nostrii ortodocsi de azi…..
  ….asa ca panfletu cu suntem ortodocsi de 2000 de ani
  care de fapt sunt vreo mie ….de pe la marea schisma merge
  la sugari …..
  ….biblia spune simplu si clar fara filozofii…..cine
  va crede si se va boteza…..si isi va schimba viata
  inspre curatie….acela va fi mantuit…..asta conteaza
  si nu religia ….

  Comentariu de leo | mai 14, 2008

 45. Iubitii mei, frati si surori,
  Hristos a-nviat!
  Ma adresez fratelui meu in Hristos care se identifica aici ca „leo”:
  „Iti multumesc, Doamne Iisuse, ca nu sunt ca majoritatea fratilor nostri ortodocsi de azi (care se imbata, injura en-gros, curvasaresc, samd) ci sunt ortodox in adevaratul sens al cuvantului, dupa modelul Tau si al Apostolilor! Eu ma ghidez dupa Biblie, care spune Adevarul clar si fara filozofii: de aceea am crezut si m-am botezat, mi-am schimbat viata inspre curatie si m-am mantuit!”
  Fratele meu, daca religia tot nu conteaza, de ce-ai mai schimbat-o?!
  Dumnezeu nu ne cerem sa iesim din Ortodoxie, ci din pacat!
  Daca nu conteaza forma religiei, de ce ai ales alta, in loc sa ramai in ea si sa lupti din interior impotriva pacatului?!
  Daca ai fi vrut cercetarea Cuvantului, cantare si predica, rugaciune libera in duh si partasie frateasca,iti statea la dispozitie Lucrarea Oastei Domnului.
  Daca ai fi vrut aprofundarea Bibliei si corectarea presupuselor devieri ale teoriei si practicii ortodoxe de la linia Cuvantului, puteai face studii teologice in cadrul unei Facultati Ortodoxe, luand atitudine de pe pozitia unui licentiat, doctor sau master in domeniu.
  Daca ai fi vrut traire launtrica intensa si jertfa, ai fi imbratisat calea monahala pana la cea mai tainica forma de intalnire dintre om si Dumnezeu: practica isihasta.
  Daca ai fi vrut schimbarea lucrurilor in bine in oamenii din jurul tau, te-ai fi facut preot si ai fi fost lumina micii tale comunitati de pastoriti.
  Daca nu ai fi vrut nimic din toate aceste forme, iti ramanea varianta unei relatii vii si personale cu Hristos, hranita din rugaciune si din Sf.Taine ale Bisericii, si curatita printr-o viata dedicata slujirii aproapelui, asa cum te-ai fi priceput tu mai bine… Poate chiar sub calauzirea unui duhovnic, ales cu grija…
  Ce anume te-a zmintit pe tine, fratele meu drag, de n-ai mai putut vedea padurea din cauza copacilor?!
  Cat despre Ortodoxie, cerceteaza mai bine si vezi ca ea nu exista doar de la Marea Schisma de acum 1.000 de ani, ci de la Insusi Iisus Hristos si Apostolii Sai. Odata cu ruperea Imperiului Roman (in Imperiul de Rasarit si Imperiul de Apus) si crestinismul a adoptat treptat 2 cai teoretice si practice specifice. Marea Schisma a avut dedesubturi politice, partea religioasa a fost doar un pretext, un aspect secundar, iar diferentele religioase o data adancite, nici Ortodoxia nici Catolicismul n-au mai facut „compromisuri”, de nici o natura…
  Iar faptul ca noi, romanii, suntem ortodocsi de 2.000 de ani, dar traim ca paganii (sau mai rau!) nu ne mantuieste, ci ne condamna…
  Ramai linistit, draga frate, in religia ta, dar ai grija numai sa nu crezi ca stai prea bine, ca nu cumva sa cazi!
  Si asta este valabil pentru fiecare dintre noi, indiferent de confesiunea crestina careia ii apartinem…
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

  Comentariu de Eugen Serea | mai 17, 2008

 46. …Isus nu va spune la sfarsit nimanui….tu din ce
  religie ai venit ?…..Isus va spune exact ce scrie in
  Matei cap. 7 si cap. 25…..adica ii va primi pe cei
  ce au fost in primul rand milosi, buni, etc. si au
  respectat din inima Legea Sa….adica cele 10 porunci….
  caci celorlalti le va zice …plecati de la Mine toti
  cei faradelege…..
  …..asa ca adevarata religie pe care au avut-o si
  apostolii ne invata sa credem evanghelia….crezand sa
  ne marturisim pacatele si sa ne botezam….urmand sa
  traim o viata placuta lui D-zeu …..adica traind din
  placere si bucurie dupa Legea Sa…..caci asa se
  traieste si in vesnicii …dar noi daca nu ne ,,obisnuim,,
  inca de pe acum…..ci credem ca atunci la sfarsit dintr-o
  data D-zeu ne va face ,,sfinti,,….ne amagim….sa ne
  uitam la apostoli cum au ,,crescut,, ei mereu in credinta
  si fapte devenind tot mai implinitori ai voii lui D-zeu…
  …..sant povesti cele spuse de unii ca numa sa crezi frate
  si e de ajuns…ca de suntem oameni….tot vom pacatui
  pe acest pamant….pai atunci inseamna ca Duhul Sfant nu
  a actionat asuprta noastra ….oare nu asteptam de la
  copii nostrii dandu-le de mancare si tot ce au nevoie….
  zic ….nu ne asteptam ca ei sa creasca….sau ce vom spune
  daca trec anii si ei tot mici raman….tot asa daca ne
  hranim cu Cuvantul lui D-zeu si adevaratul Duh Sfant
  lociueste in noi….nu duhuri care ne fac sa bolborosim
  ca penticostalii…..sa fiu iertat dar ei sunt intr-o
  mare ,,intunecime,, in aceasta privinta…..asadar atunci
  oare D-zeu nu asteapta de la noi sa crestem in credinta
  si in fapte bune implicit ?…..
  …..Asa ca fratilor am calcat cu totii Legea lui D-zeu..
  dar Hristos D-ul nostru a platit pt. aceasta si condamnarea
  diavolului care si el a calcat-o nu mai este impotriva
  noastra…..sa nu facem insa nefolositoare aceasta scumpa Jertfa intorcandu-ne la pacatele de odinioara….asadar
  nu respectam Legea ca sa castigam Mantuirea caci nu se
  poate aceasta….Legea doar este o oglinda in care putem
  sa ne vedem cum stam….Jertfa D-lui ne poate doar mantui…
  insa Isus ne spune si noua astazi ….ai calcat Legea …
  Eu insa te-am iertat si am platit pt. tine…du-te dar si
  nu mai pacatui…..
  …..totul este simplu si clar….atunci de ce fratilor
  staruim in calcarea Legii ….ploconindu-ne la icoane si sfinti ….sarutand moaste si chipuri cioplite …mintind
  toata ziulica….preacurvind in numar strigator la cer
  caci mai bine de 50 % din ortodocsii nostri traiesc asa…
  ….de ce nu pazim cum faceau strabunii nostri ortodocsi
  de exemplu parintele Nicodim intemeietorul Tismanei care
  respecta adevarata zi a lui D-zeu ….cea de a 7a …si
  anume sambata de la apusul de vineri pana la cel de
  sambata…..si cum fac multi dintre ortodocsii din Israel..
  …..eu sunt ortodox de ziua a 7 a dupa cum ne-a lasat
  model Isus D-ul nostru si apoi apostolii….adica am crezut
  ….am fost botezat….si cu ajutorul Duhului Sfant lupt
  in continuare sa traiesc tot mai mult in armonie cu
  Legea Sa Sfanta si Vesnica….insa pt. ca ortodocsii nostri
  nu vor sa se intoarca la modelul apostolic merg mai mult
  la bisricile unde se respecta acest model….
  …..Daca D-ul va voii insa noi care suntem putini ca
  numar vom constitui

  Comentariu de leo | mai 18, 2008

 47. …Isus nu va spune la sfarsit nimanui….tu din ce
  religie ai venit ?…..Isus va spune exact ce scrie in
  Matei cap. 7 si cap. 25…..adica ii va primi pe cei
  ce au fost in primul rand milosi, buni, etc. si au
  respectat din inima Legea Sa….adica cele 10 porunci….
  caci celorlalti le va zice …plecati de la Mine toti
  cei faradelege…..
  …..asa ca adevarata religie pe care au avut-o si
  apostolii ne invata sa credem evanghelia….crezand sa
  ne marturisim pacatele si sa ne botezam….urmand sa
  traim o viata placuta lui D-zeu …..adica traind din
  placere si bucurie dupa Legea Sa…..caci asa se
  traieste si in vesnicii …dar noi daca nu ne ,,obisnuim,,
  inca de pe acum…..ci credem ca atunci la sfarsit dintr-o
  data D-zeu ne va face ,,sfinti,,….ne amagim….sa ne
  uitam la apostoli cum au ,,crescut,, ei mereu in credinta
  si fapte devenind tot mai implinitori ai voii lui D-zeu…
  …..sant povesti cele spuse de unii ca numa sa crezi frate
  si e de ajuns…ca de suntem oameni….tot vom pacatui
  pe acest pamant….pai atunci inseamna ca Duhul Sfant nu
  a actionat asuprta noastra ….oare nu asteptam de la
  copii nostrii dandu-le de mancare si tot ce au nevoie….
  zic ….nu ne asteptam ca ei sa creasca….sau ce vom spune
  daca trec anii si ei tot mici raman….tot asa daca ne
  hranim cu Cuvantul lui D-zeu si adevaratul Duh Sfant
  lociueste in noi….nu duhuri care ne fac sa bolborosim
  ca penticostalii…..sa fiu iertat dar ei sunt intr-o
  mare ,,intunecime,, in aceasta privinta…..asadar atunci
  oare D-zeu nu asteapta de la noi sa crestem in credinta
  si in fapte bune implicit ?…..
  …..Asa ca fratilor am calcat cu totii Legea lui D-zeu..
  dar Hristos D-ul nostru a platit pt. aceasta si condamnarea
  diavolului care si el a calcat-o nu mai este impotriva
  noastra…..sa nu facem insa nefolositoare aceasta scumpa Jertfa intorcandu-ne la pacatele de odinioara….asadar
  nu respectam Legea ca sa castigam Mantuirea caci nu se
  poate aceasta….Legea doar este o oglinda in care putem
  sa ne vedem cum stam….Jertfa D-lui ne poate doar mantui…
  insa Isus ne spune si noua astazi ….ai calcat Legea …
  Eu insa te-am iertat si am platit pt. tine…du-te dar si
  nu mai pacatui…..
  …..totul este simplu si clar….atunci de ce fratilor
  staruim in calcarea Legii ….ploconindu-ne la icoane si sfinti ….sarutand moaste si chipuri cioplite …mintind
  toata ziulica….preacurvind in numar strigator la cer
  caci mai bine de 50 % din ortodocsii nostri traiesc asa…
  ….de ce nu pazim cum faceau strabunii nostri ortodocsi
  de exemplu parintele Nicodim intemeietorul Tismanei care
  respecta adevarata zi a lui D-zeu ….cea de a 7a …si
  anume sambata de la apusul de vineri pana la cel de
  sambata…..si cum fac multi dintre ortodocsii din Israel..
  …..eu sunt ortodox de ziua a 7 a dupa cum ne-a lasat
  model Isus D-ul nostru si apoi apostolii….adica am crezut
  ….am fost botezat….si cu ajutorul Duhului Sfant lupt
  in continuare sa traiesc tot mai mult in armonie cu
  Legea Sa Sfanta si Vesnica….insa pt. ca ortodocsii nostri
  nu vor sa se intoarca la modelul apostolic merg mai mult
  la bisricile unde se respecta acest model….
  …..Daca D-ul va voii insa noi care suntem putini ca
  numar vom constitui Biserica Ortodoxa de Ziua a Saptea
  pt. ca inainte de revenirea D-lui Biserica Sa care respecta
  intr-u totul invataturile Sale sa ajunga la maturitate….
  …..Aliluia D-ul fie slavit…..Amin….vino D-ne Isuse…

  Comentariu de leo | mai 18, 2008

 48. Am invatat, destul de tarziu, un lucru esential:
  Cu sectantii este mai bine sa nu intrii in nici un fel de dialog. Este mai bine sa-i lasi in ratacirea lor, pentru ca in nici un caz nu ajungi nicaieri, decat cel mult la cuvinte aspre, la cearta, la tulburare etc. Pentru sufletele curate, va lucra Duhul, daca-l vor cauta sincer. In orice incercare de dialog cu sectarul trufasi, cand tu spui alb el zice negru. Cand tu spui stanga, el zice dreapta si tot asa, un dialog al surzilor. Ei nu cauta cu sinceritate Duhul Lui Dumnezeu, care in mod sigur I-ar lumina, ei cauta duhul lumii, propaga dupa modele sablon prefabricate, propriul lor duh in numele Domnului.

  Sectanti nu sunt un pericol pentru ortodoxie.
  In pericol sunt sufletele slabe, care cad victime prozelitismului, manipularilor verbale mestesugite, blandetei mimate, ademenirilor cu lucruri materiale.
  Sectanti sunt pietre de incercare a credintei. Cei putin ravnitori in credinta si rugaciune devin slabi, subnutrit duhovniceste. Duhul se indeparteazae ei.
  Adam a fost incercat si a cazut! Satan a fost pedepsit!
  Iisus Hristos (al doile Adam) Dumnezeu adevarat si Om adevarat, a fost si El incercat, dar nu a fost biruit.
  Taria in credinta se dovedeste prin incercare. Drept credinciosii stiu acest lucru.
  Cat de tare in credinta poate fi acela care trece de la o secta la alta si la toate se boteaza?
  Pentru toate sufletele cazute din Biserica Lui Iisus, victime ale prozelitismului sectar, la Judecata, ispititorii vor avea mai mare rapundere decat victimele lor. Asta scrie in Sfanta Scriptura!
  „Cine citeste sa inteleaga”!

  Comentariu de Mihai II | mai 21, 2008

 49. citit va rog si „Clubul Bilderberg.Stapanii lumii” – Cristina Martin, aparuta la edit. Litera International,2007

  Comentariu de cezar | octombrie 20, 2008

 50. […] îmi pare rău de asta. Dar l-am descoperit astăzi pe Eugen Serea. Dacă vreţi, puteţi încerca aici şi aici. Mai sunt şi alte locuri, poate le veţi căuta […]

  Pingback de Rugăciune pentru şi cu Eugen Serea « Înţelegi tot? Ceva nu e în regulă… | decembrie 14, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: