un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

INITIERE IN VRAJITORIE – CURS

Multi au fost aceia care au ironizat despreharrypotter.go.ro. Au ras cand le-am zis ca Harry Potter pregateste lumea pentru Antihrist, au ras cand le-am zis ca Harry Potter provoaca migrene si demonizare, au ras cand au citit ca in Harry Potter exista simboluri pagane si sataniste si n-au bagat in seama avertismentele privind indracirea copiilor si lepadarea de Dumnezeu. Li s-a parut totul un basm, un basm poate la fel de captivant ca si volumele HP.

Iata acum ca fenomenul s-a accentuat. O simpla cautare pe Amazon.com releva faptul ca in paralel cu volumele HP au aparut si altele care vor sa aduca la realitate povestile cu sarmanul Harry. A aparut chiar si o „Evanghelie dupa Harry Potter” scrisa de Connie Neal. In traducere a aparut „Manual de initiere in vrajitorie”, de Oberon Zell-Ravenheart care cu siguranta vor atrage pe multi nestiutori care cu siguranta isi vor pierde sufletele. Si apoi vor veni randuri-randuri la… preoti, sa le citeasca… dezlegari. Iaca, pan la urma mai ai nevoie si de… popi.

COTIDIANUL

Publicitate

octombrie 4, 2007 - Posted by | ATITUDINI, NEW-AGE, OCULTISM | , , , , , , , , , , ,

17 comentarii

 1. Un manual de vrajitorie este una, un roman pentru copii si adolescenti este cu totul alta. Chiar trebuie sa ne tememe de toate? Chiar trebuie sa aruncam la gunoi orice lucru care nu se identifica dogmei?
  Poate ca habotnicismul in sine indeparteaza mai multi oameni de Biserica Ortodoxa (sau de orice alta Biserica) decit aceste divertismente mai mult sau mai putin nevinovate.
  Incercarile trebuie traite, invinse, trebuie sa trecem peste ele, nu sa ne ascundem de ele si sa ascundem cuoasterea, indiferent ca este ea buna sau rea.

  Comentariu de homeless | octombrie 5, 2007

 2. Homeless, Biserica Ortodoxa propune omului un set de idei/dogme, cu ajutorul carora/prin care acesta isi recastiga locul in Rai. Biserica a fost intemeiata de Mantuitorul, stii cum, si trebuie sa pazeasca nu numai Cuvantul Lui (Sola Scriptura) ci si Duhul Lui (Sfanta Traditie). Sfantul Apostol Ioan ne indeamna ca mai intai de toate sa cercetam duhurile sa le vedem originea si intentia.

  Simbolul nu este pur si simplu un grafic. El intrupeaza o lume/entitate intreaga. El face legatura dintre lumea nevazuta si cea vazuta. Este legat de misticism si are o puternica incarcatura spirituala. Spre exemplu, cand zicem Doamne miluieste! e ca si cum am spune: Doamne, Cel ce esti mai inainte de timp, care pentru noi oamenii Te-ai intrupat si ai suferit moarte pe Cruce; Care n-ai voit ca Cel pacatos sa piara ci sa fie viu; Care ti-ai desertat slava Ta cea cereasca pentru a te cobori la nivelul omului ca sa-l ridici alaturi de Tine, Care trimiti Duhul Tau cel Sfant sa desavarseasca lucrarea Ta, etc, etc. Acest text care ar putea continua pe sute, poate chiar mii de pagini este cuprins atat in Doamne-miluieste! cat si in Cruce, ca simbol.

  Asadar Harry Potter nu este diferit de un manual de vrajitorie ci este unul asa, mai pentru copii. Nu-i deloc nevinovat, copii au de suferit si psihic nu numai spiritual.

  Spui ca incercarile trebuie traite si invinse. Te-ntreb: esti chiar asa de sigur de izbanda? Omul nu poate face nimic fara Dumnezeu, mai ales impotriva duhurilor celor nevazute. Mandria este pricina de cadere. Asa a cazut si Lucifer si asa au cazut si oamenii, fie calugari fie simpli mireni. Nu ti-as recomanda sa te pui singur cu duhurile rautatii…

  Singurul lucru ce desparte pe om de Biserica Ortodoxa, spre exemplu, ca tot ai adus vorba este superficialitatea si refuzul de a aprofunda invatatura crestina. Oamenii vin la Biserica din superficialitate, din superstitie. Foarte putini sunt cei practicanti cu adevarat. Iar acest lucru duce la interpretari personale ale Scripturii, la intunecarea mintii si la inselare. Cati au citit, un mic exemplu, explicarea Sfintei Liturghii, ca sa aiba habar de ce se petrece duminica de duminica si nu numai? Foarte putini, ingrijorator de putini.

  Iar rezultatul nu poate fi altul decat cel de pe http://eresulcatolic.50webs.com/aggiornamento.html . Acolo vedem ce ne paste si pe noi cat de curand. Iar din mesajul scris de tine, vad ca te-au cooptat deja.

  Comentariu de sceptik | octombrie 5, 2007

 3. […] “Un blog sceptic”: A APARUT DEX-UL VULGAR si INITIERE IN VRAJITORIE – CURS; […]

  Pingback de Razboi întru Cuvânt » Noutati de pe alte siteuri si bloguri ortodoxe (selectia e inevitabil subiectiva si partiala!) | octombrie 5, 2007

 4. Nu sunt sigur de izbinda, nimeni nu este, dar, cu ajutorul Lui, respectind invatatura, mi se pare ca trebuie sa incerci sa lupti, nu sa te feresti…
  Cit despre cei care vin degeaba sau nu vin la Liturghie, este si problema mea, dar nu o rezolv speriindu-i, ci tocmai explicindu-le ce se intimpla acolo – dupa puterile mele, mai mult de un mic imbold nu pot sa le dau.
  Iar strict despre Harry Potter, am luat primul volum, am citit cam 100 de pagini, m-a plictisit si l-am lasat. Am mai citit pagini razlete de prin celelalte si am vazut una dintre ecranizari, nu stiu care… Consider ca nu m-a influentat cu nimic, nu mi-a spus nimic, e o simpla poveste, iar tot arsenalul de simboluri de care amintesti nu este incarcat de o reala semnificatie, sunt „ciupituri” ca sa dea bine, pe multe cred ca nici autoarea nu le-a inteles, ce sa mai spun de cititorii ei. Vorbesc de simbolurile general valabile, nu de cele imaginate si transformate de ea, ca sens si semnificatie.
  Nu am comentat din mindrie, nu ca as fi scutit de ea, ci din dorinta de a ajunge la un dialog, de a nuanta lucrurile.
  Am ocazia sa vad in fiecare zi oameni speriati si indepartati de Biserica tocmai din cauza unui mic\mare „abuz” dogmatic.

  Comentariu de homeless | octombrie 5, 2007

 5. Nu poti avea de la toti pretentia sa lupte. Pe tine poate nu te-or fi afectat cele 100 de pagini dar sunt copii -si asta poate fi verificat, daca nu ma crezi- care au dureri de cap de la volumele HP si chiar cosmaruri. Apoi majoritatea copiilor s-au declarat atrasi spre magie dupa citirea acestor scrieri. Poti intra pe despreharrypotter si te vei convinge. Sunt lucruri reale. N-am vrut sa-ti dau aici citate si linkuri pentru a nu le floda serverul celor de la wordpress, insa nu vorbesc din amintiri. Sa nu uitam ca Rowling este adepta declarata a Bisericii lui Satan. Ce-mi spui tu mie ca-s ciupituri? Sunt elemente de vrajitorie si alchimie toata ziua! Volumele cu Harry Potter fac parte din curentul New-Age, sau poate nici de asta nu esti ferm convins? Vorbesti de lupta, dar nu poti trimite un incepator in focul bataliei. Ca sa biruiesti trebuie vointa si in primul rand sa stii pentru ce te lupti. Religia crestina nu are nimic din „farmecul” magiei si idolatriei, de aceea copiii sunt atrasi mai mult spre vrajitorie. In crestinism, experienta este mai mult una rationala, in timp ce in paganism se experiaza prin simturi. De aceea multi sunt atrasi mai mult spre yoga decat spre crestinism: ei considera indracirea un progres spiritual.

  N-am zis ca ai comentat din mandrie sau ca esti mandru, iarta-ma daca asa s-a interpretat. Am vrut sa spun – asa cum ai subliniat si pe blogul tau, in cazul Tanacu – ca orgoliul chiar daca pare ca serveste unui scop nobil, te duce la pierzare. Ideea este ca trebuie sa ramanem in Duhul Sfintilor Parinti, chiar daca acesta pare perimat unora, si sa nu incercam noi sa gasim solutii la iesirea din impas. Am mai spus-o si o mai spun: renasterea in ortodoxie nu este ca in Revolutia Franceza, prin inlocuirea unor concepte vechi cu unele noi, moderne. Renasterea in ortodoxie se face prin intoarcerea la valorile din trecut, prin redescoperirea lor. Un exemplu concret in acest sens este aggiornamentarea din Biserica Catolica. Vezi unde duc experientele?

  Sa nu uitam ca satanistii sustin printre altele, ca diavolul a facut un bine omenirii prin descoperirea binelui si a raului, ca pana atunci eram spalati pe creier si nu cunosteam decat binele. Si atunci/acolo Eva ce-a facut? A experimentat! Dar n-a biruit ca nici n-avea cum. Asa si noi sa luam aminte si sa nu ne bagam unde nu cunoasteam – principial vorbind.

  Cat priveste nuantarea care zici ca trebuie facuta intre un manual de vrajitorie si scrierile fantastice ai dreptate, nu-s chiar totuna, in acest caz aduc in discutie basmele noastre romanesti. Si acolo sunt elemente mistice, necrestine chiar, insa volumele Harry Potter nu sunt scrise de Petre Ispirescu. Eu le-am studiat cu de-amanuntul. Nu stiu cat de relevante sunt cele 100 de pagini insa acum vedem rezultatele: indepartarea copiilor de Dumnezeu si migrarea spre paganism. Au scris toate ziarele, n-ai decat sa faci un search pentru vrajitoria in randul copiilor.

  Oamenii speriati si indepartati de Biserica sunt tocmai oamenii despre care vorbeam si eu, oameni care sunt superficiali si nu se straduiesc deloc sa inteleaga CE spune Biserica. Ei sunt dintre aceia caldicei, despre care se vorbeste si in Apocalipsa, si ei niciodata nu vor progresa, in nici un domeniu si in nici o credinta! Ei sunt limitati tocmai pentru ca nu cantaresc faptele si de-o parte si de alta sa vada care atarna mai greu. Ei isi intemeiaza parerea pe o stare emotionala, si comenteaza fara a cere detalii. Inainte de a intelege bine subiectul ei s-au si pronuntat! Ce sa le faci? Dumnezeu sa-i lumineze, poate intr-o zi…

  Comentariu de sceptik | octombrie 5, 2007

 6. Parerea mea e ca atat filmele, cat si cartile HP au devenit un pic cam creepy in ultimul timp. Nu prea mai sunt de copii…

  Comentariu de nantara | octombrie 27, 2007

 7. Am cautat o carte pentru copiii mei intr-un stand de carti pentru copii aflat intr-unul din hiper-marketurile romanesti. Nu am fost uimita sa descopar ca cele mai multe tratau tema vrajitoriei, fiind cele mai atragatoare in privinta calitatii si prezentarii, ca si cele mai scumpe. Am descoperit, cu tristete , si o carte mare, fascinanta , imi pot inchipui, pentru un copil-fan al lui Harry Potter, care nu era altceva decat un manual de vrajitorie, cartea lui Merlin sau asa ceva, o carte care inca de pe prima pagina introducea cititorul in simbolistica satanista, prin pentagrame si alte simboluri recunoscute ca apartinand ocultismului satanic. Cat despre cartile cu povesti „normale”, cu titluri precum „Basme inainte de culcare”, care ar contine, conform cuprinsului, povesti de Andersen si Fratii Grimm, foarte scumpe datorita calitatii hartiei si legaturii, cu multe imagini preluate din desenele animate consacrate, am constatat ca de fapt, erau doar niste povestiri fade ale povestilor originale, care urmareau ideea basmului, insa o prezentau fara nimic din farmecul si talentul celor care au stat la originea acelor frumoase si fascinante povesti. Concluzia este clara: nu poate fi vorba de prostie, ar trebui sa fie prea mare, e mai mult decat atat, e intentie clara si programare in toata aceasta discriminare care se face in oferta de carte pentru copii. Sigur, cine stie ce sa caute, gaseste, insa pentru cei care isi lasa gustul format de catre mass-media, este un risc mare de a fi indrumati catre o „cultura” oculta, daunatoare pe termen lung, in special pentru copii, cei mai influentabili dintre toti. Iar a vorbi despre lupta si victorie in cazul lor, al copiilor, e cumva hilar, ei nu lupta, ei asimileaza deocamdata, lupta va veni mai tarziu, cand vor lupta cu armele pe care le vor fi dobandit in aceasta perioada de acumulari. Ori daca armele sunt diverse convingeri pseudo-mistice si religioase , care au mai degraba de a face cu vrajitoria si intunericul, decat cu adevarata credinta si Lumina, e clar de care parte a baricadei vor lupta, nu?

  Comentariu de greenstory | octombrie 30, 2007

 8. o intervenrie pertinenta, care sustines si spusele mele.

  multumesc, Doamne-ajuta!

  Comentariu de sceptik | noiembrie 2, 2007

 9. Am citit copiilor mei cu mare bucurie primul volum din Harry Potter. Pe atunci nu banuiam insa pericolul care se ascunde in cartea respectiva. Doream sa terminam cartea inainte de premiera filmului.

  Seara cand le citeam copiilor si incercam sa fac tonul sa para mai interesant in functie de intamplarile din carte, am observat ca o anumita emotie stranie imi era transmisa si mie. Ma apuca un fior de teama. Copiii nu au adormit niciodata in timp ce le citeam.
  Am terminat cartea, a venit premiera si am fost cu totii la film. Faptul ca copiii cunosteau textul foarte bine, au fost dezamagiti de film. In el nu erau toate elementele din carte asa ca li s-a parut cartea mai interesanta. Am achizitionat toate volumele, am cumparat si haine, vesela cu personajul principal. Ce nebunie periculoasa!

  Daca cineva crede ca este de glumit cu subiectul acesta sau cu oricare altul legat de vrajitorie, se inseala profund. Eu m-am trezit datorita credintei ortodoxe, insa am observat pe atatia care sunt fascinati de subiect. O mamica intelectuala, insarcinata cu al treilea copil imi spunea ca abia asteapta sa termine de citit ultimul volum.
  Nu m-am putut abtine sa nu-i spun fin ca este impotriva educatiei crestin ortodoxe. Mi-a spus ca indiferent cum este cartea, este singura care ia facut pe copiii din lumea intreaga sa citeasca din nou, si numai prin asta si ea este o carte utila. Cum pot s-o judec cand si eu gandeam aproape la fel? Fie ca despre aceste pericole sa se scri mai mult si astfel parintii sa-si puna un semn de intrebare. In afara de vrajitori au si elemente sexuale. Autoarea intr-un interviu decopera ca Dumbledore este homosexual. Ii lasa intai pe copii sa-l iubeasca si apoi ii anunta ca este gay. Deci asta mai este inca o carte pentru copii?

  De cand mi-am dat seama de pericolul volumelor Harry Potter m-am uitat mai atent prin toata literatura ptr copii si adolescenti. E grav ce se intampla. Intrati in cea mai dotata librarie si o sa vedeti ca nu mai exista literatura curata pentru copii. Singurele volume sigure sunt cele de credinta ortodoxa pe care le recomand tuturor celor care doresc sa-si creasca copiii, nepotii frumos.

  Exista doua carti una pentru baieti si una pentru fetite, care ar trebui sa fie citite fiecarui copil incepand cu varsta de 5 ani pana la adolescenta. Asa si sunt construite cartile Preotului Alexei Gracev (Cartea fetelor si Cartea baietilor)

  E bine de citit si asta http://www.savatie.ro/blog/?p=19

  PS: Si cartile cu printese, libelule, fluturasi, zane si altele de genul acesta, sunt tot un pericol. In comert sunt din ce in ce mai putine carti curate ptr copiii.

  Comentariu de Cris | ianuarie 5, 2008

 10. afirmatiile dumneavoastra ar trebui sa trezeasca la realitate si alti asa zis crestini…

  Comentariu de sceptik | ianuarie 5, 2008

 11. Cris, cred ca exagerezi putin problema. Dupa felul in care vorbesti, pari a fi preot. Si eu am citit HP cand eram mica si nu ma gandeam deloc la ceva satanist/ ocult bla bla. Dimpotriva, mi-a marcat copilaria in mod placut si mi-am largit si orizonturile imaginatiei. Problema e ca adultii se gandesc mereu la ce nu trebuie. Acolo unde copii vad aventura, voi vedeti o amenintare pt ortodoxism. Am si un exemplu: exista o imagine. Copii o interpreteaza ca fiind doi delfini, adultii ca fiind doi indragostiti imbratisati. Si nu cred ca copiilor le pasa prea mult ca Dumbledore e gay sau nu. Ei nu-si imagineaza ce face un barbat gay. Adultii poate ca da.

  Comentariu de nantara | ianuarie 10, 2008

 12. voi chiar haliti toate gogosile ce zboara?

  Comentariu de ullise | martie 20, 2008

 13. […] Dintr-un blog sceptik […]

  Pingback de Manual de iniţiere în vrăjitorie « BISERICA „SECRETĂ“ | martie 30, 2008

 14. sunteti mai mult decat patetici si incuiati indiferent de ce varsta aveti…sunteti cam fanatici cu religia…serios…daca ati citi mai multe ati vedea ca lucrurile nu stau deloc cum spun „credinciosii” comentatori de pe aici…daca nu cunoasteti ar trebui sa nu mai va dati atata cu parerea mai ales bloggerul sceptik…am gasit din greseala bloggul asta…si mi-a cam stricat ziua…si eu sunt proasta…dar cand ma uit in jurul meu ma calmez…:)) bloggurile astea sunt facute ca sa rada altii de commenturile voastre??sa fim seriosi sunteti incuiati rau…ca sa aveti o religie si sa ziceti ca intr-adevar credeti intr-una anume ar trebui sa le cunoasteti pe toate religiile…si ca sa va dati cu parerea despre ezoterism…lafel…in asa commenturi nu va serviti decat prostia intre voi si o savurati cu o pofta insatiabila

  Comentariu de shadowgirl | septembrie 12, 2008

 15. oh…sper sa nu ajung in cazanul cu smoala a lu necuratu din cauza commentului asta…:S =)) patetic…

  Comentariu de shadowgirl | septembrie 12, 2008

 16. greenstory…nu ma pot abtine…”semne ca find recunoscute drept sataniste”???de incuitati?intotdeauna….de cei care mai citesc cateceva?nu prea.un singur lucru spun…magia nu e buna sau rea,decat modul in care e folosita…mai citi!!!!!!!!

  Comentariu de shadowgirl | septembrie 12, 2008

 17. nu vreau sa critic nimic. cred ca este bine sa existe toleranta, si cred ca in toleranta se poate gasi calea , adevarul si viata.Calea, pentru oameni, este Divinul. Adevarul suprem pentru oameni, este iubirea ca principiu. Viata…este ceea ce aleg oamenii sa o faca.Lucrez cu copii de la 7 la treizeci si ceva de ani.Cu toti dai gres daca nu esti tolerant, cu toti poti reusi daca te straduiesti putin. Cunoastere deplina fgara umilinta nu este cu putinta. Dragoste fara toleranta nu este cu putinta! Vor exista mereu categorii de oameni si de carti pe care nu le voi intelege, dar as fi o Donna Quijote daca as incepe cruciade mereu impotriva a tot ce nu e din sau dupa gandul si inima mea!

  Comentariu de Lelia | octombrie 3, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: