un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

CAPELA IN MALL – DESACRALIZAREA CONTINUA

capela mall Bacau

Se spune ca in biserica cerul si pamantul se unesc. Mantuitorul Hristos a venit ca un Creator pe pamant, pentru a crea un om nou. Acest om nou este omul crestin. Omul crestin trebuie sa moara pacatului, trebuie s-o termine cu basmele si sa-I urmeze lui Hristos pentru a avea partasie cu Dumnezeu si ingerii in Imparatia Cerurilor. Prin venirea Mantuitorului, s-a intemeiat un asezamant nou: Biserica. Ce este Biserica? Este un corp divino-uman, nu o institutie – institutionalizarea Bisericii inseamna disparitia ei, un corp divino-uman al carui cap mistic este insusi Hristos. Se stie ca Botezul si Euharistia sunt Taine esentiale pentru mostenirea vietii vesnice. „De nu se va boteza cineva de sus”… „De nu va bea cineva sangele Meu si de nu va manca trupul Meu”…

Am mai scris pe acest blog despre desacralizare. Aceasta desacralizare, aceasta secularizare a pus pe butuci Biserica Catolica si iata ca, asa cum am spus si demonstrat si pe eresulcatolic, aceasta atitudine incepe sa fie simtita si la noi. S-a inaugurat in Bacau, ca si in multe alte orase, un Mall. Un Mall care are si o… capela. O capela insa lipsita de duhul in care suntem invatati ca trebuie sa ne manifestam fiind cuprinsa mai mult de duhul acesta lumesc. Ce-a facut Mantuitorul cu vanzatorii din templu? Le-a daramat mesele si i-a dat afara! A izgonit duhul lumesc pentru ca aceste doua duhuri sunt incompatibile. Noi ce facem astazi? Noi, care ne numim crestini? Noi alungam duhul lui Hristos si punem in loc duhul lumesc. Apoi alergam la preoti si le cerem dezlegari, vai parinte, nu-mi merge bine, am ispite! Ce partasie, ce inrudire, ce comuniune poate exista intre aceste doua duhuri, cel al lui Hristos si cel al Mamonei?

Prin Slujba de sfintire a unei biserici ea este inchinata lui Dumnezeu. Este inchinata pentru a aduce lauda si pentru savarsirea Sfintelor Taine intr-un cadru consacrat, dedicat, intr-o atmosfera, intr-o ambianta care sa ne aduca aminte de Raiul pierdut si sa ne determine sa-I urmam lui Hristos. Astazi, insa duhul lumesc ne acapareaza sufletele si ne moleseste, ne slabanogeste vointa, ne face sa ezitam. Totul este formal, sa fie facut, superficial, lipsit de orice incarcatura, de orice simbolism, de orice misticism. Ne abrutizeaza, ne spala creierii, ne reeduca, dar intr-un spirit consumist, intr-un spirit dracesc. Au facut si astia o capela… Mai potrivit era o camera mortuara. Eventual un crematoriu. Ar fi fost in concordanta deplina cu atmosfera de mall. O capela in care mirosul de tamaie se va amesteca cu cel al crenvustilor si hamburgerilor; o capela in care muzica psaltica va alterna in urechile noastre cu manelele si Vacanta Mare… O capela care nu poate fi numita Casa Domnului nici macar o incapere din Casa Domnului ci mai degraba un loc unde se vor vinde indulgente, ca tot vine lumea la cumparaturi.

Fratilor, este de prisos sa mai continui. Priviti si voi ce-am ajuns. Credeti ca se termina totul aici? Am ajuns sa negociem credinta, sa vindem si sa cumparam ceea ce nu poate fi estimat ca valoare, ceea ce nu poate fi vandut, nici cumparat. Incet incet ne-ndreptam spre sfarsitul acestui veac. De altfel, Imparatia Cerurilor era asteptata inca de pe vremea Mantuitorului. Crestinii din Biserica Primara se rugau la Dumnezeu sa vina sfarsitul acestei lumi, pentru a fi cu el in veci. Atata credinta aveau, atata constiinciozitate. Dar sfarsitul nu putea veni atunci mai erau multe de implinit. Astazi, noi nu mai dorim sfarsitul. Ne este frica de moarte. De ce? Pentru ca nu mai avem constiinta pacatelor savarsite, pentru ca nu mai traim si nici nu dorim sa traim in frica de Dumnezeu. Si tocmai acum va veni sfarsitul. Mantuitorul se-ntreba daca va mai gasi credinta pe pamant, la sfarsitul veacurilor. Aceeasi intrebare mi-o pun si eu si va invit sa-mi dati un raspuns. Avand in vedere fagasul pe care ne indreptam ce va fi cu noi. Pentru mai multe detalii, ca sa va stimulez un pic, faceti un search pe net pentru emo kids. Unii stiu la ce ma refer.

Fratilor! Este vremea cernerii! Voi nu vedeti? Se-apropie Imparatia Cerurilor. Sa ne gatim haina corespunzatoare! „Iata, Eu stau la usa si bat”…

Publicitate

decembrie 12, 2007 - Posted by | ATITUDINI, OCULTISM, ORTODOXIE, STIRI | , , ,

12 comentarii

 1. Bravo, bun articol, buna observatie!
  Si mie mi se pare o tampenie capela – in mall!

  Comentariu de kristofer93 | decembrie 12, 2007

 2. Mi-a placut si m-a miscat ce ai scris, este in duhul in care si eu simt lucrurile si denota o sensibilitate duhovniceasca autentica. Dar… mi se pare totusi un pic nepotrivit contextul, prilejul acestor consideratii, altfel cu totul adevarate. Adica as vedea (sa ma ierti, ca poate eu gresesc) exagerata vehementa denuntarii capelei din Mall. Nu-mi dau seama daca e ceva atat de grav asta; mi s-ar parea mai grav sa nu se mai faca deloc capele sau biserici ortodoxe prin spatii publice (cam asta e totusi tendinta viitorului) ori sa se faca, dar sa fie, „lacasuri ecumenice”, ca sa nu „ofenseze” pe nimeni, vezi Doamne. Simpla prezenta a unei Cruci Ortodoxe intr-un astfel de spatiu mi se pare o buna sfidare, o marturisire… Tocmai fiindca este acolo, intr-un loc al opulentei. Dar… si acolo sunt oameni, sunt suflete, care e bine sa fie „pescuite”, pe care Dumnezeu le iubeste si le cauta. Si iata, le iese in drum unde se asteapta mai putin… Sigur, asta e viziunea frumoasa, idealista. Ma gandesc si ca e probabil ca ratiunea ridicarii ei acolo sa fie totusi mai curand una foarte „pragmatica” (ca tot e la moda „pragmatismul” acuma, de pana si pe sfinti ii arata unii ca fiind oameni „pragmatici”), de „culegere de fonduri” dintr-un loc unde se preumbla oameni cu multi bani la ei… Dar in sine gestul (desi motivatia e posibil sa nu fie una curata) nu mi se pare unul rau, dimpotriva. Acuma mai ramane de vazut si cum se va face acolo misiunea, concret, spre compromisul cu duhul lumesc sau spre grija reala pentru mantuirea sufletelor care ajung acolo.

  In alta ordine de idei, da, credinta autentica se imputineaza tot mai mult… si, chiar unde este, se traieeste tot mai putin (si ma gandesc mai intai la mine) 😦

  Comentariu de Gand | decembrie 13, 2007

 3. Ntz, nu-i cum spuneti. Asa am crezut si eu dar mi-am dat seama ca sunt in inselare si ca acest lucru inseamna de fapt o amagire de sine si denota o laxitate in gandire. Sacrul si profanul nu pot fi amestecate. Care este semnificatia dumincii, spre exemplu? Este ziua Domnului, nu? Crestinii se odihnesc, si cinstesc ziua prin mersul la biserica si rugaciuni acasa, prin contemplare. Ce cladire este in Sfantul Munte asezata chiar in fata bisericilor? Este trapeza. Asadar monahul dupa ce iesa din biserica intra drept in trateza, unde masa de obste, spun Sfintii Parinti, este o continuare a Liturghiei. Si dupa masa ce fac? Se retrag la chilii, se odihnesc, se roaga si apoi merg la Vecernie. Asa si mireanul. Vine dimineata la biserica, merge acasa, ia masa in familie, se odihneste iar apoi, cugeta la cele sfinte. In acel mall aceasta semnificatie nu mai poate fi indeplinita. Iesi din biserica si odata intrat sau reintrat in invalmaseala de acolo, iti pierzi pacea launtrica si pierzi tot ce ai agonisit in acea biserica. Tentatii, mirosuri, ispite de a cadea sunt mai pregnante acolo ca in alta parte. Nu credeti? Prin urmare ce simbioza poate exista intre aceste doua duhuri? E clar ca niciuna.

  Apoi trebuie avut in vedere si urmatorul aspect: nu poti face misionarism cu omul nesimtit, cu omul superficial, care nici semnul Sfintei Cruci nu si-l face corect. Omul in mall vine la cumparaturi. Vine cu totul alte idei. El nu vine deschis spre a primi cuvantul lui Dumnezeu. Poate intra in acea capela dar cu siguranta o va face din superstitie. Intra cu papornitele dupa el, le pune prin straini, forfota, certuri, etc… Si vara? Vara in general oamenii se imbraca sumar, pantaloni scurti sau fuste. Nu e o tinuta decenta, nu e o tinuta potrivita pentru biserica.

  Din cate am inteles, capela are rolul de a gazdui oficierea Sfintei Taine a casatoriei. In opinia mea acest lucru ii confera un rol comercial. Adica vine omu, face cumparaturile in mall pentru nunta, nu le mai care de-acasa si merge cu ele spre capela. Chiar detinatorii mall-ului sunt direct interesati in gazduirea unei capele. Sau cand moare omul. Mergi de la buticul nr. X iei ce-ti trebuie si urci un etaj la capela. Din nou, o desacralizare, in opinia mea. Totul devine comercial. Ca sa nu mai vorbim, ca o casatorie „dupa carte” implica Spovedanie si Cuminecare, deci Liturghie. Casatoria ar trebui oficiata incadrul Sfintei Liturghii, nu cum se face astazi. Unde mai pui ca botezul si casatoria sunt lucruri mari pentru intreaga comunitate. Daca am fi crestini adevarati ar trebui sa ne bucuram si sa ne veselim pentru fiecare botez, pentru fiecare cuplu, chiar daca nici nu-i cunoastem. Cred ca intelegeti ce vreau sa spun.

  Apoi sa analizam capela: nu degeaba am pus imaginea aceea. Priviti catapeteasma, fier forjat, facut parca din fiare vechi reciclate. Priviti bolta altarului. O vedeti pe Maica Domnului acolo? Eu nu vad decat niste caramizi pictate. Intreaga atmosfera de acolo confera un aer comercial acestei capela. Mi-e frica sa nu patim ca la catolici. Ia uitati-va aici – chiar va rog sa va uitati, ca sa intelegeti frica mea:

  http://eresulcatolic.50webs.com/altare.html
  http://eresulcatolic.50webs.com/extraterestru1.html
  http://eresulcatolic.50webs.com/extraterestru2.html
  http://eresulcatolic.50webs.com/interiorcapela.html
  http://eresulcatolic.50webs.com/altintciudat.html
  http://eresulcatolic.50webs.com/caplemn.html
  http://eresulcatolic.50webs.com/discorole.html
  http://eresulcatolic.50webs.com/catdisco.html
  http://eresulcatolic.50webs.com/promovare.html

  „La noi n-o sa se-ntample niciodata!” Oare? Toate au un inceput. Vorbiti de misionarism? Mantuitorul n-a mers prin piete la cersit, n-a prins pe nimeni de guler. A mers prin pustietati si s-a ferit de lume. Si-a ales ucenicii prin simplul cuvant: Vino si urmeaza-mi mie. V-ati intrebat vreodata cum au propovaduit Apostolii?

  Ce s-ar fi intamplat daca lumea ar fi zis: Vrem dovezi, nu fraieriti voi asa usor. Voi cine sunteti? Stati mai intai sa verificam, sa dam niste telefoane, poate vreun e-mail. NU! EI AU CREZUT. Au crezut Cuvantului. I-a miscat profund. Si-au dat cu totii seama ca Iisus este Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Si s-au botezat. Nu sunt impotriva misionarismului, altfel nu mai aveam blog sau site-uri. Dar nu putem forta oamenii sa citeasca si sa aprofundeze. Trebui sa-i dam pe oameni dupa noi, nu noi sa ne dam dupa oameni, altfel patim ca la catolici. Vedeti duhul de Sihastria? Priviti la un Amfilohie, la un Calistrat.

  Vedeti duhul manastirilor din Moldova? Priviti un Cleopa, un Iustin Pirvu. Sa vedeti ce spunea Parintele Iustin despre vietuitorii Manastirii Durau, in cartile sale, ce oameni sfinti si majoritatea nici nu stiu ca la Durau a fost manastire…

  Cat priveste misionarismul care s-ar putea realiza in aceasta capela, ma indoiesc. In Bacau nu sunt mari predicatori sau preoti asa de valorosi incat sa schimbe duhul acestei capele si sa-i impregneze unul de traire autentic. Din start se pleaca cu handicapul oferit de amplasament, apoi daca mai pui si un preot nepregatit acolo… Dar nu prea se face misionarism nici la bisericile de mir din oras. Priviti spre exemplu Revista Credinta-Ortodoxa. A fost retrasa de la vanzare din toate bisericile de mir prin ordinul PS Ioachim. De ce? Pentru duhul anti-ecumenist, pentru fermitatea pozitiilor adoptate. Nu s-a bagat nimeni pentru ea s-o apere, s-o promoveze. Nimeni din toti cati sunt. S-au facut ca ploua. Unde demnitatea? Unde marturisirea? Asta denota slaba noastra credinta. Spunem din gura, dar din fapte e mai greu. Suntem niste lasi.

  Parintelui Amfilohie -altul care este prigonit, tot din eparhia Romanului, tot de preotii din Bacau, ma rog, de uni idintre ei, sa lasam loc, poate or mai fi si cu el- i s-a pus o intrebare la conferintele astea recente si a zis cam asa: „sigur ca poporul trebuie catehizat dar poporul ca poporul, sa nu trebuiasca sa reincrestinam clerul!”. Tare mi-e teama ca trebuie o recatehizare in masa, atat a clerului cat si a credinciosilor. Si mai mul curaj din partea clerului, care ar trebui sa fie in exemplu de marturisire si de urmare a lui Hristos. Vedeti si cazul Parintelui Eftimie, despre care am scris acum cateva zile. Lasitate si laxitate, acestea sunt cuvintele care ne caracterizeaza in ziua de astazi.

  Cu plecaciune,
  Doamne-ajuta!

  Comentariu de sceptik | decembrie 13, 2007

 4. Sa nu ne amagim! Sa fim foarte atenti! Diavolul astazi nu mai lucreaza ca odinioara, fratele meu. Nu mai pune accent pe forta fizica ci pe cea psihica. A vazut ca asa suntem mai slabi si el nu pierde nimic. Pe cand daca s-ar impotrivi pe fata, ne-am revolta si am ajunge fie mucenici fie cuviosi, iar toate eforturile lui s-ar intoarce impotriva sa. Acum cauta sa ne loveasca din interior, sa ne faca sa ne autodistrugem noi. Nu zice: Nu merge la biserica stai si dormi! ci iti lasa deschisa aceasta alternativa de a merge in schimb iti rapeste timpul cu alte activitati, cu alte rosturi si face din biserica orice numai casa de rugaciune nu. Nu zice: desfraneaza! sau Nu te casatori, traieste asa! dar propaga prin toate mijloacele aservite lui – ca doar el e stapanul lumii acesteia, stim bine – desfraul si preacurvia, si cand zic desfrau nu ma refer la conotatia strict sexuala. Prostituatele vor drepturi ca doar si ele-s crestine, si ele cred, si ele au icoane, de ce le raspundem asa? Homosexualii la fel, nu inteleg de unde atata ura la Biserica asta, ce, ei nu-s oameni? E doar o alta orientare sexuala… Nu zice sa nu-ti faci familii dar valorile morale sau notiunea de familie sunt grav atacate in timpurile noastre. Asadar, fratele meu, sa stam bine, sa stam cu frica si sa luam aminte. Capela din mall este un tertip al vrajmasului, deghizat intr-o fapta aparent buna. Insa are el grija sa-ti bage femei dezbracate acolo, are grija ca angajatul de la magazinul de cd-uri sa dea muzica un pic mai tare, din ratiuni perfect valabile dpv economic, tocmai cand tu savarsesti ceva in acea capela, are grija ca dupa ce iesi de acolo sa te mai poarte nu stiu unde sa vezi nu stiu ce aparitie in nu stiu ce domeniu, iar cand ajungi acasa nu uita sa-ti spuna: esti obosit de-atata umblat si colindat. E-o vraieste in capul tau… Pune mana si te culca, maine e luni si trebuie sa te trezesti dimineata. Vrei sa te scoli mahmur? Nu te mai du la Vecernie, doar ai fost dimineata, ai sa zici rugaciunile de seara si o sa-ti faci o cruce mare. Dumnezeu e cu tine, nu se supara mai ales ca ai stat in picioare toata dimineata…

  Cam asta am avut de zis, acuma fiecare cum crede, timpul va demonstra cine a avut dreptate…

  Comentariu de sceptik | decembrie 13, 2007

 5. Slab articol, pentru ca din pacate sustii ceva ce nu exista.. Capela din MAll.. Este o simpla strategie de marketing, este facuta pentru a atrage profit, din CE? din CREDINTA. Sustii cu fermitate ca avem de-a face cu o desacralizare.. Din fericire in curand vom avea de-a face cu o disparitie . Ce este religia? O practica a credintei. De fapt este o buna metoda de a face profit din oameni ca tine, care vor sa il cinsteasca pe Dumnezeu in tot felul de locuri ancestrale precum biserici care sunt un CORP DIVINO UMAN? Sa fim seriosi… Cand te vei prinde ca religia e ca si politica, un mijloc de a strange adepti si bani? Il cauti pe Dumnezeu? Gaseste-l in tine, nu in LOCURI.. Ca e in Mall ca e in Piata X Y, e oricum inutila 😉 Esti prea pornit impotriva unei himere, ca religie, Dumnezeu, credinta.. Sincer e mai bine sa scrii articole despre ceva palpabil si material, incearca articole sportive.. Imi place ca TU esti un fel de Avocat al divinitatii. Bv esti tare! Eu zic sa iti revii cu picioarele pe pamant. Lasa catolicii, evanghelistii, musulmanii.. Uite era sa zici ceva destept, erai ft aproape. Imi permit sa te citez, daca imi dai voie :)) „Am ajuns sa negociem credinta, sa vindem si sa cumparam ceea ce nu poate fi estimat ca valoare, ceea ce nu poate fi vandut, nici cumparat” Corect !! Daca mai puneai dupa ceea ce nu poate fi estimat si CEEA CE NU EXISTA, erai cu 5 secunde mai rapid decat restul.. Asa din pacate, faci parte din turma care se calca in picioare cand vin nu stiu ce Moaste sau Icoana 🙂 Succes! Desi nu cred ca o sa fie:)

  Comentariu de FixX | decembrie 14, 2007

 6. Da, multumesc pentru observatii. Totusi sunt cu 5 secunde inaintea ta deoarece eu stiu ce tu nu stii. Credinta devine certitudine. Dumnezeu se descopera oricui are inma curata. Nichifor Crainic spunea ca numai un suflet nobil poate crede in Dumnezeu. Spre ghinionul tau, Dumnezeu exista. Poate ai sa-L descoperi si tu candva…

  Succes! Desi nu cred ca o sa fie:)

  Comentariu de sceptik | decembrie 14, 2007

 7. […] CITITI PE ACEASTA TEMA SI: CAPELA IN MALL – DESACRALIZAREA CONTINUA […]

  Pingback de SERVETELE CU ICOANE « un blogger SCEPTIK | martie 8, 2008

 8. […] CITITI PE ACEASTA TEMA SI: CAPELA IN MALL – DESACRALIZAREA CONTINUA […]

  Pingback de CAMPANIE IMPOTRIVA DUHULUI SECULARIZARII « un blogger SCEPTIK | martie 8, 2008

 9. Intr-o zi ma aflam intr-un mall si ma simteam rau in agitatia de acolo. Intimplator am descoperit undeva, stringhera, o capela. Am intrat inauntru si mi-am revenit. A fost gura de oxigen de care aveam nevoie. Depinde de ochiul cu care privesti. Mie personal nu mi se pare o asa de mare desacralizare. Oricum, nu asa de mare ca muzica de opera care insoteste sfinta Liturghie in fiecare duminica, ce este cintata cu sirg de tineri crestini evlaviosi.
  Sint alte lucruri infinit mai grave, ca incercarea mai recenta de a interzice anumite pasaje din Biblie pe motiv ca sint pline de ura la adresa evreilor sau homosexualilor, ca Biblia este, asadar, o carte a urii.

  Comentariu de Dani | mai 21, 2008

 10. Da…la Mall-ul din Timisoara capela lasa impresia ca e toaleta, multa lume in cautarea unei bai a facut aceasta confuzie…
  Templele zilei de azi sunt mall-urile, comparati numarul celor care aleg aceste locatii si nu adevartelor temple ale lui Dumnezeu.
  Intr-o lume in care idolul la moda este banul, nu e de mirare ca ne inchinam lui. Mai trist e cand ne dam seama ca el nu ne aduce fericirea, daca ne dam seama vreodata.

  Cautati imparatia cerurilor si toate celelalte vi se vor adauga!!
  Doamne ajuta!

  Comentariu de Ana Maria | mai 22, 2008

 11. In numele Tatalui si-al Fiului si-al Sf.Duh! Amin!
  Hristos a-nviat!
  Frate al meu „FixX”,
  Am 2 vesti ptr. tine:
  una proasta si alta buna!
  Vestea proasta este ca Dumnezeu EXISTA!
  Vestea buna este ca ma voi ruga ptr tine ca sa-L vezi, fie si in capela unui Mall!
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

  Comentariu de Eugen Serea | mai 22, 2008

 12. […] CAPELA IN MALL – DESACRALIZAREA CONTINUA […]

  Pingback de BEST OF « un blogger SCEPTIK | decembrie 22, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: