un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

UN KITSCH CARE SPERIE LUMEA!

Hermannii, statuile eroilor fondatori ai Sibiului (macelari, bancheri, berari, studenti etc.), stau impietriti prin pietele publice, pe linga restaurante, in apropierea Podului Minciunilor. Injectati cu respectabilitate si o anume doza de anchilozare istorica, stau cu spatele la corturile de la festivaluri si terase, niste victime usoare ale aparatelor de filmat, usor de vandalizat si de mutilat, aruncate de pe pod, amputate.

Interventia lui Mircea Nicolae a pus capat acestei pasivitati statuare. Acest nou-venit inspirat de interventiile de strada cu lasere si leduri ale artistilor de la Graffiti Research Labs a bombardat atent si sistematic aproape toate statuile din centrul istoric al orasului cu irisi din leduri rosii, alimentate de o baterie chinezeasca, atasati de ochii statuilor cu plastilina rosie.

Brusc, noaptea Sibiului a fost invadata de o armata de morti vii, personaje istorice resuscitate. Statuia lui Ollahus Magnus devine o aparitie amenintatoare. Francisco Augusto, cu bustul infipt in zidul cetatii, arata ca o stafie infricosatoare care sigur l-ar fi uimit si incintat si pe baronul Brukenthal. Nu stim care e identitatea reala a lui Mircea Nicolae, dar se pare ca a fost invitat de Altart la Proiectul Binarium desfasurat in Sibiu. Politia centrului istoric a intervenit eficace si rapid si a scos luminile ochilor. Bateriile au viata scurta, maximum 24 de ore. Dar interventia era oricum efemera, conceputa pentru o singura noapte de reanimare culturala. Multe dintre monumentele istorice duc oricum o viata crepusculara, uitate noaptea. Pentru scurt timp s-au activat ca niste golem-uri amenintatoare, trezite din somnul lor de veci.

COTIDIANUL

septembrie 27, 2007 - Posted by | DUSI CU PLUTA | , , ,

Un comentariu

  1. oups… asa o fi fost, kitsch skeptic… dar Altart era cit p-aici sa o traga pe codul penal pentru fals in declaratii si ca sa scape platira ceva bistari… nu-i musai sa ai idei vii, mai trebuie si ceva neuroni sa faca alimentarea pe 12V…

    Comentariu de neacaisa | ianuarie 18, 2008


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: