un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

UN FOST CATOLIC, CONFUZ

Un fost catolic, Gavriil Fodor, se arata nedumerit de atitudinea PS Sofronie fata de Parintele Eftimie. Domnul Gavriil Fodor cauta o lamurire. Poate ar fi bine sa-l intrebe chiar pe PS Sofronie…

Aflând acum câtva timp că Părintele a fost oprit de la slujbă, m-am mirat foarte mult. La început n-am crezut, dar între timp am aflat că e adevărat. Am înţeles că episcopul a procedat aşa pentru că Părintele, cu felul său de a fi, ar fi deranjat pe greco-catolicii din părţile locului. Ceea ce nu înţeleg este ce anume a făcut rău Părintele. Cu ce a dăunat Ortodoxiei atitudinea Părintelui? Eu cred că episcopul trebuie să îl apere pe Părintele de aceste intrigi politice, despre care credem că se petrec doar în catolicism, nu şi în Ortodoxie. Catolici ar fi procedat altfel: nu şi-ar fi pedepsit preoţii pentru că fac propagandă catolică. Ar fi considerat că, dimpotrivă, astfel de slujitori trebuie încurajaţi.

E ruşinos pentru conducătorii Bisericii Ortodoxe faptul că îşi pedepsesc propriii slujitori, dând câştig de cauză celor de altă credinţă. Nu ştiu ce să mai cred, însă sunt foarte dezamăgit, căci nu văd în Ortodoxie nici dragoste de adevăr şi nici dragoste de oameni. E adevărat, învăţăturile de bază ale credinţei, cele din timpul Sfinţilor Apostoli, se găsesc numai în Ortodoxie, dar cele ce se petrec în Biserică sunt departe de aceste învăţături. Căci mă întreb, cum de un conducătorii Bisericii scriu ori vorbesc după aceste învăţături în care, de fapt, nu prea cred? Poate greşesc, dar ceea ce a făcut Părintele stareţ Eftimie, au făcut, la vremea lor, Părinţii care s-au împotrivit prozelitismului practicat de Biserica romano-catolică. Dacă Părintele a greşit, înseamnă că şi acei Sfinţi Părinţi au greşit şi atunci pentru ce mai sunt trecuţi în icoane şi în calendar?Eu asta, oricât m-aş strădui, nu pot s-o înţeleg…Dacă Părintele nu a greşit, atunci pentru ce este pedepsit? Că a acţionat aşa precum Sfinţii Visarion, Sofronie, Oprea şi mulţi alţii? Păi, atunci înseamnă că trebuie scoşi din cărţile bisericeşti şi nici hramuri să nu mai aibă. Mă întreb nedumerit, oare unde se mai află adevărata credinţă, dacă Biserica Ortodoxă îi prigoneşte pe slujitorii ortodocşi? Nu ştiu ce să mai cred, însă la aşa ceva nu mă aşteptam niciodată. Poate cineva îmi va da un răspuns.

Preluat din Revista Credinta Ortodoxa

ianuarie 26, 2008 - Posted by | ATITUDINI, ECUMENISM, ORTODOXIE | ,

2 comentarii

  1. stii ce e fain la blogul tau, ma face sa ma amuz… esti genu care are impresia ca e crestin dar habar nu are ca nu e.

    Comentariu de waszlaw | ianuarie 27, 2008

  2. Nu prea stiu eu mare lucru despre credinta,ortodoxie,catolicism,dar scandaluri intre credinciosii ortodocsi si greco-catolici au tot fost.Multe fiind pornite de chiar slujitorii bisericii.

    Comentariu de g1b2i3 | ianuarie 31, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: