un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

HEY, MR. BUSH! WHAT’S MY NAME? CAN YOU PRONOUNCE IT?

george bush dumb george bush dumb george bush dumb

Dom’le nu-mi place de Bush. Nu-mi place si basta. Ce sa fac? Nu-l am deloc la inima. Si asta nu pentru politica SUA de invadare a altor state si de tinere sub papuc a propriilor cetateni. Nu de asta. Nu-mi place de el pentru ca-i prost. De parca ai nostri-s mai destepti…

S-a vazut si din evenimentele 9/11 si dintr-altele ca nu stie pe ce lume traieste. Dom’le ‘i vorba de lucruri elementare dom’le! Sa dam cateva exemple:

Preşedintele Bush a folosit de mai multe ori în discuţiile cu Papa formula „domnule” în loc de „Sanctitatea Voastră”. Jurnaliştii au remarcat şi atitudinea degajată a liderului de la Casa Alba, care în timpul întrevederii cu Suveranul Pontif a stat picior peste picior, „in stil texan”.De asemenea, dl. Bush i-a oferit un cadou considerat kitsch: un toiag de păstor inscripţionat cu cele 10 porunci de un fost homeless din Texas.

Prima doamna a Americii, Laura, admirand panorama romana din palatul Quirinale (sediul preşedinţiei republicii), a întrebat: „Unde sunt cele şapte coline?”. Pai ce tanti, Colinele celea stau in salile de protocoale?

Nici regina Angliei n-a fost scutita. La un dineu dat in cinstea Majestatii Sale, liderul de la Casa Albă a decis că aceasta ar fi trăit în secolul al XVIII-lea. Apoi s-a uitat la regina si i-a facut din ochi, in fata unui public de 7.000 de oameni. Dupa care, cind nimic mai rau nu se putea intimpla, a fost si mai rau: s-a intors spre microfon si a spus: „Mi-a aruncat o privire cum numai o mama putea sa se uite la un copil”.

In plus, nu a fost cea mai dezastruoasa gafa a unui membru al familiei Bush in fata Reginei Elisabeta a II-a. Vizita anterioara la Casa Alba, din timpul mandatului lui George Bush senior, a ramas cunoscuta sub numele de Podiumgate: din cauza ca cineva a uitat sa inalte platforma din fata pupitrului, Maiestatea Sa a tinut un discurs din care s-a vazut, din spatele microfoanelor, doar palaria regala.

Dar asta nu-i tot! Americanul din Texas nu prea poate pronunta anumite cuvinte, asa ca trebuie ajutat. Aici intra-n joc “tele-sufleor” – ul.

Casa Albă a publicat din greşeală varianta discursului pe care preşedintele Bush l-a ţinut în faţa Adunării Generale de la New York, discurs elaborat special pentru Bush, cu transcrierea de rigoare.

„Ghidul fonetic” al preşedintelui Bush include, de exemplu, schema fonetică pentru rostirea numelui preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy (sar-KO-zee), cu care pe Bush îl leagă relaţii de prietenie, sau cel al preşedintelui Zimbabwe, Robert Mugabe (MU-GA-BE). O transcriere fonetică specială există chiar şi pentru pronunţia “complicatelor” denumiri de ţări precum Kârgâzstan (KEYR-geez-stan) sau Mauritania.

Din nefericire, el nu a beneficiat de un astfel de ajutor nepretuit si atunci cand a trebuit sa rosteasca numele liderului opozitiei birmaneze, balbaindu-se serios cand a fost nevoit sa pronunte “Aung San Suu Kyi”.

George Bush a fost, in ultima perioada, protagonistul unei intregi serii de gafe memorabile. A inceput prin a confunda reuniunea APEC ( Forumul Asia-Pacific) la care participa in Australia cu OPEC ( Organizatia Exportatorilor de Petrol) si, daca tot se afla la Sidney, a profitat de ocazie pentru a-i multumi premierului australian pentru trimiterea de trupe “austriece” in Irak.

Apoi, a reusit performanta sa il “ingroape” pe Nelson Mandela, intr-un discurs in care apara politica SUA in Irak: “Mandela este mort, pentru ca Saddam Hussein i-a omorat pe toti cei ca Mandela”, a spus, sigur pe el, presedintele american. Reprezentantii fostului lider sud-african au fost nevoiti sa dea asigurari ca acesta este inca in viata, dupa gafa lui George Bush.

Sa ne intelegem: este vorba de unul si acelasi Bush care in 1991 s-a prezentat reginei drept „Oaia neagra a familiei. Care-i a voastra?”, care la un dineu s-a oprit citeva secunde din mestecat si l-a strigat pe premierul britanic cu un „Yo Blair!” si s-a trezit sa-i ofere un masaj impromptu cancelarului german Angela Merkel.

Presedintele american a facut atitea gafe, incit limba engleza s-a imbogatit cu inca un neologism: bush-ism. Dintr-o abundenta de materie prima, topul celor mai celebre 10 bush-isme este mai mult decit disputat, dar iata o selectie: „Stiu ca fiintele umane si pestii pot coexista in pace!”, „Dusmanii nostri sint creativi si plini de resurse, si la fel sintem si noi. Nu inceteaza a se gindi cum sa faca rau tarii noastre si poporului nostru, dar nici noi!” si „Sint onorat sa dau mina cu acest brav cetatean irakian a carui mina a fost retezata de Saddam Hussein!”.

Nici copiii n-au fost exclusi. Aflat la o scoala primara Bush a tinut un discurs in care a subliniat faptul ca „Copiii se straduieste sa invete”.

Dar iata si o gafa mai… kinky: „Presedintele, cunoscut pentru frecventele sale probleme de exprimare si greseli gramaticale, s-a referit la „drama” pe care o traiesc ginecologii si obstetricienii in timpul campaniei electorale pentru alegerile din noiembrie 2004, intr-un atac la adresa contracandidatului democrat, John Kerry. In timp ce il critica pe Kerry pentru pozitia adoptata in privinta razboiului din Irak, Bush si-a ridicat ochii de pe foaia pe care avea scris discursul si, spre stupoarea audientei, a declamat: „Trebuie sa intreprindem ceva referitor la aceste legi medicale prea liberale, care fac sa creasca atat costul ingrijirilor medicale, cat si numarul bunilor medici care dau faliment. Avem o problema in America. Prea multi medici buni isi inchid cabinetele. Prea multi ginecologi si obstetricieni nu-si mai pot practica dragostea fata de femei, pe intreg cuprinsul Americii. Oponentul meu a ales sa puna avocatii de malpraxis pe tichetul sau electoral. Iar eu sunt acum pentru reforma legilor de malpraxis medical”.

Publicitate

octombrie 6, 2007 - Posted by | DUSI CU PLUTA, HAZ DE NECAZ, POLITICA | , , , , , , , ,

6 comentarii

 1. Mare tampit Bush asta. Am inteles ca nici macar liceul nu l-a terminat.

  Comentariu de dadatroll | octombrie 7, 2007

 2. Modelul salbaticului american…
  Trebuie sa tecunosc totusi ca-i „funny”…

  Comentariu de danharabula | octombrie 7, 2007

 3. sceptik,

  articolul este documentat si relativ echilibrat. totusi, una este bush si cu totul altceva este america si politica ei.

  functia de pres. sua nu mai poate fi lasata pe mina unui singur om. toti presedintii americani au avut probleme de acest fel din cauza suprasolicitarii si situatia va continua sa se agraveze daca nu se face o reforma serioasa a actului de guvernare.

  la reagan, care avea si multe probleme personale, acuzatiile au fost ca a delegat puterea astfel ca nimeni nu mai stia exact cine conducea america pe timpul lui.

  tot ce este sigur este ca toate deciziile americane sint bine gindite de echipe de specialisti si ca in actul de decizie, bush este mai degraba purtator de cuvint. pentru ca este un purtator de cuvint prost, merita toate criticile noastre. fiti sigur ca urmatorul presedinte va fi un mult mai bun purtator de cuvint….

  Comentariu de dorinteodor | octombrie 13, 2007

 4. da 🙂 cu siguranta urmatorul presedinte va fi un si mai bun purtator de cuvant.

  totusi, lumea tinde sa fie condusa de O singura echipa de specialisti, mobilizata in spatele UNUI singur om…

  Comentariu de sceptik | octombrie 13, 2007

 5. […] Si, sa nu uitam, pestele de la cap se strica. Dati click aici si cititi cele mai haioase gafe ale lui George Bush jr. […]

  Pingback de HOW STUPID CAN YOU GET? « un blogger SCEPTIK | iunie 24, 2008

 6. […] HEY, MR. BUSH! WHAT’S MY NAME? CAN YOU PRONOUNCE IT? […]

  Pingback de BEST OF « un blogger SCEPTIK | decembrie 22, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: