un blogger SCEPTIK

un blog sceptic

HOMEOPATIA – FORMA MODERNA DE VRAJITORIE

În zilele nostre, cand magia si vrajitoria sunt intens promovate, cand valorile tradisionale sunt luate în zeflemea, iar Morala pusa la zid, este imperios necesar sa luam atitudine noi, crestinii, care trebuie sa fim lumina lumii. Faptul ca Hristos, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat pentru a salva neamul omenesc, este pentru noi un lucru de nezdruncinat, în ciuda tuturor loviturilor pe care le primim, iar Cuvantul Sau, în litera si duhul caruia trebuie sa ne manifestam, este pentru noi infailibil.

Ca atare este datoria noastra sa luam cat mai ferm atitudine în fata provocarilor contemporane, iar prin prezentul articol, împotriva homeopatiei – o forma moderna de vrajitorie prin care ne reîntoarcem la medicul-vrajitor din vechime.
Aceasta forma de “medicina alternativa”, laudata si promovata de multa lume, din pacate si de unii ortodocsi, este pierzatoare de suflet! Parintele Paisie Aghioritul o considera sarlatanie, iar Biserica Ortodoxa a Greciei a luat deja o pozitie împotriva acestei practici oculte.

Ce este homeopatia?

Homeopatia deriva din limba greaca si înseamna “suferinta similara”. Ea a fost fondata de germanul Samuel Hahnemann, alchimist si mason. Este mai degraba o forma mistica decat medicala, care nu se bazeaza pe stiiinta ci pe o anume conceptie despre om si cosmos, o conceptie anti-crestina.

Remediul homeopat se obtine practic din orice si consta în “ceva” care administrat cand esti sanatos te va îmbolnavi de respectiva boala, un fel de a contracara focul prin foc. Din punct de vedere medical nu are nici un efect si sa vedem concret de ce: daca esti alergic la “ceva”, homeopatia îsi va prescrie ca tratament tocmai acel “ceva” care în mod normal te-ar face alergic. Desigur acel “ceva” va fi diluat cat mai mult dar nu pentru a preveni un eventual risc în cazul substantelor otravitoare ci pentru un scop mistic, care vom vedea un pic mai încolo în ce consta, acum sa vedem modul de diluare care pune sub semnul întrebarii aceasta practica, determinandu-o a fi considerata sarlatanie: o picatura de “ceva” se dilueaza în 99 de picaturi de apa, obtinandu-se o solutie de concentratie C1. Apoi, o picatura din C1 se amesteca iar cu 99 picaturi de apa, obtinandu-se o concentratie C2, si tot asa. Ca fapt divers, C2 înseamna un raport de 1/10000, iar C6 1/1000000; C6 echivaleaza cu o picatura în 20 de piscine, iar C12 o picatura an Oceanul Atlantic. Ei bine, la aceste dilutii, nu mai exista nici o molecula din substanta initiala, adica din acel “ceva”. Asta o spune stiinta. Homeopatii sunt însa de alta parere: ei au inventat “memoria apei”. Dupa ei, apa – care stim sigur ca este cel mai puternic solvent, ar tine minte materia ce s-a pus în ea, si, mai mult ar transmite informatia mai departe, solutia fiind cu atat mai puternica pe cat mai diluata. Iata o afirmatie nu numai îndrazneata ci – din cum reiese si din experimentele facute – si stupida. De 200 de ani încoace, homeopatii nu au reusit sa demonstreze aceasta “memorie a apei”, apa care retine numai ce vor homeopatii sa retina, nu si celelalte materii cu care intra în contact. Desigur, medicina clasica are dezavantajele ei si efectele ei secundare, ceea ce ne face într-o anumita masura sa fim deschisi la noi idei. Dar a fi deschis la o alternativa e una, iar a astepta de 200 de ani demonstratia e cu totul altceva.

Si, ca sa încheiem oarecum analiza strict medicala a fenomenului, trebuie mentionat ca foarte multi doctori de o înalta calificare, precum si oameni de stiinta de pretigiu duc un adevarat razboi în Occident, împotriva acestei “terapii”. În America s-a înfiintat chiar Asociatia Medicala Americana (1846) cu scopul interzicerii homeopatiei.Sunt si alte organizatii precum National Council Against Health Fraud, NHS, revistele de specialitate “The Lancet” sau “The Technology Journal of the Franklin Institute”.

Din punct de vedere spiritual, homeopatia face parte din New-Age, Noua Religie Mondiala, care pregateste terenul lui Antihrist.

