un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

RUSIA: TATAL TUTUROR BOMBELOR

Rusia a anunţat că a testat cea mai puternică bombă termobarică din lume, care degajează o undă de şoc distructivă similară celei produse de o bombă atomică, relatează The Guardian. „Tatăl tuturor bombelor”, aşa a fost denumită noua armă „unică în lume”. „Rezultatele testării noii arme transportate pe cale aeriană demonstrează că eficienţa şi puterea sa sunt similare celor ale unei bombe nucleare”, a declarat Aleksandr Rukşin, adjunctul şefului Statului Major al armatei ruse.

„O veţi putea vedea în acţiune, bomba care este unică în lume va fi testată pe un poligon militar”, a anunţat acesta. Rukşin a prezentat apoi jurnaliştilor o înregistrare video în care un avion de tip Tupolev Tu-160 a lansat o bombă deasupra unui poligon, manevră urmată de o explozie puternică. Bombardierul supersonic de tip Tu-160 care a lansat bomba, cunoscut sub denumirea dată de NATO, „Blackjack”, este cel mai mare astfel de avion din lume. La rândul său, bomba termobarică provoacă pagube imense, potrivit Reuters. O primă explozie are loc în atmosferă la o anumită înălţime prestabilită, iar combustibilul utilizat se amestecă cu oxigenul. Are loc apoi o a doua explozie distructivă. Explozia bombei echivalează cu detonarea a 44 de tone de TNT.

Potrivit materialului de prezentare, noul tip de bombă este de patru ori mai puternic decât modelul american Massive Ordnance Air Blast, cunoscută sub denumirea de „mama tuturor bombelor”. Cu toate acestea, „acţiunea acestei bombe nu contaminează mediul, spre deosebire de o bombă nucleară”, a ţinut să sublinieze comandantul rus. În ceea ce priveşte scopurile pentru care Rusia ar fi dezvoltat această armă redutabilă, oficialul rus nu a avut decât „lămuriri” vagi de oferit jurnaliştilor. „Bomba ne va permite să consolidăm securitatea statului nostru şi lupta împotriva terorismului în orice împrejurări şi în orice loc din lume”, a spus Rukşin.

GANDUL

Septembrie 12, 2007 - Posted by | POLITICA

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat asta: