LITURGICA – EPISODUL 1
Dintru inceput, Biserica a fost liturgica si sacramentala. Inca de pe vremea apostolilor, crestinii au luat parte la „frangerea painii” sau „Cina Domnului” si au cinstit trupurile mucenicilor si cuviosilor, ridicand altare pe locul in care acestia au dat marturie fie prin viata lor exemplara fie prin viu grai despre adevarata credinta si adevaratul Dumnezeu. Imi propun sa incep, in limita timpului disponibil, un serial care sa intareasca aceste aspecte – liturgic si sacramental- si o explicare a Sfintei Liturghii pe intelesul tuturor. Nu cred ca aduc o noutate, cu siguranta unii au facut de mult acest lucru pe internet, cu siguranta ca au facut-o si mai bine decat o voi face eu insa, imi exprim uimirea fata de ideile protestante cum ca noi la Sfanta Proscomidie am savarsi un ritual voodoo – da, da, asa am citit – sau ca incurajam paganismul prin inchinarea la idolii din icoane. Despre cinstirea icoanelor si a sfintilor am mai scris pe acest blog, asa incat nu-mi ramane decat sa public cateva ideii lamuritoare despre Sfanta Liturghie. Incep prin marturia a doi Sfinti Parinti ai primelor veacuri:
SFANTUL IGNATIE TEOFORUL (PSB, vol I): „Cautati, dar, sa participati la o singura euharistie; ca unul este trupul Domnului nostru Iisus Hristos si unul este potirul spre unirea cu sangele Lui; unul este jertfelnicul, dupa cum este episcopul impreuna cu preotii si diaconii, cei impreuna cu mine robi; pentru ca aceea ce faceti, s-o faceti dupa Dumnezeu” (catre Filadelfieni, IV); „Cu totii urmati de episcop, dupa cum urmeaza Iisus Hristos pe Tatal, iar pe preoti ca pe Apostoli; pe diaconi respectati-i ca pe porunca lui Dumnezeu. Nimeni sa nu faca fara episcop ceva din cele ce apartin Bisericii. Acea Euharistie sa fie socotita buna, care este facuta de episcop sau de cel caruia episcopul i-a ingaduit. Unde se vede episcopul, acolo sa fie si multimea credinciosilor, dupa cum unde este Iisus Hristos, acolo este si Biserica universala. Fara episcop nu este ingaduit nici a boteza, nici a face agapa; ca este bineplacut ceea ce aproba episcopul, ca tot ce se savarseste sa fie sigur si intemeiat” (catre Smirneni, VIII).
SFANTUL CHIRIL AL IERUSALIMULUI (CATEHEZE MISTAGOGICE, IV,3): „De aceea noi participam, pe deplin siguri ca este vorba despre trupul si sangele Domnului. Sub forma painii ti-e dat trupul si sub cea a vinului sangele, astfel ca, prin participare la trupul si sangele lui Hristos sa devii con-corporal si co-sangean cu El. In acest fel noi devenim „hristofori” intrucat trupul si sangele lui Hristos s-a raspandit in madularele noastre si, ar zice fericitul Petru, noi devenim copartasi naturii divine.
Alte marturii gasim in Apologia I a Sfantului Iustin Martirul precum si in Didahia si Constitutiile Apostolice.
Alte detalii despre forma si dezvoltarea Liturghiei gasiti aici.
Un comentariu
Sorry, the comment form is closed at this time.
Nu te supara pe mine,dar acum am intrat pe net si am gasit o stire nu prea placuta despre biserica noastra.A aparut in Le Figaro.http://www.lefigaro.fr/international/2008/02/01/01003-20080201ARTFIG00478-les-projets-pharaoniques-de-l-eglise-orthodoxe-a-bucarest.php
E articolul original,a aparut in ziare.com de astazi.Nu sunt rea,dar nu e prima oara cand citesc in presa straina si despre biserica noastra.Ma doare de fiecare data cand se vorbeste de rau despre noi.Dar nu crezi ca e un sambure de adevar in ce se spune?Stiu ca mi-am atras blesteme din partea celor care sunteti credinciosi ortodocsi adevarati nu ca mine,dar asa a fost sa fie.sa scriu eu despre depresie si scptik sa comenteze.