Conform homeopatiei, cauza bolii rezida în dereglarea fluxului energetic. Da, ati citit bine a fluxului energetic. Conform lui Hahnemann si urmasilor lui, persoana lui Dumnezeu este totuna cu energia Lui, adica Dumnezeu este impersonal ceea ce înseamna cî Biblia, Hristos, toate pica. Învatatura homeopata despre viata si suflet este identica cu cea orientala sau cu cea pagana, care printre altele sustin reîncarnarea. Adica exista o energie, nu o persoana, care curge prin tot universul de-a valma, si din care se adapa nu numai plantele si dobitoacele ci si oamenii, iar prin dereglarea ei, cumva, apare boala. Cert este ca prin acceptarea acestei conceptii pagane, omul devine propriul lui dumnezeu; nu mai are nevoie de Hristos, trebuie doar sa reintre în normal cu “energia vitala”. Alte tehnici dracesti din aceeasi categorie sunt bioenergia, acupunctura, Tai-Chi, magnetismul.

Necesitatea acelor dilutii este determinata tocmai de aceasta doctrina ce poarta numele de vitalism. Cu cat acel “ceva” este mai puternic diluat, cu atat solutia se “spiritualizeaza” mai mult, pana cand se ajunge la substanta simpla, adica la acea energie, care confera “putere” medicamentelor homeopate. Nu-i putin lucru sa precizam ca pentru Hahnemann, Hristos a fost un “sentimentalist înflacarat”, Confucius fiindu-i superior Mantuitorului.

Din pacate, neglijenta noastra, care se manifesta din plin în toate sferele de activitate, implicit si în Biserica, face ca acest subiect, insuficient dezbatut în acest articol, sa treaca pe langa noi fara a-i acorda atentia cuvenita. Este foarte dureros pentru trupul Bisericii, ca o parte din credinciosi sa desconsidere si sa minimalizeze acest subiect, apeland chiar la medicamentatia homeopata.

De asemenea, este regretabil faptul ca la noi în tara Consiliul Medicilor nu a luat nici o hotarare ferma pentru stavilirea acestui fenomen si ca destul de multi medicide familie considera homeopatia o alternativa viabila.

Un anumit individ a pus la bataie 1 milion de dolari americani pentru oricine ar dovedi ca disolutiile homeopate ar fi mai mult decat apa chioara. Premiul este înca nerevendicat si cu siguranta va ramane asa mult timp de vreme ce experimentele homeopatilor au esuat în demonstrarea afirmatiei lor.

Singura ameliorare care provine din tratamentul homeopatic este datorata nu medicamentuluici auto-sugestiei, stiintific spus efectului placebo: daca crezi ca te vei îmbolnavi asa se va întampla, si invers.

Chiar si în cazul în care homeopatia ar da rezultate, crestinii nu ar trebui sa apeleze la ea, avand în vedere doctrina pagana ce sta în spatele ei. Sa speram ca, pe viitor, atat Biserica precum si forul medicilor sa adopte o pozitie ferma împotriva acestei înselatorii.

Americanii au o vorba: daca arata ca o rata, merge ca o rata si macaie ca o rata, atunci probabil e o rata. Sa luam si noi aminte!

despreharrypotter

Publicitate

septembrie 7, 2007 - Posted by | ATITUDINI, NEW-AGE, OCULTISM, SANATATE, STIRI | , , , ,

22 comentarii

 1. Ramin oripilat de obscurantinsmul si de intoarcerea la mentalitatea din vremea evului mediu… Sinteti pe internet dar dupa logica dv si internetul ar trebuie sa fie satanic favorizind globalizare, pornografia, ereziile, satanismul, new age si multe altele. Stati alaturi de toti astia cu situl vostru.

  Nu va erijati in oameni de stinta caci veti cadea usor in ridicol ca de multe ori in cazul istoriei Bisericii, cind tot ce nu era inteles era considerat fie satanic fie eretic. Ramineti la problemele dogmei. Nu la stinta. Interziceti altfel si calculatorul, televizorul, automobilul…

  Ca ar fi sau nu o sarlatanie asta nu e treaba dv. Homeopatia este acceptata de Ministerul Sanatatii. Iar daca ar fi o sarlatanie ar trebui sa fie o problema a justitiei. Ajungem iarasi la vremurile in care Biserica se substituia tribunalelor. La inchizitie.

  Problema dumneavoasta ar trebui sa fie daca homeopatia il neaga pe Hristos sau Invierea sau Sfintele Taine. Lucru care nu se intimpla de loc in cazul homopatiei. Mai degraba o face medicina alopata care total materialista si atee, care presupune ca totul e doar atomi ca nu exista suflet si nici Dumnezeu ca totul a pornit de la o explozie spontana ca Biblia nu este decit o adunatura de povesti neverosimile, fantasmagorice si stupide. Iata chestiuni care ar trebui sa ocupe revolta domniilor voastre. Nu homeopatia. Caci foarte multi homeopati pe care ii cunosc indruma bolnavii la maslu si la spovedanie… Iar homopatia nu e nici religie nici antireligie. Homeopatie e o stiinta pur experimentala care oserva efectul unor substante asupra omului folosind aceste observatii pentru vindecare pe un pricipiu asemanator vaccinarii. Iar pentru faptul ca toate substantele pot fi toxice in functie de doza (chiar si apa poate fi toxica daca bem o galeata) homeopatia foloseste substante foarte diluate pentru a elimina aceasta toxicitate.
  Foarte simplu. Fara magie, fara francmasonerie, fara ocultism, fara prea multe teorii. Doar experiment si diluare. Atit. Nu inteleg care ar fi problema Bisericii aici. Daca nu ma exista atomi de medicament asta e problema dumneavoastra?… Nu stiam ca sinteti atit de materialisti, atit de atomisti… Ramine un cimp doar. Ati auzit cumva de cimp… Sau vreti sa inteziceti si cimpul magnetic sau gravitatia… De ce nu interzice si electricitatea pentru ca remedii homeopatice se obtin si prin expunerea mult criticatelor granule timp de citeva minute la un cimp electric de o frecventa specifica…

  De ce nu dezbateti probleme intr-adevar spinoase din punct de vedere religios ca fecundarea in vitro unde se omoara embrioni. Clonarea care am putea spune ca pacatuieste impotriva Duhului Sfint … Interzice Biserica transplantul? Pentru ca donatorul desi in moarte cerebrala inca din punct de vedere religios traieste si este pur si simplu asasinat ca sa i se fure organele … Nu e asa?

  Nu va legati de falsele probleme dragii mei caci nu asta se numeste o Biserica activa in societate. Sa nu transformam fenomenul Tanacu in emblema pentru gindirea Bisericii secoluli XXI Biserica ce are chiar si ea suficiente suferinte interne prin mult prea multe cazuri de colaborationism, securism, homosexualitate sau pedofilie.

  Harul Domnului nostru Isus Hristos fie cu voi

  Dr. Ovidiu Sorescu

  Comentariu de dr ovidiu sorescu | octombrie 26, 2007

 2. Domnule doctor, internetul este un mediu de comunicare. Este satanic nu prin natura sa ci prin ceea ce contine. Cel putin un site din 10 este pornoografic. Daca nu ma credeti consultati statisticile Google. Cat despre new-age si globalizare mai multe situri din 10 dezbat tema asta. Cred ca sunteti rautacios si exagerati in mod voit cand spuneti ca situl meu sta alaturi de acestea…

  Nu m-am erijat in om de stiinta tocmai pentru a nu cadea in ridicol. Am impartasit un punct de vedere. Nu-i neaparat sa am dreptate, desi eu cred ca am. Istoria Bisericii Catolice nu este totuna cu Istoria Bisericii Ortodoxe. Va rog sa nu confundati. BOR nu poate fi socotita partasa la Inchizitie si celelalte condamnari de care se face vinovata BC. Printre altele, va aduc la cunostinta ca doctorul Paulescu a fost un stralucit traitor ortodox. Si Parintele Arsenie Boca a terminat medicina. Articolul despre homeopatie se referea tocmai la problema duhovniceasca. Adica, presupunand ca nu ar fi apa chioara, homeopatia tot este condamnabila pentru „descantare”.

  Daca este sau nu o sarlatanie ma priveste in mod direct, Nu numai pe mine, pe toti. Sau va temeti c-o sa va pierdeti clientii? Pe plan mondial exista dubii asupra homeoptaiei ale unor oameni de stiinta, medici. Stiti asta?

  Cred ca stiu ce este homeopatie si spre ce iindruma medici homeopati… Problema Bisericii aici am spus-o pe scurt, in articol. Este descantare. Prin aceste diluari, Hahnemann spunea ca solutia se spiritualizeaza. Electricitatea este ceva care poate fi demonstrat stiintific si nu are de-a face cu planul spiritual. Homeopatia, da.

  Fenomenul Tanacu? Poate ar fi bine sa va mai informati. Si asupra Tanacu si asupra Teologiei BOR pe care se vede ca nu o cunoasteti.

  Iarasi generalizati cand vorbiti de homosexualitate, pedofilie si colaborationism. Iarasi confundati BC cu BOR.

  Harul Domnului nostru Iisus Hristos va fi cu noi. Sunteti sigur ca va fi si cu dumneavoastra? Eu nu prea cred…

  Doamne-ajuta!

  Comentariu de sceptik | octombrie 26, 2007

 3. Revin cu cateva linkuri:

  2 BILIOANE de doalri are de platit BC pentru scandalurie sexuale numai in America

  http://www.wibw.com/news/headlines/8540987.html

  cazul Tanacu:

  https://sceptik.wordpress.com/2007/09/20/cazul-tanacu/

  si

  https://sceptik.wordpress.com/2007/09/20/raport-independent-privind-moartea-irinei-cornici/

  Comentariu de sceptik | octombrie 26, 2007

 4. Va multumesc pentru raspuns Parinte.

  Nu ma asteptam sa primesc unul.
  Cand vorbeam de inchizitie nu ma refeream la o inchizitie a BOR in trecut. Ci la o reactie a reprezentantilor ei care (daca se vor uni mai multi) pare sa se contureze in viitor in asa ceva…
  Tocmai asta ma sperie.

  Cit despre „descantare” a remediului pot sa va spun ca nici nu se pune problema de asa ceva. Mai modern toate remediile homeopate sunt obtinute fara nici o descantare cu niste masini care cred ca nu stiu sa descante. Elecric sau prin diluari automate.
  Si apoi cum poate cineva sa isi dea o parere
  cind spune:”Nu-i neaparat sa am dreptate, desi eu cred ca am”. Patriarhul e de acord cu spusele dv? Sunteti sigur ca sunteti in asentimentul Bisericii. Sau e doar o opinie personala. O revelatie individuala?
  Pentru a trage o concluzie in directia asta e nevoie de fapte de cercetare. De mai multi reprezentanti ai bisericii si de audierea unor competenti ai partii incriminate.

  Ps
  Consider doar o nota de rautate (pe care nu o voi trece cu vederea) afirmatia dv:
  „Harul Domnului nostru Iisus Hristos va fi cu noi. (urare foarte sincera din partea mea) Sunteti sigur ca va fi si cu dumneavoastra? Eu nu prea cred…” Nu prea credeti Parinte? E probabil cu aceeasi certitudine cu care credeti ca homeopatia e descantare…
  Cine stie asta… doar Bunul Dumnezeu…

  Dr Ovidiu Sorescu

  Comentariu de ovidiu sorescu | octombrie 28, 2007

 5. Doresc sa corecteaza eroarea ca remediul homeopat ar fi o substanta spiritualizata. Nu apare nici unde in textele originale asa ceva.
  Cum ar putea o diluare si o agitare a unei substante, procedee familiare chimiei, imunologiei, sa duca la spiritualizare? Substanta ramine saraca in principii materiale dar pastreaza calitatile continute in ea, dar nu devine altceva decit ceea ce este si nimic altceva. Prin diluare nu va face nici plopul pere nici rachita micsunele.
  Din batrini se foloseste ceaiul de musetel la copilul mic pentru colici abdominale, in timpul dentitiei, iar homeopatia foloseste de asemenea Chamomilla(musetelul) pentru aceste acuze.
  Dar nu substanta este importanta aici ci similitudinea efectelor sale cu simptomele pacientului, similitudine care asigura acesteia o actiune. Astfel in cazul unei insomnii de pilda se administreaza cafea. Ea trateaza insomnia nu pentru este spiritualizata ci pentru ca produce o macheta de insomnie impotriva careia organismul viu va raspunde cu antiinsomnie. Principiul acesta este cunoscut de secole si se aplica si in alte domenii si atunci cind se produc voit mici cutremere pentru a impiedica aparitia unuia mai mare. La fel se creeaza mici infarcte pentru a opri producerea unui mare infarct. Homeopatia este o stiinta experimentala care a observat si testat substantele precum si legile ce guverneaza organismul, dar nu a fost inventata ci doar sistematizata de Hahnemann. Nici electricitata nu a fost inventata de Volta.
  Ea este mentionata alaturi de alopatie de catre Hippocrate. Diferenta intre cele doua consta in aceea ca homeopatia administreaza pacientului substanta pro, insa capabila sa rezoneze cu simptomele individuale ale pacientului si sa creeze un raspuns de tip „anti”, pe cind alopatia ii administreaza direct principiul anti, de-a gata, dar neindividulalizat, adica acelasi la toti pacientii cu o anumita boala. Alte teorii care explica folosindu-se de un limbaj sau altul nu sunt concludente. Precum nici studiile sau cercetarile in domeniu.
  Nu este relevanta polemica care imparte lumea medicala in legatura cu acest subiect. Dar subiectul de fata este: Homeopatie e anticrestina?

  Homeopatia este o metoda terapeutica si nu va devenii niciodata o religie. Si nici o doctrina impotriva unei religii. Ea foloseste ca orice medicina si substante toxice. In alopatie uneori doza toxica este apropiata ce cea terapeutica. In homeopatie substanta se dilueaza insa, incit distanta intre toxicitate si nontoxicitate este foarte mare. Nu se pune problema descantarii, chamarii in ajutor a demonilor, ci doar eliminarea toxicitatii.

  Cit despre faptul ca inca nu se cunosc mecanismele exacte de actiune ale homeopatiei, fapte evidente si de netagaduit, putem spune ca nu trebuie sa fim neaparat biochimisti ca sa ne mistuim alimentele.
  Daca folosim de mii de ani urzica pentru urticarie, veninul de albina pentru inflamtiile articulare, musetelul in timpul dentitiei la copii fara teorii, doar pe baza unor observatii empirice ne intrebam daca homepatia care le foloseste si ea e sau nu satanica. Fiecare emite cite o teorie cind isi bea ceaiul, cind isi ia medicamentul, Teorii care se refera la Mahomed, Budha sau spiritul pietrei sau al plantei sau orice altceva, se vor inventa multe inca. Cu ce e de vina veninul de albina, romanita de efectele pe care le produc bolnavilor. Cu ce pacatuieste homeopatul cind le foloseste si el fara sa faca o religie din asta?

  Comentariu de emilia | octombrie 28, 2007

 6. Domnule doctor, nu sunt parinte in primul rand. Apoi nici eu nu ma asteptam sa reveniti pe blog, asa ca nu sunteti singurul surprins. Nu poate fi vorba de „inchizitie” nici pe viitor, va asigur. Biserica nu obliga pe nimeni sa-i impartaseasca punctul de vedere dar are obligatia, spre nefericirea unora de a lua atitudine in numele celor pe care-i reprezinta. Asta asteptam noi de la Biserica in toate domeniile. In privinta spiritualizarii, atat dvs cat si Emilia – care inventeaza ca eu am amintit de invocarea demonilor – sunteti pe dinafara. De ce nu va uitati in trecut la stramosul vostru Hahnemann sa vedeti ce intelegea el prin aceasta diluare. Consider ca ar fi reprezentativ.

  Parerea mea nu implica neaparat Biserica domnule doctor, principial vorbind. Dar da, desi BOR nu s-a pronuntat oficial exista neoficial, o condamnare a homeopatiei. N-a devenit oficial pentru ca inca ne lovim de aceste ramasite comuniste care n-au nici o treaba cu… intelegeti dvs… Din cat m-am interesat pana acum si din cate am vazut/citit, pot spune ca imi asum cele scrise mai sus. in continuare domnule doctor remarc faptul ca inca sunteti prins de ideologia catolica si considerati ca Patriarhul reprezinta Biserica. Va aduc la cunostinta ca in ortodoxie Sinodul reprezinta Biserica nu un singur om. Patriarhul are mai mult rol decorativ… Insa chiar fiind vorba de sinodalitate, nu orice adunare poate fi considerata sinod. Sunt o serie de criterii, pentru a face un sinod valid. Ori in momentul de fata, Biserica Ortodoxa n-a dezbatut aceasta problema in sinod. Asa ca nu ne ramane decat sa intrebam pe Cuviosii cu viata sfanta, inca in viata, despre aceste lucruri. Oricum cuvnatul lor este mai greu decat cel al Sinodului intreg, mai ales in zilele noastre, cand parte din sinod si adunarea bisericeasca fac parte masoni sau comunisti ideologic, adica oameni care n-au de-a face cu Biserica si asupra carora Harul Domnului nu se coboara.

  Vorbiti de fapte de cercetare domnule doctor, dar pana la momentul de fata, stiinta nu poate dovedi efectul homeopatiei. Si iarasi aduc in discutie experimentul facut de cei de la BBC.

  Faptul ca am zis ca am indoieli in privinta pogorarii harului asupra dvs nu inseamna ca va doresc raul sau mai stiu eu ce… N-a fost o afirmatie rautacioasa ci una cel mult caustica. Harul domnule doctor, nu se coboara asupra asupra celor din afara Bisericii, asupra celor care gandesc si actioneaza de capul lor, fara binecuvantare. Ascultarea este o virtute biblica: si Mantuitorul a facut ascultare de Tatal, desi nu i-a fost usor. Asta e n-avem ce face. Pana ajungem la masura sfintilor, ca sa emitem propria noastra judecata – apropo de competente – mai bine ari fi sa facem ascultare.

  Comentariu de sceptik | noiembrie 2, 2007

 7. sunt o pacienta care a apelat la homeopatie si inca cu succces. Faptul ca m-am vindecat de boala,fara efecte adverse si fara ca aceasta sa-mi revina este dovada suficienta pentru mine ca actioneaza.Si ca mine sunt si altii nu toti evident!
  nu ma intereseza experimentele facute atit timp cit nu stiu prea bine cum se poate face un experiment, in acest caz(al homeopatiei). Vreau sa mai mentionez ca tratamentul nu a avut nici o implicatie spirituala asupra mea,pur si simplu mi-au disparut simptomele si atit. Nu am trecut la alta religie si nu mi-am pus vreodata problema ca biserica ar avea ceva de spus in aceasta privinta, pina cind o prietena a incercat sa ma convinga sa renunt pe motiv ca un preot i-ar fi spus ca h. este anticretina. N-as fi vrut sa pacatuiesc asa ca am incercat sa inteleg argumentele bisericii, argumente care se par atit de puerile si nefondate ca ma indoiesc mai mult asupra reprezentatilor bisericii decit a homeopatiei. Homeopatul mi-a spus sa mai merg si pe biserica, la maslu in special, ca fara asta nu exista o adevarata vindecare. DVS de ce ma opriti de la homeopatie? De ce imi creati o problematica falsa?

  Comentariu de neli | noiembrie 3, 2007

 8. HOMEOPATIA A FOST DECLARATA, SCURT, FARA DREPT DE APEL ANTICRESTINA PENTRU CA FOLOSESTE SUBSTANTA SPIRITUALA SI PT CA ACTIONEAZA ASUPRA SPIRITUALITATII OMULUI.
  CUM S-A AJUS INSA LA ACEASAT CONCLUZIE?
  1. IN PRIVINTA IMPLICATIILOR SPIRITUALITATII OMULUI REDAU TEXTUL IN ENGLEZA, AL oRGANONULUI, EDITIA A 6-A, DE CATRE BOERICKE, CEA MAI BUNA TRADUCERE DIN GERMANA
  „OUR VITAL FORCWE, AS A SPIRIT LIKE DINAMIS, CANNOT BE ATTACKED… OTHERWISE THAN AN A SPIRIT-LIKE DINAMIC WAY, AND IN LIKE MANNER, ALL DISEASES CANNOT BE REMOVED IN OTHER WAY , THAN BY SPIRIT LIKE(DINAMIC, VIRTUAL)………….paragraful 16 organonl
  2. ACEST CONCEPT ESTE IN RELATIE CU PREPARAREA REMEDIULUI, ASA ZIS „SPIRITUAL”
  citez:
  „all crude animal and vegetable substance have a greater or less amount of medicinal power….dar prin potentare si se obtine acelasi lucru la fel ca si dinamizarea unei bucati de fier prin frecare cu o pila tocita, intr-o singura directie, care se va comporta ca un cimp magnetic activ, capabil sa atraga fierul si otelul catre sine si sa imprumute putere magnetica unei alte bare de otel, prin simplul contact si chiar prin apropierea lor la o anumita distanta si acesta intr-n grad mai mare cu cit a fost mai mult frecata. in acelasi fel triturarea unei substante medicinale si agitarea ei va dezvolata puterile medicinale… sau daca cineva ar putea spune asa, spiritualiza substanta materiala” Paragraful 269
  Deci se refera la dezvoltarea capacitatii medicinale prin analogie cu magnetizarea bucatii de fier, care nu poate fi suspectata de spiritualizare decit metaforic.
  Homeopatia nu se poate intelege prin ruperea din context a unor cuvinte ci doar intergral prin ideea de similaritate si forta de reactie a organismului uman, cf principiului actiunii si reactiunii aplicat organismului viu.
  Dupa experienta cu China, Hahneman a explicat homeopatia prin intermediul unui model. Orice model nu se suprapune realitatii, dar este sufiecient explicarii unor fenomene. Exista modelul atomic al lui Bohr, Rutherford, etc, care nu inseamna neaparat ca descrie intocmai atomul.si nici nu ar foi necesar.
  3. Singura implicatie religioasa poate avea loc prin recomdarea facuta de Hahneman sa se respecte regului de igiena , … evitarea desfriului, citirea de carti obscene…
  4. Istoria si radacinile nu sunt relevante.
  Crestinismul nu-si are radacinile in iudaism?
  Ziua mortilor in cultul pagin al mortilor?
  Gastronomia nu este tot o forma de alchimie? (Vinificatia, murarea, )

  Comentariu de emilia | noiembrie 3, 2007

 9. Neli, nu este vorba de nici o falsitate in afirmatia ca homeopatia este oculta. Aduci in discutie ca argumente vindecarea ta dar acesta este un argument subiectiv. Acele simptome pot disparea si cu ajutorul dracilor. Cat priveste sfatul medicului homeopat de a participa la Sfantul Maslu cred ca stii ca si vrajitoarele descanta cu icoanele in fata si indeamna lumea sa mearga la biserica. Homeopatia NU este medicina. NU s-a demonstrat stiintific remediul homeopat. Daca are efect dpv stiintific vorbind de ce e asa de greu sa se faca o demonstratie? Mai ales in ziua de astazi. Dar aceasta demostratie lipseste cu desavarsire. Apar doar pacienti „vindecati” ca tine, dar nimeni nu stie cum. Aici se intra in sfera spiritualului, in sfera ocultismului. Cei ca tine sunt usor de manipulat. Lipsa cunostintelor teologice precum si lipsa rugaciunii face ca mintea sa cada usor in inselare, nefiind suficient de matura dpv spiritual desigur, de a discerne duhurile. Iti recomand pe aceasta tema cartea Sfantului Ignatie Briancianinov – Despre inselare. Are pana in 100 de pagini A5. Citeste-o si mai vorbim. Ce ai scris nu poate constitui un argument in favoarea homeopatiei. Dar sa stii ca eu nu opresc pe nimeni deci nici pe tine de la aceasta practica. Ti-am dat doar un sfat pe care il poti urma sau nu.

  Emilia vii cu o indreptatire sofista. Citatul tau n-are nici o relevanta. Nu poate fi acceptat in discutie pentru ca nu reprezinta o parere stiintifa avizata. Discutia trebuie sa plece de la o platforma comuna ca sa zic asa. Nu poti aduce in discutie documente numai dintr-o parte. Mai mult, se stie sigur ca apa este cel mai puternic solvent. Nu se poate sa diluezi ceva si sa obtii efectul contrar. Dar daca totusi se intampla asa de ce nu omologati homeopatia ca medicina oficiala inlaturand orice dubiu pe aceasta tema? De cand a aparut si pana acum homeopatia nu este domenstrata stiintific si nu este unanim acceptata. De ce nu faceti ceva in acest sens? Cei care trebuie sa aduca dovada sunteti voi. Dar n-o sa reusiti pentru ca au incercat si altii inaintea voastra si nu au reusit. Uite aici 2 linkuri:

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/2512105.stm – James Randi ofera 1 milion de dolari pentru dovada homeopatiei – aici e un test efectual de el

  http://www.bbc.co.uk/science/horizon/2002/homeopathytrans.shtml – aici e un test efectual de el

  uite si cateva linkuri de la oameni de stiinta:

  http://www.homeowatch.org/ – un site intreg dedicat domeniului

  http://www.ncahf.org/pp/homeop.html – pozitia Consiliului National impotriva fraudei medicale

  http://www.csicop.org/si/2004-09/strange-world.html – Hotarire a Justitiei Italiene privind lipsa validitatii stiintifice a homeopatiei

  http://www.homeowatch.org/news/baum.html – Doctori britanici denunta homeopatia

  http://www.colorado.edu/philosophy/vstenger/Medicine/Homeop.html – savanti �mpotriva homeopatiei

  http://skepdic.com/homeo.html – alt studiu critic asupra homeopatiei

  http://www.homeowatch.org/articles/wagner.html – homeopatie si new-age

  sper ca s-a inteles ce am vrut sa spun.

  Istoria si radacinile sunt foarte relevante. Crestinismul nu poate fi inteles fara istoria sa iudaica, totusi este ceva diferit. Aplicat pe homeopatie, putem spune ca desi difera utilajele, ideea este aceeasi. Ziua mortilor nu-si are originea in cultul mortilor. Moartea in crestinism este inviere. Inca o dovada ca sunteti in plop cu religia. Fratilor mai puneti-va la punct oleaca teologia ca altfel faceti niste interpretari de tot rasul. Auzi, gastronomia forma de alchimie. Hmm, Emilia, mai treci pe la… cabinet.

  Comentariu de sceptik | noiembrie 3, 2007

 10. Asa ma gindeam si eu, sa aveti si punctul de vedere al unui homeopat nu numai al unui preot
  Se spunne ca vrajitoarele au fost inventate de biserica catolica! Cred ca asta face acum BO cind acuza homeopatia de ocultism.
  In homeopatie, care babeste spus, in cazul unui memebru degerat, nu se pune caldura ci dusuri reci, f atenuate, care determina un raspuns din partea organismului, (adica a partii din organism ce se ocupa de senzatii, functii, aparare, autoreglare, determinatiile Acelei Forte vitale) deci cuvintul cheie in orice test este organismul, testarile trebuind sa aibe loc in vivo
  Hahnemann spunea ca pt h. nu este alta dovada decit similaritatea simptomelor Chinei cu simptomele Febrei intermitente…
  Deci testele clinice sunt singurele de natura sa ateste homeopatia, si acestea in contextul similaritatii
  Dar poti cauta si articolul dr Jurj.despre clatroni, etc
  S-a gindit cineva sa observe si sa reia experientele de laborator ale alopatilor???
  Eu am asistat in schimb la studiul unor dilutii asupra potentialului de actiune a muschiului de broasca, la catedra de fiz, bucuresti. Si au fost rezultate uimitoare.
  Spun asta pt ca opinia publica sa mai aiba si alte informatii, caci voi oricum sunteti sceptici!!

  Comentariu de emilia | noiembrie 6, 2007

 11. Multumim pentru informatii… Ma simt nevoit inca o data sa fac precizarea ca nu sunt preot.

  Comentariu de sceptik | noiembrie 6, 2007

 12. 1. Merci de informatii. Le-am parcurs si am vazut ca si atunci cind sunt rezulate clare ale studiilor de homeopatie se comenteaza ca nu fost buna metoda sau s-a datorat unei coincidente.
  2. Lamureste-ma tu mai bien daca esti expert cum este cu ziua mortilor
  A) daca s-a produs invierea dupa moarte de ce se mai merge la mormint. Mai este decedatul acolo?
  B) Daca decedatul asteapta acolo a 2-a judecata, ce inseamna atunci moartea?
  In privinta ca sunt paralela cu dogma, ai dreptate, si nu este necesar pentru a fi medic, dar bineinteles nici suficient. Paote doar pacient
  Ciao!
  Asteptam apocalipsa sa aflam adevarul, pina atunci…fiecare cu ale lui.

  Comentariu de emilia | noiembrie 9, 2007

 13. De ce va deranjeaza? Fiecare crede, respecta si face ce vrea: nu ai de ce sa te superi pentru ca altii fac si vor altceva decat tine.In plus, dintotdeauna au existat: psihologia, medicina, designul, arhitectura, tehnica culinara, pictura.. si nu puteti nega ca aici se vede clar diferenta de pareri, de metabolism, de placeri, de mirosuri, de simtiri si de trairi intre oameni!
  Doar dupa ce veti distruge aceste stiinte veti prelua puterea cu :”crede si nu cerceta!” Vrajitoria despre care vorbiti se afla in toate stiintele „umane”, deci trebuiesc distruse toate ca toti sa fim la fel si sa raspundem la fel la tratament si sa nu avem pareri. Lasati oamenii sa mearga la homeopatie! E oricum mai multa stiinta acolo decat AICI!
  Asteptati apocalipsa, faceti ce vreti! Poate va ajuta Dumnezeu inainte de Apocalipsa si va trasneste ca sa nu mai asteptati mortii sa va ia de cap!

  Comentariu de dr moon | decembrie 16, 2007

 14. Acest mesaj denota o lipsa acuta de discernamant precum si a minimului de informatie teologica si de bun simt. Felicitari pentru ignoranta! Ati atins unul dintre cele mai inalte piscuri in acest domeniu. Veti fi de referinta.

  Comentariu de sceptik | decembrie 16, 2007

 15. […] Cu alte cuvinte considera homeopatia sarlatanie, ca si Parintele Paisie Aghioritul. Un alt Parinte din Sfantul Munte care a studiat atent homeopatia, o numeste oculta. Cititi un rezumat aici. […]

  Pingback de SE CAUTA HOMEOPATI CARE SA-SI SUSTINA TEZA « un blogger SCEPTIK | iunie 23, 2008

 16. Sunteti sigur ca sunteti de parte cea buna(cu Dumnezeu)?
  Dupa ton si cunostinte despre homeopatie ,cred maidegraba ca sunteti in tabara opusa.

  Comentariu de elena | noiembrie 5, 2008

 17. […] HOMEOPATIA – FORMA MODERNA DE VRAJITORIE […]

  Pingback de BEST OF « un blogger SCEPTIK | decembrie 22, 2008

 18. post documentat. fac tratament homeopat si n-am auzit sa mi se spuna de dumnezeu de catre medicul meu. cred intr-o forta in univers si o lege universala insa categoric nu intr-un om cu barba care sta in cer.
  blogul dvs se numeste „un blogger sceptik” de ce cu k ca e mai cool? si de ce sceptic? se leaga bine scepticismul cu dumnezeu?
  superficialitate.

  Comentariu de Di ponto | februarie 5, 2009

 19. 1 – am vrut cu c dar wordpressul nu m-a lasat. Era inregistrat de altcineva sau alt tip de eroare. Deci nu ca e mai cool. nu s-a putut.

  2 – sceptik dupa cuvantul Sf. Ap. Ioan: „cercetati duhurile si vedeti ce va invata”.

  Comentariu de sceptik | februarie 6, 2009

 20. chiar asa ,sunteti sigur ca sunteti de partea cea buna a baricadei……………..oare mai e bine sa ne vindecam cand „chisturi”se de prin toate institutiile,pana la urma si medicina e ceva dracesc findca taie unde nu treebuie si scoate ce e bun……….hai sa fim seriosi si sa vedem de pastori nostri care nu mai gasesc iarba grasa…….am zis

  Comentariu de 4ochi | februarie 10, 2009

 21. […] Revenind la subiectul nostru, Irina mi-a semnalat un comentariu foarte interesant la articolul HOMEOPATIA – forma moderna de vrajitorie, din care am ales pentru voi cateva fragmente: Problema dumneavoasta ar trebui sa fie daca […]

  Pingback de Ce ştim despre homeopatie? (4) « Viaţa la ţară | februarie 19, 2009

 22. discutie facuta cu scopul de a nu ne vindeca de unele boli pe care nu am reusit sa le eliminam cu medicamente.

  Comentariu de maria | martie 21, 2009


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: