un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

ATAC VICLEAN LA CREDINTA

Uniunea Europeana a stabilit niste masuri care contravin invataturii scripturistice. Nici o noutate, vor spune unii. Cam au dreptate insa atat Vechiul cat si Noul Testament condamna mancarea de carne in sange. Un editorial semnat de Ioan Enache, de la Credinta Ortodoxa, pe care l-am preluat si eu. Iata despre ce e vorba.

Nu ne vine să credem că un amănunt, aparent neimportant, şi un cuvânt asociat acestuia pot marca negativ viaţa duhovnicească a unui creştin şi pot avea urmări grele privind mântuirea. Amânuntul: tăierea unui animal sau a unei păsări în gospodărie pentru consumul de carne. Cuvântul asociat „amânuntului”: asomarea. De fapt, detaliul la care ne referim nu e sacrificarea propriu zisă a unui animal, ci modul cum aceasta se face. Din bătrâni există tradiţia că porcul sau viţelul se înjunghie în gât, i se secţionează artera care duce sângele spre cap, chiar ambele artere, iar pasării i se taie gâtul. Când sângerarea s-a terminat, atunci animalul este curăţat, tranşat şi preparat. (Până şi leii când vânează, după ce au prins animalul, îi înfig colţii în gât, repetând muşcătura, astfel încât sângerează abundent şi, după ce vânatul e mort, îl sfâşie şi îl mănâncă). Începând cu anul 2002, dar mai ales cu 2007, după intrarea României în UE, procedura, amănuntul de sacrificare, se schimbă. Animalul trebuie să fie mai întâi asomat (conform Ordinului nr. 425 din 19 septembrie 2002 al Ministerului Agriculturii, normă legală care decurge din pachetul de legi al UE). Ce înseamnă asomare? „Asomare – orice proces care atunci când este aplicat unui animal cauzează pierderea imediată a cunoştinţei până în momentul morţii animalului” (Art. 2, al. e, din Ordinul 425). Va să zică asomarea este o operaţiune dinaintea tăierii animalului prin care se obţine „pierderea cunoştinţei”, spune legea, „ameţirea”, zice DEX-ul. Cum se asomează porcul, mielul sau găina? Împuşcare cu glonţ captiv, lovire în cap, electronarcoza (mai exact o electrocutare, inclusiv în baie de apă) şi dioxidul de carbon (mai pe româneşte, gazare în toată regula). Mijloacele de ucidere sunt aceleaşi, numai că glonţul e liber, electrodul are o tensiune mai mare, gazul e mai dens, apare şi spaţiul vid, în care animalele se sufocă şi mor. De ce e nevoie de pierderea cunoştinţei înainte de ucidere? Pentru bunăstarea animalelor sacrificate. E un drept care decurge din Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor, adoptată la UNESCO în 1978. De ce am insistat asupra acestor elemente mai mult tehnice? Pentru ca să putem prezenta în cunoştinţă de cauză cele care urmează. Complicaţia aceasta cu asomarea se dovedeşte, în fapt, o prefăcătorie, o mare minciună, pentru că mijloacele de liniştire sunt aceleaşi ca şi pentru ucidere. Dacă îi aplici o lovitură cu bara de fier în cap oii sau porcului, înseamnă că îi administrezi o porţie de bunăstare? Ce fel de bunăstare e aceea să-i tragi un glonţ în cap? Dacă îl gazezi ori dacă îl bagi într-o cameră vidă ori într-o baie conectată la priza electrică nu primeşte tot un şoc de moarte? Nu tot îl chinuieşti? Ba, poate că mai rău! Singura problemă e că aceste proceduri preliminare evită acţiunea directă a cuţitului. Anexa 4 la ordinul citat mai sus zice că, imediat după asomare, animalul trebuie incizat, ca să sângereze abundent. Bună treabă! Numai că funcţiile vitale sunt reduse într-atât, încât sângerarea este parţială. Ba, în dese cazuri, animalul e mort de-a binelea când i se taie artera. Şi dacă inima nu mai pompează, sângele stă pe unde l-a apucat moartea. Adică în tot corpul, care peste puţin timp devine carne de consum pentru oameni. Unii au observat repede acest detaliu esenţial: „Ţăranii spun că, odată asomat, din porc nu se mai scurge bine sângele, ceea ce face ca în unele zone ale corpului animalului să rămână cheaguri de sânge” (www.fabricadebani.ro). Aşadar, asomarea, sau omorârea înainte de înjunghiere, are un rost şi un sens. Se lucrează aşa cu scopul ca să rămână sângele în carne şi omul, creştin sau nu, să o mănânce. Şi ce e cu asta? Nu sunt creştini care comandă la restaurant o „friptură în sânge”? Nu există un fel de „carne a la tartar”, crudă şi cu multe condimente tari? Nu există locuri, mai ales în Asia, unde se consumă creier de maimuţă vie? (vezi O călătorie în China de Marin Preda). Nu există gospodării creştine unde se prepară, la tăierea porcului, sângerete? Sunt de toate şi încă multe altele numeroase. Toate vin din obiceiurile păgâne pe care le-am moştenit în gene. Sensul lor este călcarea poruncii lui Dumnezeu: „Tot ce se mişcă şi ce trăieşte să vă fie de mâncare; toate vi le-am dat, ca şi iarba verde. Numai carne cu sângele ei, în care e viaţa ei, să nu mâncaţi” (Facere 9, 3-4).

Unele popoare de pe pământ au rămas păgâne, fiindcă au refuzat creştinarea, păstrându-şi obiceiurile vechi de a consuma sânge. În neamurile creştine există, de asemenea, persoane care, tradiţional sau accidental, consumă carne cu sânge sau chiar numai sânge. Asomarea, însă, vine ca măsură vicleană, satanică, de generalizare a consumului de carne cu sânge. E lege, pentru noua ordine de pe pământ, ca toţi să mănânce sânge de animal, ca toţi, dar absolut toţi să intre sub incidenţa unui păcat îngrozitor, aspru pedepsit de Dumnezeu. Datini şi obiceiuri barbare străvechi, de a bea sânge de animal sau de om (vampirii au tradiţii de la sumerieni, de la egipteni, de la khazari, de la huni etc.), revin, dar nu oricum, ci sub forma obligativităţii decurgătoare din legiuire corectă politic, fărădelege întemeiată pe o falsă convenţie care vrea să asigure bunăstarea animalelor. Prin minciuna-şmecherie că trebuie să acordăm animalelor linişte şi fericire înainte de a fi ucise, ajungem toţi băutori de sânge („Fiii piericiunii cei băutori de sânge, întunecaţi fiind la minte de tatăl lor, satana…”, Acatistul Sfântului Arhidiacon Ştefan, condacul 9). Şi ce dacă, veţi zice, mie mi-e poftă de carne! Iată răspunsul: „Nici un fel de sânge să nu mâncaţi în toate cetăţile voastre, nici de păsări, nici de dobitoace. Tot cel ce va mânca sânge, acela se va stârpi din poporul său” (Levitic 7, 26-27). Motivul: „Pentru că viaţa a tot trupul este în sânge şi pe acesta vi l-am dat pentru jertfelnic, ca să vă curăţiţi sufletele voastre, că sângele acesta curăţeşte sufletul” (Levitic 17, 11). Ehe, vor spune unii, poveste a vechiului legământ, depăşită de vremi! Greşit, fraţilor, e actuală, reînnoită, „este lege veşnică pentru toţi urmaşii voştri, în toate aşezările voastre… ca tot sângele să nu-l mâncaţi” (Levitic 3, 17). Atunci ce să faci cu sângele animal: „Oricine… va vâna fiară sau pasăre, care se mănâncă, acela să scurgă sângele ei şi să-l acopere cu pământ, căci viaţa oricărui trup e în sângele lui” (Levitic 17, 13). De ce am zis că interdicţia dumnezeiască e perpetuă? „Cât despre păgânii care au crezut, noi le-am trimis scrisoare, hotărându-le să se ferească de ceea ce este jertfit idolilor şi de sânge şi de (animal) sugrumat şi de desfrâu” (Fapte 21, 25). Acum ar trebui să spunem animal asomat, în loc de sugrumat, că e acelaşi lucru. Cine le dă creştinilor această hotărâre? Sfinţii Apostoli. De ce? Pentru că legea rămâne veşnică, sângele este pentru curăţire duhovnicească, atâta doar că legea a fost înnoită de Jertfa pe Cruce a Domnului Iisus Hristos. Sângele Lui ne curăţeşte sufletele acum, prin Sfânta Taină a Împărtăşaniei, jertfa nesângeroasă. Noi nu primim sângele de la jertfele idolilor, ci sângele Arhiereului celui Mare: „Pentru aceea şi Iisus, ca să sfinţească poporul cu sângele Său, a pătimit în afara porţii” (Evrei 13, 12). Pentru neputinţele noastre e legea nouă aşa, ca trupul şi sângele Mântuitorului să ni le însuşim sub formă de pâine şi vin. Dar cum îl vom primi pe Răscumpărător, când noi bem sânge de animal (unii şi de om!, nu mai vorbim de ucigaşii de prunci dar şi de adulţi, peste tot în lume!)? Cum? „Nu puteţi să beţi paharul Domnului şi paharul demonilor; nu puteţi să vă împărtăşiţi din masa Domnului şi din masa demonilor” (I Cor. 10,21). E o neîmpăcare definitivă între cele două feluri de pahare, pe care o ştie bine şi Satana. De aceea a găsit cu cale, bizuindu-se pe păcatele şi patimile noastre, să insinueze această perfidă lege a asomării, care, aparent, favorizează animalele, dar în realitate ne transformă pe noi, pe toţi, în băutori de sânge, cu preciziune călcători ai poruncilor lui Dumnezeu. Toţi cei care consumăm carne de la supermarket, în special de acolo, cu etichetă daneză, germană, americană, ungară sau de oriunde de altundeva, inclusiv din abatoarele româneşti, care sunt obligate să asomeze animalele, după legea UE, cinăm, de fapt, cu Satana, bem paharul demonilor, alungându-L pe Hristos. Nu fiindcă vrea El, ci pentru că aşa este voia noastră. Şi nu putem spune că nu am ştiut: acum se vorbeşte mult pe această temă, se scrie, se publică şi la televizor iar în Sfânta Scriptură găsim lămurită problema, aşa precum am arătat mai sus. Nu vă îndemn să încălcaţi legile stăpânirii acestei lumi, dar şi acestea sunt de ascultat doar până când ne afectează credinţa şi mântuirea. Sfinţii Mucenici ne-au dat exemplul elocvent în acest sens: au refuzat să jertfească demonilor! Există doar două soluţii: fie renunţăm definitiv la carne, fie, pentru neputinţe, jertfim o pasăre sau un animal fără asomare. Nu de alta, dar Cina lui Hristos e mai de preţ decât însăşi viaţa noastră în trup, fiindcă reprezintă viaţa veşnică!

Februarie 7, 2008 - Posted by | ATITUDINI, ORTODOXIE, STIRI | , , ,

10 comentarii

  1. am mai spus si repet: habar nu ai ce vorbesti, nu cunosti religia, nu cunosti interpretatrea reala a textului biblic, ceea ce tu cunosti e dogma ortodoxa si toate prostiile ce deriva din ea…

    Comentariu de waszlaw | Februarie 7, 2008

  2. am mai spus si repet: habar nu ai ce vorbesti, nu cunosti religia, nu cunosti interpretatrea reala a textului biblic, ceea ce tu cunosti e dogma ortodoxa si toate prostiile ce deriva din ea…

    Comentariu de waszlaw | Februarie 7, 2008

  3. mda… o seara buna si numai bine!

    Comentariu de impresiiblonde | Februarie 7, 2008

  4. Buahaha, deci daca iau mancare de la supermarket cinam cu satana? Dar tu de unde iei mancare?
    Plus ca pana acum n-a aparut nici o satana. L-as intreba de ce e asa mucos si se lasa batut de o nulitate inexistenta.

    Esti duuuus.

    Comentariu de dumnezeueateu | Februarie 7, 2008

  5. waszlawe, eu chiar nu stiu de ce mai deschizi aceasta pagina si de ce iti pierzi timpul citind postarile unuia care „habar nu are de ce vorbeste” si care „nu cunoaste religia”.
    Domnul cu tine sceptikule!
    Doamne ajuta!

    Comentariu de violeta | Februarie 8, 2008

  6. Waslaw daca ami scrii off-topic ma fortezi sa-ti sterg mesajele. Aici subiectul e cu totul altul. Daca n-ai inteles mai bine abtine-te. Daca ai vreo idee diferita de a mea sau vrei sa-ti versi naduful pe ortodoxie, ai propriul tau blog unde poti face asta, daca neaparat vrei sa-ti publici aberatiile. Nu ma intelege gresit, nu ma supar ca sunt contrazis dar incearca sa ai o critica constructiva, pardon de cacofonie.

    Cat priveste ortodoxie mai bine te-ai uita la roadele ei: neputrzirea sfintilor, Lumina de la Ierusalim, icoanele care plang si multe alte minuni petrecut la Sfantul Maslu sau prin mijlocirea sfintilor sau a Maicii Domnului. Daca ai cunoaste viata si invataturile unor sfinti ca Vasile cel Mare, Ioan Damaschim, Nicodim Aghioritul, Simeon Noul Teolog, Isaac Sirul, ca sa dau cateva nume, poate ai s-ajungi sa-ti vezi si tu micimea.

    Pana cand ajungi si tu la asemenea valori ca sa fii bagat in seama mai e cale lunga. Asa ca te rog, sa vorbim de pe nivelul de pe care suntem, fara a pretinde cu fatarnicie, a fi ceea ce nu suntem.

    Sper ca ai inteles…
    Doamne-ajuta!

    Comentariu de sceptik | Februarie 10, 2008

  7. Europa nu e crestina.

    Comentariu de Monica | Februarie 11, 2008

  8. Din pacate trebuie sa te contrazic pentru o parte buna din articol. Sunt de acord cu afirmatia ta cu privire la consumul de carne cu sange, care dauneaza deoarece acest intra in conformatia ADN-ului uman si in timp il modifica.
    La partea cu asomarea trebuie sa-ti spun ca nu este adevarat ca nu se produce o sangerare buna daca se face cu ajutorul glontului din contra este mai buna. Pe de alta parte practicile traditionale de injunghiere produc o suferinta mai mare animalelor, care se apara producant in corp niste substante care se regasesc apoi in corpul lor, iar dupa consumarea de catre oameni duc la cancer. Vezi statisticile..de ce taranii romani sunt primii in lume la cancer! de la porcul injunghiat si alte animale!
    Asomarea propusa de UE nu produce suferinta asa mare deoarece se scoate din functiune SNC (Sistemul Nervos Central) si nu mai simte nimic animalul.
    Sa intelegi mai bine e ca si cum te-ar injunghia cineva asa cum esti..constient, sau te-ar injunghia daca te-ar anestezia total.
    Numai bine.

    NU MAI MANCATI CARNE!
    p.s. sunt absolvent de Inginerie Alimentara si de curand am absolvit masterul Food Quality Management.

    Comentariu de Burebista | Februarie 12, 2008

  9. de ce taranii romani sunt primii in lume la cancer! de la porcul injunghiat si alte animale!
    gresit…de la afumaturi!

    Comentariu de impresiiblonde | Februarie 12, 2008

  10. a, si inca ceva: romanii nu sunt „primii la cancer” in lume…iar taranii romani nici atat

    Comentariu de impresiiblonde | Februarie 12, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat asta: